| Author |
Topic  |
|
axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts |
Posted - 11/04/2009 : 14:13:43
|
Zajímalo by mě, jaký máte názor na půst v náboženství nebo půst obecně. Budu citovat úryvky ze serveru www.pust.cz
Půst udržuje otevřenou ránu (v srdci), která nás udržuje v pohybu směrem k Bohu, abychom příliš rychle nehledali uspokojení svých tužeb někde jinde, u lidí, nebo u světské krásy. Půst nás chrání před příliš náhlým zakrýváním oné rány, nedovolí, abychom ji vycpali náhražkovými uspokojeními. Dává nám tělesně pocítit naše nejhlubší určení, že jsme totiž na cestě k Bohu a že jen Bůh může ukojit náš nejvnitřnější neklid.
Ztuční-li tělo, ztuční a otupí i duše. Mnoho jídla umenšuje duchovní bdělost člověka. Tělesné a duchovní zdraví tvoří jednotu. "...Půst... zahání zlé duchy, zaplašuje zvrácené myšlenky, dodává mysli větší jasnost, očišťuje srdce, posvěcuje tělo a posléze člověka vede před Boží trůn..." (Sv. Atanáš)
Dobrým jídlem a pitím mohu v sobě mnohé potlačit. Ale hluboko v srdci mi sedí neradostná prázdnota a nemůže se vůbec dostat na povrch (na světlo). V postu se setkávám se sebou samým, setkávám se s nepřáteli své duše, s tím, co mne vnitřně ujařmuje (zotročuje)...
od autora: Kdysi každý člověk měl schopnosti a možnosti ke kterým zde lidi vedu, Bohu žel, zanesením těla a mysli tyto schopnosti ztratil a dnešní technický vývoj člověka je pouze zaslepujícím či oslepujícím činitelem na spatné cestě ke svému osobnímu vývoji. Technika na tomto poli NIKOMU nepomůže. Studium, sebevzdělávání ve správném směru a velká dávka trpělivosti donese člověka mnohem dál než ta nejlepší dnešní raketa.
|
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts |
Posted - 11/04/2009 : 14:28:17
|
Kromě vašeho názoru ještě nějaké otázky: -Souhlasíte s uvedenými tvrzeními? Pokud ano,proč? Pokud ne, proč? -Drželi jste již někdy půst? Proč? (např. očištění, kvůli Bohu, jen jste chtěli vyzkoušet vůli...) + Pokud jste jej drželi, došlo k vnitřnímu očištění (psychickému)? -Vyzkoušeli byste někdy v budoucnu půstovat? -Mohl by podle vás půst blahodárně působit na současnou společnost? |
 |
|
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 12/04/2009 : 10:04:19
|
ok, půst v náboženství je nutnou součástí náboženství...což myslím by se dalo považovat za fakt, nikoliv jen můj názor..
..a půst mimo náboženství je imo nesmysl...nicméně pro některý, třeba tlustý lidi...proč ne :-)
quote: Originally posted by axel01 -Souhlasíte s uvedenými tvrzeními? Pokud ano,proč? Pokud ne, proč?
no...tak...ten text je napsán pro mě tak nesrozumitelně, že k němu nemohu říct ani a ani b.. (ale asi je v něm napsáno to samý, co napíšu dále, pouze ty výrazový prostředky jsou na můj vkus naprosto zmatené) ....v náboženství se s půstem tradičně pojí i další odříkávání...např. v islámu se nemá v ramadánu od východu k západu slunce (btw tyto okamžiky jsou tam definovány podle toho, jestli jde nebo nejde rozeznat barva nitě :-D) jíst pít a taky souložit...a má se hodně modlit, dávat almužny, atd. Půst (+ ty další věci) mají za cíl odvrátit pozornost od sebe a plně ji koncentrovat k Bohu. Kromě toho má taky připomenout, jak vzácné jsou některé samozřejmé věci (řekl bych, že to řeší takové to "sytý hladovému nevěří" -- tak aby uvěřil..) a konečně je to oběť, kterou dobrovolně přinášíš Bohu --- projev loajality k němu. Neodvrátíš se od něho, ani když zrovna nebude dobře... Řekl bych, že není nezajímavé, že po půstu obvykle následuje hostina --- odměna za to, že jsi vydržel věrný... Alespoň já to tak chápu. Předpokládám, že křesťani budou mít podobný důvody. ...krom toho---vydržet půst je pro věřícího jednodušší než vydržet půst pro ateistu (který by to dělal třeba jen "z hecu"). Tím, že dáš svému "utrpení" "smysl" se "utrpení" stane snesitelnějším. Tudíž si myslím, že půst je i taková ukázka toho, jak Bůh může pomáhat (často lidi začnou věřit, když je stihne nějaká pohroma... obvykle spokojený, napapaný a bohatý člověk, kterého nic netrápí...nemá potřebu věřit v Boha, neboť ho nic netrápí a nic od něj nepotřebuje)
quote: Originally posted by axel01 -Drželi jste již někdy půst? Proč? (např. očištění, kvůli Bohu, jen jste chtěli vyzkoušet vůli...) + Pokud jste jej drželi, došlo k vnitřnímu očištění (psychickému)?
nedržel
quote: Originally posted by axel01 -Vyzkoušeli byste někdy v budoucnu půstovat?
leda že bych se dal na víru ..pokud jde o zdravotní efekt, tak půst je sice pro většinu zdravých lidí dobrý, nikoliv však optimální technika...proto, kdyby mělo být důvod tohle, tak zvolím prostě jinou "techniku"
quote: Originally posted by axel01 -Mohl by podle vás půst blahodárně působit na současnou společnost?
opět -- půst jako prosté nejedení si myslím, že by měl max ekonomické dopady... ...půst + víra...no.....tak kdyby lidi věřili v Boha, ale logicky, nikoliv dogmaticky iracionálně...tak myslím, že by to bylo pro společnost dobré, neboť náboženství jsou ve své podstatě dělána tak, aby maximalizovala dobro... ...řekl bych, že ateisti páchaj víc "zla" než skutečně věřící..nicméně skutečně věřící je málokdo. Typický příklad -- Američani...tam věří v Boha téměř každej, ale konzum USA a její válečnictví o skutečné víře příliš nesvědčí....
|
Edited by - Rzwald on 12/04/2009 10:31:47 |
 |
|
|
Maftík
Aktivní uživatel

Czech Republic
215 Posts |
Posted - 12/04/2009 : 12:20:23
|
quote: Originally posted by axel01
Kromě vašeho názoru ještě nějaké otázky: -Souhlasíte s uvedenými tvrzeními? Pokud ano,proč? Pokud ne, proč? -Drželi jste již někdy půst? Proč? (např. očištění, kvůli Bohu, jen jste chtěli vyzkoušet vůli...) + Pokud jste jej drželi, došlo k vnitřnímu očištění (psychickému)? -Vyzkoušeli byste někdy v budoucnu půstovat? -Mohl by podle vás půst blahodárně působit na současnou společnost?
- S uvedenými tvrzeními více souhlasím než nesouhlasím. Ale za mě osobně je to souhlas víc teoretický než existenciální. Víc to teď ale nebudu rozebírat - Častokrát. Naposled předevčírem a byl jsem z toho dost vyřízený a vyčerpaný, což byl ale trochu můj problém, jelikož jsem zároveň absolvoval určitou fyzickou námahu - Ano - Ano
Je třeba ještě připomenout, že půst nemusí být vůbec pouze postem od jídla. Pro některé dokonce půst od jídla ani nemusí mít smysl, protože pro ně není žádný problém si to jídlo odříct. A tak máme spoustu dalších možností: půst od televize, poslechu hudby, fóra filosofie.cz ... :-) Minimální dobrý význam půstu je v tom, že může cvičit vůli.
Na závěr přeji všem radostné velikonoce. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 18/04/2009 : 08:39:32
|
Maftíku.
Součástí náboženského očišťování není jen půst,ale třeba i sebetrýznění (bičování sama sebe) celibát a celá řada dalších omezování a sebetrýznění. Všimni si,kdy je dle náboženství čas na půst. Je to doba,kdy dochází zásoby po zimě. Po nepříjemnu půstu dochází jak bylo řečeno k hostině,ale ta je vždy spojena s náboženskými obřady. Čili končí nepříjemno hladu a v takové době jsou informace ukládány v polaritě plus a proto je tolik náboženských obřadů po skončení půstu. Prostě jde o programování lidí .Kněží toto poznali a využili ve prospěch své uznané pravdy.Holt jsou to odbornící na vymývání mozků. Půst jsem zažil jen jednou a to po autonehodě,kdy lékaři nevěděli, jestli nemám nějaké vnitřní zranění a tak jsem byl celé tři dny bez jídla a dokonce i bez pití,pouze jsem směl žužlat kuličku na špejli namočenou do vody s citronovou šťávou to abych neměl tak sucho v ústech. Potom mne poslali jako zdravého domů a následovala hostina, bohudík bez náboženského obřadu. Dnes bych dle zákona ještě zaplatil jídlo, které mně vůbec nedali.
MB |
 |
|
|
Maftík
Aktivní uživatel

Czech Republic
215 Posts |
Posted - 20/04/2009 : 16:39:44
|
| Sebetrýznění typu bičování sebe sama je pokud se nepletu církví odsouzeno. A celibát není sebetrýznění. Zbytek nebudu komentovat, zase jsi nám prostě "osvíceně odhalil", jak to ve skutečnosti je |
 |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts |
Posted - 21/04/2009 : 14:15:06
|
Axel,
mně se daleko lepší cestou k čemukoli jeví jezení s mírou. Když jí člověk s mírou, nejí ani příliž mnoho, ani příliž málo.(Možná moje řeč vypadá jednoduše, ale je lepší jednoduchá řeč, než špatná.) Ale zda vede k bohu půst nebo jezení s mírou není ani v jednom z nich. Člověk oddávající se půstu, v něm může nacházet stejnou slast, jako jiný nachází v přejídání a nadbytku chutného. Stejně jako jiný může nacházet slast v míře. Zdá se, že tedy od boha odtrhává slast. Půst na některé svou trýznivostí může působit jako slast. |
 |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts |
Posted - 23/04/2009 : 20:23:37
|
quote: Originally posted by okref
Axel,
mně se daleko lepší cestou k čemukoli jeví jezení s mírou. Když jí člověk s mírou, nejí ani příliž mnoho, ani příliž málo.(Možná moje řeč vypadá jednoduše, ale je lepší jednoduchá řeč, než špatná.) Ale zda vede k bohu půst nebo jezení s mírou není ani v jednom z nich. Člověk oddávající se půstu, v něm může nacházet stejnou slast, jako jiný nachází v přejídání a nadbytku chutného. Stejně jako jiný může nacházet slast v míře. Zdá se, že tedy od boha odtrhává slast. Půst na některé svou trýznivostí může působit jako slast.
To sice může, snad duchovně, ale nevěřím, že po několika dnech (rozuměj tři i více) hladovění ještě dokáže najít v trýzni zrovna ,,slast"... Z čeho by ta slast měla pocházet? Z hladu ?? Řekněme že je to nějak možné a máš pravdu. Pak by to ale znamenalo, že přiblížit se Bohu můžeme jenom skrz pocit sebetrýzně; který navíc musíme individuálně optimalizovat tak, abychom pociťovali -my osobně- bolest. Tedy ve jménu Božím.
Rzwald--vypadla odpověď na otázku: Souhlasíte s uvedenými tvrzeními? Pokud ano,proč? Pokud ne, proč? Jinak ze zdravotního hlediska to není zase tak jednoznačné; možná potřebuješ další informace, které najdeš na pust.cz, je tam popsáno proč půstovat a jak se lze hladovkou vyléčit z různých nemocí například i rakoviny, cukrovky a dalších. Jsou popsány i osobní kladné zkušenosti. (nevím teď kde to na těch stránkách je přesně, nebo mám-li to odjinud, odkaz případně dodám. Byl to výňatek z knihy.)
Slávo-Z reakce to už trochu vyplynulo, ale stejně by mě zajímaly odpovědi na konkrétní otázky 
Mám pocit že společnosti by určitá míra odříkání a sebetrýzně ve jménu čehokoliv (kohokoliv) prospěla! Co si myslíte vy ?? |
 |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts |
Posted - 23/04/2009 : 23:12:41
|
quote:
Řekněme že je to nějak možné a máš pravdu. Pak by to ale znamenalo, že přiblížit se Bohu můžeme jenom skrz pocit sebetrýzně; který navíc musíme individuálně optimalizovat tak, abychom pociťovali -my osobně- bolest. Tedy ve jménu Božím.
Jo, to ano, ovšem jen pokud bychom neviděli jinou cestu než slast nebo trýzeň. Ale pro mě je oboje jedno a totéž.
quote:
Mám pocit že společnosti by určitá míra odříkání a sebetrýzně ve jménu čehokoliv (kohokoliv) prospěla! Co si myslíte vy ??
Společnost trpí dost a dost. To je také důvod, proč vyhledává slast třeba ve formě jídla. Mám za to, že když někdo bude odříkat, může se to časem obrátit proti němu a začne nadmíru užívat toho, čeho užíval pod míru. Ostatně to je také důvod, proč se odříkání doporučuje. Nikdo nikomu nebude doporučovat odříkání něčeho, o čem si myslí, že toho má pod míru nebo tak akorát. -Žral si jako nenažranec, tak teď odříkej.- Tak to opravdu ne. Tím se nic neodčiní ani nedohoní. Je třeba zachovat míru, ať už jsme ji překračovali jakkoli. Nic se nespraví tím, že se z jednoho exstrému a špatnosti poženeme do druhé.
Co se týká půstu jako léčebné metody, tak to je jasná věc. Tělo má víc času na svoje opravy a nemusí se starat o namahavé trávení. Ovšem problém nastává ve chvíli, kdy mu dojde síla nashromážděná předchozím jezením. A to bude v případě půstu hodně rychle. |
 |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts |
Posted - 26/04/2009 : 20:38:00
|
Jo, to ano, ovšem jen pokud bychom neviděli jinou cestu než slast nebo trýzeň. Ale pro mě je oboje jedno a totéž. Jedno a totéž? Moc nechápu, jak to myslíš. Mám snížený práh bolesti, ale pořád je bolest a bolest. Pokud ti někdo trhá zub, bude to pro tebe opravdu pocit slasti? ... Pokud to vnímáš takhle, pak je pro tebe půst vlastně skvělým optimálním léčebným prostředkem (bolest z hladu vnímáš jako slast)--pak tedy platí tytéž otázky i pro tebe...Souhlasíš s těmi tvrzeními? Myslíš že se půstem můžeš očistit? (duchovně) ..Je to všechno napsané výše (i když tu reakci je možno si částečně domyslet..) |
 |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts |
Posted - 26/04/2009 : 21:45:16
|
Ne, ja nemyslel, že bolest je slast a že slast je bolest. Ale, že slast i bolest, i když jsou pociťovány rozdílně, je stejnou cestou. Jen zdánlivě jedna vede na jednu stranu a druhá na druhou stranu, přitom se obě míjejí cíle, pokud jím má být něco božského. (Čímž jsou asi dány odpovědi na všechny tvé otázky.) |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 30/04/2009 : 15:58:11
|
Okrefe. Máš celkem pravdu.V mnoha případech se jedná o cestu.Slast je někdy cestou k neříjemnu a trýzni a trýzeň je mnohdy cestou k slasti.Na člověku je,aby dokázal poznat jaký je cíl každé z cest,aby dokázal poznat trýzeň, která následuje po slasti a aby dokázal poznat slast, která následuje po trýzni.Droga může být slast,ale po droze následuje trýzeň.Přijmeš li trýzeň odvykání,následuje slast. Kdyby panna nepoznala trýzeň, nepoznala by ani slast milování a podobně. Jenže to není božské, ale lidské.Věřící a hlavně kněží se vždy snažili přesvědčit idi o tom, že utrpení v životě je cestou k slasti po smrti. Sami však tomu nevěřili a raději přijímali slasti tohoto života,než by sami šli po cestě kterou hlásali. Takže to božské bych do toho nemíchal. Je vrcholně lidské poznávat ty cesty ,protože potom je člověk schoopný projít cestou nepříjemna k slasti a ví proč tak činní. Přijímá nepříjemno učení aby dosáhl příjemna zaměstnání, které jej baví a vzdělání vyžaduje a tak bych mohl ukazovat jednu cestu po druhé a to oběma směry. Ano, jsou to cesty,čili jak já s oblibou říkám algoritmy. Chápat ligiku těch cest je ryze lidské a výsledkem hledání takových cest je lidská moudrost,čili chápání příčin a následků.
MB |
 |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts |
Posted - 01/05/2009 : 18:39:20
|
| No, ja bych to tam taky nemíchal, kdyby se to nenápadně netáhlo celým topikem. |
 |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts |
Posted - 12/05/2009 : 14:38:01
|
Nikoliv nenápadně, tento topic je doopravdy situován do oddělení náboženství a to má svou úlohu. Díky vaším reakcím snadno mohu vypozorovat, na čem závisí význam půstu v náboženství. Takže vlastně přispíváte, i když neodpovíte přesně na zadanou otázku. |
 |
|
|
ADC
Aktivní uživatel

259 Posts |
Posted - 08/07/2009 : 23:02:53
|
| Tady byl blábol. |
Edited by - ADC on 01/08/2009 20:48:17 |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 09/07/2009 : 08:18:31
|
Axel. Máš pravdu, že neodpovídáme na otázku přímo. Víme co je čistota těla a víme, že umýváním je reálné se tělesně očistit. Zde by tedy byla možná přímá a přesná odpověď. Víme však co je čistota duše? Já myslím, že to neví nikdo z nás. Neznám li cíl,ke kterému mám dojít, pak nemohu poznat zda určitá cesta k tomu cíli vede.Přesto mohu říci,že ano. Půst vede k očistě organismu a zlepšení látkové výměny.(pokud následuje po období sytosti a nikoliv hladu)Ve zdravém těle, zdravý duch. A to je jedna z možných odpovědí.Na přesnost si však nedělá nárok.
MB |
 |
|
Topic  |
|
|
|