www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Etika, socialní a politická filosofie
 jsem rasista?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
axel01 Posted - 04/12/2012 : 19:02:39
otázka zní: když mě fyzicky odpuzují (tj. nepřitahují) lidi s tmavší nebo snědou pletí, znamená to, že jsem automaticky rasista?
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
axel01 Posted - 20/08/2013 : 06:43:59
quote:
Originally posted by okref

quote:
Originally posted by axel01
jenom mi připadá zvláštní, že se mi nelíbí kůže ani u černochů, číňanů, romů, atd... nevím, jestli to tak mají všichni běloši, anebo jestli připadají vzhledově neatraktivní jiné barvy kůže jenom mně.



U mě je to naopak. Cizí(kůže, oči, vlasy...) = atraktivní, sexuálně přitažlivé(u mužů mě to tedy spíš znepokojuje -> asi mám v tom případě pocit, že mají navrch - samozřejmě všechno podvědomě :-) )




jasně, každý to má jinak. u mě to platí asi na 90 %, že považuji cizí rasy, resp. typy pokožky za nějak "cizí", neatraktivní a podobně. těch zbylých deset procent jsou obvykle obrýlení číňani, protože mám jistou úchylku na brýle

ale připadá mi to jako taková nespravedlnost, že je (samozřejmě podvědomě, povrchně) znevýhodňuji, jenom proto, že mají jinou barvu pleti. nedělám to ale nijak ráda.

nedávno jsem se na tohle téma bavila s kamarádem a oba jsme se shodli na tom, že nám tmavší typy pokožky vadí, naopak preferován je bílý typ pokožky.

a přemýšlela jsem právě o tom, že u holek (pro mě neatraktivních, nejsem lesba) mi to až tak nevadí.... takže teoreticky je možné, že to má co dělat s evolučním nastavením člověka. obecně si "bílý hledá bílého" a "černý černého"... možná, že k sobě prostě geneticky lépe pasují a mají zdravější potomky. nemám to ověřeno, ale je to pro mne jediná uspokojivá odpověď (kterou budu dále prezentovat lidem jako možné vysvětlení).

rasista bohužel ale určitě jsem ohledně Romů :( ale to by bylo už zase na nové téma.

_____________________________
Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?"
Dalibor Grůza Posted - 06/01/2013 : 14:05:25
quote:
Originally posted by Dalibor Grůza

Axel,

všichni současní lidé zřejmě evolučně pochází ze stejné malé skupiny lidí pocházející z Afriky, odkud se naši předkové vydali do celého světa, což zjistila archeologie a genetika. Tito naši předkové měli zřejmě všichni černou pokožku přizpůsobenou ostrému africkému slunci. K zbělení pokožky Evropanů pak došlo jejich genetickým přizpůsobením na nedostatek slunečního svitu v Evropě oproti Africe, bílá pokožka je totiž citlivější na sluníčko, dokáže dokonaleji využít ve prospěch těla i menší množství slunečního svitu než černá pokožka, jejímž cílem je především chránit tělo proti ostrému slunci.

Literatura: http://www.novinky.cz/veda-skoly/286446-nejvetsimi-mutanty-na-zemi-jsou-evropane-odhaluje-nova-studie.html



Axel,

možná, že jsi rasista, ale otázka zní, jestli je špatné být rasista. Z hlediska evoluční přírodovědy je zde otázka monogenismu, tedy původu všech lidí z jedné malé příbuzné skupiny lidí, resp. opic a polygenismu, tedy původu různých ras z různých skupin opic. U polygenismu pak vystává otázka kvality různých skupin našich předků, tedy hodnoty různých ras. Monogenistou zřejmě byl i Charles Darwin a jde o převládající názor v současné evoluční přírodovědě. Polygenistou byl např. německý evolucionista Ernst Haeckel, ze kterého vycházeli také mnozí nacisté. Nacisté pak chápali evoluci lidí čistě darwinovsky jako souboj těchto lidských ras různého původu o přežití v dějinách.

Řešením podle mne není příklon buď k polygenismu, jak to dělají dodnes evoluční nacisté, resp. neonacisté, či k monogenismu, ani monogenismus totiž neřeší problém darwinovsky pojatého dějinného boje různých ras o přežití bez ohledu na to, že v dějinách měli mít společného předka. Dále rozhodnutí mezi správností monogenismu či polygenismu zůstane zřejmě až do konce lidských dějin zřejmě sporné.

Řešením podle mne je změna Darwinovy evoluční teorie předestřená mou Filosofií rovnováhy, že cílem evoluce, projevujícím se s rostoucí evoluční dokonalostí každého živého organismu stále výrazněji, není boj o život s jinými živými organismy, nýbrž co možná nejdokonalejší symbióza s nimi. Toto je důsledkem hybného pravidla evoluce přírody, kterým má být podle Filosofie rovnováhy schopnost všech živých mikroorganismů rozeznat a zapamatovat si svého přítele a nepřítele. Pak by konečným cílem evoluce přírody nebylo vyhubení určitých lidských ras, resp. jiných druhů živých organismů nýbrž jejich stále dokonalejší symbióza.

Literatura: http://www.cojeco.cz/index.php?s_term=&s_lang=2&detail=1&id_desc=74797 , http://en.wikipedia.org/wiki/Recent_African_origin_of_modern_humans , http://en.wikipedia.org/wiki/Polygenism#Modern_adherents , http://www.komsomol.cz/clanky/1900_fasismus_03.html

(viz www.spvzt.cz , www.filosofierovnovahy.sweb.cz , www.spvzt.sweb.cz )
okref Posted - 23/12/2012 : 18:49:36
quote:
Originally posted by axel01
jenom mi připadá zvláštní, že se mi nelíbí kůže ani u černochů, číňanů, romů, atd... nevím, jestli to tak mají všichni běloši, anebo jestli připadají vzhledově neatraktivní jiné barvy kůže jenom mně.



U mě je to naopak. Cizí(kůže, oči, vlasy...) = atraktivní, sexuálně přitažlivé(u mužů mě to tedy spíš znepokojuje -> asi mám v tom případě pocit, že mají navrch - samozřejmě všechno podvědomě :-) )
neronis Posted - 08/12/2012 : 08:27:08
to máme podobné, já se dívám na jinou kůži taky automaticky jako na něco cizího... i když jsou třeba černoši pořád v televizi, jsou to většinou herci, kteří se chovají jinak než v realitě a i když potkám v reálu bílého herce, stejně nedokážu pochopit o co jde

možná se ti nelíbí neznámí lidi

oni totiž jako kdyby mluvili stejně, chovali se stejně, ale pořád tak nějak jinak... jsem třeba zvyklý že se bavím s vesničanem, který si na něco hraje a moc mu to nejde, tak ho můžu v klidu setřít nebo ignorovat když dojde na něco nepříjemného, ale když do toho nevidím, tak těžko říct co si o tom myslet
axel01 Posted - 08/12/2012 : 00:15:54
no, tak to byl pro mě špatný příklad, protože já mám tetování ráda a vůbec mi nevadí, spíš naopak.

to druhé mi nepřipadá jako blbost.. to bych jen řekla, že mě to moc nezajímá a v případě, že by neměl nic dalšího, tak bychom se asi přestali bavit. brala bych to spíš tak, že se se mnou chce dát do řeči, než aby ho fakt zajímalo, jestli se mi líbila nějaká přednáška.

v případě, že by chtěl drobný, tak bych mu je dala, pokud by šlo o nějakýho bezdomovce. jen mě štve, když mě někdo zastaví před čínou, že mu mám jednu porci koupit nebo že chce stravenku. takhle už jsem lidem porozdávala kdeco, jsem moc benevolentní.

každopádně kdyby v obou těch případech měl ten kluk tmavší kůži, tak by se mi prostě v obou případech nelíbil, to není nic proti ničemu.

pochopitelně, když někdo pije, tak mě to spíš odpudí, ale bohužel se mi nelíbí kůže ani u lidí tmavší pleti, kteří chodí poctivě studovat a není na nich žádná známka něčeho, co by mne mělo jinak odpuzovat.

jenom mi připadá zvláštní, že se mi nelíbí kůže ani u černochů, číňanů, romů, atd... nevím, jestli to tak mají všichni běloši, anebo jestli připadají vzhledově neatraktivní jiné barvy kůže jenom mně.
neronis Posted - 07/12/2012 : 20:12:12
vzhledově se ti nemusí líbit, protože jde o vzhled.. důležité je jestli dokážeš brát ty lidi občas vážně, smát se s nimi a smát se taky jim

představ si, že jsi knihomolka a přijde za tebou týpek s tetováním, táhne z něho krabicové víno a ptá se jestli nemáš pár drobných.. no a další den za tebou přijde týpek s tetováním a ptá se tě jestli se ti líbila ta přednáška o tom jakých úžasných strukturálních vad lze docílit tavením skla při nízké teplotě

jestli se ti to druhé líbí víc i když je to vlastně stejná blbost, už to znamená co preferuješ a v jakém chceš žít světě, alkoholička by s tebou nesouhlasila a možná by byla tolerantnější i v té tetované kůži, protože ji mají takoví častěji
axel01 Posted - 07/12/2012 : 01:26:28
quote:
Originally posted by neronis

quote:
Originally posted by axel01

tohle není jen moje interpretace, je to objektivní. byla jsem označena za rasistu proto, že se mi nelíbí snědá nebo tmavá pokožka.



možná kdybys byla tmavá, z bohaté černé rodiny a viděla co dělají bílí, nelíbila by se ti světlá pokožka ;)



no, možné to je, ale bohužel vidím zatím jen to, co dělají černí .. nicméně ten topic nebyl ani o tomto - nýbrž o tom, jak působí, když se mi vzhledově nelíbí tmavší pokožka.
axel01 Posted - 07/12/2012 : 01:24:27
quote:
Originally posted by kirmakX6on

quote:
Originally posted by axel01
tohle není jen moje interpretace, je to objektivní. byla jsem označena za rasistu proto, že se mi nelíbí snědá nebo tmavá pokožka.

v tom případě platí, že je to příliš jednoduchá otázka

kdyby ses podívala do slovníku, možná bys v něm našla usvědčení o tom, že někteří lidé jsou blbci

zakončil bych to radou, že není vhodné ztrácet čas nad slovy každého magora, kterého potkáš - když se tě někdo snaží přesvědčit o tom, že hovno je zdravější než brokolice, tak prostě běž pryč.....max se podívej do encyklopedie na zdravotní účinky pojídání hoven a zdravotní účinky pojídání brokolice. Skutečně není potřeba dělat vlastní experimenty v tomto směru nebo se vyptávat, co si o tom myslí ostatní lidé a snažit se najít pravdu v diskuzi.



toto považuji za off topic, takže děkuji za nešíření spamu. kdybys k tomu potřeboval vysvětlivku, tak o názory od tebe nestojím, protože k tomu mám své důvody. nehodlám přestat chodit na fórum jen proto, že jsk píšeš, to tam obklíčil nějaký magor.
neronis Posted - 05/12/2012 : 21:21:55
quote:
Originally posted by axel01


ačkoliv pokud by mě takový cikán pozval na rande, tak s ním nejdu hlavně proto, že mi tahle "opálená" nebo jinak tmavší pokožka připadá jako něco vyloženě odpuzujícího.



já bych s cikánkou na rande šel, ale možná bych nebyl tak tolerantní k tomu co chce ona
neronis Posted - 05/12/2012 : 21:20:24
quote:
Originally posted by axel01

tohle není jen moje interpretace, je to objektivní. byla jsem označena za rasistu proto, že se mi nelíbí snědá nebo tmavá pokožka.



možná kdybys byla tmavá, z bohaté černé rodiny a viděla co dělají bílí, nelíbila by se ti světlá pokožka ;)
kirmakX6on Posted - 05/12/2012 : 03:24:53
quote:
Originally posted by axel01
tohle není jen moje interpretace, je to objektivní. byla jsem označena za rasistu proto, že se mi nelíbí snědá nebo tmavá pokožka.

v tom případě platí, že je to příliš jednoduchá otázka

kdyby ses podívala do slovníku, možná bys v něm našla usvědčení o tom, že někteří lidé jsou blbci

zakončil bych to radou, že není vhodné ztrácet čas nad slovy každého magora, kterého potkáš - když se tě někdo snaží přesvědčit o tom, že hovno je zdravější než brokolice, tak prostě běž pryč.....max se podívej do encyklopedie na zdravotní účinky pojídání hoven a zdravotní účinky pojídání brokolice. Skutečně není potřeba dělat vlastní experimenty v tomto směru nebo se vyptávat, co si o tom myslí ostatní lidé a snažit se najít pravdu v diskuzi.
axel01 Posted - 05/12/2012 : 02:56:40
quote:
Originally posted by neronis

myslím, že ne, když tuhle zálibu toleruješ někomu jinému bílému



ne, nevadí mi, když se to líbí někomu jinému. jen mi to nepřipadá atraktivní.
pokud jde třeba o cikány, nemůžu popřít i to, že o nich mám jisté negativní povědomí díky určitým zkušenostem, ale v zásadě mi nevadí.

ačkoliv pokud by mě takový cikán pozval na rande, tak s ním nejdu hlavně proto, že mi tahle "opálená" nebo jinak tmavší pokožka připadá jako něco vyloženě odpuzujícího.

já sama bych se rasistou nenazvala, ale setkala jsem se s tím názorem, že pokud mi vadí něčí vzhled, tak je to už rasismus, protože tím toho člověka degraduju.
osobně v tom spatřuji spíše estetické hledisko.
axel01 Posted - 05/12/2012 : 02:53:17
zkušenost není vytržená z kontextu a opravdu se nebudu řídit podle nějakých encyklopedií a slovníků.

tohle není jen moje interpretace, je to objektivní. byla jsem označena za rasistu proto, že se mi nelíbí snědá nebo tmavá pokožka.
axel01 Posted - 05/12/2012 : 02:50:25
quote:
Originally posted by Dalibor Grůza

Axel,

všichni současní lidé zřejmě evolučně pochází ze stejné malé skupiny lidí pocházející z Afriky, odkud se naši předkové vydali do celého světa, což zjistila archeologie a genetika. Tito naši předkové měli zřejmě všichni černou pokožku přizpůsobenou ostrému africkému slunci. K zbělení pokožky Evropanů pak došlo jejich genetickým přizpůsobením na nedostatek slunečního svitu v Evropě oproti Africe, bílá pokožka je totiž citlivější na sluníčko, dokáže dokonaleji využít ve prospěch těla i menší množství slunečního svitu než černá pokožka, jejímž cílem je především chránit tělo proti ostrému slunci.

Literatura: http://www.novinky.cz/veda-skoly/286446-nejvetsimi-mutanty-na-zemi-jsou-evropane-odhaluje-nova-studie.html



zajímavé :)
ale ani tak se mi to nelíbí.
kirmakX6on Posted - 05/12/2012 : 02:08:02
quote:
Originally posted by axel01

nepřipadá mi zase až tak snadná, když jsem byla označena rasistou v té samé situaci

možná by bylo lepší, abys místo oné příliš snadné otázky popsala tu situaci, kde jsi byla označena za rasistu

analýza oné situace by mohla vést k nějakému novému poznání, např. lepšímu výkladu toho, co daný člověk myslel, když tě nazval "rasistou" nebo jaký konkrétní aspekt tvého chování byl rasistický, pokud nějaký


pokud tuhle svou zkušenost ale vytrhneš z kontextu a podáš zde už (byť formou otázky) jen svou interpretaci (tj. nikoliv objektivní popis toho, co se skutečně stalo), tak se nemůžeš divit, že tě zde každý odpoví zřejmě to, co chceš slyšet, že to rasismus není...ostatně nerozumím tomu, proč takovou otázku vůbec pokládáš na fóru, stačí se podívat na definici rasismu a odpovíš si snadno sama

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000