Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 10/08/2010 : 21:26:15
|
Neronisi
-------------------------------------- Napadlo mě ale, že by se taková "cesta" dala pravděpodobně aplikovat na jakoukoli činnost. Stačí když se z dané činnosti evokuje nějaký smyslový zážitek, může posloužit sám o sobě jako nějaká očista. Něco podobného dělají třeba v bojových uměních, kde se navíc učí mít úctu k soupeři a tyhle věci. --------------------------------
Takové zenové koány Člověka přibližují do samotného Dění a tak v něm evokují jakousi Vnitřní potřebu pochopit samotný Děj těch to příběhů. V nichž je ukryto samotné rozuzlení Děje které nás nutí nad tím se zamýšlet Co tím různí lidé mysleli a jak vidí samotný Děj který vypovídá zároveň o době v níž se Odehrával ale víc jak to o samotném lidském Myšlení a podstatě kterou k nám promlouvá.
Milan.Miló.
|
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 10/08/2010 : 21:34:40
|
Neronisi
Tady jsem ti něco našel Na danou tématiku. A na zamyšlení nějaké Zen Buddhistické příběhy.: Které vyprávějí svou pravdou a podstatou o samotném Pochopení lidského ducha osvícení v Japonském Zen Buddhismu nazývané taky jako satori.
--------------------------------
Zen Buddhismus a krátké příběhy
Čin je slyšet víc než slova
Hjakudžo měl tolik studentů, že musel otevřít nový klášter. Aby našel vhodnou osobu, kterou by jmenoval mistrem, svolal mnichy a postavil před ně džbán s vodou, řka: „Aniž to pojmenujete džbánem s vodou, řekněte mi, co to je.“ Nejvyšší mnich řekl: „Nelze to nazvat kusem dřeva.“ V tom převrátil klášterní kuchař džbán s vodou a odešel. Kuchař se stal hlavou nového kláštera.
Ne-mysl, ne-myšlenka
Mnich se zeptal zenového mistra: „Na co člověk myslí, když medituje?“ „Myslí na ne-myšlení“ odpověděl mistr. „Jak myslí člověk na ne-myšlení?“ „Když nemyslí“ řekl mistr.
Umyj svou mysku
Přišel mnich k Džošu a zeptal se: „Jaký je význam zenu?“ Mistr odpověděl: „snědl jsi svou snídani?“ „Ano“ řekl mnich „jedl jsem“. „Potom umyj svou mysku“ řekl Džošu. v tom okamžiku byl mnich osvícen.
Uvnitř nebo vně mysli?
Hogen žil sám v malé svatyni na venkově. Jednoho dne zaslechl, jak se čtyři cestující mniši přou o to, co je objektivní a subjektivní. Přidal se k nim a řekl: „Máte velký kámen. Je podle vás uvnitř nebo vně mysli?“ Jeden z mnichů odpověděl: „Z buddhistického hlediska je všechno zhmotnění mysli, proto bych řekl, že kámen je uvnitř mé mysli.“ „Potom ti musí připadat tvá hlava velmi těžká,“ poznamenal Hogen „nosíš-li takový kámen v mysli.“ ---------------------------------------
Milan.Miló.
|
|
|