www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Otázka do pranice

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
okref Posted - 09/05/2008 : 23:41:04
Byl Isaac Newton spíše metafyzik nebo empirik?

(Odpoved hledejte v jeho díle nebo někde jinde.)
3   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
noemus Posted - 15/05/2008 : 09:01:44
quote:
Originally posted by okref

Byl Isaac Newton spíše metafyzik nebo empirik?

(Odpoved hledejte v jeho díle nebo někde jinde.)

Tech nekolik (prelozenych) uryvku z Pricipii, ktere jsem cetl mne spise utvrzuje v tom, ze to empirik nebyl. Ale myslim si, ze jakekoliv skatulkovani u takto genialniho badatele asi bude trochu pritazene za vlasy. Tazke asi zduraznim, ze se jedna o muj "pocit", a ze je to "spise" a nikoliv "urcite" metafyzik.
Miloslav Bažant Posted - 12/05/2008 : 17:46:32
Okrefe.
Skus si přečíst toto.
Empirismus (řecky ?µ??????µ?? ze zkušenosti) je gnozeologický směr ve filozofii a psychologii, který veškeré poznání odvozuje od smyslové zkušenosti. Stojí v protikladu k racionalismu, který klade důraz na poznání prostřednictvím rozumu. Jako součást metodologie přírodních věd má empirismus velkou váhu až do současnosti.
(citace Google Empirismus)
Já myslím,že by se empirismus a racionalismus měly prolínat a vzájemně doplňovat. Ne vše je možné pochopit jen smyslovou skušeností a ne vše jen rozumem bez smyslové skušenosti. Kdo chce v poznávání někam dojít, měl by využívat obě tyto cesty a mám dojem, že on tak činil.

MB
IPC Posted - 11/05/2008 : 19:21:13
Okref
Nevim jestli se to vylucuje byt metaphysique(myslis tim byt racionalista? ) a byt empirista?
Ale myslim si, protoze Newton casto cituje Descartes, ze patri mezi ty kteri si mysli ze svet mam métaphysicke korene. A jako veda , ktera zajistuje spravnost vseho ostatniho je prave metaphysika.

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000