www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Citát Senecy
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

jrf
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 30/05/2012 :  15:49:59  Show Profile  Reply with Quote
„Lidé se celý život věnují opatřování prostředků k životu a dělají plány do daleké budoucnosti zapomínajíce, že největší ztrátou života jest odklad. Ten nás připraví o nejbližší den a pod slibem budoucnosti nás oloupí o přítomnost,“

Myslím, že tento Senecův citát je "slovem do pranice". Mě osobně velmi potěšil, protože přesně podle něj žiju. Vydělávám jen tolik, kolik potřebuju, kupuju jen to, co opravdu potřebuju, a než něco letí do koše, dobře si to rozmyslím. Nedělám si plány stylu "teď budu rok vydělávat a pak vycestuju" nebo "teď budu 20 let splácet úvěr a pak ten barák bude můj".

Co vy? A co vy na to?

K úvahám možno naslouchat elfím tónům dokazujícím, jak magická a nádherná může přítomnost být.

http://www.youtube.com/watch?v=EbmBgeK14-k

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 30/05/2012 :  17:38:45  Show Profile  Reply with Quote
Upřímně, Seneca mi imponuje v jiných ohledech, ale bohužel podle tohoto citátu nežiju.

Není co si užívat, ale plánů na to, jak si půjde užívat, je dost. Přítomnost je často lidsky neunesitelná.

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 30/05/2012 :  17:51:51  Show Profile  Reply with Quote
axel, možná jde jen o to umět vypnout a myslet na něco jiného. Mě přijde jako ztráta času celý den pracovat a když můžu odpočívat, tak mi to přijde jako využitý čas tak jak má být...

jrf, jestli to máš takhle poskládané, tak mi to přijde spíš jako výmluva proč abys nemusel vydělávat víc. Ona kariéra je těžká a ne všechno má svou budoucnost. Mě když to drhne a sere mě to, tak se snažím něco se aspoň naučit.
Go to Top of Page

jrf
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 30/05/2012 :  18:38:00  Show Profile  Reply with Quote
Neronisi, trochu jsi mi přihrál na můj oblíbený film tou kariérou

"Mr. Franz I think careers are a 20th century invention and I don't want one."

(Pane Franzi, myslím že kariéry jsou vynálezem 20. století a já žádnou nechci.)

... z filmu Into The Wild
http://www.csfd.cz/film/229841-utek-do-divociny/

Kdo to viděl, zná souvislosti. Určitou vypovídací hodnotu to má ale i bez nich.

Edited by - jrf on 30/05/2012 18:38:29
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 30/05/2012 :  19:24:12  Show Profile  Reply with Quote
jrf, tomu se jen tak říká. Je to prostě práce, u které se musíš něco naučit abys dostal víc peněz nebo tě někdo nepřeválcoval a je jedno co to je.

I stará babka, když prodávala na trhu hrušky a švestky, tak začala dělat časem i do zeleniny. Když člověku stačí osm pracovních hodin denně na to, aby se mu zvyšoval příjem, je to lepší než investovat zbývající čas k tomu jak snižovat výdej... i když se přemáhat a dělat něco co člověk nechce je na hlavu

Je to jako když jsem bez peněz, tak musím vařit a umývat hrnce a když je mám, umyje je za mě někdo v čínské restauraci. Nemusím mít BMW s odladěným výfukem, ale když chrastím poslední drobné na jízdenku vlakem, nutí mě to se zamyslet.

To je myslím to zpříjemnit si přítomnost, ne?

Edited by - neronis on 30/05/2012 19:25:08
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 30/05/2012 :  20:50:17  Show Profile  Reply with Quote
nj, já mám právě ze sebe dobrej pocit, když vstanu a celý den se učím... usíná se mi o dost líp, protože si nepřipadám zbytečná

naproti tomu, když jenom "odpočívám", jak říkáš, tak to beru spíš jako flákání. chci tím říct, že pokud se jeden den neučím, mám strach, že se to už potáhne měsíc... i to se mi stalo... pak si připadám jak zbytečné žijící tělo, na dvě věci.

fyzicky odpočívat možná po sportu, ale mozek by měl (podle mě) pořád šrotovat. když nedělám vůbec nic, nevidím v tom užitek. koneckonců i cíl, který mám vytyčený, skýtá zase jenom práci.

ps: vypnuto mám poslední dobou skoro pořád, já to ale nazývám tak nějak "vymyto" :-/

Edited by - axel01 on 30/05/2012 20:51:58
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 30/05/2012 :  21:39:31  Show Profile  Reply with Quote
Se to neuč, axel, když to jsou stejně jenom kreténi. Pak budeš poslušná holka nebo naopak a bude hned líp ;)
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 31/05/2012 :  02:45:32  Show Profile  Reply with Quote
hm... tak nevim, jestli tomu dobře rozumím, ale každopádně, učit se je podle mě potřeba. nevnímám se jako tak geniální, aby všechno odkopla s tím, že to číst nebudu. naopak učím se od chytřejších lidí, než jsem já, právě pohlížet na studované materiály kriticky, umět je analyzovat. a to víc za to "stojí", když se to řekne zaobaleně, víc než kdybych měla studovat něco jen pro něco.

ale jakékoliv informace se dají vstřebat kvalitně, když si vezmeš k ruce víc zdrojů, myslím si já. pak si můžeš jakž takž udělat vlastní názor na věc.

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 31/05/2012 :  05:36:23  Show Profile  Reply with Quote
Každý názor vyvolává nějaký pohled na věc, ale mnohdy nejsou zdroje "protichůdné", jen tak vypadají. Není možné udělat si dobrý názor jenom tím, že se studuje všechno a dává se do souvislostí.

Klíč je intenzita. Někdy tě vyšší intenzita odvede od něčeho podstatného jen proto, že na ni narážíš všude. Je toho prostě zbytečně moc najednou a nic nového se nedozvídáš. Jen se v tom člověk dokolečka hrabe aby svůj názor nějak uspokojoval.

Nejde o nic složitého, když si z toho uděláš hru jako v detektivce, zlepšíš tím všechno včetně své nálady. Ty to děláš asi spíš z povinnosti a to je na nic

Edited by - neronis on 31/05/2012 05:41:19
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 31/05/2012 :  11:52:09  Show Profile  Reply with Quote
z povinnosti ani ne, jen mi připadá divný ten systém "kdo má víc kreditů, ten je lepší", to je všechno; pak se může stát, že něco nestíhám, takže se to jen naučím a nemůžu k tomu docházet postupně. nicméně ono takové "našprtání se korekturních značek", které jsou pořád stejné, ani jinak nejde. stejně to jde i s různými pravidly atp. jinak mám ze školy spíš pocit, že nám rád každý zpochybňuje už uvedené zdroje, resp. myšlenky v nich, abychom je nepřijímali tupě. teda o to se snažila většina od začátku. naštěstí.
z povinnosti nicméně nestuduju; když pominu tu kreditovou šílenost, tak mě naopak studium baví a docházím tak i k věcem, ke kterým bych jinak nedošla.

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 31/05/2012 :  11:59:35  Show Profile  Reply with Quote
jinak v tom dovozování si souvislostí mezi víc stejnými zdroji..no... co jsou stejné zdroje? ty, které mají více méně stejný názor nebo něco prezentují stejně?
já bych v tom až tak zlo neviděla, aspoň se z nich něco dozvím a to, co se mi nezdá nebo bych naformulovala jinak, v tom mi nikdo nebrání, abych se o to pokusila sama anebo si našla jiné zdroje, odlišné, které mi zase dají jiný názor na věc. ale jasně, je to složité, zvláště pokud se ti do toho nechce nebo to nepovažuješ za smysluplné atp. ono každý si do té hlavy nasype informace odjinud, ale třeba každý zná Sókrata stejně, protože jiný výklad prostě není k dispozici. horší to může být s obecnými pojmy, ale i tam platí, že existuje několik úrovní chápání téhož.
myslím, že lidi něco nějak reflektují a pokud to je stále stejné, může to odrážet pouze pohled těchto lidí na to, co reflektují oni. jistěže někdo může přijít s novým pohledem na starou věc, ale stejně tak se objevuje mnoho zastaralých názorů na věci nové.
nevím, jestli jsem to napsala srozumitelně, ale cílem mého sdělení bylo osvětlit, proč si myslím, že pracovat s knižními zdroji jiných lidí MÁ smysl. nikdo doufám jejich myšlenky nepřebírá beze zbytku.

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 31/05/2012 :  12:04:52  Show Profile  Reply with Quote
já s tím citátem spíš souhlasím, než nesouhlasím

předpokládám však, že se shodneme, že druhý extrém (tj. vůbec se nevěnovat opatřování si prostředků, vůbec neplánovat a nebrat v úvahu budoucnost) vede k bezdomovectví...

takže lze konstatovat, že pravdivost tohoto citátu je omezená, resp. úhel pohledu příliš omezený

Pokud to vezmu jako kritiku doby, tak s tím ale souhlasím. Myslím, že lidi příliš žijí svou prací. Na druhé straně se nezdá, že by jim to nějak extra vadilo (až na extrémy, ale těch není moc) -- spíš se zdá z pohledu toho, kdo prací/kariérou nežije, že ti lidi, co tím žijí, o mnoho dobrého a příjemného přicházejí.

--------------------

pokud jde o mé konání, tak já se zatím tím citátem řídil skoro 100%, tedy přespříliš :-)
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 31/05/2012 :  20:30:11  Show Profile  Reply with Quote
kirmak, nezdá se mi, že by workoholici přicházeli o víc dobrého než ti co nedělají skoro nic (hipíci). Určitě si zajdou do bordelu když na to mají a v pátek se opijou s nějakou buznou u baru...
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 31/05/2012 :  20:34:24  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by axel01

z povinnosti nicméně nestuduju; když pominu tu kreditovou šílenost, tak mě naopak studium baví a docházím tak i k věcem, ke kterým bych jinak nedošla.

A co to studuješ, nějakou lingvistiku?
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 31/05/2012 :  20:51:03  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by axel01

jinak v tom dovozování si souvislostí mezi víc stejnými zdroji..no... co jsou stejné zdroje? ty, které mají více méně stejný názor nebo něco prezentují stejně?

Ehm, představ si ty názory a myšlenky spíš jako soustavu množin, podmnožin a takových těch množin co lezou do více různých větších a menších množin...

Nic není všeobjímající, takže se vždycky pohybujeme v nějakém spektru možností. Takže když dojde na motto "Vím, že nic nevím", spadá to do spektra vědomostí a uvědomování si sebe sama. Přičemž se to nějak neguje, takže to vlastně dohromady nic neřeší, ale dá se aplikovat na uvědomování si sebe sama třeba když má člověk rozhodnout něco důležitého (vyměkne a bude se držet zpátky) nebo se má s někým dohadovat (nebude zbytečně verbálně kompulzivní).

Takže kousek z té množiny je tam a kousek zase támhle, ale když dojde na věc, je to stejně určené jen pro mezilidské vztahy a pokud se člověk naučil chovat a s lidmi vychází, správně se rozhoduje, může ze svého uvažování myšlenku na to vyloučit.

Množiny se nejen překrývají, ale také větví nebo regulují, spojují navzájem a "Vím, že nic nevím" je najednou úplně něco jiného.

Takže když dojde na intenzivní studování (pokání tomu říkal myslím pattern) příkladů takového motta a čteš protichůdné názory na tuhle situaci a tamtu situaci, namísto abys došla k nějakému vlastnímu výkladu a transformaci - můžeš se najednou zabývat spíš jen tím co takové heslo přináší, jaký má význam, vliv na lidi, jakou historií si prošlo a namísto zbavení se verbální kompulzivní poruchy to vyvolá poruchu úplně novou a dostaneš např učitelskou nemoc.

Intenzita porovnávání různých souvislostí je tedy závislá na tom jestli se člověk jen nedrží v nějakých množinách a podmnožinách jen z toho důvodu, že je mu v nich příjemně. Může jít o společenskou událost a elegantní, hezkou věc. Jen je toho třeba trochu moc na to, aby se to dalo nějak využít a člověk dokázal myslet taky na něco jiného.

Edited by - neronis on 31/05/2012 20:56:53
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 01/06/2012 :  00:30:44  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by neronis

kirmak, nezdá se mi, že by workoholici přicházeli o víc dobrého než ti co nedělají skoro nic (hipíci). Určitě si zajdou do bordelu když na to mají a v pátek se opijou s nějakou buznou u baru...

nepochybně ano, neboť když jsi v práci víc hodin než musíš a dřeš víc než musíš...

tak nutně mimo práci strávíš méně hodin a budeš mít méně energie na mimopracovní činnosti, než člověk, kterej pracuje jen tak usilovně, jak musí a je v práci tak dlouho, jak musí..a ani o chvíli déle

no a když budeš mít méně času a energie
...tak pravděpodobně...budeš přicházet o některé druhy zážitků, zájmů, myšlenek, zkušeností, vztahů apod., konkrétně o ty z nich, na které již nebudeš mít čas, případně energii

samozřejmě, workoholik zase bude úspěšnější v práci
ale z neworkoholického hlediska jde jen o kvantitativní výhodu, nikoliv o výhodu kvalitativní
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000