Author |
Topic |
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 04/09/2012 : 12:08:51
|
Axel
----------------------- Milane, to je hezké :) když dovolíš, něco bych k tomu připojila. nepochází to sice z mojí tvorby, ale může to odpovídat na původní otázku. doufám, že nemáš problém s angličtinou. ------------------- Axel mohl bych tě přeci jen poprosit zda-li bys mi to mohla přeložit do češtiny.
Musím se přiznat, že angličtinu neumím. Protože na škole jsme měli ruštinu a tu taky už neumím angličtinu jsme neměli a ani jsme ji tenkrát nepotřebovali.
Ale to už jsem tu jednou psal.
Milan.Miló.
|
|
|
Absolut
Aktivní uživatel
217 Posts |
Posted - 04/09/2012 : 17:56:39
|
K autorovi otázky, který si je toho možná vědom bych podotkl, že se nejedná úplně o filosofické téma (proto jsem byl v první odpovědi poetický), protože tak jak byla položena není možné se jí filosoficky zabývat a objektivně vymezit významu slov ,,Miluji Tě...Otázka se pouze se ptá po subjektivní asociaci kohokoli z nás, kdo jsme se rozhodli zúčastnit se diskuse a z tohoto důvodu mají všichni co se doposud k tématu vyjádřili pravdu (tu svou), když říkají, že se slovy ,,Miluji Tě"...myslí jeden to, a druhý ono!
Proto kirmakX6on, není možné ani držet se pravidel českého pravopisu abychom určili objektivní význam slov ,,Miluji Tě", ale je k tomu potřeba položit novou filosofičtější otázku...
K tomu českému jazyku, když už jeho pravidla máme všichni dodržovat, bych uvedl že význam slov ,,Miluji Tě" je obsažen právě v těchto slovech a nemůžou tedy znamenat ,,právě k tobě cítím zamilovanost"...nebo chci Tě otrkat!...Miluji je totiž stav (vid) dokonavý, zamilovanost je stav nedokonavý!...To jen na okraj...
|
Edited by - Absolut on 04/09/2012 18:43:29 |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 04/09/2012 : 21:18:28
|
quote: Originally posted by Milan.Miló
Axel
----------------------- Milane, to je hezké :) když dovolíš, něco bych k tomu připojila. nepochází to sice z mojí tvorby, ale může to odpovídat na původní otázku. doufám, že nemáš problém s angličtinou. ------------------- Axel mohl bych tě přeci jen poprosit zda-li bys mi to mohla přeložit do češtiny.
Musím se přiznat, že angličtinu neumím. Protože na škole jsme měli ruštinu a tu taky už neumím angličtinu jsme neměli a ani jsme ji tenkrát nepotřebovali.
Ale to už jsem tu jednou psal.
Milan.Miló.
omlouvám se, ale nevzpomínám si :) můžu nabídnout jen svůj volný překlad; v angličtině je to trochu abstraktnější tím, že si pod tím každý představí trochu něco jiného.
Dokonce i když spolu občas bojujeme Oba víme, že budeme v pořádku Večírky dřímoty pozdě v noci Já a Ty
Jsme stroje na lásku milosti Tak vezmi mou ruku a poleť prostorem Můžeme zachránit lidský rod Já a Ty
Skrze temnotu jiskry světla Kvapné asteroidy držte pevně V naší kosmické lodi pozdě v noci Miluji Tě
_____________________________ Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?" |
Edited by - axel01 on 04/09/2012 21:20:08 |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 04/09/2012 : 21:23:18
|
quote: Proto kirmakX6on, není možné ani držet se pravidel českého pravopisu abychom určili objektivní význam slov ,,Miluji Tě", ale je k tomu potřeba položit novou filosofičtější otázku...
Mě by zajímalo, KDE v Pravidlech českého pravopisu najdu výklad slova "miluji tě"? Protože tam jsou pochopitelně pravidla pravopisná, nikoli významotvorná. Snad pátrat v etymologických slovnících, když už se chceme přít o významy.
_____________________________ Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?" |
|
|
Absolut
Aktivní uživatel
217 Posts |
Posted - 04/09/2012 : 23:43:39
|
quote: Originally posted by axel01
[quote]Proto kirmakX6on, není možné ani držet se pravidel českého pravopisu abychom určili objektivní význam slov ,,Miluji Tě", ale je k tomu potřeba položit novou filosofičtější otázku...
Mě by zajímalo, KDE v Pravidlech českého pravopisu najdu výklad slova "miluji tě"? Protože tam jsou pochopitelně pravidla pravopisná, nikoli významotvorná. Snad pátrat v etymologických slovnících, když už se chceme přít o významy.
Axel, v pravidlech českého jazyka- včetně těch nepsaných jak mám uvedeno v dalším odstavci...Význam sousloví ,,Miluji Tě" v pravidlech českého pravopisu samozřejmě z důvodů tebou uvedených nenajdeš, takže děkuji za připomínku:-)...Ale rozhodně tam najdeš něco o videch, které mění významy slov (sloves) z jednoho významu na jiný...např. zamilovaný na milující, které nemůžeme jak v řeči mluvené, tak ani v pravopisu zaměňovat. Význam jednotlivých slov (jejich kořen) bych také nejprve hledal v etymologickém slovníku, teprve potom bych vzal dop ruky pravopis, takže děkuji za opravu, no, když už jme u toho slovíčkaření, musí tě i já opravit...s tím, že jsi můj text trochu poupravila...a to: ,,význam slov" na ,,výklad slova", což také dává věcem trochu jiný význam...
Absolut |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 05/09/2012 : 00:11:24
|
ok :)) tak do Pravidel českého jazyka jsem se nedívala, tak nevím. jenom mi bylo divné, že by zrovna v pravopisu; jinak s tebou souhlasím.
mno a to změnění významu na výklad slova... jsem pro změnu nepochopila :D co tím myslíš? výklad slova jsem neměla na mysli. tedy měla jsem zato, že v etymologickém slovníku najdu význam slova.
výklad slova... pod tím nevím, co si představit...
-- ještě bych dodala, že je asi jedno, v jakém slovníku bychom ten význam tohoto našli. jde o to, že ne každý se do jakéhokoliv slovníku dívá, aby mohl použít slovního spojení "miluji tě" :)) ale je to zajímavá úvaha. _____________________________ Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?" |
Edited by - axel01 on 05/09/2012 00:14:21 |
|
|
kirmakX6on
Aktivní uživatel
327 Posts |
Posted - 05/09/2012 : 02:45:41
|
quote: Originally posted by Absolut
K autorovi otázky, který si je toho možná vědom bych podotkl, že se nejedná úplně o filosofické téma (proto jsem byl v první odpovědi poetický), protože tak jak byla položena není možné se jí filosoficky zabývat a objektivně vymezit významu slov ,,Miluji Tě...Otázka se pouze se ptá po subjektivní asociaci kohokoli z nás, kdo jsme se rozhodli zúčastnit se diskuse a z tohoto důvodu mají všichni co se doposud k tématu vyjádřili pravdu (tu svou), když říkají, že se slovy ,,Miluji Tě"...myslí jeden to, a druhý ono!
Proto kirmakX6on, není možné ani držet se pravidel českého pravopisu abychom určili objektivní význam slov ,,Miluji Tě", ale je k tomu potřeba položit novou filosofičtější otázku...
původní otázka nebyla filosofická.. ovšem za filosofické již považuji zhodnocení tohoto stavu věcí -- tedy hodnocení (zda je to tak správně nebo špatně) onoho faktu, že různí lidi přikládají obratu "miluji tě" tyto všechny významy, které v tématu již padly...a filosofické je taky doporučení, abychom používali slova v jejich obvyklých významech
pokud jde o přesný význam, tak uznávám, že jsem byl poněkud zbrklý a odvolávám svůj výrok...bude to asi složitější, ještě se nad tím zamyslím až budu mít víc čas, podívám se do slovníku atd.
Ovšem i bez tohoto studia, jen z toho, že jsem o sobě přesvědčen, že umím česky - tak vím naprosto jistě, že význam obratu "miluji tě" rozhodně není např. "děkuji", "odpouštím", "jsi pro mě jedinčný", "měla bys se mnou zůstat" i jiné...
k tomuto není potřeba znát zcela přesný význam slova...ten v podstatě ani nejde zjistit, protože významy slov nejsou zcela přesně definovány...v žádném slovníku či encyklopedii. To, že nejsou jednoznačně a zcela přesně definovány však neznamená, že relativně jednoznačný význam nemají a lze si je používat jak je libo. |
|
|
kirmakX6on
Aktivní uživatel
327 Posts |
Posted - 05/09/2012 : 02:55:53
|
mimochodem důvod, proč toto slovo lidé používají tak blbě, je podle mě ten, že obrat "miluji tě" je vlastně věta, jejíž první část je nevyslovena: např.: odpouštím ti, protože tě miluji měla bys se mnou zůstat, protože tě miluji jsi pro mě jedinečný, protože / a proto tě miluji je mi s tebou skvěle, protože/ a proto tě miluji atd.
Podle mě to, co zde tedy bylo označeno za "význam" obratu "miluji tě", ve skutečnosti je nepříliš uvědomovaná příčina nebo důvod či důsledek toho slova, nikoliv význam (s čímž by měl souhlasit každý, kdo umí česky). |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 06/09/2012 : 06:44:15
|
každopádně pokud "miluji tě" znamená "jsem do tebe zamilovaný", tak co potom znamená "jsem do tebe zamilovaný"? "použiju tě na příští 3 měsíce"? lidi používají pár slov pro vyjádření lásky podle svého subjektivního nastavení těchto hodnot, nemyslím, že se o tom dá objektivně diskutovat. (a proto - dodávám - by to tady nemělo být - jako nefilozofické na fil. fóru--myslím, že bychom se o to měli snažit všichni)
Edited by - axel01 on 06/09/2012 06:45:42 |
|
|
kirmakX6on
Aktivní uživatel
327 Posts |
Posted - 06/09/2012 : 07:13:40
|
každopádně pokud "miluji tě" znamená "jsem do tebe zamilovaný", tak co potom znamená "jsem do tebe zamilovaný"? "použiju tě na příští 3 měsíce"? lidi používají pár slov pro vyjádření lásky podle svého subjektivního nastavení těchto hodnot, nemyslím, že se o tom dá objektivně diskutovat. (a proto - dodávám - by to tady nemělo být - jako nefilozofické na fil. fóru--myslím, že bychom se o to měli snažit všichni)
filozofie není objektivní...
jsem do tebe zamilovaný znamená, že výrazně cítíš tu emoci - lásku, ne? Co jinýho by to mělo znamenat.
Pokud někdo o sobě říká, že je zamilovaný a myslí tím "použiju tě na 3 měsíce", tak neumí česky (nebo hůř - lže atd.) Prostě jsem do tebe zamilovaný = jsem do tebe zamilovaný a použiju tě na 3 měsíce = použiju tě na 3 měsíce
|
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 06/09/2012 : 09:32:54
|
miluju tě=miluju tě
proč má pak miluju tě znamenat jsem do tebe zamilovaný?
|
|
kirmakX6on
Aktivní uživatel
327 Posts |
Posted - 06/09/2012 : 19:20:45
|
miluju tě=miluju tě
proč má pak miluju tě znamenat jsem do tebe zamilovaný?
_____________________________ Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?"
tam jde o to, co každý považuje již za dostatečně jednoduché
na význam nějakého něčeho se nelze ptát do nekonečna, příklad:
"zoofil" = "člověk, kterého sexuálně přitahují zvířata" ale "člověk, kterého sexuálně přitahují zvířata" = "člověk, kterého sexuálně přitahují zvířata" chápeš?
"miluji tě" považuji za obrat, který není uplně jednoduchý a srozumitelný...hlavně kvůli tomu, že se říkává automaticky nebo účelově (při udobřování, přesvědčování k sexu apod.) a proto pozbývá svého původního významu. Opis "jsem do tebe zamilovaný" je podle mě jasnější, to už málokdo řekne "automaticky" (na úrovni ahoj/dobrý den) nebo když toho chce zneužít - tento opis, byť znamená totéž jako zkratka "miluji tě", není zvulgarizovaný a zprofanovaný.
Pro mě to byl již natolik jednoduchý popis složený z natolik jasných slov, že jsem ho považoval za základní a dál jsem již neodpovídal, co to znamená.
Ovšem dobře, lze nalézt ještě o drobek jednodušší popis složené z ještě jasnějších slov. "být do někoho zamilovaný" = "pociťovat k někomu neobvykle silnou lásku"
zde jsme ale podle mě na dnu jednoduchosti. Pokud se zeptáš, co je to láska, pak chceš vysvětlit základní pojem, což dost dobře není možné udělat převedením na jednodušší/základnější pojmy, protože žádné takové neexistují. Vysvětlit základní pojem lze jen postupem opačným, je nutné opět začít zesložiťovat, tedy nikoliv vysvětlit převedením na známější/frekventovanější/obecnější pojmy, ale vsazením do sémantického kontextu, poukazem na vztahy s dalšími pojmy.
tak tedy lze odpovědět, že láska = kombinace emocí a postojů, kterou tvoří tři složky a) intimita = pocit vzájemné blízkosti, ponejvíce vzniká při vědomí, že nám druhý rozumí a uznává nás a dále při sdílení příjemných zkušeností b) pocit závazku = založený ponejvíce na racionálním rozhodnutí a odhodlání ve vztahu zůstat c) vášeň = iracionální přilnutí k druhému, ponejvíce založené na přitažlivosti erotické
tak se dostáváme k tomu, že "miluji tě" = "jsem do tebe zamilovaný = "pociťuji k tobě neobvykle silnou lásku" = "pociťuji k tobě neobvykle silnou směsici intimity, závazku a vášně"
nemůžu se ale zbavit dojmu, že už jen zbytečně slovíčkaříme a moc dobře je všem jasné, na jaký problém od začátku upozorňuji. Jak jsem psal dříve, není potřeba řešit přesný význam obratu "miluji tě", protože i bez znalosti naprosto přesného významu je jasné, že "miluji tě" není žádný z těch "významů" na první stránce tohoto vlákna uváděných. |
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 06/09/2012 : 22:52:41
|
Axel
------------------------------ omlouvám se, ale nevzpomínám si :) můžu nabídnout jen svůj volný překlad; v angličtině je to trochu abstraktnější tím, že si pod tím každý představí trochu něco jiného.
Dokonce i když spolu občas bojujeme Oba víme, že budeme v pořádku Večírky dřímoty pozdě v noci Já a Ty
Jsme stroje na lásku milosti Tak vezmi mou ruku a poleť prostorem Můžeme zachránit lidský rod Já a Ty
Skrze temnotu jiskry světla Kvapné asteroidy držte pevně V naší kosmické lodi pozdě v noci Miluji Tě ---------------------------
Axel jsou to moc hezké a poetické verše. Mají v sobě cosi krásného a přeci tak každému blízkého. Nemusíš se omlouvat.
Axel zkusil jsem na verš odpovědět veršem.
Bojujeme-li spolu občas tak nám je to dáno. Protože vesmír je tak tajemný a v hlubinách prostoru se ukrývá cosi nám tak přirozeného.
Lidský rod má velikou váhu protože ruka v ruce se mne to je to kouzlo tajemné. Musíme však zachránit především samy sebe.
To je to co nás tak velice k sobě poutá a přitom rozbíjí právě ty okovy a pouta. Vidíš na nebesích zvláštní třpyt a jas to právě Ty a Já chceme v tom to světě žít. A za svým štěstím jít.
Milan.Miló.
|
|
|
jrf
Aktivní uživatel
Czech Republic
278 Posts |
Posted - 14/09/2012 : 04:34:46
|
Láska je pocit naprosté oddanosti, empatie a touhy být blízko ke svému partnerovi. Tak bych to shrnul já Ale je to další z věcí, které nelze přesně definovat. Asi znamená různé věci pro různé lidi, a dokonce i různé věci pro stejné lidi, podle aktuálního pocitu. |
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 15/09/2012 : 00:42:56
|
Jrf
------------------------ Láska je pocit naprosté oddanosti, empatie a touhy být blízko ke svému partnerovi. Tak bych to shrnul já Ale je to další z věcí, které nelze přesně definovat. Asi znamená různé věci pro různé lidi, a dokonce i různé věci pro stejné lidi, podle aktuálního pocitu. -------------------------
Jrf ano aktuální pocit dokáže v člověku vyvolat pokaždé zcela jiný stav a prožitek.
Lidé mnohdy a často podléhají těm to aktuálním stavům, které jsou zcela jedinečné a individuální pro každého člověka zvlášť.
--------------------------- Láska je pocit naprosté oddanosti, empatie a touhy být blízko ke svému partnerovi. ---------------------------
S tím to zcela s tebou souhlasím. Hezky jsi to vystihl.
Milan.Miló.
|
|
|
Topic |
|
|
|