Author |
Topic |
kirmakX6on
Aktivní uživatel
327 Posts |
Posted - 29/08/2012 : 01:17:08
|
...Každý student měl říct, co přesně má na mysli, když svému protějšku říká: "Miluji tě". Objevilo se mnoho významů od "Rozumím ti." a "Podporuji tě." přes "Děkuji." až po "Je skvělé být s tebou."
jednoduchá otázka na vás --- co tím myslíte, když svému protějšku řeknete "Miluji tě." ? |
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 29/08/2012 : 17:12:08
|
Měla by si se mnou zůstat, pak většinou odejdou. Tak už to neříkám ;) |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 30/08/2012 : 07:37:32
|
já to neříkám, ale míním tím něco jako "je skvělé s tebou sdílet tento prostor, čas a situaci právě proto, že jsi to ty, kdo to se mnou sdílí", popř. "jsi pro mě jedinečný" nebo "společně budujeme smysl".
ještě bych měla dodat že to vždycky bude znamenat něco jiného podle situace, kdy to člověk řekne, takže bych se té ankety úplně nepřidržovala. "miluji tě" může znamenat odpouštím ti, pokud třeba dojde na nevěru nebo může znamenat toleruji tvé názory, pokud předtím byla vážná pře mezi párem. řekla bych že to tedy může znamenat cokoli - co jsem napsala výše, bylo obecnější.
_____________________________ Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?" |
Edited by - axel01 on 30/08/2012 07:41:44 |
|
|
Absolut
Aktivní uživatel
217 Posts |
Posted - 02/09/2012 : 00:34:49
|
Kdo trpí sám, ten trpí mnohem tíž, že vidí štěstí druhých přes svůj kříž...Aneb všechno mé bude jen tvé, když dovolíš, aby vše mé, tvé být mohlo!...Bůh dej, abychom smýšleli a cítili stejně!...
Absolut |
Edited by - Absolut on 02/09/2012 01:45:42 |
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 02/09/2012 : 23:20:10
|
Absolut
------------------------------------ Kdo trpí sám, ten trpí mnohem tíž, že vidí štěstí druhých přes svůj kříž...Aneb všechno mé bude jen tvé, když dovolíš, aby vše mé, tvé být mohlo!...Bůh dej, abychom smýšleli a cítili stejně!...
Absolut ------------------------------
Trpí-li lidé a jsou-li lačni lásky nechť srdce svá odemknou světu. Protože odhalí-li svou pravou přirozenost a Golgotský kříž pozvednout tak musí.
To aby od pramene poznání vodu čirou všichni pily. Ta co zbavuje svět nesnází pak se určitě zbaví černých chmur. A přiblíží se tak k Bohu svému a najdou tak svůj vytoužený klid a mír.
Milan.Miló.
PS.: Absolut jen mi ten tvůj vstup připadal moc hezký a poetický. Tak jsem zkusil zareagovat. tak jak jsem to s toho cítil.
|
|
|
kirmakX6on
Aktivní uživatel
327 Posts |
Posted - 03/09/2012 : 12:48:58
|
já považuji za naprosto hrůzostrašné, že ač Češi, nikdo když říká "miluji tě", tak tím nemyslí to, co to slovo skutečně znamená...
"miluji tě" má znamenat "právě k tobě cítím zamilovanost", nic víc, nic míň
všechno ostatní, jakkoliv to může být poetické, jsou nesmysly !
jak to, že lidi neumí mluvit česky ?! |
Edited by - kirmakX6on on 03/09/2012 12:49:14 |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 03/09/2012 : 22:23:53
|
quote: "miluji tě" má znamenat "právě k tobě cítím zamilovanost", nic víc, nic míň
tím jsi vystihnul uvažování puberťáků, kteří mají každý měsíc novou známost. tam se říká "miluji tě" kdykoliv, když si chce kluk zatrkat. ale proč by zrovna tohle mělo znamenat "miluji tě" pro nás ostatní, to opravdu nevím.
_____________________________ Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?" |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 03/09/2012 : 22:27:25
|
quote: Trpí-li lidé a jsou-li lačni lásky nechť srdce svá odemknou světu. Protože odhalí-li svou pravou přirozenost a Golgotský kříž pozvednout tak musí.
To aby od pramene poznání vodu čirou všichni pily. Ta co zbavuje svět nesnází pak se určitě zbaví černých chmur. A přiblíží se tak k Bohu svému a najdou tak svůj vytoužený klid a mír.
Milane, to je hezké :) když dovolíš, něco bych k tomu připojila. nepochází to sice z mojí tvorby, ale může to odpovídat na původní otázku. doufám, že nemáš problém s angličtinou.
Even though we sometimes fight We both know we'll be alright Slumber parties late at night Me and You
We are machines of loving grace So take my hand lets fly through space We can save the human race Me and You
Through the darkness sparks of light Speeding asteroids hold on tight In our spaceship late at night I Love You
|
|
kirmakX6on
Aktivní uživatel
327 Posts |
Posted - 04/09/2012 : 02:26:29
|
quote: Originally posted by axel01
quote: "miluji tě" má znamenat "právě k tobě cítím zamilovanost", nic víc, nic míň
tím jsi vystihnul uvažování puberťáků, kteří mají každý měsíc novou známost. tam se říká "miluji tě" kdykoliv, když si chce kluk zatrkat. ale proč by zrovna tohle mělo znamenat "miluji tě" pro nás ostatní, to opravdu nevím.
protože to je význam toho slova !!
k čemu je sdělovat cosi druhému, když to ten druhý nemůže nijak pochopit?
nebo jak má jako rozeznat miluji jako děkuji miluji jako odpouštím miluji jako je skvělé s tebou být miluji jako jsi pro mě jedinečný miluji jako měla bys se mnou zůstat miluji jako společně budujeme smysl atd. atd. a jak poznat, na který smysl se ptá ten, který se zeptá "miluješ mne?" Ptá se: máš mě rád? chceš si mě vzít*? odpustil jsi mi? Protože je snad jasné, že na otázku odpustil jsi mi lze odpovědět "ne", přitom na otázku máš mě rád lze odpovědět "ano" a na tu prostřední "nevím".
Snad máme český jazyk a umíme mluvit ne? Nejsme v pravěku, aby jeden skřek musel znamenat miliardu věcí...
miluji znamená jen jednu jedinou věc a to přesně tu, co jsem napsal výše !
hleďte to všici dodržovat :-)
*před tím, než jsem si uvědomil naprostou zhovadilost užívat jedno slovo v milion významech byl můj význam "miluji tě" "mám tě rád tak moc, že si tě chci v budoucnu vzít a mít s tebou děti" |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 04/09/2012 : 02:43:15
|
no tak v angličtině máš pro jedno slovo taky milion významů a nezdá se, že by měl někdo problém to pochopit. hlavně ženskému světu to vyhovuje dokonale, protože mají poněkud abstraktnější myšlení než muži. možná proto jsou pro ně angličani tak přitažliví.
|
|
kirmakX6on
Aktivní uživatel
327 Posts |
Posted - 04/09/2012 : 02:47:34
|
no tak v angličtině máš pro jedno slovo taky milion významů a nezdá se, že by měl někdo problém to pochopit. hlavně ženskému světu to vyhovuje dokonale, protože mají poněkud abstraktnější myšlení než muži.
jo, jestli se tu někdo nevytahuje jak kšandy
uděláme test, jo?
axel01 --- miluji tě !
(co jsem tím myslel?) |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 04/09/2012 : 02:50:09
|
teď jsi tím myslel "už tě mám dost a polib mi prdel".
|
|
kirmakX6on
Aktivní uživatel
327 Posts |
Posted - 04/09/2012 : 02:52:48
|
:-D
ne, myslel jsem tím, že bych tě rád ošukal... |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 04/09/2012 : 02:57:02
|
quote: Originally posted by kirmakX6on
ne, myslel jsem tím, že bych tě rád ošukal...
tím se jenom vracíme k prvnímu rozumění výrazu "miluji tě" z pohledu puberťáka. my ostatní neneseme odpovědnost za to, že si lásku představuješ jako postřik proti švábům.
|
|
kirmakX6on
Aktivní uživatel
327 Posts |
Posted - 04/09/2012 : 03:11:47
|
quote: Originally posted by kirmakX6on
ne, myslel jsem tím, že bych tě rád ošukal...
tím se jenom vracíme k prvnímu rozumění výrazu "miluji tě" z pohledu puberťáka. my ostatní neneseme odpovědnost za to, že si lásku představuješ jako postřik proti švábům.
_____________________________ Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?"
no především jsi selhala v "testu", což vyvrací tvé tvrzení, že chápeš, co tím kdo myslí :-)
zadruhé
na "miluji tě" jako "cítím zamilovanost do tebe" ...není nic pubertálního. Zamilovanost může cítit skoro kdokoliv, nejen puberťák a může ji cítit kdykoliv, nejen na začátku vztahu. Zamilovanost není totéž co sexuální poblouznění. A zamilovanost neodeznívá s prodlužující se délkou vztahu, pouze se zmenší frekvence výskytu této emoce. I tak podle mě zůstává pocit zamilovanosti důležitým indikátorem stavu vztahu - jak jsou ti dva spolu spokojení.
Pokud je to hodně dobré, pocity zamilovanosti se budou objevovat i po 20 letech, byť třeba jen jednou za několik měsíců... "Miluji tě" by se mělo druhému sdělovat výhradně ve chvílích, kdy si uvědomí svou zamilovanost nebo hloubku své lásky a náklonnosti k druhému. Pokud naopak "miluji tě" nemůže říct (v onom opravdovém významu, nikoliv ve významu zdeformovaném) jeden druhýmu jak je rok dlouhý, asi je něco špatně..a mělo by se zjistit co.
To, co se z toho slova stalo a jak jej běžný lid používá, je hrůzostrašné. Je to odpudivá degradace toho výrazu, takže když pak opravdu můžu někomu říct "miluji tě", tak vlastně nemůžu, resp. je to uplně k hovnu mu to sdělovat, protože to stejně nepochopí (když to před tím bylo 10x použito v jiných významech). |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 04/09/2012 : 03:18:43
|
tak pokud jde zrovna o tohle, tak se to snad ani nedá pochopit bez mimiky, gestikulace, tónu hlasu a podobně. z toho význam myslím každý usoudí bezpečně. když ti to někdo řekne jen tak mezi řečí "miluji tě" a chce tím něčeho dosáhnout, domnívám se, že i ty pochopíš, kdy to myslí upřímně a kdy ne. na tom není nic nového. v daném kontextu je mi úplně jedno, jestli to myslíš jako urážku nebo jako pobídku k trkání, objektivně mě uráží oboje - takže co tím bylo myšleno, jsem myslím pochopila správně.
Edited by - axel01 on 04/09/2012 03:21:13 |
|
|
Topic |
|
|
|