www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Zrozeni bez vyberu
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Kokrr
Nový uživatel

2 Posts

Posted - 30/10/2006 :  15:58:22  Show Profile  Reply with Quote
Byli jsme zrozeni bez moznosti vyberu. Zijeme, ale neznamena to, ze zit chceme. Proste jsme tu. Zemrit se bojime ne kvuli lpeni na zivote, ale ze strachu ze smrti, z nejisteho. Co si o tom myslite ?

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 31/10/2006 :  11:09:55  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Nebojim se smrti, naopak, ve sve podstate se na ni tesim. Ale zaroven si chci uzit zivota tady se vsim vsudy a chci roznest radost na tomto svete. Zni to mozna divne, ale stejne si myslim, ze je dulezite si zdejsi zivot proste uzit. Trapeni a strasti jsou, a vzdycky budou, ale je dulezite se naucit jimi odolavat a umet vytvorit si prave ono stesti... Co si myslite o tomto?
Go to Top of Page

Kokrr
Nový uživatel

2 Posts

Posted - 31/10/2006 :  19:24:37  Show Profile  Reply with Quote
ja myslel spis co si myslite o teto myslence ? nekdo rika, ze zivot je obecne dobry, ale tvrzenim, ktere jsem napsal v dotazu, je mozne se take na vec divat jinak.
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 03/11/2006 :  22:15:23  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Na teto myslence mi nesedi to, ze bychom se meli bat smrti ze strachu z nejisteho. Kdyz se rozhlednete kolem sebe, co mate skutecne jisteho? V cem spociva Vase jistota? Nemate zadnou jistotu. Vase jedina jistota je, ze zemrete. To je stoprocentni. I kdyz nevite kdy a jak, ale zemrit proste musite. Takze spis je to strach z one jistoty...

A zrozeni bez moznosti vyberu? Nikoliv. Protoze zabit se muzete. Jde jen o to, jestli chcete... Jestli to dokazete... (tim nechci nikoho navadet!)

Jinak je to ale zajimava myslenka...
Go to Top of Page

Erwin
Nový uživatel

33 Posts

Posted - 04/11/2006 :  16:04:27  Show Profile  Reply with Quote
Dokud nebudeme s určitou přesností vědět, co nás po životě čeká, tak se budeme smrti vždycky bát. přímo nebo potlačovaně. Ale bát se budeme vždy a všichni, kdo říká že ne tak lže nebo je blázen.

Slovo blázen není míněno ve špatném slovasmyslu.
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 05/11/2006 :  13:00:32  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Ne ne, nesouhlasim. Ja se smrti nebojim... takze jsem blazen?

Nikdy nebudeme vedet s urcitosti, co se po smrti deje, protoze se to neda vedecky dokazat - nikdo ze smrti neprisel zpet a nikdo to neumi delat opakovane, aby se to dalo oznacit za vedecky pokus, ktery ma nasledne reseni. Takze zbyva jen verit, ci se na to vykaslat...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 14/11/2006 :  14:56:51  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Výborně Harlejko

Nyní s tebou souhlasím zcela. Jen doplním jedno. Nemám strach ze smrti,ale mám strach s umírání. To sice skončí smrtí a tím skončí veškerá bolest i vzpomínky na ni, ale dokud trvá pak je to ještě zlé. Přesto na smrt nemyslím a nemyslím zatím ani na to umírání a to proto, že dokud žiji a neumírám, pak chci žít a nekazit si život takovou myšlenkou. Třeba mne to potká ve spánku, nebo mne přejede autobus a bude zde smrt bez umírání. S takové smrti strach nemám.

MB
Go to Top of Page

Erwin
Nový uživatel

33 Posts

Posted - 15/11/2006 :  11:04:19  Show Profile  Reply with Quote
Slávku a Harlejko, co kdybych Vás tedy zabil, určitě se bát nebudete, budu něžný.......
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 15/11/2006 :  12:12:28  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ervine.

Díky že jsi mně připomněl cosi, na co jsem zapomněl. Skutečně strach ze smrti, či spíše s toho, co je po smrti nemám, ale a o je podstatné. Mám strašně rád život.Nejštastnějším člověkem pod sluncem bych byl, kdybych nalezl cosi, co lidem a tedy i mně život prodlouží. Doufám, že mně rozumíte a když ne tak to pochopíte až vám nebude náct, či cet,ale sát. Zatím se vám to nezdá a nezdálo se to ani mně bve vašem věku, ale život strašně rychle utíká a čím je člověk starší, tím kratší je rok.

MB
Go to Top of Page

Erwin
Nový uživatel

33 Posts

Posted - 15/11/2006 :  13:28:42  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj, Slávku

promiň za morbidní teze. Jaký máš názor na sebevrahy? Je to pro ně řešení nebo ne. Ptám se tě proto, protože nemáš strach ze smrti a máš rád život.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 15/11/2006 :  13:42:57  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ahoj Ervine.

Žádný živý organismus nedokáže žít v trvalém stressu. Ten stress může být skutečný a bez cesty k plusovému stavu, příkladně trvalá bolest při onkologickém onemocnění,která tak či tak skončí smrtí. Ten stress však může být i nepravý a může vzniknout jako důsledek chyby v myšlení,či patologickým změnám. Takový člověk pouze nezná cestu k mizení tohoto stressového stavu a má dojem, že je tento stav trvalý a konečný. Pro takového člověka je přijatelnější smrt a třeba nevědomí, než neustálé nepříjemno. Venkoncem i ta bolest onkologického onemocnění může skončit vyléčením. Řekl bych, že sebevražda je většinou chybným vyhodnocením dané situace. Eutanáze není sebevraždou, pokud již je jasné, že k vyléčení nemůže dojít a vše co zbylo je pouhá bolest a utrpení.

MB
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 16/11/2006 :  21:47:10  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Ahoj lidi.

Ano, pokud jde o otazku strachu ze smrti a strachu z umirani, Miloslav to vyjadril presne.

Pokud jde o sebevrazdu... Vite, kolikrat jsem se taky dostala do stavu, kdy jsem si rikala, jestli by nebylo lepsi, kdyby vazne vsechno skoncilo. Ale protoze verim v "zivot" po smrti, verim taky v to, ze by to neskoncilo. A souhlasim s Milou, ja mam zivot taky rada a chtela bych v nem toho jeste spoustu udelat, takze si nechci jen tak zemrit...

Ale kolikrat me napadlo taky to, ze nechci zemrit "obycejnou" smrti... Driv jsem planovala, ze az dospeju do urciteho veku, skocim z vodopadu. Jenom proto, abych mela hezke zavrseni zivota. Pak mi teprv doslo, ze nebudu vedet, kdy je ten spravny cas, ze uz mam za sebou vse, co jsem mela vykonat. Ale do jake miry by byla tato sebevrazda "spatna"? Proc nemam pravo mit krome plneho zivota ho i "hezky" ukonceny??

Dalsi vec, co me napadava take celkem casto, je, ze duvodem je zvedavost. Hrozne moc by me zajimalo, jestli po smrti neco je ci nikoliv. Mozna se to nekomu z Vas bude zdat jako rouhani, ale docela bych chtela zazit nekdy stav komatu. Opravdu me neskutecne zajima, co bude po smrti. A tak se znovu ptam: do jake miry by byla tahle sebevrazda "spatna"?

Kazdopadne ackoliv me zajima spoustu veci ohledne tohoto tematu, radeji zustanu u sveho, byt ne zrovna radostneho, ale prece jen meho zivutku...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 17/11/2006 :  09:41:42  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Harlejko.

Život je někdy těžký a v dospívání je mnohdy plný konfliktů sama se sebou i okolím. Mnohdy se zdá, že nemůže být lepší a že by bylo lepší ho skončit. Jenže potom přijde něco krásného, třeba velká láska a člověk je rád, že žije, že ten ošklivý život neukončil. Píšeš, že jsi zvědavá na to co bude po smrti, že věříš v posmrtný život. Já tě tu víru brát nebudu,ale řeknu ti jen jedno. Vydrž to s tou zvědavostí až do konce. Život není tak dlouhý aby ses nedočkala. To poznáš, až budeš starší. Prožij si to krásné i to méně krásné a nepřiprav se o to. Můj rádce v malířství akademický malíř Otakar Štembera mně kdysi řekl. "Chceš li namalovat světlo, namaluj tmu." Bez tmy totiž není světlo. To platí i pro život. Chceš li poznat štěstí, musíš poznat i opak. Cítíš li dnes tmu, či stín, budeš díky tomu lépe vidět světlo a věř tomu, že je uvidíš. Obrátí li se tvoje zvědavost proti tvému životu, raději přestaň být zvědavá. Chceš být jiná? Snaž se být stejná. Ono tě to myslí a to tě stejně udělá jinou. Bude li tvá jinakost na prospěch druhých, pak budeš krásně jiná a ostatní to uvidí.Skokem s vodopádu budeš stejná jako tisíce bláznů a navíc budeš mrtvá a nic krásného už nezažiješ.

MB
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 17/11/2006 :  14:59:35  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Miloslave,

ano, snazim se vydrzet a dokonce se mi to i dari Ano, to s temi protiklady moc dobre znam... Chtel jste tim rict, ze jestli chci znat smrt, musim nejdriv poznat zivot? Pokud ano, souhlasim. Pokud ne, nevim Jen me trochu stve to, ze si nikdy clovek nevazi toho co ma, kdyz to ma, ale az v moment, kdyz to ztrati, taktez jako ze zle veci mu vzdycky pripadaji zle, i kdyz vi, ze nakonec mu to treba i bude prospesne... Verim, ze kazda nase cinnost se nam jednou vrati a ve vetsi mire. Takze pokud budeme konat dobro, budeme se mit taky dobre, pokud budeme "zli", to same se vrati nam...

Mate pravdu. Tim, ze budu jina a skocim z vodopadu si nic nepomuzu. Vim to, a proto se muj nazor trochu zmenil... Snazim se byt jina - pozitivni. Snazim se sirit radost a sama byt taky stastna. Obcas mi to hapruje a problem je hodne v tom, ze stale nerozhoduju sama za sebe, ale kdyz si zacnu uvedomovat sama sebe a to, co ve svem zivote opravdu chci, je mi hned lip. A kdyz se do toho priplete laska, je to uplne to nejkouzelnejsi, co mi muze zivot dat...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 18/11/2006 :  10:45:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Super Martinko. Není co dodat.

MB
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 19/11/2006 :  12:19:38  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Ha, tak to me zaskocilo
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000