www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Lidská duše

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
Miloslav Bažant Posted - 14/09/2007 : 10:59:48
Co je ta tajemná lidská duše a kde se nachází? Je možné aby se duše oddělila od těla a existovala mimo tělo? Takové a podobné otázky se zde opakují neustále v různých podobách. Myslím, že je načase, aby byl tento pojem lidská duše nějak definován a upřesněn.
Nejsříve je třeba si upřesnit, jak se lidská duše vlastně projevuje, jak člověk svou duši vnímá. odpovězde prosím na otázku.Jak vnímám svou duši." Zatím pouze toto a nic jiného.

MB
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
DavidPraha Posted - 05/10/2007 : 12:25:01
quote:
Originally posted by navi

quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Přátelé.

Choroba kterou Ivan trpí spůsobuje, že ztrácí schopnost vnímat své okolí jako realitu a ztrácí tedy i schopnost rozeznat co je realita a co je jeho vnitřní snový svět. Sní příkladně o bohu a slyší slova, kterými jako by bůh k němu hovořil.Toto považuje za realitu zatím co běžný svět kolem sebe považuje za sen. Jeho choroba mu znemožnuje toto od sebe oddělit a rozeznat.

MB

Ja vnímam svoje okolie ako realitu, ale niekedy ju vnímam ako niečo abstraktné, nie konkrétne. Rozoznať, čo je hmotná realita a čo je fantázia, tak s tým naozaj nemám problémy. To že okrem hmotnej reality dokážem vnímať aj nehmotnú, to už je iná vec, ale neprirovnával by som to k snovému svetu, aj keď z vašej pozície vnímania to tak môže vyzerať. Ono je ale logické aj prečo, takže tu naozaj nieje čo riešiť.
O Bohu nesnívam a nepočujem jeho slová, jeho existenciu vnímam ako schopnosť vnímať mimohmotné veci, a informácie od neho mi neprichádzajú prostredníctvom halucinácií, alebo fantázie, ale prostredníctvom intuície, a to len vtedy, keď chcem.
Svet okolo seba považujem za realitu, aj keď ju celkom ako realitu neprežívam, to už je ale iná kapitola. Jedno viem ale iste, že okolitý svet je realita.

tp ovsem buddhiste a taoiste take, a zadneho boha nemaji...
Proto bych slovo Buh vubec nepoouzival, vede jen k zamenam a ztezuje diskusi, ne me, ale jinym... Ja Ti rozumim, co chces rici
DavidPraha Posted - 05/10/2007 : 12:23:14
quote:

Přátelé.

Choroba kterou Ivan trpí spůsobuje, že ztrácí schopnost vnímat své okolí jako realitu a ztrácí tedy i schopnost rozeznat co je realita a co je jeho vnitřní snový svět. Sní příkladně o bohu a slyší slova, kterými jako by bůh k němu hovořil.Toto považuje za realitu zatím co běžný svět kolem sebe považuje za sen. Jeho choroba mu znemožnuje toto od sebe oddělit a rozeznat.

MB

Tak jako slepec nikdy nemuze videt mesic, tak ty nemuze videt urcite fenomeny...
Jenze, problem je, ze tyto fenomeny aplykovane na tzv. realny svet dfavaji realne vysledky, prostuduj si napriklad pokusy Dr. Rejdaka, ktere delal jiz za komunistu, neb o prace psychotronicke laboratore v Leningrade
DavidPraha Posted - 05/10/2007 : 12:21:21
quote:
Originally posted by Gato

navi,
Ty máš na mysli něco jiného než já. Mám na mysli snový svět ve snění. Rozlišuješ snový svět ve bdění ale já měl na mysli jen snový svět ve snění tj. snový svět JENOM ve snění. Nevím přesně co máš na mysli pod termínem snový svět ve bdění.

------------------------------------

Navi chtel rici, ze vsechno je sen, predstava centralniho vedomi...
at je to bdely stav, spanek se sny, nebo bezesnu. Vse je jen predstava...
navi Posted - 01/10/2007 : 12:34:40
quote:

Přátelé.

MB

Ja vnímam svoje okolie ako realitu, ale niekedy ju vnímam ako niečo abstraktné, nie konkrétne. Rozoznať, čo je hmotná realita a čo je fantázia, tak s tým naozaj nemám problémy. To že okrem hmotnej reality dokážem vnímať aj nehmotnú, to už je iná vec, ale neprirovnával by som to k snovému svetu, aj keď z vašej pozície vnímania to tak môže vyzerať. Ono je ale logické aj prečo, takže tu naozaj nieje čo riešiť.
O Bohu nesnívam a nepočujem jeho slová, jeho existenciu vnímam ako schopnosť vnímať mimohmotné veci, a informácie od neho mi neprichádzajú prostredníctvom halucinácií, alebo fantázie, ale prostredníctvom intuície, a to len vtedy, keď chcem.
Svet okolo seba považujem za realitu, aj keď ju celkom ako realitu neprežívam, to už je ale iná kapitola. Jedno viem ale iste, že okolitý svet je realita.
navi Posted - 01/10/2007 : 12:21:04
quote:

navi,
Ty máš na mysli něco jiného než já. Mám na mysli snový svět ve snění. Rozlišuješ snový svět ve bdění ale já měl na mysli jen snový svět ve snění tj. snový svět JENOM ve snění. Nevím přesně co máš na mysli pod termínem snový svět ve bdění.

Aj ja mám na mysli snový svet v snení. Napísal si, že je bez zmyslových orgánov, ale nieje. Pretože by si potom vo sne nevidel, nepočul, neregistroval chuťou, hmatom a čuchom. To všetko ale vo sne existuje, preto som to nazval snovými zmyslovými orgánmi a nie fyzickými zmyslovými orgánmi. Nemyslel som snový svet v bdení, ale v snení, v noci v posteli, ked spíme a snívame.
Miloslav Bažant Posted - 01/10/2007 : 07:10:39
Přátelé.

MB
rajis Posted - 30/09/2007 : 20:25:57
Co to je za bláboly? Snové představy jsou z drtivé většiny zrakové a méně časté případy jsou sluchové. Žádné hmatové ani čichové neexistují.
Gato Posted - 30/09/2007 : 15:39:09
navi,
navi Posted - 30/09/2007 : 14:40:17
quote:

přátelé,
všímáte si, jak oddělujeme svět bdění a svět snění. Mám na mysli, že snovému světu přisuzujeme malou vážnost. Snový svět je velmi zajímavý a je jednodušší než svět bdění, je to svět bez smyslových vjemů.

Snový svet nieje bez zmyslových vnemov, pri derealizácii je sprostredkovaný priamo fyzickými zmyslovými orgánmi, pri sne snovými zmyslovými ogránmy. Sen môže byť vnímaný opticky, čuchovo, hmatovo,sluchovo, chuťovo.
Gato Posted - 30/09/2007 : 14:32:53
přátelé,
všímáte si, jak oddělujeme svět bdění a svět snění. Mám na mysli, že snovému světu přisuzujeme malou vážnost. Snový svět je velmi zajímavý a je jednodušší než svět bdění, je to svět bez smyslových vjemů.
navi Posted - 30/09/2007 : 14:23:18
quote:

Navi.

I když máš pocit, že svět kolem i ty sám nejsou reality, stále si to připomínej,abys nepodlehl a třeba neskoušel jako ve snu létat a když to budeš chtít vyskoušet, neskoušej to z výšky, ale pěkně ze země. Z výšky to můžeš skusit, až dokážeš uletět alespoň dvacet metrů, jinak si rozbiješ ciferník.

MB

To, že sa dá oddeliť ľudský duch od ľudskej duše som zistil až následkom derealizácie. Derealizáciu má taký negatívny dopad na ľudskú psychiku (dušu), že ak chce človek žiť v pohode aj z derealizáciou, musí sa naučiť ovládať svoju psychiku (dušu). To dokáže len prostredníctvom svojho ja, čiže ducha. Prostredníctvom ducha, čiže svojho ja, je človek schopný ovládať svoje emócie a myslenie, čiže psychiku. Sila ľudského ducha je v tom, že dokáže rušiť ako emócie, tak aj myslenie z toho vyplývajúce, takže dokáže ovládať svoju dušu, čiže psychiku. Ty hovoríš, že bez slova a myšlienky by nebolo vedomie a ľudské ja. Ja hovorím, že by bolo, pretože som sa to učil prostredníctvom meditácie, mať vedomie bez myšlienok a emócii. Ak sa to naučíš, spoznáš svoje ja ako čistý papier bez myšlienok a emócii. Ale s vlastným vedomím.
Miloslav Bažant Posted - 30/09/2007 : 12:34:20
Navi.

I když máš pocit, že svět kolem i ty sám nejsou reality, stále si to připomínej,abys nepodlehl a třeba neskoušel jako ve snu létat a když to budeš chtít vyskoušet, neskoušej to z výšky, ale pěkně ze země. Z výšky to můžeš skusit, až dokážeš uletět alespoň dvacet metrů, jinak si rozbiješ ciferník.

MB
navi Posted - 28/09/2007 : 10:41:28
quote:

Navi.
Já tě rozumím.Žiješ jako ve snu.Dá se to tak říci?

MB

Miloslav Bažant Posted - 28/09/2007 : 09:05:32
Navi.
Já tě rozumím.Žiješ jako ve snu.Dá se to tak říci?

MB
navi Posted - 27/09/2007 : 15:42:12
Najvyššieho zas prežívam ako realitu, ale nevnímam ako realitu, samozrejme zmyslovými orgánmi.

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000