www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Egoizmus a altruizmus...
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/11/2006 :  05:00:54  Show Profile  Reply with Quote
Egoista má rád seba a na druhých kašle...Altruista má rád druhých a na sema kašle...Čo je potom správne?...V Biblii sa píše...Miluj svojho bližného, ako seba samého...Ak by to bolo niekde uprostred medzi egoizmom a altruizmom, tak by to znamenalo nemiluj svojho bližného, ani seba samého...To je ale blbosť...Tu musí byť nejaké riešenie...Zabudli sme na jednu vec, ktorá predchádza možnosti milovať blížneho svojho ako seba samého, a to miluj Najvyššieho Stvoriteľa celým svojim srdcom, dušou a rozumom...Keďže Najvyšší Svoriteľ je zdrojom schopnosti pravej lásky, nemôžme ho obísť, ak chceme milovať blížneho svojho, ako seba samého...

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 10/11/2006 :  09:51:53  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Zdravím Navi

Nezlob se, ale máš to nějaké popletené. Altruismus a egoismus jsou mezní stavy mezi kterými je nekonečně mnoho variant přiklánějících se k jednomu, či druhému stavu. A tak se nevylučuje láska k sobě a láska k ostatním. Ten kdo nemá lásku k sobě, nemá ani lásku k ostatním a naopak. Proto je psáno v Bibli." Miluj své bližní jako sebe sama." Ty stále hovoříš o Stvořiteli,ale zdá se, že ses nikdy nezamyslel nad jeho lidmi deklarujícími vlastnostmi. Kdybys tak učinil, poznal bys,že je dle těchto vlastností plný paradoxů. Je mocný,čili zneužívá svých schopností ve prospěch sama sebe. Je plný lásky. Ten kdo je plný lásky, ten své schopnosti druhým dává, čili toto odporuje jeho moci. Mohl bys tak pokračovat a zjistil bys, že jej stvořili lidé k obrazu svému, nedokonalého.

Já vím, že se nad tímto nezamyslíš a vzroste v tobě odpor k mé osobě. Již jsem poznal, jak dovedeš být zlý, pokud se někdo nešetrně dotkne tvé pravdy.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/11/2006 :  10:29:23  Show Profile  Reply with Quote
Bažante, nemám to popletené, len som nechcel zachádzať do týchto detajlov, lebo to nebolo predmetom toho, čo som chcel povedať... Veci sú popletené vtedy, keď nie sú na správnom mieste a nie vtedy, keď sa nehovorí o podrobnostiach, ktoré sú v danech chvíli bezpredmetné...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/11/2006 :  10:37:55  Show Profile  Reply with Quote
Ináč tá varianta medzi egoizmom a altruizmom je len jedna, s rôznym percenuálnym zastúpením...Všetko ostatné je už len obsah...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/11/2006 :  11:27:25  Show Profile  Reply with Quote
Egoista má lásku sám pre seba, a lásku ostatných využíva pre seba...takže nemá lásku k ostatným...Altruista má lásku pre ostaných, ale nemá ju pre sebe...Takže nemá lásku k sebe...To vyvracia tvoje tvrdenie Bažante...Ten kdo nemá lásku k sobě, nemá ani lásku k ostatním a naopak. Ten kto praktikuje učenie Toltékom, zen budhizmus a podobné stabilizačné životné štýli, sa nachádza v bode nula, medzi altruizmom a egoizmom...To je v zmysle, nemiluj svojho blížneho, tak ako nemiluješ seba samého... Inak medzi nami...Sú dve formy egoizmu aj altruizmu, dokonca aj tej nuly...Jedná sa o tzv. zištnú a tzv. nezištnú formu...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/11/2006 :  11:56:13  Show Profile  Reply with Quote
Egoista=pán, altruista=sluha...zištná forma...Pán si myslí, že je viac ako sluha, a preto mu sluha má slúžiť...Sluha potrebuje z niečoho žiť, a tak pánovi slúži...stav je ale dizharmonický, pretože jeden nemá rád druhého...To je tzv. falošná forma životnej súhry...Potom existuje forma Pán a sluha nezištná forma, kde egoizmus a altruizmus splýva do harmonickej láskyplnej jednoty...Pán je Láskyplný k svojmu sluhovi a sluha je láskyplný k svojmu pánovi... Slovo Pán a sluha tu stráca význam prvej zištnej formy,a obsah tohoto vzťahu sa mení na priateľstvo...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/11/2006 :  12:09:53  Show Profile  Reply with Quote
Bažant napísal...Já vím, že se nad tímto nezamyslíš a vzroste v tobě odpor k mé osobě. Již jsem poznal, jak dovedeš být zlý, pokud se někdo nešetrně dotkne tvé pravdy.

Vidíš Bažante, zasa si myslíš pravý opak skutočnosti...Nikdy u mňa nevzrástol odpor k tvojej osobe, len k tomu čo píšeš, a to je rozdiel...Neviem, kedy som bol k tvojej osobe zlý, ale ty si sa nikdy osobne nedotkol mojej pravdy, pretože ja svoju pravdu nemám, ani som ju niky nehľadal...Vždy som hľadal pravdu ako takú, ako princíp, nie ako niečo, čo by som mal vlastniť...Pravda ako princíp je nevlastniteľná, môžeš ju len zdieľať...Vlastniť ju môže len ten, kto je jej pôvodcom, a to ja určite niesom...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/11/2006 :  12:12:19  Show Profile  Reply with Quote
Existuje taká veta...Pravda bolí...Ale aj túto bolesť treba vydržať, ak chce človek spoznas skutočnosť takú, aká v skutočnosti je...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 10/11/2006 :  12:23:49  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ivane (Navi)
Jsi stále na mezních stavech, jako by mezi nimi nic nebylo. " Egoista-pán či altruista -sluha. Většina lidí je současně sluhy i pány. Někdo chce získat co nejvíce z produktu schopností druhých a zneužívá k tomu účelu své schopnosti. Jenže ti druzí tím cosi ztratí a vzniká v nich odpor a ten je vede k tomu, aby zneužili schopnosti své. A tak ten "pán" říká. Lidé jsou tak zlí "nechtějí mu dát produkt svých schopností), že nemohu jinak, než své schopnosti zneužívat. Je zde však i člověk, který z lásky k lidem, nebo druhému člověku tomuto své schopnosti dává (sluha) Ten druhý získal cosi příjemného a ten "sluha" byl toho původcem. Vzniká láska k člověku, který je zdrojem příjemna a ta láska opět vede k tomu, že své schopnosti tomu "sluhovi" dává. Ten získal příjemno a tvrdí, že lidé jsou ak dobří a plní lásky, že on nemůže jednat jinak. A tak jednomu i druhému zůstala ukryta zákonitost. Našel se však třetí člověk a ten nalezl tuto zákonitost a začal jednat dle toho. Dává své schopnosti druhým aniž by cokoliv žádal. Vytváří tím v ostatních lásku k sobě samému a získává od nich dary jsjich schopností. Tím jeho schopnosti rostou a on jich může dát více ostatním. Je ten třetí egoista, nebo altruista. Co myslíš? V každém případě jej není možné umístit na kterýkoliv mezní stav. Přemýšlej a odpověz dle svého zvyku na cosi zcela jiného, když nedokážeš najít odpověď na dané téma.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/11/2006 :  12:58:27  Show Profile  Reply with Quote
Bažante...Ja nechcem rozprávať o stavoch medzi medznými, pretože o nich každý vie, tak načo...ja chcem povedať úplne niečo iné, než očakávaš...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/11/2006 :  13:00:14  Show Profile  Reply with Quote
Bažante, všimol si si názov tejto témy?
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/11/2006 :  13:05:30  Show Profile  Reply with Quote
Ano...Každý človek slúži nejakej svojej predstave...Či sú to peniaze, moc, kariera, váženosť, úspech, atď.atď...Ja slúžim predstave jedinej Pravdy, a to Pravdy Najvyššieho Stvoriteľa...Pravda je totiž len jedna, preto som tú svoju už dávno opustil...Zdala sa mi priúzka...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/11/2006 :  13:07:15  Show Profile  Reply with Quote
Zatiaľ čo som čítal, popisuješ len egoizmus...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/11/2006 :  13:14:15  Show Profile  Reply with Quote
Človek môže dávať svoje schopnosti v dobrej viere, že tým pomôže ľuďom k lepšiemu životu...Nakoniec sa to otočí v dynamit, atomovú bombu, atď...Ten človek nedomyslel dôledky...Síce mal dobrú vieru, ale zabudol, čo na tomto svete existuje...Takže takýto altruizmus nie je pravý, ale falošný...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/11/2006 :  13:17:01  Show Profile  Reply with Quote
Existuje tzv. opičia láska, ktorá je za cenu ubližovania druhým...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/11/2006 :  13:20:36  Show Profile  Reply with Quote
Ty hovoríš o tzv lokálnej láske, ktorá môže v konečnom dôsledku priviezť aj katastrofu...v globálnejšom merítku...
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000