T O P I C R E V I E W |
Ondra |
Posted - 17/11/2007 : 23:22:10 Pojďte se nyní vyjádřit k níže uvedeným bodům a dokažte, že se mýlím. Přesvědčte mě pádností Vašich argumentů. Pokud usilujeme o shodu pravd, pokud usilujeme o sjednocení našeho vědění, začněme u těchto otázek. Proberme je ze všech úhlů, uvěďme všechny naše představy a znalosti. Pokud se shodneme v pravdivosti či nepravdivosti těchto 3 bodů, bude to znamenat zásadní pokrok.
Žádná myšlenka nechť se neodchyluje od daných bodů a žádná myšlenka nechť neporuší pravidla stanovená níže. Porušení této zásady by bylo rušením diskuze.
Podmínky pro následující diskuzi určuji takto: Každá myšlenka nyní musí být k věci. Žádný argument nebude napadat jakoukoliv diskutující osobu, ale vždy pouze názor, který prezentuje. Jedná se o souboj argumentů, nikoliv ´eg´ jejich zastánců. Body se budou probírat postupně, tedy od bodu 1, dokud nedojde k definitivnímu stanovisku všech účastníků diskuze. Teprve poté se přejde k bodu 2 atd. Porušení těchto pravidel by bylo rušením diskuze v tomto topicu.
1. Smyslem a podstatou života všech lidí je vývoj, tedy evoluce ve všech ohledech, přičemž cílem je relativní dokonalost.
2. Evoluce každého člověka probíhá cyklicky (život-smrt-život-smrt-život atd.atd.)
3. Lidská vůle je svobodná, ale vždy se nachází v rámci daných zákonitostí.
Souboj argumentů může začít! |
15 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Miloslav Bažant |
Posted - 04/12/2007 : 08:33:34 Ondro. Evoluce není cíl ani příčina.Evoluce je důsledek. Výsledek o který se nikdo vědomě nesnaží, ale který se zákonitě dostaví. Ty se snad chceš k čemusi konkrétnímu vyvinout, či chceš aby se tvoje genetická větev evolučně ubírala kamsi? Ne. O nic takového se nikdo nesnaží,ale to co každý živý tvor prožívá za celý život se určitým spůsobem zapíše do genetické informace a ve výsledku je evoluce druhu. Jakmile vytvoříš s Evoluce cíl,pak vytváříš paradox a vše se tě logicky zamotá.
K tomu času snad jen jediné. " Uvědomoval by sis čas i kdyby ve tvé mysli nezněla slova, čili bys nebyl člověk?" Člověk si uvědomuje čas pouze v dimensi, kterou si sám sestrojil a tuto užívá. Tím není nikde psáno, že těch dimenzí není víc a že tam neplatí zcela jiné zákonitosti času. Čas je slovo a slovo je produktem lidského myšlení.To je třeba si uvědomovat.
MB |
Ondra |
Posted - 03/12/2007 : 19:11:48 Ahoj sirrael,
mám rád dobré argumenty a nové podněty. Tvůj příspěvek splnil obojí, děkuji.
1. Smyslem a podstatou života všech lidí je vývoj, tedy evoluce ve všech ohledech, přičemž cílem je relativní dokonalost.
Vše je jedním celkem, vše je se vším propojeno a vše tvoří ve své různosti jednotu. Lhostejno, nazýváme-li to Tvoření, Realita, Bytí, Jsoucno, Vesmír apod. To je přirozeně pravdivé, ale kde se vzal předpoklad, že neexistuje čas? A kde se vzal závěr, že všechny možnosti již existují?
Co se mě týče, tak vidím projevy času všude kolem sebe i v sobě, už jenom princip tělesného stárnutí leccos napovídá, jakož i princip vývoje, který se vždy pohybuje v tom kterém časovém intervalu. Fenomén času je rozhodně mnohem složitější, než jsem schopen pochopit, ale tvrdit, že vůbec neexistuje je dost radikální. Upřesni mi prosím, jak to, že čas neexistuje?
Jsem toho názoru, že všechny možnosti najednou neexistují. Domnívám se však, že existují předpoklady ke všem možnostem v rozmezí daných a neměnných zákonitostí, přičemž toto rozmezí je ohromné. Jak to, že všechny možnosti již najednou existují? Příčina vede k následku a následek rozhodně nebyl před příčinou. Můžeš mi to prosím vysvětlit?
Naše vědomí si skutečně vybírá, jakou životní cestou se budeme ubírat, ale to přeci nepopírá princip evoluce. Svobodně si zvolím, kam se bude ubírat moje životní dráha a na jaké aspekty nebo prožitky se zaměřím, ale bez evoluce toto počínání nemá pražádný smysl. Tím chci říci toto: proč bych o něco usiloval a někam se zaměřoval, kdyby mě to neobohatilo a nijak by mě to neumožnilo posunout se vpřed? Sama přeci tvrdíš, že chceš poznat PRAVDU (ať už toto VŠE nazveme jakkoliv), ale aby ses k takovému poznání jednou vyvinula, potřebuješ evoluci. Je-li Tvým cílem poznání, resp. poznání PRAVDY, pak je Tvým cílem i evoluce, protože žádné poznání není bez evoluce možné.
Já mám stejný cíl jako Ty, tedy poznávání, hledání PRAVDY, hledání střípků a souvislostí. Ale já k tomu potřebuji postupný vývoj vědomí a ducha a také neustálou miliardy let trvající reinkarnaci (za jediný život toho přec mnoho nepoznám). Bez toho bych stagnoval a ať už bych si vybíral jakékoliv životní okolnosti, nikam by to nevedlo. Bylo by to otáčením koleček naprázdno, nebo také mlácením prázdné slámy apod. Z toho vyplývá, že evoluce není pražádnou iluzí, nýbrž efektivní skutečností, jakož i smyslem a podstatou lidského života. Pokud bys tvrdila, že to tak není a přesto by Tvým cílem bylo poznávání a poznání, tak by bylo možné dosáhnout poznání a poznávání bez předchozí evoluce. Ty to dokážeš? Jak, prosím? |
Thomas |
Posted - 02/12/2007 : 19:28:08 Jak již řekl jeden chytrý muž.
"Každý má svou pravdu" |
sirraell |
Posted - 02/12/2007 : 18:39:12 Ondro: Mam takovy pocit, ze tve podminky nejsou dodrzovany, zase se tu vede diskuze o nicem, alespon mezi dvemi nejmenovanymi autory.
K otazce c 1 1. Smyslem a podstatou života všech lidí je vývoj, tedy evoluce ve všech ohledech, přičemž cílem je relativní dokonalost.
Nemyslim, ze evoluce je mym smyslem a podstatou. Jelikoz verim, ze existuje jedno jedine jsoucno = zivouci vesmir = Ja = Jednota = vedomi, jakkoliv to chces nazvat. Jelikoz neexistuje nic nez tato jednota a ja jsem tato jednota a zaroven jeji soucast a za predpokladu, ze neexistuje cas. Znamena to, ze vsechny moznosti jiz existuji, a ta cast naseho vedomi, kterou jsme 'my' si vybira ktere momenty chce 'prozit'. Z toho vyplyva, ze evoluce sice existuje, ale jen jako iluze, ci cesta jakou chapeme jev evoluce. Myslim, ze Mathew to vysvetlil dost dobre. Z toho duvodu nemuze byt evoluce smyslem lidstva. Samozrejme to, ze evoluce neni smyslem existence cloveka neznamena, ze je nesmyslna. Slouzi svemu ucelu. Pro mne je smyslem zivota, ci me existence poznani, ci sebeuvedomeni. nalezeni te 'Pravdy'. A i kdyz k tomu uplnemu poznani v tomhle zivote nedojdu, je to jedno, protoze poznavani je mym cilem.
Tim jsem myslim zodpovedela i otazku druhou. Ja verim v reinkarnaci, ale nechavam tuto hypotezu otevrenou novym nazorum a zkusenostem. U mne reinkarnace vychazi z vedomi (kolektivniho i individualniho).
Svoboda lidske vule? Jedina jistota, kterou mame je, ze mame svobodnou vuli a nemame na vybranou. Clovek se rozhoduje v kazdem okamziku a stavi tato rozhodnuti na zkusenostech vlastnich i druhych, ci na vlstni logice. Jedina omezeni by mohla byt tato - prirodni zakony - principy,ktere podlehaji a nalezi vseprincipu. Napr. gravitace, ci kauzalita. My podlehame temto principum, ale pokud jim porozumime, muzeme je ovladnout ci obejit do urcite miry. |
DavidPraha |
Posted - 02/12/2007 : 00:09:52 quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Gato.
Jak se tak dívám na tvoje řádky, nejspíše je pro tebe označení komunista tím nejhorším. Je to dnes v módě tak proč ne. Já však přijímám to moudré, nebo to co za moudré považuji ze všech pravd, třeba i starého zákona a přesto nejsem žid.Přijímám i to moudré s křesťanství a přesto nejsem křesťan.Přijímám to moudré s Budhismu a nejsem buddhista.Přijímám tedy i to moudré s myšlenek komunismu a proč také ne? Ten kdo moudro odmítá, ten je nemůže získat. Stejně tak bys mne mohl označit za pravicového,protože i tam se moudro najde. Můj materialismus však nemá nic společného s nějakou ideologií.Prostě jsem došel k určitému poznání a to odpovídá materialistickému pohledu na věc. Poznal jsem čeho důsledkem byl vznik myšlenky posmrtného života a boha. Proč bych se měl vracet před toto poznání? Usmíváš li se pak se usmívej, protože tak to má být. Ta tvoje víra má skutečně své kořeny ve středověku, kdy lidé neměli dostatek informací a mnohé si vysvětlovali nadpřirozenem.Čím víc lidé poznávali a poznávají, tím je zřetelnější jejcih příklon k materialismu a odklon od víry. Chceš-li, můžeš toto popírat,ale když se podíváš kolem sebe, pak to poznáš sám a nejen zde, ale po celém světě. Zda u nás se po Listopadu snaží církve získat náhradu za to co jinde ztrácí a nynějším mocipánům to dozajista vyhovuje. Ono se totiž snáze vládne lidem ovládaným vírou. A tak bys mohl vidět bývalého předsedu strany komunistů, jak pobíhá po kostele a klaní se v nové funkci kostelníka. Inu podřídil se, jak byl zvyklý ze strany. Zajímavé je, že právě Buddhisti ve světě tolik inklinují ke komunismu. A co ty? K čemu inklinuješ ty? Možná by bylo zajímavé otevřít topic s názvem politologie. Politologie je součástí filosofie a tak by to nebylo od věci. Třeba by se tam ukázalo, že jsi blíže komunistickým myšlenkám než já. Pokud jsi dělník, ani bych se tomu nedivil a třeba bych si tě proto i více vážil. Já mám totiž takový názor, že je li dělník pravicový, není cosi v pořádku a to z jeho myšlením,protože vlastně jedná proti svým zájmům, což moudrý člověk nedělá. Kdyby se to bralo dle původu, pak bych mohl být i monarchista,protože můj děda, otec mojí matky se jmenoval Henrich von Hoke (přehlasované o) a byl německým šlechticem. Jak vidíš, je těžké mne někam zařadit,ale mohu tě pomoci. Jsem čerstvým důchodcem a tak budu nejspíše volit toho, kdo bude jednat ve prospěch důchodců. Hehehe.
MB
Buddhiste neinklinuji ke mkomunismu, yl to komunismu, ktery vtrhnul do tybetu a vnikl v cine, nebot praktikujicih buddhistu bylo tak 5%. Napadali jine buddhisticke zeme... |
Miloslav Bažant |
Posted - 28/11/2007 : 14:03:41 Gato.
Jak se tak dívám na tvoje řádky, nejspíše je pro tebe označení komunista tím nejhorším. Je to dnes v módě tak proč ne. Já však přijímám to moudré, nebo to co za moudré považuji ze všech pravd, třeba i starého zákona a přesto nejsem žid.Přijímám i to moudré s křesťanství a přesto nejsem křesťan.Přijímám to moudré s Budhismu a nejsem buddhista.Přijímám tedy i to moudré s myšlenek komunismu a proč také ne? Ten kdo moudro odmítá, ten je nemůže získat. Stejně tak bys mne mohl označit za pravicového,protože i tam se moudro najde. Můj materialismus však nemá nic společného s nějakou ideologií.Prostě jsem došel k určitému poznání a to odpovídá materialistickému pohledu na věc. Poznal jsem čeho důsledkem byl vznik myšlenky posmrtného života a boha. Proč bych se měl vracet před toto poznání? Usmíváš li se pak se usmívej, protože tak to má být. Ta tvoje víra má skutečně své kořeny ve středověku, kdy lidé neměli dostatek informací a mnohé si vysvětlovali nadpřirozenem.Čím víc lidé poznávali a poznávají, tím je zřetelnější jejcih příklon k materialismu a odklon od víry. Chceš-li, můžeš toto popírat,ale když se podíváš kolem sebe, pak to poznáš sám a nejen zde, ale po celém světě. Zda u nás se po Listopadu snaží církve získat náhradu za to co jinde ztrácí a nynějším mocipánům to dozajista vyhovuje. Ono se totiž snáze vládne lidem ovládaným vírou. A tak bys mohl vidět bývalého předsedu strany komunistů, jak pobíhá po kostele a klaní se v nové funkci kostelníka. Inu podřídil se, jak byl zvyklý ze strany. Zajímavé je, že právě Buddhisti ve světě tolik inklinují ke komunismu. A co ty? K čemu inklinuješ ty? Možná by bylo zajímavé otevřít topic s názvem politologie. Politologie je součástí filosofie a tak by to nebylo od věci. Třeba by se tam ukázalo, že jsi blíže komunistickým myšlenkám než já. Pokud jsi dělník, ani bych se tomu nedivil a třeba bych si tě proto i více vážil. Já mám totiž takový názor, že je li dělník pravicový, není cosi v pořádku a to z jeho myšlením,protože vlastně jedná proti svým zájmům, což moudrý člověk nedělá. Kdyby se to bralo dle původu, pak bych mohl být i monarchista,protože můj děda, otec mojí matky se jmenoval Henrich von Hoke (přehlasované o) a byl německým šlechticem. Jak vidíš, je těžké mne někam zařadit,ale mohu tě pomoci. Jsem čerstvým důchodcem a tak budu nejspíše volit toho, kdo bude jednat ve prospěch důchodců. Hehehe.
MB |
Gato |
Posted - 26/11/2007 : 14:52:26 Slávo, oč jde zde tobě, slávo? My oba prezentujeme své názory, ty nazýváš mé zastaralými. Nezajímá mě, že tyto názory neberou tebe, naviho berou. Nemyslím si, že podobné nálepky jsou věcné. Cítíš se nadřazen, když posíláš mě do středověku a svými názory mi ukazuješ cestu do novověku? Asi ano. Dělá-li to tvému egu dobře, musíš to asi dělat. Je to však k smíchu. |
Gato |
Posted - 26/11/2007 : 14:40:26 rajisi, unesu představu o nesmyslnosti všeho, ale protože vím, že to je nesmysl, dělám si z něj legraci. Já jsem označil Slávu za komunistu a stále si myslím, že s nimi sympatizuje. Možná to nevíš, já myslím, že je lepší vědět než věřit v náhody. |
Miloslav Bažant |
Posted - 25/11/2007 : 18:48:25 Gato.
Půjdeš po ulici, modlíš se k bohu a nekoukáš na cestu.Nyní jsou dvě varianty.Buďto šlápneš na hřebík a propíchneš si nohu,nebo ten hřebík mineš. Co s toho je náhoda? Nebo to není náhoda ten pánbůh tě za tu nodlitbu poztretal propíchnutou nohou? Nezlob se na mne, ale já si při čtení tvých slov připadám jako cestovatel v čase, který se dostal kamsi do středověku. To je ale jen můj subjektivní pocit, nic jiného. Vůbec by mne zde nepřekvapilo, kdyby se zde objevil nějaký kmenový šaman a bubnem a rohy na hlavě. Vyrostl jsem skutečně v jiné společnosti a tohle pánbíčkaření mne nějak nebere.Prostě to nemusím. Kolikrát již jsem se v duchu ptal, zda je filosofie také ještě o něčem jiném. A tak bych rád od tebe věděl, oč tě zde vlastně jde? Chceš převědčit nás, nebo chceš abychom tě dali argumenty potřebné k tomu, abys mohl vstoupit do novověku?
MB |
rajis |
Posted - 25/11/2007 : 14:52:05 quote: Originally posted by Gato
rajisi, celá věda o náhodách je k smíchu.
Proč by všechno mělo mít svůj smysl a důvod? Řekni mi proto jediný rozumný a pádný důvod. Proč by se všechno nemohlo dít jen tak pro nic za nic, tuhle představu neuneseš? |
Gato |
Posted - 25/11/2007 : 08:19:17 rajisi, celá věda o náhodách je k smíchu. |
rajis |
Posted - 24/11/2007 : 20:59:14 quote: Originally posted by Gato
Náhoda je blbec! Život je řád, inteligentní řád. Bůh se svou inteligencí je stvořitel všeho, náhoda je blbec.
Papouškujete přírodovědné nesmysly, proč to děláte? Biologie , která mluví neustále o náhodách je k smíchu.
Ono asi celá věda bude k smíchu, že? |
Miloslav Bažant |
Posted - 24/11/2007 : 14:57:42 Gato. Nejspíše to bude tím, že ta náhoda je pravděpodobnější než existence toho boha.
MB |
Gato |
Posted - 24/11/2007 : 08:59:14 Náhoda je blbec! Život je řád, inteligentní řád. Bůh se svou inteligencí je stvořitel všeho, náhoda je blbec.
Papouškujete přírodovědné nesmysly, proč to děláte? Biologie , která mluví neustále o náhodách je k smíchu. |
rajis |
Posted - 23/11/2007 : 15:29:30 Ahoj,
musím reagovat na poslední příspěvek Ondry. Dávat vedle sebe slůvka záměr a příčinu není příliš rozumné, jedná se o diametrálně odlišná slova. Zatímco příčina nepotřebuje žádný rozumný důvod, prostě vznikla, mohu řící, že vznikla náhodně. Záměr, ale zní tak, jakoby všechno stvořil bůh a už od začátku věděl co je jeho cílem. Jenže já pochybuji, že evoluce má nějaký svůj záměr.
Evoluce je schopnost živých organismů se vyvíjet, nejspíš především za účelem přežití. Musí být dodrženy určité podmínky (např. voda, kyslík), které tento proces umožňují. Tyto podmínky žádná vyšší síla nepřipravuje, vznikají zcela náhodně, nezávisle na čemkoliv. Že vznikla zrovna tato planeta tak akorát vhodná pro (náš) život se dá přirovnat k výhře v loterii o 100 milionů. Stejně tak spousta organismů postihla smůla (tam vlastně z části patří i dinosauři, jejich posledním hřebíčkem do rakve byl náraz meteoritu na Zemi, který měl zkázonosné následky pro celou planetu), třeba vlivem posuvů světadílů. Nu já se raději pokusím odpovědět na ty první otázky.
Vývoj, pohyb směrem kupředu - evoluce - tak by se mohl nazvat smysl lidského života, tedy individuální smysl života. O obecném smyslu lidského života nemá valnou hodnotu se vůbec bavit (snad jsem to nenapsal příliš ostře).
2. Evoluce každého člověka probíhá cyklicky (život-smrt-život-smrt-život atd.atd.)
Tohle mně zní divně. Tedy hlavně to slovíčko cyklicky, jakoby to předpokládalo opakování života u už mrtvého člověka. Ale abych se vyjádřil o tomuto tvrzení. Pokud tvrdíš, že smyslem života všech lidí je v podstatě ,,relativní dokonalost", tak se to zcela neslučuje s tímto tvrzením. Zejména, přetáhnu-li si to na jednotlivce, neboť cílem jeho snažení není nic jiného než smrt.
3. Lidská vůle je svobodná, ale vždy se nachází v rámci daných zákonitostí.
Víceméně souhlasím. Lidská vůle je svobodná, jenže vždy se nachází v určitém prostředí, které ji dokáže více či méně ovlivnit. |
|
|