www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Filosofie náboženství
 Viděl někdo někdy Boha?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

brotherrr
Uživatel

75 Posts

Posted - 08/02/2012 :  15:12:36  Show Profile  Reply with Quote
Bible nám říká, že Boha nikto nikdy neviděl kromě Ježíše Krista. Písmo říká: Bůh prohlašuje " Nebudeš moci viděti tváři mé; neboť neuzří mne člověk, aby živ zůstal." Toto Písmo vypadá být v rozporu s jinými verši z Písma, které popisují různé lidské "vidění" Boha. Například, Písmo říká: popisuje Mojžíše mluvícího s Bohem "tváří v tvář". Jak mohl Mojžíš mluvit s Bohem "tváří v tvář" když nikdo nemůže vidět Boha a zůstat naživu? V tomto připadě, fráze "tváří v tvář" je řečnická figura naznačující, že byli ve velmi úzkém spojení. Bůh a Mojžíš mluvili mezi sebou jako by to byly dvě lidské bytosti, které mají důvěrný rozhovor.

V Písmu se píše:Jákob viděl Boha, který vystupoval jako anděl; on ve skutečnosti Boha neviděl. Samsonovi rodiče byli vyděšení, když si uvědomili, že viděli Boha, ale oni Ho viděli jenom jako anděla. Ježíš byl Bůh v těle, takže když Ho lidé viděli, oni viděli Boha. Takže ano, Boha je možné "vidět" a mnoho lidí "vidělo" Boha. Zároveň ale nikdo neviděl Boha že by se mu zjevil v celé své nádheře. V našem padlém stavu, kdyby se nám Bůh plně zjevil, byli bychom stráveni a zničeni. Proto se Bůh zahaluje a zjevuje se v takové podobě, abychom Ho mohli "vidět". Je to jiné než vidět Boha s všechnou slávou a svatostí. V Písmu se píše: Lidé viděli vidění Boha, obrazy Boha, zjev Boha, ale nikdo neviděl Boha v celé své plnosti.

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 08/02/2012 :  20:44:32  Show Profile  Reply with Quote
moc málo svědků a moc dávno na to, abych tomu věřil..
btw: pokud ho neviděli v "celý jeho kráse", jak si mohli bejt jistý, že to je bůh a né třeba ďábel, halucinace, vyspělejší (technicky) bytost.. prostě cokoli?

Edited by - elx on 08/02/2012 20:45:47
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 08/02/2012 :  21:23:44  Show Profile  Reply with Quote
gulsy: už chápu, proč se tomu řiká víra..
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 08/02/2012 :  21:57:28  Show Profile  Reply with Quote
gullsy: "Duch Svatý je stav mysli, která je stavem mysli Boha." - Kam na tyhle věty chodíš? :)
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 09/02/2012 :  12:03:17  Show Profile  Reply with Quote
gullsy: formuluju to jinak - jak jsi dospěl k tomu, že "tak to je"? :)
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 09/02/2012 :  12:40:51  Show Profile  Reply with Quote
gullsy: řeknu ti něco, co tě možná zarazí - většina lidí ke svejm názorům nedospívá tim, že přemejšlí, ale naopak právě tim, že je (většinou bez rozmyslu) jen přebíraj..

když řekneš, že Duch Svatý je stav mysli, který je stavem mysli Boha, máš tam tolik prázdnejch pojmů (duch; svatý; bůh; mysl - i když tu jedinou bych asi chápal), že se to nedá ani brát jako názor, tj. nazření (jak ve smyslu představy, tak bezprostřední zkušenosti).. proto mě zajímá, jak jsi k tomu dospěl..
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 09/02/2012 :  17:29:03  Show Profile  Reply with Quote
gullsy: zdá se mi to nebo cokoli v tvý argumentaci vyvrátim, to z tohodle topicu zmizí?

ale to je fuk, pokračujem.. pominu, že vysvětluješ slova jako svatý pomocí dalších těžko uchopitelnejch pojmů jako je dokonalý a rovnou se tě zeptám - v čem jsou tvoje názory utvořený, když vznikly "analýzou" bible, která se stejně shoduje s většinou analýz jakože je tu bůh, kterej je perfektní a tak dál.. tudíž se zase vracim k otázce - proč tomu věříš?
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 09/02/2012 :  18:26:03  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by elx
tudíž se zase vracim k otázce - proč tomu věříš?

tipnu: Protože nic jiného nezbývá?
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 09/02/2012 :  18:51:28  Show Profile  Reply with Quote
Metanoia: myslíš jako z hlediska samotný víry v boha (1) nebo víry v bibly (2)?

AD. 1.: pokud je to celý o strachu z možnosti, že naše existence je absurdní, tak pravděpodobně nic jinýho nezbejvá.. i když třeba mě osobně křesťanskej bůh nic zajímavýho nenabízí, takže i kdybych chtěl (nebo spíš donutil se) věřit, je to pro mě stejně (možná víc) demotivující jako ta absurdita..
AD. 2.: jo, dneska asi ověříme těžko, jestli a proč si to někdo vymyslel.. :)
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 09/02/2012 :  19:04:11  Show Profile  Reply with Quote
myslím samozřejmě AD. 1

A zeptám se: pokud ti "křesťanskej bůh" nic nenabízí: kdo jiný ti teda něco nabízí?

Jinak ten výraz "křesťanskej bůh" mi připadá trochu mimo. Stejně jako to, co píšeš o bibli. Křesťanskej bůh ani bible nejsou pohádka, co spadla z nebe - obojí navazuje na starší filosofii, která se dostala na hranice svých možností a musela být překonána něčím jiným, novým. Křesťanství je otázka vývoje, nikoliv pohádka, kterou si někdo jednorázově vycucnul z prstu. Stejně jako když se středověké křesťanství "vyčerpalo", začalo být pomalu nahrazováno něčím jiným, novým - pozitivismem, který je dnes opět zpochybňován a na pokraji svého vyčerpání ..
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 09/02/2012 :  20:08:36  Show Profile  Reply with Quote
Metanoia: Samotnej život je celkem zajímavej příběh.. sbírání dojmů a zkušeností, změněný stavy vědomí, sex, rvačky, vzdor, smích, emoce v různý intenzitě, poznávání toho jak vnímaj realitu jiný lidi.. má to něco do sebe.. nepotřebuju boha, kterej mi nabízí za života utrpení a po smrti (potenciálně) klid v ráji..

křesťanskej bůh řikám proto, že je o něm tenhle topic.. souhlasim, že bible neni jednorázová záležitost - vim, že jí údajně psalo několik desítek lidí asi 1500 let.. ale stejně jako pozitivismus to nebylo globální paradigma a tak se ani nepřekonává globálně..

víš co mi vadí nejvíc na náboženstvích jako je křesťanství? ten patent na absolutní pravdu, kterej si stanovujou..
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 09/02/2012 :  20:51:41  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by elxvíš co mi vadí nejvíc na náboženstvích jako je křesťanství? ten patent na absolutní pravdu, kterej si stanovujou..

Už jsem to tady asi jednou psal, ale právě tenhle patent na pravdu je to, co se mi na tom líbí..

Existuje Bůh? Jasně.
Proč? Protože to dosvědčuje Písmo.
Proč by mělo být písmo pravdivé? Protože to říká Bůh.

Sympatické je mi právě to, že oni na plnou hubu přiznávají, že jejich pravda stojí takto a nijak se s tím netají. Mě to přijde fér.

Go to Top of Page

Gullsy
Aktivní uživatel

Czech Republic
226 Posts

Posted - 09/02/2012 :  21:27:55  Show Profile  Reply with Quote
už vám tu chybí jen neronis a budete komplet
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 09/02/2012 :  21:30:59  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gullsy

už vám tu chybí jen neronis a budete komplet

už ti tu chybí jen Absolut a budete taky komplet
Go to Top of Page

Gullsy
Aktivní uživatel

Czech Republic
226 Posts

Posted - 09/02/2012 :  21:35:59  Show Profile  Reply with Quote
Absolut je z vás asi už unavenej, dlouho se neukázal. Se mu nedivím, tady je to jak v hladomorně plný hladovkářů. Půl dne se pro vás člověk dře se sháněním jídla a druhou půlku aby strávil přesvědčováním, abyste jedli.

To jednoho vyčerpá.
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 09/02/2012 :  21:38:01  Show Profile  Reply with Quote
ale já proti Bohu nic nemám. to elx je neznaboh ...
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000