Author |
Topic |
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 15/12/2009 : 16:39:07
|
Tohle asi nikdo nepochopí.Takové milospaní matinky vidí své potomky jako cosi nejdokonalejšího a snaží se v potomkovi realizovat své sny a touhy a tím rozevřou nůžky mezi tím co je od potomka požadováno a tím, čeho je schopen. A to je průšvih, který mnohdy u potomka vede až k jednání proti rozumu i jeho životu. On se neohlíží na svoje hranice,ale snaží se překonat jakýmkoliv způsobem aby vyplnil přání matinky a mohla se jím chlubit,protože se bojí, že jej zavrhne.Kolik asi takových potomků díky tomu končí v blázincích?
MB |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 15/12/2009 : 16:48:26
|
Ještě bych se zeptal - kolik asi takových potomků má o sobě a o společnosti podobných potomků příliš vysoké mínění? |
Edited by - neronis on 15/12/2009 16:50:37 |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 16/12/2009 : 08:02:29
|
Neronisi. To je těžké. Spíše bych to směroval k těm rodičům. Ti potomci v tomto případě mají spíšee opačný dojem čili dojem vlastní nedokonalosti a neschopnosti touhy rodiše naplnit a to je vede exesům a tvorbě těch náhradních zvyšovačů ceny života. Pokud se jim podaří a tto je přijímáno a vyvolá to spokojenost rodiče,pak naopak dojdou k závěru, že jsou naprosto dokonalí a neomylní. Zajímavé na tom je, že toto pokračuje třeba i po smrti rodičů a takový potomek v tom pokračuje a stále si říká."Dosáhnu li cíle, byli by šťastní, kdyby žili."
MB |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 16/12/2009 : 10:34:50
|
Já jsem kdysi dávno došel k závěru, že je neustálé nakupování nových věcí v podstatě stejný instinkt v defektu jako když se třeba někdo neustále přežírá i když má 200kg. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 16/12/2009 : 12:05:46
|
Tak prostě kupuj ty věci staré.Zahoď nový notebook a kup si ščot. Pokud se nakupují nové věci díky jejich potřebě v dané době,pak je to v pořádku. Pokud se nakupují nové věci aby ostatní koukali a záviděli, je to patologické. Pokud jím abych žil a nestrádal, je to v pořádku. Žiji li abych jedl, pak je to patolocké.Máš li patologický strach s hladu, vede to k přežírání i když máš dvě stě kilo.
MB |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 16/12/2009 : 12:46:16
|
Tím jídlem si určité typy jedinců kompenzují nějaký druh selhání ve vztazích s lidmi. S tím patologickým nakupováním moc nevím, to jde zase o jiný druh charakteru a s těmi jsem v poslední době moc nepřicházel do kontaktu. (nebo o tom nevím, oni lidé reagují všichni skoro stejně i když jsou uvnitř rozdílní, těžko říct dokud nepotkáš extrém) |
Edited by - neronis on 16/12/2009 12:56:31 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 16/12/2009 : 15:31:07
|
To patologické nakupování je celkem běžným jevem, hlavně u lidí, kteří mají přebytek financí a komplex méněcennosti, který tím kompenzují a ukazují ostatním jak jsou úspěšní a schopní.Čím větší komplex, tím větší snaha a tak to poznáš spíše u bohatých paniček, nebo u těch kteří k prostředkům došli bez schopností.
MB |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 16/12/2009 : 18:28:39
|
Tím si právě nejsem úpně jistý. Je to pro mě dost povrchní definice na to abych s tím mohl souhlasit. Chybí mi nějaký průkaznější zdroj, něco více do hloubky, podle čeho by se dalo orientovat. Souhlasím s těmi symptomy - když jsou prachy, hurá na nákupy a pořád dokolečka mě to pořád baví. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 17/12/2009 : 08:44:15
|
To není žádná definice, spíše jen postřeh. Navíc to vyvolává odezvu a ti kteří ty prachy nemají se chtějí těm kteří je mají přiblížit a tak se zadlužují a máš zde další variantu a těch variant je tolik jako je lidí.Definovat je možno pouze to co má konstantní propojení příčiny a následku a to zde není možno určit. Dříve zde nebylo tak snadné získat půjčku,ale nyní jsou půjčky vnucovány. Pokud bych chtěl zde cosi definovat, tak pouze to, že lidé vždy vybírají tu nejjednodušší cestu, nebo spíše takovou, která se jim jako jednoduchá jeví a to vše v závislosti na intelektu. Primitiv nemyslí na to, že bude muset půjčku splatit i s úroky,ale myslí na to co získá. Já jsem si vzal půjčku, či spíše lizing pouze v absolutní nouzi, kdy mně padla ženská do kláves , řekla sorry a zmizela.Bez kláves bych byl bez zisku a nemohl bych splnit objednávky vystoupení a prachy jsem momentálně k dispozici neměl. A tak jsem za klávesy zapatil místo padesáti tisích šedesát dva tisíc,ale věděl jsem, že dříve než půjčku splatím dojde nejméně k dvojnásobku návratnosti této investice.Prostě jsem si to spočítal dle objednávek a běžnému průměru počtu her a sumy kterou za to získám.Jenže klávesy byly dokonalejší než ty předtím a tak došlo k nárůstu počtu her díky vyšší kvalitě a tak i prognota se ukázala být chybná, podhonocená. Známá si nabrala půjčky na dovolenou na Kanárech a jediné co jí zůstalo jsou vzpomínky a splácení dluhů na léta dopžedu. A tak maká od rána do večera a ta chvilka příjemna na Kanárech jí stojí hodně nepříjemna na dlouhá léta dopředu. Co chceš zde definovat? Když dva dělají totéž, není to vždy totéž.
MB |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 17/12/2009 : 10:48:58
|
Nemyslel jsem to doslovně. Jde zkrátka o instinktivní vztah jako takový. Za předpokladu, že člověk musí jíst za jakýchkoli podmínek, je jasné, že je přežírání přirozeným důsledkem nějakého defektního vztahu, v tomto případě vztahu ke společnosti. Avšak peníze nebo nakupování - jsou výdobytkem civilizace. Za předpokladu odlišného systematizování naší existence by se onen instinkt promítnul jinak a to "jiné" mi právě chybí - abych mohl dát tohle puzzle dohromady. |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 17/12/2009 : 10:52:55
|
Pokud si položím otázku jaký charakter tyto prvky mají, tak jde vždy o zajištění materiálních zdrojů, které přímo ovlivňují kvalitu života. Možná půjde o přehnanou starost o kvalitu vlastního života, jako kompenzace k faktické duševní prázdnotě. K čemuž existuje reálný extrém v podobě hipíků, kteří potlačováním takové potřeby zase své duševní schopnosti přeceňují. |
Edited by - neronis on 17/12/2009 10:54:22 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 17/12/2009 : 12:11:35
|
Nojo. Znát své hranice neznamená nesnažit se je posunout.Kdybych si jako dítě uvědomil a respektoval své hranice, byl bych ještě dnes na úsrovni dítěte a to platí pro každého. I slepí závodí v běhu i když nevidí na cestu. Hranice ukazují pouze stav který je třeba překonat, jen tak může prostor mezi hranicemi růst. Otázkou je o kolik je schopný člověk ty své hranice posunout a tak jsou některé snahy a ppokus úspěšné a jiné neůspěšné,ale nikdo to neví předem.
MB |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 17/12/2009 : 12:35:43
|
Nemyslíš si doufám, že by mohl někdy být každý jedinec schopen se sebou něco dělat. Nejsi tak naivní, že ne? |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 17/12/2009 : 12:59:41
|
No, tak to si skutečně nemyslím.Jsou takoví, kteří to překonat nedokáží a jsou i tací, kteří v těch hranicích žijí úspěšně a nemají potřebu je posouvat. Kolik lidí, tolik možných variant.Dej někomu všechny podmínky pro bezstressový život a ztratí potřebu své hranice posouvat.Vezmi někomu totéž a začne své hranicce posouvat aby toho stavu dosáhnul.Zajisti svým dětem superkonfort aniž by pro něj museli cokoliv udělat a uděláš z nich debily neschopné bez cizí pomoci přežít.Chovej šelmy v Zoo, dávej jim vše co k živu potřebují a pak je vypusť do přírody.Chcípnou hlady dříve než stačí své hranice posunout na potřebnou úroveň, nutnou k přežití.Platí to pro všechny? Samozřejmě že ne,ale pro většinu to platí.
MB |
|
|
Topic |
|