| Author |
Topic  |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 05/12/2006 : 08:24:37
|
| Boh funguje na princíte skromnosti a prostoty... |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/12/2006 : 09:42:50
|
Navi. Tak to jej znám. Je to žebrák viď?
MB |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 05/12/2006 : 12:52:57
|
| Nie...Je najbohatší zo všetkých...To bohatstvo rozdáva, ale málokto ho na tejto zemi chce... |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/12/2006 : 14:04:37
|
Zdravím Navi.
Jde o to, zda to bohatství nepochází od lidí a bohu není pouze přičítáno. Při svém hledání jsem našel mnoho toho, co je bohu přičítáno a ve skutečnosti pochází od člověka.
MB |
 |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts |
Posted - 06/12/2006 : 17:24:38
|
Miroslave, dobre, chcete vedet, na jakem principu Buh funguje. Povim Vam svuj nazor...
Mozna Vam to prijde posetile, ale ja jsem si vymyslela vlastni filosofii. Nechci tomu rikat nabozenstvi, prestoze to s nim ma neco spolecneho, ale nazev filosofie je mi mnohem blizsi. Tento novy druh mysleni jsem nazvala zizalismus. Nesmejte se. Ano, na zacatku to byla velka recese, tvorila jsem Zizli jako protiklad Bible, predelavala jsem hlavni myslenky krestanstvi a tvorila jsem fiktivni obraz neceho, co melo zahy prijit jako nove osviceni.
Na zaklade meho nazoru, ze kazde nabozenstvi vlastne veri v jednoho "Boha" jsem vytvorila "boha" v obrazu zizaly. Zakladnim predpokladem je, ze buh nema zadny tvar, je to jen energie prostoupena vsim. V podstate velmi teoreticky by se dalo rict, ze buh neexistuje, protoze vse je buh a buh je vse. Ale tak to neni (jiste se zeptate, jak to vim - proste si to myslim), buh je cosi jako pozorovatel nad nami, ktery ze sebe kus odkrojil a ted zakousi prozitky hmotneho sveta skrze ony sve casti.
Pouziju metaforu, aby to bylo lepe srozumitelne. Predstavte si prave onu zizalu. Rozriznete ji, ale ona zije dal. Za chvili zregeneruje sve casti, Vy ji muzete opet rozriznout a ona bude znovu zit (takova je teorie ). Nase zizala se takto rozkrajela na spoustu kousicku, ale sve ja ponechala v nevedomi kazdeho onoho kousicku. Tak zije mnohe zivoty a vsechny vedomosti zustavaji v te "nejvyssi", zakladni casti.
Je velmi podstatne, aby si clovek uvedomil, ze je soucasti jednoho velkeho celku - clovek neni na zemi sam, je na ni spoustu dalsich tvoru tvorici urcitou pospolitost spolu s nim; Zeme neni ve vesmiru sama, je v nem spoustu dalsich kosmickych utvatu a Zeme s nimi tvori cely vesmir. Vesmir mozna taky neni jediny, mozna jich je vic... Co my vime. Podstatne je ovsem to, ze jakakoliv cast hmoty (a o to vic tedy i energie) patri do jednoho velkeho celku, jakesi symbiozy. Pokud se jedna cast vychyli, narusi tim cely zivotni kolobeh jedincu a sveta kolem nej - a to je ma teorie Velkeho tresku. Ale to uz jsem nekde jinde...
Vy jste se ptal, na jakem principu buh funguje. Mno, docela zaludna otazka. Pro zacatek zacneme ujasnenim si pojmu princip. Myslite tim platny zakon, ktery se da vzdy uplatnit? Da se prijmout tato "definice"?
Buh funguje s principem (nemuzu rict tak uplne na principu) zkusenosti a poznani. Skrze nas - jeho ja -, poznava materialni svet, do ktereho se nemohl jen tak dostat. Dle vseho je shopny vseho, tedy by teoreticky vzato mohl klidne prijit na Zemi a kazat tady "uceni Svate", ale k cemu by mu to bylo? Ve vesmiru jsou miliardy dalsich planet a Zeme nemusi byt prave ona vyvolena. Naopak si myslim, ze stale jeste patrime k tem zaostalejsim vyvojovym druhum...
Buh zakousi skrze nas vsechny vlastnosti - on vi, ze jsou, ale nevi, co znamenaji. Ano, urcite je zde nekde psano: chces-li poznat svetlo, musis nejdriv poznat tmu. Tak to skutecne funguje. Buh proziva vsechny vlastnosti, co jen clovek muze mit a uci se spolu s nami. Veskera moudrost, a suma sumarum i ona pravda, o ktere se porad bavime, je v nas obsazena, my se jen musime rozpomenout. Nas ukol je zcela jiny...
A aby v tom byl jeste vetsi chaos, reknu Vam prostinkou vetu: Na pocatku byla zizala... 
(zivot je treba brat s humorem...) Martina
ps: to bohatstvi je v kazdem z nas... |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 06/12/2006 : 18:30:09
|
Harlejko čau. Martinko, to bylo nádherné, věř mi že ano. Tys nádherně ukázala jak lehké je stvořit boha za pomoci slovního myšlení. Také ti jednoho ukáži jestli chceš. Nevím jestli jsi četla můj vstup o nekonečnu. Je tam nekonečně mnoho makro i mikrokosmů a v každém tom rozměru máš nad hlavou hvězdy, slunce, kolem sebe lidi a pod nohama pevnou zem. Nyní si představ, že naše Země je součástí mozku bytosti v rozměru větším. My se zůčastňujeme myšlení té bytosti a tvoříme její já. On je potom ten náš bůh a my jsme jeho součástí. Vidíme jej, ale jsou to jen atomy jeho mozku, takže jej nepoznáváme a přesto bez něj nemůžeme existovat. Každý z nás je bohem pro svůj mikrokosmos a ty lidičky kdesi v jeho mozku jsou na tom stejně jako my. Také v něj věří, či nevěří, vidí jej a neví o tom, že je to on. A můžeš tak pokračovat do nekonečna. Chceš li i výchovnou část tohoto "náboženství" Pak ji máš mít. Tvé myšlení je normou na tvých planetách. Povyšuješ li nějaké pravdy a ostatní ponižuješ, je tomu tak i na tvých planetách. Lidé se tam mezi sebou perou a tvé myšlenky jsou zmatené, plné protikladů. Dosáhneš li ty čistoty, pak na tvých planetách je věčný mír a tvoji lidé mají otevřenou cestu k novým poznáním. A tak se následkem toho stává tvoje myšlení klidným vyrovnaným a produktivním.Aýž tvůj život skončí, nebude zde tolik energie, aby mohlo být tvé já přenesené o rozměr výš, ale v tom rozměru nižším vlastně už je. A tak prožiješ po smrti život v takovém prostředí, jaké sis za svůj život vybudovala a to je ta nejvyšší spravedlnost.
Martinko prosím tě, neber mne nyní vážně. Jestli chceš ukáži tě takových bohů a náboženství desítky a vždy to bude jen produkt mého myšlení, nic víc. Podívej se však na to a řekni mně. Neshoduje se toto s tím tvým? Namísto té žoužele si dosaď toho chlapce v rozměru vyšším a mám dojdem, že ve všem ostatním je shoda.
Možná že tě zarazilo, že mluvím o chlapci a nikoliv muži, či dokonce starci. Mládí je hledání a chaos a ten na naší planetě je a je li ten chlapec, pak je i v jeho myšlení. Dospělost není ve věku,ale v čemsi zcela jiném. Pokud jsi už četla tu úvodní část zničeného románu "Ve službách pekla" "Setkání" pak již víš co je spojený vesmír. Tam se stává dospělým ten, kdo dokáže ve své mysli urovnat listy stromu poznání. Dokáže li to, Pak zanikne spor v jeho duši a nachází cestu k vyrovnanosti. Takový člověk je potom dospělým. Oni říkají, že u nás na Zemi umírají nedospělé děti na nemoc zvanou stáří a já mám dojem, že tomu tak je.
Přesto je to vše jen troška legrace. Zajímavé je však, že takového boha by bylo možno dokázat a jeho podstata by byla jasná jako podstata existence neuronů ve vlastním mozku. Navíc je tento "bůh" hmotou a energií.
Je zde jediný problém, díky kterému jsem o tomto nechtěl hovořit. Je totiž velmi snadné v takového ůBoha uvěřit a vznikla by tím nová velká pravda, která by mohla vytvořit pocit ohrožení u všech ostatních pravd a následně zneužití jejich schopností a tak je mně milejší ta pravda tvoje a sláva žížale Ave žoužel.
MB |
 |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts |
Posted - 10/12/2006 : 10:27:27
|
Slavku, moc jsi me nepochopil... Duvod, proc jsem psala o svem zizalismu nebyl ten, ukazat, jak jednoduche je vytvorit nabozenstvi, respektive jak rikas Ty, stvorit Boha. Je to jen aplikace mych vedomosti o tomto svete na prikladnou ukazku. Je to jako kdyz mluvis v podobenstvich...
A mi slo o to, abych Ti vysvetlila, jak si predstavuju boha. Nazev "zizala" je jen holy pojem, jak uz jsem na zacatku rekla, puvodne to byla recese. Tohle jmeno jsem vymyslela proto, aby si lidi uvedomili, jak je absurdni pojmenovavat boha, navic v kazdem nabozenstvi jinak, protoze bezpochyby maji na mysli jednoho a toho sameho. Ale vem si ten paradox, kdy oni tvrdi, ze nabozenstvi nekoho jineho je spatne a jejich buh neni ten pravy... Ano, nabozenstvi jsou zvracena. A proto mam svou filosofii, svuj zizalismus.
Je to jakysi unik od siti vymyslu a lzi, do kterych se nas snazi vsechny polapit. Ja chapu, ze pro Tebe to predstavuje dokonaly dukaz, ze nabozenstvi je jen snuska nahodne vymyslenych slov, zformulovanych do jakesi radoby dokonale formy, ktera ma ucit a osvetit lidi. Mym zajmem neni osvecovat, ani ucit, mym zajmem je zit. Zit s tim, co mam, sama se sebou a svetem kolem me...
Jak jsem rikala, buh je v kazdem z nas. Staci jen ho v sobe objevit a naplno projevit. Pak je zivot prochazka ruzovym sadem, protoze veskere problemy bereme jako prakticka cviceni, ktera nas maji naucit necemu novemu. A veskere radosti prozivame naplno! Hold zizale! 
Martina |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 10/12/2006 : 10:58:22
|
Martinko Čau.
Takový holt jsem já. Přečtu si tvoje slova (třeba i kohosi jiného) a třeba s ním souhlasím. O tom s čím souhlasím mlčím a pokusím se jej upozornit ještě na cosi jiného, blízkého tématu a tak dojdeš ty, nebo jiný člověk k názoru, že jsem ho nepochopil. Měl bych asi hovořit i tom, s čím souhlasím ,či to dát více najevo.Snad se to naučím,když se to naučit chci.
Hovoříš o bohu, kterého musí člověk v sobě objevit, já doplním, že se s ním musí naučit i žít,či komunikovat. Vidíš, já s tím souhlasím, jen tomu neříkám bůh. Já to slovo bůh nemám příliš rád. Svádí k myšlenkám nedpřirozena a náboženství. Tento "bůh" je zcela přirozený a může mít mnoho názvů. Tvoje myšlení není nábožensky zaměřené,ale naopak myslíš v rámci reality a tak tvé označení slovem bůh svádí ke klamnému závěru. Já bych tomu bůh raději neříkal. To už je mně mohem bližší ten název žížala.Vím oč jde a nic mne nesvádí jinam. Ten názor na náboženství máme naprosto totožný což jsi mohla poznat z mých slov kdekoliv v tomto fóru. Proto jsem se o tom nezmiňoval,jen jsem tiše přikývnul. Asi je to chyba. Protože i ty potřebuješ vědět, zda s tebou souhlasím, či nikoliv. Jak vidíš, učím se a vůbec mně nevadí, že mne učí šestnáctiletá. Když na to má????[:)  ]
MB |
 |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts |
Posted - 10/12/2006 : 11:13:26
|
Hura!! HURA!!  Ano, pochopil jsi, vyborne, jsem moc rada!! Presne tak, vyraz slova "buh" je uz velmi zneuzity, proto pouzivam vyraz "zizala"... No, co dodat, snad jen, ze je uzasne, ze me konecne nekdo chape!  |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 10/12/2006 : 11:23:39
|
HJarlejko.
Martinko odpusť. Vždyť já jsem tě chápal už dávno a svým mlčením jsem tě připravoval o radost s toho, že tě někdo chápe. Budu se snažit a to nejen tobě svůj souhlas, či porozumění ukazovat. jestli na to někdy zapomenu, tak mně to prosím připomeň.
MB |
 |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts |
Posted - 10/12/2006 : 11:25:39
|
Ok a dekuju!! |
 |
|
|
Dawy
Nový uživatel
Czech Republic
10 Posts |
Posted - 16/12/2006 : 11:32:38
|
| Jestli se můžu přidat do debaty, tak i když je tohle forum o pravde, ted prechazi v boha,tak podle me buh existuje a to nejsou pro me jen domenky, ale mam na to i fylosoficke vysvetleni: byť každá otázka proč? vyvolává další otazku proč?, mohla by následovat serie otázek až do nekonečna, ale musí přeci jen existovat základ otázky proč, tzv. neco, co by odpovídalo na všechny otázky proč?. a právě ona otázka by byla otázka boží existence, s touto otázou už nezůstává, troufnu si tvrdit žádná, otázka proč? bez odpovědi. Co si o tom myslíte Vy? |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 16/12/2006 : 12:30:28
|
Dawy.
1.) Nepopírám boží existenci,protože taková existence nejde popřít. 2.) Nevěřím v boží existeci a to ze dvou základních důvodů. A.) Není možné jeho existenci dokázat B.) Poznal jsem cestu k stvoření boha za pomoci funkce slova v procesu nyšlení a pro můj spůsob myšlení je toto logičtější a přijatelnější.
Nemám dojem,že by existovalo cosi, o by dávalo odpověď na všechny otázky. Když to vše shrnu,pam mně je vlastně úplně jedno,zda bůh je či není,ale zajímají mně myšlenky,které se kolem této problematiky točí.Ty jsou někdy zajímavé,ale jak možná sám poznáš, nškteré se neustále opakují a potom jsou nudné a o ničem.
MB |
 |
|
|
Dawy
Nový uživatel
Czech Republic
10 Posts |
Posted - 16/12/2006 : 13:34:07
|
Me nejde o to presvedcovat nekoho o existenci boha, ale jen ukazat moji myslenku a zeptat se, jaky mate na ni nazor. Jinak co se tyce slovniho vyjadreni boha harleyky tak s souhlasim s Vami, je to uzasne vystizne (a taky k vasemu nazoru, ze neni mozne existenci boha dokazat, neni mozne zatim jeho existenic vyvratit (aspon, co ja vim), ale jak jsem rekl nechci nikoho premlouvat, kazdy ma svuj vlastni rozum)
|
 |
|
|
rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts |
Posted - 16/12/2006 : 13:51:57
|
Ahoj,
abych přispěl svou troškou do mlýna - podle mě existuje jen jedna jediná pravda - pravda bytí |
 |
|
Topic  |
|
|
|