| Author |
Topic  |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 31/08/2009 : 09:55:48
|
Otázka je v samém názvu. Odpovědi jsou na vás. Co si o tom myslíte, jaký dáváte náboženství význam a třeba i jak vidítě perpektivu náboženství do budoucnosti?
MB |
|
|
ADC
Aktivní uživatel

259 Posts |
Posted - 01/09/2009 : 18:52:14
|
Náboženství je sdílená víra v omyl. Vzniká přirozeně v hlavách hříšníků.
edit: Ale možná se mýlím... no však to je snad lidské ne? |
Edited by - ADC on 01/09/2009 19:36:35 |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 02/09/2009 : 08:01:24
|
ADC. I tak se to dá říci,ale není to podstata. Náboženství je sdílená víra v omyl? Slovo omyl bych s té věty vyřadil. Proč? Protože nikdo nemůže dokázat, že to omyl je. Ono by se to dalo vyjádřit matematickým vzorcem,ale mám s toho trošku obavu,protože mne matika nemá moc ráda. Takže se o to jen pokusím. A ejdříve legendu. Absolutní vědění ,čili znalost všech zákonitostí ovlivňujících a řídících běh světa bych označil Az.(Absolutní znalost) Doposud známé zákonitosti u daného člověka bych označil jako Dz Neznámé zákonitosti bych označil jako Xz Az -Dz = Xz Az je hodnotou konstantní a absolutní i když neznámou. Hodnota Dz je u různých lidí různá, čili se jedná o hodnotu proměnnou. Hodnota Xz je vždy rozdílem mezi hodnotami Ap a Dz a je tedy také hodnotou proměnnou. Aby člověk plně chápal svět potřeboval by aby jeho vědomosti se rovnaly Az,ale to je nereálné a každý má svojí hodnotu Xz a to různě velkou. Nepochopení světa kolem vede ke strachu z neznáma a tak vznikla hodnota Bz. Tato hodnota je vlastně náhodné číslo nahrazující Xz. Az- Dz + Bz = Az A to je sama podstata náboženství. S tohoto jednoduchého vzorečku je možno mnohé vyvodit. Roste li hodnota Dz, ubývá hodnota Bz,protože Az je konstanta.Snaha zastánců Bz je zákonitě snahou o omezení růstu hodnoty Dz a podobně. Zajímavé ne tom je, že třeba matematik v jednoduchém výpočtu odmítá uznat náhodné číslo za pravdivé,ale ve víře toto klidně udělá. Nechci popisovat další a je toho mnoho a byl bych rád aby se k tomu vyjadřovali spíše ostatní. Tíma je to nesmírně zajímavé a je možno dojít hodně daleko.
PS. Nad rovnítkem by měla být tečka (asi),ale nevím jak ji tam umístit.Dokonce bych tam umístil znaménka označující menší,či větší než. Protože tak tomu u náboženství může být.
MB |
 |
|
|
Zelenac
Nový uživatel
5 Posts |
Posted - 19/09/2009 : 13:18:15
|
quote: Az- Dz + Bz = Az A to je sama podstata náboženství. S tohoto jednoduchého vzorečku je možno mnohé vyvodit. Roste li hodnota Dz, ubývá hodnota Bz,protože Az je konstanta.
Po jednoduché úpravě vzorečku získáme vztah: Az - Dz + Bz = Az / - Az -Dz + Bz = 0 / + Dz Bz = Dz Z textu předpokládám, že toto nebylo úmyslem, pokud se však mýlím, prosím o objasnění tohoto vztahu. Bz je pak náboženství, chápu to správně?
Měl tedy vzoreček vypadat takto: Az = Dz + Bz? Jelikož tak splňuje vlastnoti, které si mu přisoudil (Az je konstanta, roste-li Dz, klesá Bz a vice versa).
Pokud jsem se tedy zatím nedopustil žádného nedorozumění, nutí mě to položit otázku. Říkáš, že hodnota Bz vznikla kvůli "nepochopení světa kolem vedoucímu ke strachu". Proč ale vznikla hodnota Dz?
|
 |
|
|
ADC
Aktivní uživatel

259 Posts |
Posted - 19/09/2009 : 15:23:48
|
tak nevim nechci to probírat ale není to třeba tím, že byl Slávův post myšlený takto:
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
ADC. I tak se to dá říci,ale není to podstata. Náboženství je sdílená víra v omyl? Slovo omyl bych s té věty vyřadil. Proč? Protože nikdo nemůže dokázat, že to omyl je. Ono by se to dalo vyjádřit matematickým vzorcem,ale mám s toho trošku obavu,protože mne matika nemá moc ráda. Takže se o to jen pokusím. A ejdříve legendu. Absolutní vědění ,čili znalost všech zákonitostí ovlivňujících a řídících běh světa bych označil Az.(Absolutní znalost) Doposud známé zákonitosti u daného člověka bych označil jako Dz Neznámé zákonitosti bych označil jako Xz Az -Dz = Xz Az je hodnotou konstantní a absolutní i když neznámou. Hodnota Dz je u různých lidí různá, čili se jedná o hodnotu proměnnou. Hodnota Xz je vždy rozdílem mezi hodnotami Ap a Dz a je tedy také hodnotou proměnnou. Aby člověk plně chápal svět potřeboval by aby jeho vědomosti se rovnaly Az,ale to je nereálné a každý má svojí hodnotu Xz a to různě velkou. Nepochopení světa kolem vede ke strachu z neznáma a tak vznikla hodnota Bz. Tato hodnota je vlastně náhodné číslo nahrazující Xz. Az: Dz + Bz = Az A to je sama podstata náboženství. S tohoto jednoduchého vzorečku je možno mnohé vyvodit. Roste li hodnota Dz, ubývá hodnota Bz,protože Az je konstanta.Snaha zastánců Bz je zákonitě snahou o omezení růstu hodnoty Dz a podobně. Zajímavé ne tom je, že třeba matematik v jednoduchém výpočtu odmítá uznat náhodné číslo za pravdivé,ale ve víře toto klidně udělá. Nechci popisovat další a je toho mnoho a byl bych rád aby se k tomu vyjadřovali spíše ostatní. Tíma je to nesmírně zajímavé a je možno dojít hodně daleko.
PS. Nad rovnítkem by měla být tečka (asi),ale nevím jak ji tam umístit.Dokonce bych tam umístil znaménka označující menší,či větší než. Protože tak tomu u náboženství může být.
MB
|
Edited by - ADC on 19/09/2009 15:24:30 |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 23/09/2009 : 11:03:57
|
Já jsem si hned myslel, že s matematikou nemohu uspět.Prostě se nemáme rádi. Máme zde tedy absolutní hodnotu, čili všechny zákonitosti a co z nich vyplývá a tato hodnota obsahuje vše, tedy to co známe i neznáme. My však máme logickou snahu znát vše i když je dosažení takového cíle nereálné. Každý jev který si nedokážene vysvětlit je pro nás neznámem a tedy potencionálním nebezpečím. Toto platí u všech lidí bez rozdílu. (duševní poruchy vyjímám ) U jednotlivců jsou různé rozsahy vědomostí. Odečtu li tedy od toho absolutního stavu hodnotu individuálních znalostí,je zde zbytek, který je stále neznámem a tedy nebezpečím. Tento zbytek je nahražován vírou,čili náhradním vysvětlením. Platí zde tedy že čím vyšší je hladina poznání, tím menší je ten zbytek nutný pro víru. Víra je tedy náhražkou rozdílu mezi absolutním poznáním a individuálním. Čím menší je hodnota individuálního poznání, tím více je místa pro víru. Můj vzoreček byl tedy chybný a správný zároveň. Přesáhne li hodnota individuálního poznání určitou hodnotu, ten rozdíl mezi absolutním a individuálním poznáním je stále velký,ale víra zde tento rozdíl nahradit nemusí, na místo toho vznikne snaha o hledání dalšího poznání a to je ideální stav, ke kterému by mělo docházet,alespoň dle mého názoru a soudím samozřejmě dle sebe, protože tak tomu u mne je.Potom je ten vzorček naprosto chybný, protože hodnota víry zde chybí.U některých lidí však můj vzoreček platí a to jsou věřící.Věřící díky té náhražce zaplňující rozdíl mezi absolutní a individuální vědomostí má dojem, že chápe celek, tedy to absolutní.
Snad tomu bude takto lépe porozuměno bez matematiky.(nebo v tom ta matematika stále je??? ) Ps. Myslím že je to zbytečné, ale ukáži to celé na jednoduchém příkladu. Nemám li znalosti o meteoroligii a nevím jak vzniká a čeho je důsledkem bouřka se svými bleky a hromy, pak je zde místo pro víru tvrdící, že toto je dílo boha, boží hrozící prst, či boží zloba, či trest. Poznám li podstatu bouřky, pro boha zde již prostor není.
MB |
Edited by - Miloslav Bažant on 23/09/2009 11:09:55 |
 |
|
|
ADC
Aktivní uživatel

259 Posts |
Posted - 23/09/2009 : 11:55:46
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Poznám li podstatu bouřky, pro boha zde již prostor není. MB
Tahle logika upálila Giordana Bruna.
|
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 24/09/2009 : 09:01:39
|
ADC. A nejen jeho. Kdyby dnes byli křesťané u moci jako za doby inkvizice, tak bych asi také byl upálen.Zvlášt po tom, co jsem poznal podstatu lidské duše jako důsledek funkce slova v procesu myšlení a tím lidskou duši vzal bohu. Za to by mne nejspíše nejprve smažili, pak pekli a poté by mne dali pistoli, abych se šel do rybníka pověsit. Proto se také věřící snaží zpomalit či zastavit lidské poznání a proto mají nejsilnější pozice tam, kde je nízká vzdělanost lidí.
Naprosto stejně by bylo možno říci,že náboženství je o údivu.To co znám, to mne neudivuje,ale udivuje mne to co neznám a aby mne to neudivovalo dosadím za neznámé boha a jeho vliv. A už je mně dobře, už se nedivím. Už má DOJEM, že chápu svět a že budu li se klanět a podbízet bohu ovlivním kladně to neznámé.To je sama podstata náboženství.
MB |
Edited by - Miloslav Bažant on 24/09/2009 09:04:43 |
 |
|
|
Ondřej Vomáčka
Nový uživatel
19 Posts |
Posted - 16/01/2010 : 06:46:13
|
Jen volná myšlenka...
Nejhorší bič je pocit viny a nejsladčí cukr odpuštění. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 16/01/2010 : 11:52:21
|
Ondřeji Vomáčko.
Jistě to tak je,ale já vinu necítím a o odpuštění nestojím. Myslím, že není co odpouštět.Je nějakou mojí vinou,že se snažím vidět svět takový jaký je a nikoliv zkresleně? Pochopím li podstatu lidské duše,pak jsem poznal část světa takového jaký je.Proviňuji se tím proti těm, kteří svět vidí zkresleně? Já myslím, že pro každého je dobré poznat svět jaký skutečně je, tedy i pro věřící, takže jim vlastně sloužím i když o to nestojí.Je to moje vina,kterou by bylo třeba odpouštět? Největším hříchem je zneužití schopností ve prospěch uznané pravdy.To je čin žádající trest, nebo odpuštění.
MB |
 |
|
| |
Topic  |
|
|
|