www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 hloupost
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 13/10/2009 :  19:44:59  Show Profile  Reply with Quote
Jinak tedy pro tebe, ADC, ještě uvádím mojí definici hlupáka, kterou lze snadno v prvním příspěvku přehlédnout.

Hlupáka definuji jako člověka, který nerozumí svým vlastním myšlenkám.
Go to Top of Page

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 13/10/2009 :  19:57:59  Show Profile  Reply with Quote
A ještě poznámka pro MB:
Nemusíš se na mě mstít za to, že nikdo nechce přijmout tvou teorii "perpetuum mobile". Já ji sice označil za klam a naprostý nesmysl, ale to by v tobě nemělo budit zášť. Vždyť je na světě dost jiných lidí, kteří by o tvou teorii mohli mít větší zájem. Možná bys měl změnit metodu "osvěty". Nevím třeba chodit od dveří ke dveřím. Jehovisti s tím mají velký úspěch.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 14/10/2009 :  08:34:57  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Okrefe.
Nemám potřebu se tě mstít a není to můj styl. Víš kolika lidem neschopným to pochopit bych se musel mstít? Navíc já to nikomu nevnucuji. Když to někdo přijme,pak pozná časem,že to podvrh ani cosi takového není a že mu to v poznávání dokáže hodně posloužit. Ty a tobě podobní mohou zůstat docela stranou a nikdo tím nic neztratí. Proto se mne tvoje výpady splozené zlostí (adrenalinem, který aktivizuje tvé myšlení) vůbec nedotýkají. Tvoje snahy mne urážet ukazují jen tvou vlastní hloupost a mne se nemohou dotknout. Mohu tě jen litovat,protože má li člověk v sobě tolik zloby, nemůže být šťastný. Pokud si tu zlobu člověk dokonce pěstuje,pak jedná proti sobě samému. Tu zlobu v sobě můžeš zničit jen moudrostí,čili poznáním že tě škodí a hledáním cesty k pozitivnímu myšlení. A to bych tě přál a přeji.

MB
Go to Top of Page

ADC
Aktivní uživatel

259 Posts

Posted - 14/10/2009 :  09:37:08  Show Profile  Reply with Quote
Kontroverzní - odstraněno, nemám sebemenší chuť vysvětlovat subtilní logiku tohoto postu.

Edited by - ADC on 14/10/2009 18:23:00
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 14/10/2009 :  10:52:26  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by okref

Jinak tedy pro tebe, ADC, ještě uvádím mojí definici hlupáka, kterou lze snadno v prvním příspěvku přehlédnout.

Pokud tedy clovek nema zadne vlastni myslenky, pak hlupak neni
Coz je navod pro vsechny, kteri nechteji byti hlupaky :o)))))
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 14/10/2009 :  11:31:09  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Richarde.

Opět jsi mne rozesmál. Díky. Pokud tvoje slova přijmu jako skutečnost, pak zde vznikne jako opak cosi zvláštního. Kdo má vlastní myšlenky je , nebo může být hlupákem. To určitě nemyslíš vůbec vážně? Vlastní myšlenky mohou vést k tomu,že ten kdo je nepochopí, může toho kdo je má za hlupáka považovat,ale ten ve skutečnosti hlupákem být nemusí, spíše naopak. Stejně tak kdo nemá vlastní myšlenky, může být hlupákem, pokud navíc nedokáže přijmout myšlenky těch kteří je mají. Dokáže li ten kdo vlastní myšlenky nemá přijmout myšlenky těch kteří je mají,pak nemusí být hloupy,ale třeba i vysoce vzdělaný a ozdobený tituly. Stále přemýšlím o tom, k čemu nás tím chceš přivést. Lépe řečeno to nejspíše vím, ale zatím to nedokáži sformulovat. Prostě hloupost je jevem relativním ,pohyblivým a vždy jde o soud druhého, který nemusí být správný. Ten kdo má vlastní myšlenky má větší možnost být za hlupáka považován. Není to úplné, ale celkem s tebou v takovém případě souhlasím.

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 14/10/2009 :  12:13:04  Show Profile  Reply with Quote
Mam posledni dobou rozvernou naladu.
Ale musim te zklamat, ja jen dovedl do dusledku okrefovu definici, ja osobne bych hlupaka bud definoval jinak anebo vubec.

Kdyz o nekom reknes, ze je hlupak, pak je to jakesi celkove ohodnoceni daneho cloveka a v tom by clovek mel byt vzdy opatrny. Kazdy muze byt v necem dobry a rikoat o nekom, ze je hlupak kdyz ho dokonale neznam je neuvazene a take urazejici. Pokud ho ovsem nechces k necemu vyburcovat, ale ne na kazdeho tento postup funguje.

Neco jineho je ovsem hodnoceni nejakeho konkretniho cinu nebo myslenky, ale i tady bych byl opatrny. V idealnim pripade by nejakou myslenku nebo cin mel hodnotit jen nekdo kdo ji dokonale rozumi, resp. kdo dokonale rozumi oblasti jiz se cin nebo myslenka tyka.
V praxi ovsem o dokonalosti nemuze byt rec a tak si casto osobujeme pravo soudit i v oblastech kde je nas rozhled diskutabilni. Kdo je v cem autoritou a ma tedy moralni pravo soudit cizi ciny a myslenky je tedy do znacne miry veci viry, resp. duvery.

Kdyz nejaky cin verejne odsoudi jako hloupy napr. Vaclav Havel tak to bude mnoho lidi brat vazne, protoze jej za autoritu povazuji.
Kdyz to ale udelas napr. Ty sam, tak si asi o mnoho vice lidi bude rikat, kdo je ten Miloslav Bazant, ze si dovoluje soudit

Vsichni tedy obcas soudime nebo odsuzujeme, ale meli bychom mit napameti, ze takovym soudem muzeme neco odsoudit i nepravem, protoze neomylni nejsme, kazdy odsudek tedy s sebou prinasi i odpovednost.

Ja osobne si moc dobre rozmyslim, nez o nejakem cinu reknu, ze je hloupy a za velmi hloupe napr. povazuji, kdyz neco nebo nekoho odsoudim moc zbrkle.
Go to Top of Page

ADC
Aktivní uživatel

259 Posts

Posted - 14/10/2009 :  12:38:04  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Máš bugr v logice, projdi si svůj první post. Podle té definice z něj vyplývá, že jsi hlupák, což imo nejsi.
Go to Top of Page

ADC
Aktivní uživatel

259 Posts

Posted - 14/10/2009 :  12:47:31  Show Profile  Reply with Quote
Tedy pokud ta definice nemá tajný dodatek: "Pokud nejsi okref, který je výjimkou." ;))
Go to Top of Page

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 14/10/2009 :  13:54:01  Show Profile  Reply with Quote
Pro noema:

Ano, přesně tak, kdo nemá myšlenky, nemůže být hloupý. Hloupý je ten,
kdo nerozumí vlastním myšlenkám.
Návod, pro ty, kteří nechtějí být hloupí, to být může. Je to jedna ze dvou možností. Ode všeho je možná cesta do ničeho.

Pro ostatní:

Vy, dobří lidé, kteří se tak straníte soudit ostatní, si projděte výše napsané příspěvky. Zvlášť ty o peří a ptácích. Je velmi pěkné, že opovrhujete mým soudem a slovem hloupost a hlupák, avšak sami používáte těch samých slov a soudu jen v jiné podobě. Vy tedy, předobří lidé, jste stále čístí jak čerstvá lejna. Nic vám nepomohlo soud schovávat za tajná slova, která se ve srozumitelné řeči překládají: peří jako hloupost, pták jako hlupák.
Go to Top of Page

ADC
Aktivní uživatel

259 Posts

Posted - 14/10/2009 :  14:06:52  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Vy, dobří lidé, kteří se tak straníte soudit ostatní, si projděte výše napsané příspěvky. Zvlášť ty o peří a ptácích. Je velmi pěkné, že opovrhujete mým soudem a slovem hloupost a hlupák, avšak sami používáte těch samých slov a soudu jen v jiné podobě. Vy tedy, předobří lidé, jste stále čístí jak čerstvá lejna. Nic vám nepomohlo soud schovávat za tajná slova, která se ve srozumitelné řeči překládají: peří jako hloupost, pták jako hlupák.

okrefe, tohle jsem opravdu nechtěl, nechci ti kazit den.. ty hledáš pravdu, já hledám pravdu, jsme na stejný lodi

Go to Top of Page

ADC
Aktivní uživatel

259 Posts

Posted - 14/10/2009 :  14:25:13  Show Profile  Reply with Quote
Těmi ptáky a peřím jsem na tebe nechtěl útočit, jen jsem chtěl naznačit, že se tu všichni (mě nevyjímaje, protože se diskuze účastním) můžeme ve svých závěrech mýlit a být hlupáci. Lidské vědění je omezené a je třeba s tím počítat. Sókrates si to uvědomoval a proto řekl vím, že nic nevím. Snad jsem chtěl naznačit, že hloupost má ve světě také své místo a je lidské dělat chyby, kteréž jsou hlouposti projevem. Kdybychom všichni byli perfektní bez chyb, byl by svět podivné místo.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 14/10/2009 :  14:47:26  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Richarde.
To že jsi jen dovedl myšlenku druhého do absurda jsem celkem pochopil,ale nechtěl jsem o tom mluvit.Proto jsem to označil za žert. Jinak se v tom naprosto naše názory shodují, což můžeš poznat z mých předešlých slov.
Já bych řekl, že toto téma "hloupost" je nedobré už ze samé podstaty. Dle mne soudí druhé jen ten, kdo je sám soudu hodný.Hloupost není téma o kterém by bylo moudré diskutovat,protože hloupost není možné přesně určit a je li někdo skutečně hloupý, většinou za to nemůže a hloupější může být jej soudit. Navíc posouzení určitého jednání je možno posoudit pouze vzhledem k dosažení, či nedosažení cíle a ne dříve. Ten kdo hlavou opakovaně naráží na zavřené dveře může ty dveře nakonec rozrazit a cíle dosáhnout díky své vytrvalosti. Rozbije li místo dveří svou hlavu a cíle nedosáhne, jistě nejednal moudře. Dokud není znám výsledek není možné soudit cestu.
Tomu srovnáním důvěryhodnosti rozumím a vím co jsi tím chtěl říci.Pro mne samého však zrovna Havel není tím v jehož názor bych věřil. Je to figurka uměle gloiolovaná a jeho skutečná hodnota je dle mého názoru mnohem nižší. I ty divadelní hry, které napsal jsou většinou nudné.Ono vytvoření umělé důveryhodnosti je docela lehce možno vytvořit. Kdybych si chtěl vytvořit uměle důvěryhodnost zde ve foru,pak bych se mohl přihlásit pod jménem s akademickým titulem, diskutovat sám ze sebou a jako akademik prohlásit svou teirii za vynikající. Sám bych se mohl tvářit skromně a sledovat jak ve vás roste důvěra ve mne. Jako akademik bych si mohl i vynadat,že jsem naivní, když si myslím, že toto můžete pochopit vy a vy byste si syspali popel na hlavu. Ono to je s tím Havlem podobné, jen ti kteří mu důvěryhodnost vytvářeli to dělali ve svém vlastním zájmu. Skus si to vše odmyslit a podívej se znovu na to co skutečně splodil a to ještě bude nejméně polovina dílem jeho poradců. Potom teprve hovoř o jeho důvěryhodnosti. A tak ve výsledku často důvěřujeme uměle vytvořené kapacitě a nikoliv tomu kdo ač bez titulů a apriori důvěryhodnosti mluví pravdu. Neměli bychom přece jen myslet sami za sebe bez opírání se o berličky autorit??? Ono je to těžší,ale mnohdy o mnoho lepší. Hlavně jsme poté mnohem odolnější, proti různým manipulacím.

MB
Go to Top of Page

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 14/10/2009 :  19:16:35  Show Profile  Reply with Quote
ADC,

tak to jo, s tím souhlasím...
Go to Top of Page

Sokrates
Aktivní uživatel

Czech Republic
237 Posts

Posted - 15/10/2009 :  18:36:39  Show Profile  Send Sokrates an ICQ Message  Reply with Quote
Hlupákem je označen ten člověk, jenž nespadá do našich subjektivních kritérií chytrého člověka.

A jak Sláva moudře nastínil:
Velkému množství hlouposti paradoxně vděčíme ,,vševědoucím´´ lidem.
Život je jeden velký paradox. Ale Slávo ted si mě překvapil. Takhle jsem se na lidskou hloupost nikdy nepodíval. Ne vážně. V něčem s tebou nesouhlasím ale jinak. Tebe jako zámečníka byla škoda. Nebo ne? Kdo ví?
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000