Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 30/09/2009 : 08:19:45
|
Gedisku.
Připadá mně to jako bych vyprávěl chroustovi zavřenému v krabičce od zápalek o světě a on se mně snažil přesvědčit o tom, že se mýlím. Já jsem ty vztahy v ekonomice na rozdíl od tebe prožil.
Pokud jsem mluvil o trestu, nemluvil jsem o fyzickém trestu o nějakém bití, či o něčem podobném.Čili jsi reagoval na něco, co neexistovalo a hodně sis to zjednodušil.Být vyhozen, nebo odejít sám, je dejme tomu maximimální trest (i když ve skutečnosti může dojít k čemusi horšímu, čili reference a hodnocení tebe bude takové, že tě nikde nepřijmou),ale jsi li vyhozen, či odejdeš sám, není nikde zaručeno, že budeš tou firmou která je blíže tvým ideím přijat. Krize, nezaměstnanost a podobně) Co tím chci říci? Pouze to, že vůbec nemáš ponětí o tom jak tomu ve skutečnosti je a proto tě řada věcí uniká a s toho vychází tvůj názor, za kterým si stojíš,protože nevíš, že je díky nekompletnosti tvých informací chybný. Jenže potom je každá debata marná a zbytečná. Kdybys to co jsem tě předložil řádně promyslel, poznal bys rozdíl mezi spravedlivým a nespravedlivým systémem a poznal bys, že schopní a neschopní jsou na všech stupních a jedině v ystému, který neschopným neumožňuje odčerpávat cokoliv těm schopným, platí pravidlo schopný - bohatý a neschopný= chudý. Zaměnstnanecké akcie ani Schvarc systém toto plně nezaručují. Jsou sice o něco více motivační,ale umožňují to vzájemné okrádání stejně jako ostatní systémy. Schvarz systém je nejblíže tomu spravedlivému systému,ale mahager zde není vybrán a nemůže být odvolán pokud projeví neschopnost. V tom systému postaveném na širokou základnu by se stal každý člen systému vlastně soukromým podnikatelem a to i ten poslední dělník a mahageři by byli těmi, které si najímá aby mu za úplatu poskytovali své služby.Byl by tedy stejným podnikatelem jako ti kterým slouží,ale v jiném oboru (managerství) Vyhodit by nikoho s dělníků nemohl,protože to by bylo pouze právem té skupiny. snížit plat čili zisk by nikomu nemohl a kdyby tak učinil vzhledem ke skupině, které předává sví schopnosti, byl by to důvod k jeho odvolání a nahražení schopnějším, protože každému členu skupiny by šlo o jeho vlastní zisk a to na jeho místě a nikoliv jinde v podniku. Stejně tak by tomu bylo se vstupy a manager by voli od koho je výhodnější (lacinější, kvalita a podobně) nakupovat vstupy a to třeba i mimo podnik.
Jenže oč se vlastně snažím, když to vlatně vůbec nechceš pochopit? Prostě bys musel nejprve poznat, jak to třeba ve fabrikách je aa pocítit následky.Potom bys třeba poznal, že cedení určí managera , třeba mistra. Dělníci jeho neschopnost poznají třeba již první den,ale nadřízení až když poklesne produktivita a to někdy trvá hodně dlouho. A to jsou jen detaily, ale nezažil li si to, pak vůbec nevíš oč jde. Já chápu, že toto vzhledem ke svému věku znát nemůžeš, ale vystupuješ, jako bys znal více než ten kdo tím prošel a kdo to třeba navíc dokázal analyzovat a to je tím,co dělá další diskusi zbytečnou.
MB |
|
|