Author |
Topic |
Zelenac
Nový uživatel
5 Posts |
Posted - 16/09/2009 : 02:06:44
|
Nazdar,
teprve nedávno jsem provedl první nesmělý sestup do hlubin vědy, o které jsem často slýchal a ke které mě to vždycky tak nějak táhlo. Jako nezkušený mladík bych - dříve, než se pustím dál - rád zjistil, co na filosofii láká Vás, zda máte představu, čeho byste svým snažením chtěli dosáhnout. Zkrátka, proč filosofujete a co pro Vás filosofie znamená? |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 16/09/2009 : 07:55:34
|
Zelenáči.
Zdravím tě a vítám mezi námi. Dalo by se říci, že se tě podařilo mne pobavit a zvláště slovy o sestupu do hlubin vědy. Považuješ tedy vědu za cosi níže postaveného, nebo jsi chtěl říci vzestupu k výšinám vědy? Věda je o vědění a vědění se rovná dokazování. Filosofie je o hledání a důkazy či pokusy jako ve vědě jsou zde většinou nereálné.Filosofie je většinou o hledání souvislostí mezi příčinami a následky a je hledána logika těchto souvislostí a právě to je tím co mne zajímá.Poznání těchto souvislodtí mezi příčinami a následky je pro život velmi důležité a přínosné. Víš li co je příčina určitého stavu a proč,pak nedáváš tomuto jinou souvislost.Neznáš li skutečné příčiny a je zde známý následek, pak můžeš skutečnou příčinu nahradit jinou nepravou, příkladně bohem a jeho vlivem. Pak ale nemáš schopnost toto ovlivnit. Znáš li skutečnou příčinu a logiku důsledku, můžeš tuto znalost využít ve prospěch žádaného cíle, který slouží tvému životu. Takže filosofie je o hledání a hledáš li rád tyto souvislosti,pak jsi zde naprosto správně. Předem si však uvědom, že hledání jsou i omyly a mnohdy je jich více, než těch skutečných nálezů.Jsi li sám,pak můžeš tyto omyly považovat za nálezy a dávat jim třeba vysokou hodnotu. Ve společnosti, třeba zde tě ostatní mohou ukázat v čem se mýlíš a poznat omyl je mnohdy velmi důležité. A navíc se zde můžeš naučit komunikovat na určité úrovni,což může být dobré pro tvůj běžný život, nebo třeba studium.
MB |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 16/09/2009 : 08:30:15
|
Ahoj Zelenaci
Pro mne filosofie není koníček, ale "cesta životem". Ptáš-li se mne proč filosofuji, pak se mne ptáš proč žiji. Být filosofem pro mne znamená klást si otázky a snažit se na ně nalézt odpovědi, odpovědi však musí být skutečným věděním, nestačí věřit. Takové odpovědi není možné získat pouhým nastudováním odpovědí jiných lidí. Ale je nutné aby člověk sám šel po cestě poznání a došel tak daleko jak je to pro něj možné, víc stejně dělat nelze. |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel
672 Posts |
Posted - 16/09/2009 : 20:19:11
|
Proč se držím filosofie?
Důvod je prostý: já jsem rozum. Nejsem ničím jiným. (Nevím, jak vše začalo, ale uvědomil jsem se první otázkou, na níž dosud hledám odpověď.) A stejně je to s ostatními. Pozor, netvrdím, že človek je rozum, ale že postradatelná součást člověka je rozum. Vidíš tedy, že já jakožto rozum jsem forma života. Každý život chce žít a rozvíjet se do svých nejširších možností. Rozum všech mě známých lidí je nedovršen. Neví, co je pravda. Až to zjistí, nabude rozum své vrcholné šíře. Rozum pak bude žít dál, dokud bude žít člověk, pokud tedy nadále bude jeho podmínkou. Filosofií se člověk zabývat nemusí. Avšak člověku, v němž žije rozum, je to nezbytností.
Až teď jsem si všiml, jak perfektně se moje výpověď shoduje s noemovou: "Pro mne filosofie není koníček, ale "cesta životem"." - Hledání pravdy jakožto jediná životní forma rozumu.
"Ptáš-li se mne proč filosofuji, pak se mne ptáš proč žiji." - Filosofování jako jediný důvod žití - to můze říct jen rozum. |
Edited by - okref on 16/09/2009 20:21:23 |
|
|
ADC
Aktivní uživatel
259 Posts |
Posted - 17/09/2009 : 14:00:56
|
Zdar zelenáči, já začal filosofovat někdy v 15ti, protože jsem neuměl balit holky. A taky trochu proto, že mě to bavilo. Snažil jsem se najít odpovědi na všemožné otázky, však to sám znáš. Nakonec jsem si utvořil takovou menší konstrukci světa, kterou vše vysvětluju. O to se snaží každý filosof, pochopit svět. Nakonec ale příjde na to, že ho musí brát takový jaký je a vzhledem k tomu, že svým filosofováním ztratil kontakt s normálními lidmi, spíš jim pomáhat v jejich snažení, než se pokoušet to na co přišel sdělit. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 18/09/2009 : 07:48:27
|
Pro mne filosofie není koníček, ale "cesta životem".
Richarde.
Tato věta mne zaujala a přivedla k přemýšlení.Kolik je lidí, tolik je cest ale cíl je pouze jeden, smrt. Jaké má člověk myšlení, taková je jeho cesta. Mohl bych říci,že jaké je jeho vzdělání a bylo by stejnou měrou správné i chybné. Pokud bych přirovnal život k poznání,pak bych mohl říci,že přijeté poznání druhých aniž by člověk prošel cestu k poznání, je jako přijetí cíle života. Důležitá je tedy cesta životem a nikoliv jeho cíl byť by ten cíl byl spojen s vrcholnou slávou. Vzdělávání je přijímáním cílů ostatních a záleží na každém co s tím bude dělat. Vzdělávání je ovšem také vlastní cesta za poznáním vzešlá třeba jen ze zvědavosti a někdy je možno takovou cestou dojít i dál. (říkám někdy) Taková cesta většinou za vzdělání uznávaná není,ale slouží životu a to je podstatné. Hledáme všichni cesty k životu. Někdo jde cestou bez přemýšlení a vyhledává je to co je mu příjemné a někdo hledá a tvoří cesty k životu pro sebe a třeba i pro ostatní a to je filosof. Život je cesta neznámem a filosof se snaží tuto cestu osvítit pro sebe i ostatní aby se šlo snáze a neklopýtalo se v takové míře.Bohužel je často spíše za filosofa uznán ten, kdo přijal a reprodukuje co nejvíce toho co vzešlo s cesty druhých a svým životem jde bez hledání, jako slepý kůn v dole.
MB |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel
672 Posts |
Posted - 18/09/2009 : 11:49:00
|
ADC, část tvé odpovědi na otázku proč mi nepřipadá jako vysvětlení důvodu a je zavrženíhodná. Říkáš, že si se začal zajímat o filosofii, protože jsi neuměl svádět dívky. Jestli to myslíš jako důvod vážně, pak jsou pro mě myslitelné dvě možnosti:
1. Ve filosofii si hledal umění svádět. Jetli je to tak, pak tě k filosofii přivedl omyl, neboť filosofie není vědou o takovém umění. 2. K filosofii si se dostal náhodou, neboť si nemohl provozovat umění svádění a stejně tak jako filosofii si mohl dělat jakoukoli jinou činnost, třeba stavění automobilů. Ale proč právě filosofie, pro to důvod neudáváš. Buď tedy přijmeme jako tvůj důvod náhodu podle druhé možnosti(,neboť první asi nepřipadá v pravděpodobnost), nebo Zelenáč bude muset trvat na tvém opětovném a tentokrát usilovnějším pokusu o vysvětlení.
Druhá část důvodu, totiž že fil. pro tebe byla zábavná, není vysvětlení důvodu, neboť na to se právě otázka ptá: proč tě bavila filosofie a ne něco jiného.
(Věta: "Snažil jsem se najít odpovědi na všemožné otázky..." taktéž není vysvětlení, protože je to prostě popis činnosti samotné filosofie.)
Předem díky za odpověď na tuhle poznámku. |
Edited by - okref on 18/09/2009 11:52:10 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 18/09/2009 : 19:21:02
|
Okrefe. S ůsměvem jde všechno lépe. Pochybuji o tom, že tě ADC odpoví,ale myslím, že mu rozumím a nepovažuji to tak docela za špatné. Když mu nešlo to seznamování s dívkami, pochopil, že zřejmě nechápe logiku lidského myšlení a jednání, čili pochopil, že ta chyba je v něm a jakési jeho neznalosti. Kde jinde hledat než ve filosofii? Možná že by našel nějaké odpovědi spíše v psychologii,ale on zřejmě chtěl chápat člověka jako celek. Nechtěl pochopit jen ty dívky, ale zřejmě hlavně sám sebe a třeba to čím se liší. Já myslím, že to byla správná volba i když se nešťastně vyjádřil a dle jeho vyjádření hledá cesty k balení dívěk, které ve filosofii najít nemůže. Může však pochopit sama sebe a to jej může přivést k odstranění svých chyb. Pokud soudíš jeho vyjádření,pak jsi v právu, prozože bylo skutečně nešťastné. Ale jen vyjádření a v tom nejsme nikdo bez chyby.Bylo by dobré, abychom se všichni snažili přes ty chyby ve vyjádření chápat jeden druhého, byl by to znak moudrosti, kterou všichni hledáme.
MB |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel
672 Posts |
Posted - 18/09/2009 : 19:54:17
|
quote:
...abychom se všichni snažili přes ty chyby ve vyjádření chápat jeden druhého, byl by to znak moudrosti, kterou všichni hledáme.
Samozřejmě - Proto jsem také napsal tu poznámku - Proto také doufám, že se mi vždy na každou poznámku dostane odpovědi. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 19/09/2009 : 11:12:11
|
Okrefe.
Nevadila mně poznámka jako taková,ale spíše dle mého názoru zbtečná tvrdost, hlavně to o zavrženíhodnosti. Ono jde vše vyjádřit i tak aby toho druhého nemrzelo, že vůbec něco napsal.ADC je až příliž upřímný a vlastně na sebe prozradil pravdu a bylo to z jeho projevu naprosto zřejmé a bylo možné to pochopit. Ty bys zřejmě totéž zaobalil aby ses před ostatními neponížil a cosi takového, že máš problémy s dívkami bys na sebe neprozradil. Ty vlastně soudíš sebe sama,kdybys totéž udělal ty. My holt už nejsme na upřímnost hraničící se sebeponížením zvyklí a spíše ukazujem své zuby a sílu,než slabiny. Věřím tomu, že pokud s námi vydrží nějaký čas, bude stejný jako my,prostě se otrká. Aby vydržel, je třeba místy trochu shovívavosti.My již jsme na sekeru zvyklí a nic si s toho neděláme, nebo odpovíme sekerou. U něj spíše předpokládám, že si nasype popel na hlavu a odejde. To by myslím byla škoda. Já bych byl docela zvědavý, jak se bude zde vyvíjet.
MB |
|
|
ADC
Aktivní uživatel
259 Posts |
Posted - 19/09/2009 : 13:32:18
|
quote: Originally posted by okref
ADC, část tvé odpovědi na otázku proč mi nepřipadá jako vysvětlení důvodu a je zavrženíhodná. Říkáš, že si se začal zajímat o filosofii, protože jsi neuměl svádět dívky. Jestli to myslíš jako důvod vážně, pak jsou pro mě myslitelné dvě možnosti:
1. Ve filosofii si hledal umění svádět. Jetli je to tak, pak tě k filosofii přivedl omyl, neboť filosofie není vědou o takovém umění. 2. K filosofii si se dostal náhodou, neboť si nemohl provozovat umění svádění a stejně tak jako filosofii si mohl dělat jakoukoli jinou činnost, třeba stavění automobilů. Ale proč právě filosofie, pro to důvod neudáváš. Buď tedy přijmeme jako tvůj důvod náhodu podle druhé možnosti(,neboť první asi nepřipadá v pravděpodobnost), nebo Zelenáč bude muset trvat na tvém opětovném a tentokrát usilovnějším pokusu o vysvětlení.
Druhá část důvodu, totiž že fil. pro tebe byla zábavná, není vysvětlení důvodu, neboť na to se právě otázka ptá: proč tě bavila filosofie a ne něco jiného.
(Věta: "Snažil jsem se najít odpovědi na všemožné otázky..." taktéž není vysvětlení, protože je to prostě popis činnosti samotné filosofie.)
Předem díky za odpověď na tuhle poznámku.
Aha ok, tak takhle: filosofie proto, že si můj mozek pro mě z neznámého důvodu oblíbil abstraktní myšlenky. Představoval jsem si dobro, zlo, nekonečno, konečno, vinu, nevinu, prostor, čas, všechno, nic, boha, ďábla, duši, příčiny, následky atd. atd. filosofové o těchlech věcech nasekali hromadu knih, tak jsem do nich koukal a zjišťoval cože to tyhle věci vlastně jsou. Stačí takhle? |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 19/09/2009 : 18:41:44
|
Jestli se do toho můžu vložit...Okrefe. Podle mě si odporuješ i ty.
Důvod je prostý: já jsem rozum. (...) X Pozor, netvrdím, že človek je rozum, ale že postradatelná součást člověka je rozum.
Ty jsi rozum. Ale člověk není rozum. Tak jak můžeš o sobě tvrdit, že jsi rozum? Považuješ se za postradatelnou část člověka? Vůbec - jsi potom člověk? Podle mě navíc každý člověk má rozum. Není to o tom, jak vysokou má třeba inteligenci, ale o tom, že vůbec nějaký ten rozum má. Přesto - co chápeš pod pojmem rozum? (sebe?...)
Vidíš tedy, že já jakožto rozum jsem forma života. - Opravdu?
Každý život chce žít a rozvíjet se do svých nejširších možností. Rozum všech mě známých lidí je nedovršen. (ty jsi nedovršen)
(...)
Nevím, podle mě, je toto dost nešťastné vyjádření. |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel
672 Posts |
Posted - 19/09/2009 : 19:53:44
|
Pro Axel: quote: Důvod je prostý: já jsem rozum. (...) X Pozor, netvrdím, že človek je rozum, ale že postradatelná součást člověka je rozum.
Ty jsi rozum. Ale člověk není rozum. Tak jak můžeš o sobě tvrdit, že jsi rozum? Považuješ se za postradatelnou část člověka? Vůbec - jsi potom člověk?
Nevidím v tom nikde žádný rozpor ani odpor. Takhle se může ptát jen někdo(používám "někdo" tak, jak udává zvyk obyčejné řeči), kdo si nedokáže představit člověka bez rozumu. To znamená takové vymezení pojmu "člověk", který by už nebyl člověk. - Těžko se to chápe, ale víc pomoci nemohu.
quote: Vůbec - jsi potom člověk?
Vždyť z toho, co jsem řekl, jasně vyplývá, že nejsem. Směle mohu prohlásti, že jsem jen součást specifika, kterému se říká člověk. A i ty o sobě jistě nemůžeš prohlásit, že jsi něco jiného. Jistě nemůžeš říct, že jsi také, kromě rozumu, oční bulva, ruka a noha, rozmnožovací pud atd. To všechno jsou jen tvý sousedi a jen zvyk tě klame a napovídá, že to všechno jsi ty. To je ale nesmysl, jak si může každý uvědomit sám.
quote: Každý život chce žít a rozvíjet se do svých nejširších možností. Rozum všech mě známých lidí je nedovršen. (ty jsi nedovršen)
Samozřejmě, že mě nevyjímaje, jinak bych se nevěnoval filosofii.
quote: Nevím, podle mě, je toto dost nešťastné vyjádření.
Nedokáži si představit šťastnější vyjádření. Ale to neznamená, že bych neprahnul po alternativě, kterou ty sama jsi prozatím nenabídla. |
Edited by - okref on 19/09/2009 19:57:19 |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 19/09/2009 : 20:58:08
|
Vždyť z toho, co jsem řekl, jasně vyplývá, že nejsem. Směle mohu prohlásti, že jsem jen součást specifika, kterému se říká člověk. A i ty o sobě jistě nemůžeš prohlásit, že jsi něco jiného. Jistě nemůžeš říct, že jsi také, kromě rozumu, oční bulva, ruka a noha, rozmnožovací pud atd. To všechno jsou jen tvý sousedi a jen zvyk tě klame a napovídá, že to všechno jsi ty. To je ale nesmysl, jak si může každý uvědomit sám.
Podle mě to je nesmysl. Je nesmysl prohlašovat sám sebe za oční bulvu stejně tak jako prohlašovat sám sebe za rozum.
Že jsi nedovršen--bylo myšleno že ty jako rozum, který je v mysli tvých známých, je nedovršen...Potom ale - nechápu, jak se můžeš prosazovat v tak obecné rovině.
Zeptám se znovu - co myslíš pod pojmem ,,rozum"?
(..že já jsem nenabídla = znamená to, že si své odpovědi někdy nechávám uležet, než je nabídnu--to spíše byla narážka na tvůj úsudek o vyjádření k ADC)
Na tom, že je absurdní prohlašovat sám sebe za rozum, není podle mne nepravda. Buď jsme se nepochopili nebo jsme se nepochopili. |
Edited by - axel01 on 19/09/2009 21:04:24 |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel
672 Posts |
Posted - 19/09/2009 : 21:25:25
|
quote: Originally posted by axel01 Že jsi nedovršen--bylo myšleno že ty jako rozum, který je v mysli tvých známých, je nedovršen...Potom ale - nechápu, jak se můžeš prosazovat v tak obecné rovině.
No je to jednoduché. Rozum se díky jazyku může sdílet. Samozřejmě si nikdy nemohu být jist, že nejde jen o mou nedovršenost. Proto jsem také ochoten uvěřit každému, kdo mi bude tvrdit, že dovršen je. Avšak ne bez pokusu o společné vývratné zkoumání, které ovšem nemá převahu nad prostým tvrzením druhého o tom, že dovršen je.
quote: Zeptám se znovu - co myslíš pod pojmem ,,rozum"?
Ano, to je asi jádro celé naší debaty. Bohužel ti nemohu dát pozitivní odpověď. Slovem rozum nemyslím nic, protože něco, co myslí, nemůže pojmout samo sebe jakožto myšlenku. Neznamená to však, že bych říkal, že rozum je nic. (Slovem rozum sděluji nesdělitelné, tzn. to, co je již stejně obsaženo v příjemci slova rozum.)-to v závorce je moje definice rozumu. |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel
672 Posts |
Posted - 19/09/2009 : 21:37:11
|
quote: Podle mě to je nesmysl. Je nesmysl prohlašovat sám sebe za oční bulvu stejně tak jako prohlašovat sám sebe za rozum.
Ještě důležitá poznámka. Myslíš tedy, že je lepší prohlašovat sám sebe za člověka? Jestliže ano, pak bych uvedl jako námitku toto:
Člověk je souhrn částí: ruka, noha, pud, rozum, zrak, ucho, sluch...atd. Znamená to, že člověk, aby byl člověkem se neobejde bez naprosto žádné z těchto částí. Já se může prohlásit za tento celek, který nazýváme člověk. Ovšem musí to udělat jiným způsobem, než to dělá rozum. Neboť rozum je jen částí toho celku. (Komplexní bytost zvaná člověk mluví jinou řečí než jeho část rozum. Komplexní bytost zvaná člověk nemluví v písmenkách a logických skladbách. Jakým způsobem mluví, to nevím, neboť jsem pouhým rozumem.) |
Edited by - okref on 19/09/2009 21:39:54 |
|
|
Topic |
|
|
|