T O P I C R E V I E W |
harleyka |
Posted - 01/06/2007 : 14:17:34 Ahojte,
abyste se nenudili, jdu připsat další téma Poslední dobou na mě padá vlna skepse, respektive na mě dopadá v pravidelných sinusových intervalech a zrovna teď přišel její okamžik... Ráda bych dostala odpověď na to, proč vlastně filosofujeme..? Ne, že by mě to nebavilo, ale říkám si, má to vůbec nějaký smysl? Čeho tím dosáhneme?
Poraďte mi, prosím, nebo zešílím... |
15 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Oldow |
Posted - 03/06/2007 : 23:44:07 Harleyko No i tapani ma neco do sebe. NIkdy si sice nemuze me byt uplne jisti, ale pro bezny provoz staci pevne presvedceni. Verim tomu, ze kdyz clovek dostatecne dlouho tvrdohlave tape a nespokoji se s polovicatymi odpovedmi, ze ty "sve" odpovedi, ktere dokonale odpovidaji jeho pristupu k realite nakone najde.
|
noemus |
Posted - 03/06/2007 : 23:27:58 quote: Originally posted by tachyon Nevedel by som to tak výstižne popísať, ako to vysvetľuje Krišnamurti, tak dávam odkaz : http://jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2006120402
Ačkoliv je to proti tomu co sám Krišnamurti říká, nedá mi to a musím podpořit tuto další zmínku o tomto velice bystrém mysliteli (schválně nechci říkat filosofovi)
Velice doporučuji, pozorně si přečíst jeho texty (jsou to většinou zápisy jeho přednášek). Je téměř jedno jaké, ale někomu stačí málo a pochopí hned o čem mluví a někdo poslouchá celý život a nic nepochopí. Ostatně právě proti tomuto "poslouchání" Krišnamurti vystupuje.
Když si čtu co Krišnamurti píše, mám pocit jako bych četl to co jsem sám napsal, možná to bude znít pyšně. Ale já si myslím, že jsem dospěl nezávisle na něm k názorům velice podobným jeho, ne-li zcela stejným. Přesto se samozřejmě v mnohém lišíme.
Přečtěte si tedy co Krišnamurti píše a pak na to zase zapomeňte, jestli pochopíte co říká, tak pochopíte i proč na to máte zapomenout.
(Ve spodní části stránky na kterou vás odkazuje tachyon se dají najít odkazy na další jeho texty) |
noemus |
Posted - 03/06/2007 : 23:14:35 quote: Originally posted by harleyka noeme - smím vědět, jaké učitele nebo jsem už příliš zvědavá? Ráda bych si rozšířila obzory
Zdeněk Neubauer - mezinárodně uznávaný mikrobiolog, ale v poslední době především filosof a také "Mystik z Viničné" (sídlí na Albertově v ul. Viničná) - a můj tutor
Ivan M. Havel - bratr Václava Havla, šéfredaktor časopisu Vesmír, vedoucí centra pro teoretická studia při Akademii věd., jeho doménou jsou kognitivní vědy a kybernetika - a vedoucí mé diplomové práce
Dovolím si ještě jmenovat Petra Vopěnku (známého slovenského matematika (ale většinu života žije v česku)), osobně jsem s ním mluvil jen krátce, ale jeho knihy mne velice ovlivnili. |
harleyka |
Posted - 03/06/2007 : 22:36:33 Lidičky,
děkuju za reakce. Je úžasné, jak jste každý jiný... a stejně hledáte to samé
noeme - smím vědět, jaké učitele nebo jsem už příliš zvědavá? Ráda bych si rozšířila obzory
tachyone - stránku ještě důkladněji prostuduju...
Slávku - máš pravdu, klid bych rozhodně neunesla, já kolem sebe potřebuju rozruch! Ale na druhou stranu mám někdy dost flegmatické projevy a je mi v životě vše jedno.... Jsem divná
Oldow - To mě na tom právě štve, že nevíš a nemůžeš vědět, jestli je Tvé myšlení na správné cestě. Pořád jenom myslíš a uvažuješ a stejně je to jenom Tvoje zdání, o kterém nemůžeš být stoprocentně přesvědčen... Jo, kéž bych taky dosáhla nějakého klidu... |
Oldow |
Posted - 03/06/2007 : 09:56:28 Harleyko Osklivy na tom je, ze zadny clovek nesmeruje asi k pravde. To co si myslime, nemuzeme dokazat, pouze overovat a vyvracet a nahrazovat a to co nam zbyde je nas pohled. Tenhle pohled je ale desne moc upraven, v podstate je vystaven na charakteru nasi osobnosti. Proto budu mluvit jen za sebe, nemuzu ti zarucit, ze i kdyz budes hodne premyslet, dostanes se na stejne misto. Ja jsem nakonec ziskal klid. Nikdy jsem moc nepochyboval, protoze jsem vedel, ze mam to nejdulezitejsi a to metodu. Kdyz rikas, ze na vsechno mam odpoved, je to mozna tim, ze si vsimam vzdycky zajimavych myslenek a snyzim se je zarazovat do sveho videni. Nikdy zadne nemuze byt dokonale, protoze vzdy soudime na zaklade zkusenosti a nevidime proste ostatnim lidem do hlavy, nevime vsechno. Vzdycky budou existovat mezery, ale myslim, ze ted se mi podarilo pokryt vetsinu podstatnych der. Co to znamena? Mozna ze existuji veci ktere smysl nedavaji, ale nejsem dostatecne inteligentni na to, abych pochopil, ze nesedi. Mozna jsem udelal velkou diru nekde v uvahach. I kdyz porad existuji veci, ktere si potrebuju zaradit a pri slozitejsich problemech se ztracim, myslim ze je to hlavne o tom, vyresit v souladu s nejakym celkovym pohledem spoustu mensich otazek. Dekuji literature, protoze bez ni bych nevedel nic, i kdyz si clovek musi mezery domyslet.
|
Miloslav Bažant |
Posted - 03/06/2007 : 09:56:07 Martinko.
Hlupák si může myslet, že všechno ví, nebo mu je jedno, že neví nic. A tak je v pohodě. I Ježíš řekl, že blahoslavení jsou chudí duchem a jejich je království nebeské, čili mají klid v duši. Člověk moudrý se moudrým stává hledáním odpovědí na otázky a protože se za každou odpovědí nalézají nové otázky, je odsouzen k věčnému hledání.Může si položit i otázku, zda to mávšechno smysl. A já tě nyní ukáži cestu k odpovědi,ale nevím, jak s tím budeš spokojená. Jsou dvě cesty. Na jedné je klid hovádka božího a na druhé neklid člověka hledajícího. Obě ty cesty jsou otevřené a můžeš si vybrat. Už víš proč je zde pro tebe ve skutečnosti jen jedna s těch cest? Ty dokážeš hledat a nalézáš otázky a k tomu patří ten neklid a někdy i ta skepse. Horší by byl ten prázdný klid. Ten bys asi neunesla.
MB |
tachyon |
Posted - 03/06/2007 : 07:05:34 quote: Originally posted by harleyka
Slávku,
víš, otázka je hezká věc a můžu Ti říct, že já jich mám nepřeberně mnoho. Pořád pátrám a pachtím se za odpověďmi a ta skepse spočívá v tom, že si říkám proč... Jestli to má vůbec něco s chytrostí společného... Říkám si důvody pro a proti a zase se ptám a zase si odpovídám a zase nevím, jestli jsou mé odpovědi správné a uvážené a zase váhám a zase... jsem na rozcestí...
Nevedel by som to tak výstižne popísať, ako to vysvetľuje Krišnamurti, tak dávam odkaz : http://jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2006120402
|
noemus |
Posted - 03/06/2007 : 00:53:27 quote: Originally posted by harleyka víš, otázka je hezká věc a můžu Ti říct, že já jich mám nepřeberně mnoho. Pořád pátrám a pachtím se za odpověďmi a ta skepse spočívá v tom, že si říkám proč... Jestli to má vůbec něco s chytrostí společného... Říkám si důvody pro a proti a zase se ptám a zase si odpovídám a zase nevím, jestli jsou mé odpovědi správné a uvážené a zase váhám a zase... jsem na rozcestí...
Kolem 20-25 let jsem měl dost velkou krizi a souvisela právě s kladením otázek po pravdě, po poznání, po smyslu. Více méně mi bylo jasné, že to jak jsem svět chápal do té doby bylo "hooodně nedokonalé" až "mylné". Jiný "nový" pohled na svět jsem však neměl. Nesmířil jsem se s jednoduchými odpověďmi a tak mi na dlouhou dobu zbylo jen "téměř zoufalství" z nevědomosti. Měl jsem pocity hluboké skepse a beznaděje. Samozřejmě, že ne neustále, musel jsem zároveň studovat a psát diplomku (tu jsem 2x přepisoval).
Nemohu říci, že jsem vše vyřešil. Mohu však říci, že můj pohled na svět je určitě "hodně" jiný než před touto krizí. A že jsem měl několik dalších, už menších krizí i později, ale na ně jsem už byl připraven.
Věřím, že aby člověk změnil svůj pohled na svět a dosáhl na něco víc než má teď, musí dokázat odhodit svůj dosavadní pohled. A to je nebezpečné, vrhá to člověka do nejistoty a jakéhosi prázdna. Pokud nedokáže v tomto prázdnu plavat, tak se chytá každého stébla, které se cestou naskytne. Věřím, že skutečný "Učitel" s velkým U. Dokáže svého žáka v tomto prázdnu správně nasměrovat a pomoci mu aby našel cestu sám. Velkých učitelů, ale není zas tolik. Já na ně měl možná štěstí. Nikdy mi nevnucovali své názory, sám se divím jak to se mnou mohli vydržet. Neustále mne pronásleduje pocit jakéhosi dluhu vůči nim.
Tobě přeji abys také našla ty správné učitele |
harleyka |
Posted - 02/06/2007 : 23:52:12 Slávku,
víš, otázka je hezká věc a můžu Ti říct, že já jich mám nepřeberně mnoho. Pořád pátrám a pachtím se za odpověďmi a ta skepse spočívá v tom, že si říkám proč... Jestli to má vůbec něco s chytrostí společného... Říkám si důvody pro a proti a zase se ptám a zase si odpovídám a zase nevím, jestli jsou mé odpovědi správné a uvážené a zase váhám a zase... jsem na rozcestí... |
Miloslav Bažant |
Posted - 02/06/2007 : 13:04:11 Tachyone.
Když člověk filosofuje jen sám pro sebe, často se dostane na zcestí, aniž by si to uvědomil.Zde máš příležitost své filosofování ukázat druhým a vyslechnout i jiné názory, než je ten tvůj. Někdy s nimi nebudeš souhlasit,ale to není podstatné. Základem filosofie je otázka.Sám si položíš sto otázek a na dalších sto zapomeneš. Zde je můžeš získat zpět a korigovat jimi své filosofování. Nedobře je člověku samotnému.Někdy se na nás budeš třeba i zlobit, ale na to nehleď, my třeba někdy na tebe také, ale o tom to je.
MB |
tachyon |
Posted - 02/06/2007 : 12:52:43 Miloslave - súhlasím. Aj keď som väčšinou vyhľadával a čítal čo ma zaujalo. Filozofoval som si asi iba sám pre seba. |
Oldow |
Posted - 01/06/2007 : 17:58:21 Jo a jestli mas pravdu, tak jsme te museli spatne pochopit, protoze nam ji nedokazes sdelit a ja ted vlastne reaguju uplne na neco jinyho.
|
Miloslav Bažant |
Posted - 01/06/2007 : 17:56:09 Tachyone.
A co myslíš? Není i takové zjištění výsledkem filosofování? Já myslím, že jsi musel projít celou řadou poznání, než ses k takovému závěru dostal a tak tě opravuji. Filosofuješ a ne, že ne.
MB |
Oldow |
Posted - 01/06/2007 : 17:17:55 Tachyone Jo, ja vim, ale nevidimduvod, proc bych si kvuli tomu nemohl pekne zafilosofovat.
Harleyko Takovy stavy ma obcas asi kazdej, je to ciste o prioritach, jestli chces bejt rychla, nebo chytra
|
harleyka |
Posted - 01/06/2007 : 17:03:28 Já píšu pro to, že mě to baví a neskutečně mě zajímají cizí názory a postoje, jak už jsem několikrát zmínila a Oldow, nevadí mi, že mi toho tolik "cpes", naopak jsem ráda, protože ráda objevuju nové věci :) Lépe řečeno ty, které neznám... Akorát, jak říkám, občas na mě spadne myšlenka toho, že si říkám, k čemu to je..? Jestli by nebylo lepší, abych si šla ven zaběhat či něco vyrobit. Ale to je vyjádření něčeho, stejně tak jako psaní tady. Takže si vlastně nemůžu stěžovat Achjo, pořád si odporuju... |
|
|