Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 21/08/2010 : 10:56:50
|
Záblesk je něčím co se nás zmocní, a ne něco čeho bychom se zmocnili my. Může být výsledkem určité vnímavosti k intuitivním pocitům a idejím. Tento druh duchovního probuzení je vyvolán Milostí stejně jako Osvícení, které se od něj liší tím, že je trvalé. Když nás navštíví, je naše vědomí převráceno naruby a to co jsme považovali za nejpodstatnější se jeví jako méně podstatné. Dobro má najednou nový význam když přichází toto duchovní zrození. Člověk totiž nemůže ve svém životě naleznout nic lepšího než božské Nadjá. Tento transcendentní okamžik se stane rozhodující pro jeho existenci v tělě, a jeho důsledkem bude trvalé zakotvení v jeho vznešené přítomnosti Axel01 Popírat toto by bylo silně nevděčné a zřejmě nemoudré jednání,protože za ten záblesk může být považováno kde co a vše možné i nemožné.Označím li jednu alternativu a ukáži na ní, že je tomu jinak, než v tomto názoru, bude poukázáno na cosi, co jsem zřejmě neprožil a proto nevím,že něco takového existuje. Mohu vyprávět o tom, jak jsem se setkal s Buddhovým podobenstvím o stromu znaků a mohu za ten záblesk božského najdá,které změnilo můj život tak jak je popisováno,ale stejně tak mohu popsat totéž jako sled algoritmických kroků,čili cosi zcela přirozeného. Prohlásím li to za zcela přirozený jev, jiný člověk může toto označit za ten záblesk božského najdá, který jsem já nepochopil.O tomto se prostě nedá diskutovat ani kdyby člověk stokrát chtěl.Jedno a totéž je možno označit tak i onak a není cesty ke sjednocení názorů,či nějakému prozkoumání tohoto jevu. Takový jev prostě existuje,ale můžeme si jej rozdílně vykládat.
Sláva |
|
|