www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Etika, socialní a politická filosofie
 zlé myšlenky
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 17/08/2012 :  16:40:41  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kirmakX6on

quote:
Originally posted by axel01

tak optimálně myšlenky, které mám, vůbec neřeším. řeším je až když mi to vadí, např. nemůžu usnout a představuju si, jak polykám špendlíky... ale že bych řešila to, na co myslím nebo co se mi zdá...to asi ne...
k druhé otázce, jestli mi to připadá nějak špatné nebo nemorální...no... jak co. nikdy se mi nezdálo, že by někdo umřel mojí vinou, že bych ho shodila ze skály nebo zabila, ale ocitla jsem se mnohdy v kontroverzních situacích, které celkově nebyly až tak příjemný... ale někdy i byly... a to bylo ještě horší.
ale nechci zde rozebírat své sny; prostě jde o to, že dokud se nemusím nikomu zpovídat, tak si z toho nic moc nedělám. a taky dokud to samozřejmě nerealizuji.

těmi nechtěnými myšlenkami nemyslím sny. Pokud např. máš automatický sexuální představy, které tě vadí, tak to jsou nechtěné myšlenky, pokud máš sen, jak někoho ojedeš, tak to není nechtěná myšlenka, neboť nejsi při vědomí - spíš. U nechtěné myšlenky je důležité, abys byla ve stavu, kdy normálně máš kontrolu nad svým chováním a myšlením, tedy ani opitá, ani ve spánku, ani extrémně unavená atd.

Tam to s těma hřebíkama, to opět nesplňuje to, co myslím nechtěnou myšlenkou - viz ta egodystonie. Představy, které tě ruší od spánku, vadí ve svých účincích na tebe, předpokládám, že tě nevadí proto, že by sis myslela, že "člověk jako ty by takové myšlenky mít neměl" -- ve smyslu, že jsou nemorální a že nechceš, abys je měla, že neodpovídají tvému sebepojetí, tomu, co si sama o sobě myslíš.

tak to samozřejmě ne... abych to upřesnila, tak pokud jde o morální pojetí, asi morálku vůbec nemám. chci tím říct, že se ve škodlivých myšlenkách naopak vyžívám. často si poslední dobou představuju, že někoho krutě zabiju a vůbec mi to nevadí. nikdy se mi nestalo, že bych něco nechtěla dělat, protože "se to prostě nemá" - resp. myslet na něco, protože bych na to "prostě neměla myslet". v tomto smyslu jsem opravdu velmi špatný člověk.

Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?"
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 18/08/2012 :  00:17:25  Show Profile  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by kirmakX6on

quote:

tak optimálně myšlenky, které mám, vůbec neřeším. řeším je až když mi to vadí, např. nemůžu usnout a představuju si, jak polykám špendlíky... ale že bych řešila to, na co myslím nebo co se mi zdá...to asi ne...
k druhé otázce, jestli mi to připadá nějak špatné nebo nemorální...no... jak co. nikdy se mi nezdálo, že by někdo umřel mojí vinou, že bych ho shodila ze skály nebo zabila, ale ocitla jsem se mnohdy v kontroverzních situacích, které celkově nebyly až tak příjemný... ale někdy i byly... a to bylo ještě horší.
ale nechci zde rozebírat své sny; prostě jde o to, že dokud se nemusím nikomu zpovídat, tak si z toho nic moc nedělám. a taky dokud to samozřejmě nerealizuji.

těmi nechtěnými myšlenkami nemyslím sny. Pokud např. máš automatický sexuální představy, které tě vadí, tak to jsou nechtěné myšlenky, pokud máš sen, jak někoho ojedeš, tak to není nechtěná myšlenka, neboť nejsi při vědomí - spíš. U nechtěné myšlenky je důležité, abys byla ve stavu, kdy normálně máš kontrolu nad svým chováním a myšlením, tedy ani opitá, ani ve spánku, ani extrémně unavená atd.

Tam to s těma hřebíkama, to opět nesplňuje to, co myslím nechtěnou myšlenkou - viz ta egodystonie. Představy, které tě ruší od spánku, vadí ve svých účincích na tebe, předpokládám, že tě nevadí proto, že by sis myslela, že "člověk jako ty by takové myšlenky mít neměl" -- ve smyslu, že jsou nemorální a že nechceš, abys je měla, že neodpovídají tvému sebepojetí, tomu, co si sama o sobě myslíš.

tak to samozřejmě ne... abych to upřesnila, tak pokud jde o morální pojetí, asi morálku vůbec nemám. chci tím říct, že se ve škodlivých myšlenkách naopak vyžívám. často si poslední dobou představuju, že někoho krutě zabiju a vůbec mi to nevadí. nikdy se mi nestalo, že bych něco nechtěla dělat, protože "se to prostě nemá" - resp. myslet na něco, protože bych na to "prostě neměla myslet". v tomto smyslu jsem opravdu velmi špatný člověk.

Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?"

tato informace asi nezmění tvou výpověď --ale jen pro jistotu

není myšleno že danou představu nechceš mít "protože se to nemá", ale "protože to nechci" (a nechci, protože si JÁ myslím, že je to špatné)

o společenské normy mi nejde

tj. --- je zde ten morální aspekt ("je špatné myslet na to a to"), avšak jeho tvůrce musíš být ty sama, nikoliv Bůh/společnost/autorita
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 18/08/2012 :  03:22:31  Show Profile  Reply with Quote
takže si mám vymyslet, že něco je špatné a proto bych to ani neměla dělat?
ok...
asi jsem takhle začala krmit papouška a dávat mu vodu.... dřív jsem na to kašlala, ale pak jsem si řekla, že ho nebudu týrat a donutila jsem se do toho těch pár minut investovat :D
asi ti to moc nepomůže, ale budiž ..

ale nechápu tu spojitost s nutkavými myšlenkami.. no nic

Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 18/08/2012 :  11:28:47  Show Profile  Reply with Quote
quote:

takže si mám vymyslet, že něco je špatné a proto bych to ani neměla dělat?

jak můžeš použít formulaci "takže si mám vymyslet, že..."
když jsem jasně psal, že máš zapomenout na příkazy zvenčí ?!

quote:
asi jsem takhle začala krmit papouška a dávat mu vodu.... dřív jsem na to kašlala, ale pak jsem si řekla, že ho nebudu týrat a donutila jsem se do toho těch pár minut investovat :D
asi ti to moc nepomůže, ale budiž ..
to je zas změna chování z horšího (nedávání vody papouškovi) na lepší (dávání vody papouškovi)

ovšem já řeším jen myšlenky, nikoliv chování

copak to není zjevné z mého uplně prvního příspěvku v tomto tématu, kde jsem namodrale zelenou napsal dva konkrétní příklady?

quote:
ale nechápu tu spojitost s nutkavými myšlenkami.. no nic
nutkavý myšlenky jsou něco jiného, ty neřeším

Edited by - kirmakX6on on 18/08/2012 11:30:43
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page