Author |
Topic |
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 15/07/2010 : 10:45:00
|
Vnímám tento přístup jako klíčový problém ve fungování nejenom naší české společnosti.
Návrhy na zlepšení...? |
|
jrf
Aktivní uživatel
Czech Republic
278 Posts |
Posted - 15/07/2010 : 11:08:26
|
Chacha, velmi dobrý postřeh. Já jsem v této věci naprosto rezignovaný, nic se s tím dělat nedá. "Soused si koupil tamto, já musím taky, nejlíp ho ještě přetrumfnout. Známý jel na dovolenou, tak to musím taky, ať můžu taky říct že jsem byl na dovolené. Všichni to dělají takhle, no tak já budu taky, nezamyslím se přece abych vymyslel něco vlastního." Lehce manipulovatelné stádo ovcí. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 15/07/2010 : 14:09:16
|
Vnímám to ve společnosti,ale sám se dle toho neřídím.Kupuji co potřebuji a nestarám se o to, zda to soused má, nebo nemá.Nemám potřebu na něco si hrát.Můžeme se však pokusit myslet podobně, třeba takto. Soused má oprýkaný barák a já také.Vše je v porádku a můžeme žít v přátelství. Jenže soused si barák přestaví a upraví do krásy.V tu chvíli je ostatními lidmi jinak pohlíženo na něj a jinak na mne,což se projeví v jejich chování vzhledem ke mně.První otázkou,kterou si musím položit, je to zda ty dobré vztahy s ostatními potřebuji, nebo mohu postrádat.Odpověď zní,že je výhodnější je mít na své straně.Čili musím ten svůj barák zušlechtit. Pak je vše v pořádku, jako když jsme je měli oba oprýskané.Jsou však i jiné věci, díky kterým mohu u idí získat vážnost,čili mít určité schopnosti,které ostatní potřebují.Využívám li je ve prospěch těch lidí, mohou si mne vážit víc než toho s vyzdobeným barákem a překlédnou,že je ten můj oprýskaný.A tak dochází k samočinné selekci.Ti primitivnější budou soudit dle chalupy a tím se ode mne oddělí, což je dobré a ti moudřejší o které stojím si mne budou vážit díky skutečným hodnotám. Maximálně mne budou nabádat,abych si malou vadu na kráse odstranil a třeba mně pomohou domek zušlechtit.Proč? Protože předpokládají,že na mne budou někteří lidé pohlížet jako na méně cenného.Mít novější a lepší auto? Proč? Musím vědět k čemu mně to auto bude sloužit a dle toho se zařídit.Koupím nové auto a budu s ním přepravovat aparatury na akce,čili potrhám tapecíry a protože bude auto zaprkované před hospodou, či kulturním domem a já je nemohu hlídat, často mně je opilci či pubeťáci poškodí.Skusil jsem jen jednou jet na akci v luxusním BMW a když jsem vyšel o půlnoci ven,jeden rozdováděný pár mně souložil na přední kapotě.Čili je lépe jezdit na akce ve starším voze,protože nedojde k takovým škodám. Na druhou stranu u primitivů získává člověk určitý credit." Má na takový vůz a tak bude jistě dobrý." Pokud je však skutečně dobrý jako muzikant, může jezdit i v tom starém autě a lidé jej berou. A tak se nám pomalu začíná rýsovat podstata toho jednání on udělal to a tak to udělám také, ten má cosi a já to musím mít také. Nemám li schopnosti, nebo jich mám málo, pak musím vytvořit clonu s toho co vlastním a co lidem říká že moje lidská hodnota je vyšší než skutečně je. Mám li schopnosti a využívám je ve prospěch druhých,pak je taková clona zbytečná.Prostě mám co k životu potřebuji a co má tamten mne nezajímá,protože to ke svému životu ani zisku vážnosti nepotřebuji.Navíc malé nedostatky mohou vést k izolaci od lidí o které není proč stát. Jan Werich měl na Sázavě chatu. Přední stěna vypadala jako polorozpaddlá chatrč a za tou stěnou byl luxus.Opět selekce a ochrana před lidmi o které nestál. Lidé nahrazují své chybějící schopnosti a negativní vlastnosti vzhledem k ostatním leskem majetku.
MB |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 15/07/2010 : 18:54:30
|
Já bych to vnímal i tak, že se člověk nechá mnohdy inspirovat. Jednoduše proč neudělat něco zajímavého, příjemného nebo neobvyklého, když k tomu člověk získá návod? Ony podobné fráze mají jakože poučit "když někdo skočí z mostu, uděláš to taky?", počítají s jakousi částečně zvrhlou lidskou vlastností - vnímání individuální konkurence. Problém je, že v této kombinaci člověk začíná vnímat okolí jako nepřátelské a konkurenční, protože se jako zdroj inspirace zakazuje. |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 16/07/2010 : 01:39:10
|
Jen inspirace? To je zcestné. Inspirovat mě může všelicos, ale to neznamená, že se podle toho řídím. Může mě inspirovat obraz na jakési výstavě a inspiruje mě třeba k X dalším věcem, příkladně k malování, jiné tvůrčí činnosti, krajně k životu (a může to být cokoliv jiného, než obraz...). Ale pořád ,,inspirace" neznamená, že to budu dělat stejně tak, na chlup stejně. Pokud vidím obraz krajinky, a ještě k tomu vyvedené v pastelových barvách, je nesmysl, že půjdu a pokusím se namalovat stejný obraz a ještě k tomu v pastelových barvách. Inspiraci mi to dalo do malování; nikoliv do toho, CO BUDU MALOVAT. Takže totéž platí o čemkoliv, např. o tom mostu. Někdo skočí z Nuseláku, a tak mnoho lidí taktéž ukončilo svůj život skočením zrovna z Nuselského mostu. No jenomže proč?! Proč skákat zrovna z tohoto mostu, můžu si vybrat kterýkoliv jiný, no ne? Můžu si vybrat skočit ze střechy budovy či z balkónu, do propasti ze skály. ALE NE Z NUSELÁKU PŘESNĚ TAK, JAK JSEM TO VIDĚL.
Předešlé bylo o inspiraci. Čili můžeme se nechat inspirovat, proč ne. Dokonce je to často potřeba. Nezakazuje se lidské jednání jako zdroj inspirace, zakazuje se dělat věci přesně tak, jak už je někdo udělal naprosto stejně. To je víceméně to, o čem mluvím. Udělal to Pepa (koupil si rybičky), no tak si taky koupím rybičky. Správně by bylo: Pepa si koupil rybičky, hmm, zajímavé, koupím si tedy pavouka. Anebo: Sousedka má takové krásné, dlouhé vlasy. Musím mít taky takové. Správně: Sousedka má krásné dlouhé vlasy. Budiž, budu se o své vlasy lépe starat, abych měla krásné krátké vlasy. No a teď něco méně triviálního: Anetka šla volit ODS (a je chytrá, studovaná, navíc kamarádka), tak já půjdu taky volit ODS!! Správně by bylo: Anetka šla volit ODS. Hmmm. Když už šla volit Anetka, tak musím jít volit taky!!
Tedy mohli bychom rozlišovat správnou inspiraci (viz. příklady ,,správně") a jednoduše hloupost, kterou kopírujeme chování a úsudky druhých, aniž bychom o nich přemýšleli.
MB. O jakých schopnostech však tady mluvíš? Jaké schopnosti můžeš lidem nabídnout? Chování... Třeba vtip? Všimla jsem si, že lidé mají rádi vtipné lidi a jsou ochotni jim poté ledacos odpustit, přesto nemám pocit, že by to jaksi ve společnosti stačilo. Dnes bohužel často tráví lidé rádi svůj čas ve společnosti někoho, kdo je hlavně pozve na cigáro, na panáka a na pivo. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 16/07/2010 : 09:34:15
|
O jakých schopnostech však tady mluvíš? Jaké schopnosti můžeš lidem nabídnout? Chování... Třeba vtip?
Axel. Na tvojí otázku není snadné odpovědět. Je to souhrn vědomostí, dovedností a třeba povahy. Čím více máš schopností tím větší máš možnost je využívat ve prospěch ostatních.Sousedovi se pokazí třeba auto. Mám li znalosti a schopnosti a mám li vhodné povahové rysy, mohu mu od problému pomoci a to auto mu opravit.Nemám li ty schopnosti a vědomosti, nebo je třeba i mám,ale nemám zájem mu pomoci, je tomu jinak a mohu být třeba i vtipný a o jeho pokaženém autě a jeho situaci vtipkovat.Čili se jedná o souhrn všech znalostí a schopností plus určitá povaha.Pak lidé tolerují mnohé a máš pro něě vysokou cenu i bez pozlátka. Jenže já jsem pozapomněl na cosi podstatného.Může se mně prostě jen líbit,když je můj dům, oblečení a vše ostatní pěkné a čisté.A tak si Pepa skrášlí dům, mne se to líbí a tak si zkrášlím ten svůj a vůbec nemyslím na to co si o tom myslí ostatní. Dělám to pro sebe aby se mně to líbilo. Proč Nuselák? Protože je vysoký a je zde dost velký prostor mezi odrazem a dopadem. Ten sebevrah sice chce zemřít,ale než zemře, chce ještě zažít to příjemno letu.Dům zaplňuje ten volný prostor, most, či nějaká věž nikoliv.To je psychologická otázka a má zde své místo touha po příjemnu. To je záležitost instinktu vycházejícího ze samé podstaty smylu života.Zde již přemýšlení a uvažování nehraje velkou roli,protože je potlačené.Proto také existují policejní vyjednávači,psychologové, kteří se snaží přivést sebevraha k přemýšlení a uvažování a tím jej od úmyslu odvedou.Opustila jej žena a on myslí v rozměru všch negativ, které s toho vyplynou a protože vznikla pririta mínus a mozek je na tuto polaritu nastaven,nejsou aktivovány informace plus.Toto se mu stále točí v hlavě a on ztrácí schopnost vidět příjemno v budoucnosti,ale po příjemnu stále touží,alespoň po té chvilce před dopadem a přeje si aby to příjemno bylo co nejdelší a tak si k sebevraždě vybírá vysoké objekty, pokud možno s velkým volným prostorem a vůbec nezáleží na tom, zda odtud někdo předtím skočil, či ne.On si to příjemno letu spíše jen představuje a když skočí, může poznat,že to pro něj příjemnem vůbec není,ale po dopadu už mu je to šuma fuk protože si nepamatuje ani na to, že někdy žil.My to můžeme považovat za hloupost,ale dostaneme li se do stavu podobného tomu jeho, ztratíme schopnost aktivovat ty plusové informace a budeme jednat stejně hloupě jako on. Proto je dobré znát své myšlení a vědět,že taková situace může vzniknout a jak se s takové situace dostat. Vědět, že se musíme přinutit myslet pozitivně a aktivovat co nejvíc těch plusových informací a třeba si i lhát,že s té ztráty vzejde jakési příjemno,že třeba můžeme poznat ženu svých snů a prožít s ní nádherný život. Pak již máme k ohrožení vlastního života hodně daleko. Sakra. To jsem se zase rozkecal.
MB |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 17/07/2010 : 16:45:54
|
Axel, myslíš to hezky, ale s každou inspirací si člověk odnese i velmi konkrétní představu. K tomu aby člověk přemýšlel o rozhodování je zapotřebí více vlivů najednou. Většinou se tak i děje, protože když už si ty rybičky jde člověk koupit, může v obchodě na pavouka, hada nebo želvu narazit a svou představu o zvláštním zvířeti v domácnosti si tak přizpůsobí. Stejné je to i s účesy nebo třeba volebnými stranami.
Problém spíš nastává v momentech, kdy jde o inspiraci takovou, která neumožňuje žádný "prospěšný" výběr. Třeba jestli budu kouřit crack nebo pervitin, jestli budu jezdit v obci 90 nebo 120 nebo jestli se antisemitisticky zaměřím proti cigánům nebo proti vietnamcům. Ten problém tedy spíš spočívá v počátečním výběru toho zda něco budu dělat, nikoli v tom jaký druh činnosti posléze zvolím.
No a k tomu zda něco dělat, to bude vždy jistým problémem, protože člověk je tvor učenlivý a nechá se snadno inspirovat tak aby si zajistil pohodlnější nebo bezproblémovější život. Je to jedna ze základních lidských vlastností - snažit se o bezproblémový chod nějakých životních funkcí a v prostředí, kde je škála těchto funkcí neomezená, je zapotřebí ji buďto regulovat anebo dotyčný subjekt adekvátně poučit. Problém je v tom, že je tento proces tak složitý jako osobnost daného jedince, a tak bude částečná regulace dostupných vlivů asi vždy více méně nezbytná. |
Edited by - neronis on 17/07/2010 16:47:11 |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel
672 Posts |
Posted - 20/07/2010 : 17:38:48
|
Já na tom nevidím nic špatného. Když chce někdo dělat, co dělá někdo jiný, nebo dokonce cítí silnou potřebu dělat to právě pro to, že to dělá někdo jiný, tak ať si to dělá. Je to věc každého zvlášť. Necítím se natolik spřízněný s nějakou společností, ať už by to měla být vlastenecká, rodinná, zájmová, profesní nebo nějaká jiná, abych měl potřebu usměrňovat chování jejích členů. Jediné, co mě dokáže popudit je nerozum v tomto opičáckém počínání. Mám tím na mysli samotnou nevědomost opičáctví. Dokonalým příkladem je má pramatka. Součástí jejího neúnavného výchovného ponoukáním bylo a je heslo: "Nekoukej, co dělají ostatní, řiď se vlastním rozumem." Bohužel sama se podle něho nedokázala vůbec řídit a hleděla na druhé a dávala je za příklad pro vlastní život. Tento nevědomý rozpor je jediné, co mi na opičáctví vadí. Já se také opičím a rád. Například v případě voleb. Nevyznám se v politickém prostředí, které panuje v české zemi a nedokáži sám ze svého rozhodnutí udělat takovou snadnou věc, jakou je volba nějaké strany. Řeším to tedy tak, že se opičím. Dám jednoduše na doporučení nějaké osobnosti, kterou považuji za důvěryhodnou, nebo s jejímiž názory se často ztotožňuji. Často se také opičím, protože je to prostě snazží než zdlouhavě přemýšlet nad tím, co dělat nebo nedělat. Častokrát se to vyplatí.(Možná, že i pokaždé.) Stala se z toho taková moje finta, nepromýšlet něco, s čím už si někdo lámal hlavu předemnou, a jednoduše to napodobit. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 20/07/2010 : 18:16:03
|
Já bych řekl, že máme pravdu všichni, jen každý mluvíme o něčem jiném o jiné oblasti opičení.Proč bych se neopičil po Pythágorovi a měřil pracně každou stranu pravoůhlého trojůhelníku,když se mohu opočit a vypočítat to jeho vzorcem. Postaví li si soused kurník a já ho proto postavím také, abych nevypadal jako ten kdo má méně a když ho navíc ani nepotřebuji je také opočení,ale trošku jiné. A tak jeden z nás bude říkat,že je výhodné a třeba i správné se opičit,ale bude při tom myslet na cosi jiného než já.
MB |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 20/07/2010 : 21:23:42
|
Více méně nezbytná může být. Neronisi. Trvám ale na tom, jak jsem to napsala. Jistě, že když se rozhodneš poté za sebe, už na té inspiraci není nic špatného. Podle mě příkladem budiž okref. Je výborné se opičit, zvlášť když si člověk nemůže utvořit vlastní názor. Nicméně přesto věřím, že je v našich silách rozhodnout se za sebe alespoň na základě dostupných informací, a ne jen slepě věřit druhým. Navíc komu. I kdybych věřila zde někomu na foru, a inspirovala se jeho volbou, budiž mi ostuda. Protože i ten nejinteligentnější člověk na planetě se může mýlit. A tak se každý bude rozhodovat na základě rozhodnutí toho druhého, kteréhož rozhodnutí zase pramení z toho, co někde slyšel či že to někdo ,,chytrý" řekl. Rozum nebudeme zapojovat vůbec. Pak ovšem nechtějte pozvednout úroveń společnosti kolem sebe. Co by bylo špatného na tom, když si zloděj řekne, že bude krást, protože Pepa to udělal taky. A Pepa dostal třeba kvůli nějaké prkotině jen pár měsíců v podmínce. A pak šel ven. A ta ,věc' mu dá hodně peněz. Takže risk je zisk. No tak proč to nezkusit. Pepa z toho vyšel. A proč kupříkladu nejít studovat do politiky. Bude ze mě politik. Sice tomu rozumím jako koza petrželi, ale je mně to jedno. A i kdybych tomu náhodou rozuměl, tak stejně je mně to jedno. Protože mně nejde o změnu systému v našem státu, mi jde o moc a peníze. Budu si válet půlky na pláži třeba 2x ročně a může mně být celá politika u zadnice. Vždyť Pepa to dělá taky. A ....taky. A vůbec celá ta ,,klučičí" parta. No jo, ČR, ty zákony jsou nuda, pojďte raději na pivo. Pepa chodí taky. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 21/07/2010 : 14:21:13
|
Axel. To je právě to o čem jsem psal.V některých případech je to opičení vhodné, v jiných nevhodné a v dalších doslova škodlivé a je nutno vždy mluvit konkrétně. Opraví li si v uliči všichni Pepíci své domky a zahrady, je vhodné se opičit a udělat totéž,protože mezi těmi opravenými a zářícími čistotou by ten můj vypadal jako strašák,na mne by bylo pohlíženo negativně a ten můj oprýskaný barák by rušil celkový dojem.Jsou li všechny domky v ulici upravené,pěkné a čisté, dojde k rovnováze a nikdo se ned nikoho nepovyšuje. Ovšem jsou zde další okolostojičnosti, třeba ta,že se díky opravě baráku mohu dostat do dluhů a třeba o něj i přijít.Čili opičení by mělo být doplněno vlastní úvahou,ale vždy se musí jednat o konkrétní věc a nikoliv o zevšeobecnění.Pokud nemyslím konkrétně a prostě se opičím,protože ti Pepíci kolem jsou úspěšní, výsledek pro mne může být negativní,čili se na rozdíl od nich zadlužím a při neschopnosti splácet o ten barák přijdu.(sežere ho banka)
PROTO nic všeobecně,ale vše konkrétně a pokud možno ze všech možných pohledů.
MB |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 23/07/2010 : 17:58:30
|
No podle mě to opičení se není vhodné v žádném případě. Dokonce ani inspirace. Tak snad mám dost invence si vymyslet něco vlastního než se opičit. Naneštěstí se tak vždy jednat nedá.. |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 25/07/2010 : 09:17:47
|
Axel. Představ si lidské jednání a myšlení jako stavbu domu.Nemůže každý začít od samých základů a tak navazuje jedno na druhé.Ten se naučil pokládat cihlu do vazby zdi a já už to vymýšlet nemusím, mohu se opičit a pokládat cihly dle jeho příkladu.Vlastní invecí mohu vymyslet maltu a pak se bude kdosi opičit po mně. Jenže ono to jinak nejde,protože bez opičení by každý musel vše vymýšlet znovu. A tak by sis vymyslela třeba vlastní jazyk a protože ostatní by udělali totéž, nyvzájem by jste si nerozuměli. Takže o negativní, či pozitivní úloze opičení je možno mluvit pouze v konkrétních případe, posuzovat je jako příčiny, které mají udčité důsledky,ale nikdy ve všeobecné rovině.
No podle mě to opičení se není vhodné v žádném případě. Dokonce ani inspirace. Tak snad mám dost invence si vymyslet něco vlastního než se opičit.
Toto je příklad zevšeobecnění.Čili chyba.
MB |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel
672 Posts |
Posted - 27/07/2010 : 12:02:40
|
Opičení není nikdy dobré. Opičení je nutnost slabosti. |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 27/07/2010 : 17:41:46
|
quote: Originally posted by okref
Opičení není nikdy dobré. Opičení je nutnost slabosti.
Pro tebe je slabost každý nedostatek? |
|
|
Topic |
|
|
|