www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Etika záchranného člunu II. Jsme to co jíme?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
Dalibor Grůza Posted - 24/10/2008 : 13:45:02
Organická hmota má tu vlastnost, že se živí sama sebou a nikoliv nerosty. Jinými slovy všechny živé organismy se živí, resp. požírají navzájem.

Jde o koloběh života, který, aby byl snesitelný, se musí řídit třemi pravidly, která spolu úzce souvisí:
1) nesmí vzbuzovat bolest
2) nesmí vzbuzovat strach
3) nesmí vzbuzovat nenávist mezi živými organismy.

Lze si tak velmi dobře představit, že po smrti se staneme tím, co jíme. Kdo jí zvířata, stane se zvířetem, aby byl stejným způsobem zabit jako zvířata, která jí. Kdo jí rostliny, stane se rostlinou, aby byl stejným způsobem zabit jako rostlina, kterou jí. Tudíž odpovědí na otázku, co se stane s lidmi, kteří na záchranném člunu snědli chlapce, je, že si lze představit, že se po smrti stanou lidmi, kteří budou také jako lidé snězeni, bude jim tak způsobena stejná bolest a strach, kterou způsobili chlapci, otázka je, jestli budou své pojídače rovněž nenávidět tak, jako je nenáviděl tento chlapec. (viz. můj topic Etika záchranného člunu na: http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=958 )

Ani v jednom případě, nejsou splněna shora uvedená tři pravidla, vždy je způsobena bolest, strach (tzn, že před smrtí zvířata i rostliny trpí strachem a bolestí, podle vědců i rostliny si pamatují toho, kdo je utrhl a poznají ho a bojí se ho, chvějí se, když kolem nich projde) a tudíž vzniká mezi zabitým živým organismem a tím, kdo ho sní, nenávist.

Tato nenávist je podle mého názoru příčinou veškeré bolesti a strachu ve světě. Podaří-li se nám odstranit tuto nenávist odstraníme i ostatní bolest a strach v našem světě.
Všechny živé organismy se stanou přáteli na život a na smrt.

Proto jím pouze rostlinná semena a rostlinné plody, u kterých předpokládám splnění shora uvedených třech podmínek. Tedy, že působím co nejméně bolesti a strachu snězených rostlinných semen a rostlinných plodů. Zároveň nevzniká mezi námi, tedy mezi mnou člověkem a rostlinným semínkem či plodem nenávist, nemilujeme se, ale snášíme se, protože to tak musí být (Pomáhám jím se rozmnožovat, protože utrhnu-li rostlinný plod s rosltinným semenem, sním ho a přenesu jej dále, tak semena mají větší možnost vyrůst, protože nespadnou všechna pod jednu rostlinu, kde by se vzájemně udusila. Zároveň všechna semena nemohou vyrůst, protože není dostatek půdy, kterou tvoří uhynulé živé organismy, když z jednoho semínka vyroste např. klas o stu rosltinných semen atd. Průchod zažívacím ústrojím je u některých rostlinných semen zároveň podmínkou, aby mohla vyrůst), je to nejmenší možné zlo ve shora uvedeném koloběhu života.

Zároveň si přeji, abych se po smrti stal rostlinným semínkem nebo rostlinným plodem, abych jim mohl vrátit to, že mne po celý můj život živila. Abych mohl jako ony rostlinné plody a rostlinná semínka umřít bez bolesti a nepřátel (resp. nenávisti vůči svým umsrcovatelům). A poté, abych se opět mohl stát člověkem, který jí rostlinné plody a rostlinná semínka. A tím bych se mohl účastnit výše uvedeného koloběhu života, resp. organické hmoty, která se vzájemně musí pojídat, avšak bez bolesti, strachu a nenávisti.

Všeobecné společenství¨
pramení ze všeho sepětí,
člověk zvíře usmrtí
to zas jiné též zničí.
Rostlina bere živiny
z naší vody a půdy
čili z půdního humusu
či mrtvolného prachu.
Člověk a stejně zvíře
každý jedí rostlinu
z níž opět vyměšuje
chlévskou mrvinu.
Tento koloběh podtrhuje,
že vše souvislým vlněním je
dle teorie de Broglieovy vlny
se vlní zřejmě všechny látky.
Toto vševesmírné vlnění
je tak neklamné znamení,
jednotné všeho podstaty
jedno s druhým se mísí.
Jednou jsi člověkem
to jest organismus vyšší
s velice hustou hybností
pak pouhým humusem.
Z nějž roste rostlina,
opět vyšší organismus,
kde každá jeho živina
znamená zemní humus.
Takovýto odvěký látkový koloběh
se zákonem zachování energie,
kde rozpad a skladbu v každou věc
sluneční energie způsobuje.
To jest jednota a vázanost
všeho a všech z ne-Bytí.

(viz. též má vědecká teorie Ráje na Zemi na: www.cbox.cz/ak-gruza , www.sweb.cz/filosofierovnovahy )
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Dalibor Grůza Posted - 17/11/2008 : 11:38:04
Dále budu pokračovat pro přehlednost na topicu "Etika záchraného člunu III aneb evoluce" na: http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?whichpage=1&TOPIC_ID=994#13922

(viz. též www.sweb.cz/filosofierovnovahy , www.cbox.cz/ak-gruza )
Miloslav Bažant Posted - 14/11/2008 : 07:43:26
Rzwalde.
Mluvíme zde jako malé děti jen proto, abychom ukázali Daliborovi nesmyslnost jeho teorie. To je přece jasné, že člověk nebude jíst jedovatá semena,či plody, alespoň ne vědomě.Stejně tak i masožravci se pojídání semínek nebrání. Co je chléb? Rozemletá semínka obilí. Co je hrachová kaše? A tak podobně.Kdo z nás nemá rád třeba ořechy, buráky? Jenže někdo si k tomu dá maso a někdo třeba zeleninu, či ovoce.Někdo jedno i druhá a to si myslím, že je nejlepší,protože tělo dostává všechny látky, které ke své funkci potřebuje. Pokud maso nesnáší můj organismus, znamená to, že tyto látky momentálně nepotřebuje, nebo došlo k problému s trávením a tělo není schopné tyto lázky přijmout.Nesnáším li třeba obilniny kvůli lepku,pak je prostě vyřadím z jídelníčku a to platí o všem,třeba i o tom ovoci. Znám člověka, který sní jablko a osype se. Co platí pro jednoho, nemusí být platné pro druhého a to je základní chyba Daliborovy teorie.Nepočítá s různostmi organismů a jejich stavu a nabízí to co vyhovuje (někdy i nevyhovuje jak sám přiznal) jeho organismu a svůj názor tím povyšuje nad ostatní.Nejde tedy o to zda je lepší být vegetariánem, či masožravcem,ale jde o to co s toho vyhovuje právě mému organismu.Svět se nestane lepším,když budu v opozici s požadavky svého organismu a budu jíst pouze semínka a plody. Maximálně tím ohrozím sám sebe. A o to zde jde.

MB
Rzwald Posted - 14/11/2008 : 03:54:59
quote:
Originally posted by neronis

Ona se spousta látek neváže na vodu, takže zase tak optimisticky bych to vaření neviděl, navít pták to žere od počátků věků, zatímco já (homo sapiens) bych měl začít v roce 2008, to mají pěkný náskok.

no tak semena obsahují obvykle množství toxických látek...ale to neplatí pro jedlá semena :-) ...a předpokládám, že člověk jí ta semena, která jsou jedlá -- a tato jsou obvykle dost zdravá
neronis Posted - 13/11/2008 : 19:06:15
Ona se spousta látek neváže na vodu, takže zase tak optimisticky bych to vaření neviděl, navít pták to žere od počátků věků, zatímco já (homo sapiens) bych měl začít v roce 2008, to mají pěkný náskok.
Miloslav Bažant Posted - 13/11/2008 : 07:41:20
Okrefe.

Zajímavá informace. Ne proto, že bych se chtěl stát požíračem semínek,ale proto že mám dva papoušky. Kromě těch semínek, vody, ovoce a sepie (na broušení zobáků)jim nic nedávám. Ty říkáš, že by měli dostat ještě jíl? O tom jsem ještě neslyšel.Pokud si jen neděláš s Dalibora srandu, jaký by to měl být jíl? Jinak mne dost pobavila představa,jak si Dalibor sype na kaši ze semínek hlínu. Nejspíše se ho musím trošku zastat. On ta semínka nejí syrová,ale tepelne zpracovaná,při čem je ta toxicita mnohem menší. V každém případě každá jednotvárná strava tělu škodí to je bezpochybné.

MB
okref Posted - 12/11/2008 : 19:30:03
quote:
Originally posted by Dalibor Grůza

Dokonalý je člověk, který jí pouze rostlinná semínka ... Mne z toho bolelo břicho...

Semena obsahuji velke mnozstvi toxickych latek. Kdyz se tim bude clovek ladovat, dostane z toho akorat raka.
Papousci, kteri se seminky zivi, to resi tak, ze pojídají kusy jílových skal. Tak si zazivaci ustroji vycisti od toxikálií. Takze jestli chces byt priste lepsi, poobědvej misto tatarky, brambor a syru kusy jílu. Uleví se ti a můzes si dat dalsi várku semen.
Miloslav Bažant Posted - 12/11/2008 : 11:25:27
Neronisi.

Dokonalé je pouze to,co nemůže být dokonalejší. Pythágorova věta o pravoůhlém trojůhelníku je dokonalá,protože nemůže být dokonalejší.Její výsledek je přesný a přesnější být nemůže. Byl Pyhágoras dokonalý? Třeba mu smrděly nohy, kdo ví? Pokud by si je umyl, byl by dokonalejší. Dokonalý tedy nebyl. Může někdo natočit dokonaleší film než ostatní doposud? Ano a neexistuje tedy dokonalý film,ale existují filmy dokonalejší a nedokonaleší ve vzájemném srovnání.

MB
neronis Posted - 11/11/2008 : 18:34:25
Před 15ti lety jsem viděl jeden film, který se mi zdál být dokonalý a zanechal ve mě dojem, na který vzpomínám dodnes. Nedávno jsem jej viděl a nezdál se mi být ani zdaleka tak dokonalý jako předtím, pričemž se nezměnil a měl jsem jej nyní dokonce v lepší kvalitě, protože tenkrát frčely akorát videa VHS a bylo to dabované jen jedním člověkem.
Miloslav Bažant Posted - 11/11/2008 : 10:38:33
Pokud člověk potřebuje dosáhnout dokonalosti, znamená to, že se cítí být nedokonalým.

Neronisi.

Dokonalost je neurčitý stav a za dokonalost můžeme považovat snad cokoliv. Pro člověka s OQ kolem třiceti může být měřítkem dokonalosti naučit se mluvit. Člověk s IQ kolem 180 se může cítit nedokonalý.Druhému se však jeví dokonalým,protože on takového stavu není schopen dosáhnout. A tak člověk srovnává sebe s ostatními a poznává, že v něčem je dokonalejší a v něčem naprosto nedokonalý.Každý je však dokonalý v poměru ke svým daným schopnostem a to srovnání s ostatními jej vede k tomu aby sám sebe zdokonaloval.A tak silou slabý cvičí aby sílu získal a byl dokonalejší,ale co je sktečná dokonalost nikdo neví.
Dokonalst je pouze ve srovnávání s druhými.

MB
neronis Posted - 10/11/2008 : 21:08:09
Já chápu pojem dokonalost jako finální výsledek čehokoli.
Pojem dobrý je v podstatě nicneříkající nic, protože nic neoznačuje spolehlivě.
Dalším stádiem je asi nutně nihilismus, zatím jsem nedokázal zjistit jakým způsobem s těmito stavy v člověku zacházet, prozatím se nezmůžu na víc než v člověku i v sobě iluzi dobra-něčeho raději zanechávat.
okref Posted - 10/11/2008 : 20:44:51
quote:
Originally posted by neronis

Pokud člověk potřebuje dosáhnout dokonalosti, znamená to, že se cítí být nedokonalým.

Možná, že jo. Ale z vlastni zkusenosti muzu rict, ze obrácene to neplatí. Jelikoz ja se citim nedokonalý, ale necitim potrebu dosahnout dokonalosti.
Pak je tu take moznost vědět o své nedokonalosti. Oproti pocitu se jedná o rozumový duvod. Ale at uz clovek ví nebo se citi nedokonalý, je nedokonalý, protoze dokonalý clovek takovou vědomost nebo pocit nemá. A tak je jasné, ze dokonalý clovek neexistuje ani existovat nemuze, protoze by mu chybel pocit nebo vědomí vlastní nedokonalosti. A nedostatek v jakemkoli ohledu preci není nic dokonalého.
Leda, ze bychom dokonalostí chapali neco jiného, než naplnenost vším. Z toho je jasné, že dokonalý clovek je synonymem pro dobrý clovek. Nebot dobré je tou jedinecností, kterou má být dokonalý clovek naplnen.
Chci-li se stat dokonalým, musim se ptat, chci-li se stat dobrym. Pak musim vedet, co je dobré.
Je dobré zivit se zivocichy?
Jsem ochoten pristoupit na odpoved, ze neni. Ale jen za te podminky, ze zaroven budeme tvrdit, ze stejne nedobré je zivit se semínky. Kdybychom tak netvrdili, delali bychom rozdíl mezi životem a zivotem. Diskriminovali bychom. Abychom byli dobri, nestaci pojidat jen seminka, ale je treba nepojidat a tim nehubit zadny zivot. Jde tedy o hranici, co je zivot. Mohli bychom jit dal a tvrdit, ze zivé je vse ve svete. Pak by ale neplatilo první prikazani o tom, ze pojidat zivocichy je nedobré, protoze zivot musi z neceho zit. A tak by zahubil sam sebe, kdyby nebral ze sveta energii.
Preskocim myslenkový postup a rovnou dospeji k zaveru, ze neni mozne pristoupit na etiku pouheho prikazaní nedelat nebo delat neco.
neronis Posted - 10/11/2008 : 19:36:38
Miloslav Bažant Posted - 10/11/2008 : 15:25:44
Dalibore.

A proč chceš být dokonalý? Proč chceš být dokonaleší než ostatní a co vlastně za dokonalost považuješ? Být dobrým právníkem a jíst co tělo žádá je víc,než se snažit jezením semínek změnit svět,alespoň si to myslím. Dokonalým je tenm kdo dokáže pomáhat žít druhým,byť by byl třeba metařem a tím jim zlepšoval prostředí.Největší nedokonalostí člověka je snaha dosáhnout dokonalosti povyšováním se nad ostatní. "Já jím semínka a plody,což vede k lepší společnosti v buducnu,čili jsem dokonalejší než vy, kteří jíte maso." Problémem je, že to nemá na budoucí společnost žádný vliv,ohrožuješ si tím své zdraví,(ta bolest břichna je důsledkem). Ergo ohrožuješ tím i svou důvěryhodnost jako právníka,protože to celé nezní příliš moudře a moudrost by měla být u právníka prvním předpokladem úspěšnosti. Je tohle ta dokonalost,nebo pravý opak?
Faktem je a to uznávám,že když začne člověk plodit cosi, co má v jeho očích význam pro ostatní,cítí vnitřní povýšení ceny svého života a že je nesmírně těžké vše zahodit a tak si raději člověk lže,že je to vše správné a dokonalé i když tomu tak ani zdaleka naní. A tak mu může celý svět tvrdit, že to co plodí žádnou cenu nemá,že jsou to omyly a on tomu nedokáže uvěřit. Já jsem na tom vlastně podobně a tak tě docela chápu. Jenže já jsem své poznání ověřoval a dokonce jsem se snažil je popřít a hledal jsem pro popření nějaké důkazy, abych nelhal sám sobě. A myslíš, že dnes tomu všemu věřím? Ani náhodou.Třeba ty důkazy neplatnosti existují, ale já jsem je pouze nepoznal. Necítím se dokonalým a ani nějakou dokonalost, která by mne nad ostatní povyšovala nehledám.

MB
Rzwald Posted - 10/11/2008 : 15:07:41
quote:
Originally posted by Dalibor Grůza

Dokonalý je člověk, který jí pouze rostlinná semínka a rostlinné plody a nebolí ho z toho břicho. Mne z toho bolelo břicho, proto jsem dnes poobědval sýr, tatarku a hranolky, nedokáži tedy zatím být dokonalý, snad to někdy dokáži.

nebuď na sebe tak tvrdý :)
...já měl taky dneska hranolky a tatarku a smažák a nějaký fialový zelí k tomu :-)
...při placení akorád jsem si všiml, že nemám peníze, tak jsem pak utíkal do bankomatu, aby mi to nevystydlo...
Dalibor Grůza Posted - 10/11/2008 : 14:55:50
Dokonalý je člověk, který jí pouze rostlinná semínka a rostlinné plody a nebolí ho z toho břicho. Mne z toho bolelo břicho, proto jsem dnes poobědval sýr, tatarku a hranolky, nedokáži tedy zatím být dokonalý, snad to někdy dokáži.

Dalibor

(viz. též www.sweb.cz/filosofierovnovahy , www.cbox.cz/ak-gruza )

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000