www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Pravda
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Dawy
Nový uživatel

Czech Republic
10 Posts

Posted - 16/12/2006 :  13:59:59  Show Profile  Send Dawy an ICQ Message  Reply with Quote
Rajisi, jediná pravda- pravda bytí by mohla býti jedinou, jen jestli nezapomínáš na absolutní pravdu(nemyslim konstantní), kterou je skutečnost(pokud tedy nejste zastancem teorie demona)
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 16/12/2006 :  14:16:02  Show Profile  Reply with Quote
Slovo skutečnost se mi zda být trochu problematické. Co máte namysli pod tímto slůvkem?
Go to Top of Page

Dawy
Nový uživatel

Czech Republic
10 Posts

Posted - 16/12/2006 :  14:26:48  Show Profile  Send Dawy an ICQ Message  Reply with Quote
máte pravdu, že skutečnost je velmi problematická. Nemám namysli obraz skutečnosti, který si každý člověk utváří, nýbrž myslím tím skutečnost, okolo nás, kterou však každý vnímá každý z nás jinak utvořením jejího obrazu
ps:nemohli bychom si tykat, jsem docela nesvůj, kdyz nekomu vykám(student základní školy kámošům, když se baví o filosofii , je zvyklý tykat)

Edited by - Dawy on 16/12/2006 14:29:00
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 16/12/2006 :  14:34:34  Show Profile  Reply with Quote
Postavím na ulici červený stůl a budu se ptát lidí jakou má barvu. Všichni odpoví, že červenou, přitom ve skutečnosti žádné barvy neexistují, respektive hmota v prostoru nemá schopnost vykazovat nějakou barvu, to jen naše perceptory (v tomto případě oči) si přetvářejí skutečnost do své vlastní podoby. To samé je to třeba se zvukem, vystřelím z pistole a ten kdo to bude slyšet, řekne, že slyšel výstřel z pistole, i přesto, že žádný zvuk neexistuje. To je naše perceptory si přeměňují vlnění vzduchu do podoby, kterou z nás jistě každý zná.
Jediný nepopiratelný fakt je ten, že tu jsem, že existuji.
Go to Top of Page

Dawy
Nový uživatel

Czech Republic
10 Posts

Posted - 16/12/2006 :  14:44:58  Show Profile  Send Dawy an ICQ Message  Reply with Quote
Narážíš na teorii démona, s tím rozdílem, že i když barvy a zvuky neexistují, tak že existuje zlý démon, který zbůsobuje naše vnímání, tak ty zvuky a barvy zbůsobuje právě on. Ale vrátím-li se zpět, tak když si řekneme, že ten stůl je červený, je to pouze náš obraz skutečnosti, pokud slyšíme výstřel, když zvuky neexistují, je to taktéž pouze náš obraz skutečnosti. Jaké skutečosti? právě té, ze které jsme si vytvořili ty obrazy-naše skutečnosti. Descartova Teorie démona má své příznivce i odpůrce, ale četl jsem, že už byla vyvrácena(bohužel nevím jak)
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 16/12/2006 :  14:55:47  Show Profile  Reply with Quote
Tak tuhle teorii vůbec neznám, od Descartese jsem totiž ještě nic nečetl.
Podle mě pravda bytí ční nad skutečností, skutečnost může být různá, ale pravda bytí je jen jedna.

a klidně mně tykej, nejsem totiž o moc starší než ty

Edited by - rajis on 16/12/2006 14:58:58
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 19/12/2006 :  07:43:51  Show Profile  Reply with Quote
Pravda je pravda...
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic