T O P I C R E V I E W |
rajis |
Posted - 30/05/2007 : 18:17:28 Ahoj,
nedávno na jednom fóru jsem měl zajímavou diskuzi na téma co vzniklo dřív jestli filosofie nebo náboženství. Docela mě zaujalo, že někdo může mít ten názor, že dřív vznikla filosofie a až potom náboženství. Proto mě zajímá jestli má někdo třeba stejný názor, nebo si taky myslíte, že dřív vzniklo náboženství.
Pro mě osobně muselo zcela jistě vzniknout náboženství. Protože, ačkoliv se člověk už od prvopočátků snažil nějakým způsobem intepretovat si okolní svět, až do určité doby o svých poznatcích nějak nepochyboval (doba mýtu - mýtus), až když začal pochybovat, tak se zrodil první filosof a s ním filosofie (logos).
|
15 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Miloslav Bažant |
Posted - 17/06/2007 : 11:27:16 Martinko.
Jsem ten poslední, kdo tě mohl kázat.Bylo by to stejné jako když je někdo po krk v bahně a říká druhému, aby tudy nechodil.Když tě říkám nechoď tudy,pak jen proto, bay ses nedostala do stené situace. Já jsem si totiž ve tvém věku říkal totéž jako ty.Jenže přijde situace a vše dostane úplně jiné obrátky. Když jsem začal psát, bylo moje kouření ještě v únosné míře,jenže při psaní člověk na kouření nemyslí a tak si ani neuvědomuje, že zapaluje jednu za druhou. Tělo si však na to zvykne a problém je zde. Tím startem problému může být třeba nějaký stres při kterém tě kouření přináší úlevu a trošku klidu, ale ta daň za to je velká.Věř mně, že v takové návykové situaci nepřestaneš ani když budeš těhotná, nebo budeš mít dítě a najdeš si tisíce výmluv a ospravednění svého jednání.Každá minuta klidu, kterou tě dá cigareta přinese hodiny (spíše dny) neklidu při odvykání. Je to tedy půjčka s lichvářským úrokem.
MB |
harleyka |
Posted - 15/06/2007 : 21:05:38 Slávku,
je mi jasné, že s tím v budoucnu nikdy nepřestanu, protože jak říkám - kdo jednou kouřil, je kuřákem navždy. Vždy bude cigareta svádět... Ale taky je to o té vůli. Pro mě není problém si ji nedát (a můžeš říkat, že jsem mladá, že se to zhorší...) a důvodem, proč si ji dávám, je to, že mi chutná a uklidňuje mě to. Já na uklidnění i sportuju, jím, zkouším to všemožnými způsoby - tedy ne jen těmi "špatnými"... Ale nemám motivaci, proč s kouřením přestat. Jasně, zdraví to škodí, ale myslím si, že děláme spoustu věcí, které zdraví škodí třeba ještě více než kouření a nebrojí se proti tomu a v mém množství vykouřených cigaret denně to není nic tak brutálního. Každopádně věřím, že až budu mít děti, kouřit rozhodně nebudu. Pro mě jsou děti vše. A nechci být kuřák v budoucnosti, nemám ráda, když se v rodině kouří. Spíš kouřím u piva, když jsem v hospodě, je na to atmosféra - a u toho bych taky chtěla zůstat - když už, tak jednou za čas... |
Miloslav Bažant |
Posted - 15/06/2007 : 19:56:19 Martinko.
Třeba víš o čem mluvíš,ale jestli jsi nepřestala,pak si na mne někdy vzpomeneš, protože bude hůř a přestat bude stále těžší a bolestivější.
MB |
harleyka |
Posted - 15/06/2007 : 06:22:23 Já už začala dávno a velmi dobře vím, o čem mluvím... |
Miloslav Bažant |
Posted - 15/06/2007 : 06:10:49 Martinko.
Raději uvěř a nezačínej. Ono to pochopení není až tak důležité aby pro ně člověk tolik riskoval.Věř že vím o čem mluvím.
MB |
Oldow |
Posted - 15/06/2007 : 05:24:14 Harleyko Ono je to slozitejsi a fakt to nejde jednoduse popsat. Doporucuju zacit a pak prestat, aby clovek vedel, o cem mluvi.
|
harleyka |
Posted - 14/06/2007 : 23:07:02 Jinak. Podle mě se s kouřením dá přestat i ráz naráz, ale jak už to není jen psychická, ale i tělesná závislost, obnáší to mnohem víc práce a vůle... Všechno je to víceméně o vůli a taky o tom, jestli člověk skutečně chce. Vím, že to chtění může být obrovské, ale stejně na to kolikrát nestačí, takže dost obdivuju lidi, kteří přestali s drogama. Nevím, jak bych dopadla na jejich místě... |
harleyka |
Posted - 14/06/2007 : 23:04:25 Slávku,
možná to z mého příspěvku nebylo patrné, ale jsem člověk, který se snaží chápat pohledy všech možných lidí a většinou mi nedělá problém vžít se do role někoho jiného. Já neříkám a ani bych nedoufala, že dcera prostitutky a zloděje bude vnímat svůj svět jako nenormální, je mi jasné, že pokud žije celý dosavadní život v tomto prostředí, je na něj zvyklá a přijde jí normální (ha, a můžeme začít diskutovat o tom, co je "normální" ). Ovšem už jen na ní samotné záleží, jestli bude hledat i jiné možnosti žití a jestli zůstane tam, kde je, nebo se vydá jiným směrem...
Ty bráníš opilce a feťáky... Upřímně, několik takových lidí znám a sama mám taky mnohé zkušenosti s kouřením (i když kouřím teda podstatně míň... spíš jen tak na chuť - ale jistá závislost v tom je) a alkoholem a vím, co všechno to obnáší. Nikdy nesoudím lidi jen podle toho, co vidím na první pohled, vždycky se snažím jít hlouběji... Ale ať už tito lidé měli důvod jakýkoli - já je neodsuzuju, snažím se jim pomoct - tato volba správná nebyla a je třeba jí jim ukázat, pokud mají zájem. Jejich zájem, to je dost důležitý bod...
Takže abych se nějak vyjádřila... Možná vidím omezeně, protože jsem koneckonců taky jen člověk, který žije subjektivním vyjádřením a objektivnost je pro něj daleký cíl... Ale snažím se vidět i jiné pohledy. A právě kvůli tomu sem taky píšu... I když poslední dobou teda vůbec nestíhám... |
Miloslav Bažant |
Posted - 14/06/2007 : 19:12:21 Oldow.
Nemluvil jsem o pošetilosti, to v žádném případě, jen jsem chtěl Martince ukázat, že to není tak jednoduché, jak se jí může zdát.Že mnoho lidí soudí to o čem nemají ani ponětí. Tobě Oldow mohu říci jen jediné a ber moje slova vážně. Jestli kouříš deset,pak to zahoď dokud je čas. Ona ta závislost roste docela nepozorovaně a najednou můžeš být tam, kde jsem já. Dnes to ještě dokážeš unést,ale později by to mohlo být pro tebe tak hrozné, jako je to pro mne. Diabetes a cigarety jsou vražedná kombinace a já mám navíc oslabené srdce, vím to a přesto nedokáži přestat. Také jsem začínal jako ty a myslel si, že můžu přestat kdykoliv.Není to pravda, to mně věř ve vlastním zájmu. S alkoholem jsem přestal naráz ve svých 27 letech(přestal jsem jezdit na montáže, kde kdo nepije, ten je nebezpečný a mohl by prásknout ostatní) a drogy jsem v životě ani neviděl. Viděl jsem jen, co to s člověkem udělá. Klidně o tom mluv, ale měj na mysli, že soudí jen ten, kdo neví.
MB |
Oldow |
Posted - 14/06/2007 : 13:07:49 No, podle me je proste hrozne posetile mluvit o necem, cemu vubec nerozumim jako bych byl ded vseved. Nedokazu si predstavit, proc clovek skonci na ulici se zavislosti na alkoholu, ale je mi jasny, ze to asi nebude proto, ze se mu to zda super zivotni styl. Nenamlouvam si, ze rozumim fetakum, nebo alkoholikum, nevim ani, jake to muze byt, prestavat po 60 denne, kourim jen 10. Jedno ale vim jiste, dokud jsem nekouril, nedokazal jsem si abstinencni priznaky predstavit a to vubec. Nejde to a clovek by si proste mel uvedomit, ze ne o vsech vecech muze mluvit zasvecene.
|
Miloslav Bažant |
Posted - 14/06/2007 : 08:10:45 Oldow.
Souhlasím do posledního písmenka. S tím kuřáctvím a soudem kuřáků je to dobrý příklad. Ono se lehko soudí, když člověk neví. Já sám jsem silný kuřák a tak mohu s této pozice toto posoudit. Skusím tě to trošku více přiblížit i když v tom nehraji přímo kladnou postavu,spíš naopak.Kouřím od svých šestnácti let a začal jsem na popud kamarádů. Vůbec mně kouření nechutnalo a musel jsem se hodně přemáhat. potom jsem si zvykl a začal cigarety potřebovat. Tehdy se ještě proti kouření tak nebojovalo a když jsem byl příkladně na honu, navzájem jsme si připalovali s obvodním lékařem jako dobří kamarádi. A nyní udělám skok. Ještě začátkem ledna tohoto roku jsem kouřil koem šedesáti cigaret denně a když jsem byl na vystoupení, mnohdy i více. Potom přišla rána a já jsem cestoval do nemocnice ve stavu, který je těžké popsat. A nyní to přijde. Byl jsem na JIPce připojený ke všemu možnému, samý kabel a hadička,ale již mně bylo trošku lépe (dostal jsem insulin) a najednou jsem nedokázal myslet na nic jiného, než dát si šluka. To napětí kolem žaluddku si nedokážeš představit. A tak jsem požádal sestru aby mne odpojila, že potřebuji na WC. Věděl jsem, že mne to může zabít a přesto jsem si zapálil. Ta úleva byla taková, že jsem na zpáteční cestě do postele málem tančil. Jenže za chvíli byla visita a ze mne to táhlo jako z trafiky. Primář se rozčílil a já ho chápu. Když jsem mu však řekl, že jsem kouřil i víc než šedesátku denně, odpověděl s pokrčením ramen a celkem klidně. " Tak to by tě zabilo, kdybys naráz přestal,ale skus to alespoň omezit. A tak mně dali pumpu (kapačku) na kolečka, naučili mne připojovat a odpojovat EKG aby mne sestra nemusel stále připojovat a odpojovat. PO celou dobu v nemocnici jsem kouřil do deseti denně. Když jsem se vrátil domů,řekl jsem si, že už bych mohl přestat úplně. A tak jsem dokouřil poslední s krabičky a řekl aby cigarety nekupovali. Vydržel jsem to celý den až do večera a tehdy už to bylo tak hrozné, že jsem chodil po místnosti stále sem a tam. Nakonec jsem mávnul rukou, sedl do auta a jel si pro cigára do herny, kde měli celou noc otevřeno. Kdyby tohle poznali ti kritici kuřáků jen jeden jediný den, nejspíše už by nesoudili.Mám jich kolem sebe dost a každý radí a radí.V kuřácké poradně také radí a radí,ale nikdo nepomůže. To přece vím i bez nich, že mne to zabíjí a jsem rozhodnutý přestat,ale jak, když to není k vydržení? A tak nedokáži soudit ani alkoholiky, či narkomany,protože si dokáži představit jak jim je. Největší hloupost je začít, to ostatní jsou důsledky. A tak jsem alespoň dokázal přesvědčit svoje děti, aby nikdy nezačínaly a to se mně povedlo. Nikdo z nich nekouří, nepije alkohol a nefetuje. A víš, co je zajímavé, nikdo z nich kuřáky, či alkoholiky nesoudí. Ví oč ve skutečnosti jde a že to není tak jednoduché, jak se zdá.
MB |
Oldow |
Posted - 14/06/2007 : 04:32:32 Nevim no Ono je tezke o podobnych vecech diskutovat, protoze to o cem mluvime kdyz mluvime o ostatnich lidech nejsou ostatni lide, ale nase predstay o nich. Jak rika Miloslav, kdyz se clovek do te situace dostane, proste to zacne videt jinak. Je dulezite uvedomit si, ze existuji veci, ktere si nejsme schopni predstavit. Ja napriklad, kdyz jsem drive videl kuraka, rkal jsem si; prece kdybych doopravdy chtel prestat, proste se zatvrdim a jedine co musim udelat je uz nikdy si nezapalit. Byla to spravna predstava ve smyslu logicka, ale byla chybna ve smyslu odpovidajici realite. Nema cenu predstavovat si, jak se citi kurak, kdyz si vecer zapomene koupit cigarety, nejde to pochopit. Ma cenu uvedomit si, ze pokud tolik lidi kouri asi to nebude tak snadne a nepremyslet o tom. Podstatna je jedna vec, Zivot je nekoncici loterie. Je spravedlivy, kazdy muze mit smulu, ale pochopitelne potom ma nekdo smulu a nekdo stesti, coz vnimame jako nespravedlivost. Jedine co musime a muzeme, je se s timto stavem smirit s vedomim, ze se nelosuje pouze jednou a treba priste nam to vyjde lepe, nebo taky ne. A zaridit se, jak uzname za vhodne. Verim tomu, ze nejvetsi zivotni neuspechy zazivaji lide, kteri veri, ze jim bylo ukrivdeno (kdyz si v podstate vytahli jen cerneho petra) a uziraji se a lide, kteri prijdou o sen, coz je nakonec nesmysl, protoze o sen prijdete i kdyz si ho splnite. Toz tak.
|
Miloslav Bažant |
Posted - 13/06/2007 : 07:37:11 Martinko.
Vidíš vše pouze ze svého pohledu a tak je to normální. Ty žiješ v určitém prostředí a dle toho máš nastavené svoje normy. Ty normy jsou správné a platné ve tvém prostředí a mezi lidmi se kterými se stýkáš. Svět však není pouze toto prostředí, které znáš a pro které platí to co říkáš. Nemají všichni lidé povinně IQ vyšší sta a nežijí všichni lidé v prostředí pro jejich celkový stav vhodném.Když o nich nevíš vše, nemůžeš je soudit a určovat jim, jak by měli myslet. Oni toho mnohdy nejsou vůbec schopni. Podívej se příkladně na lidi, kteří propadli alkoholu.Mnohdy se jedná i o lidi kteří měli vysoké IQ a třeba to byli i lidé s velice vysokým vzděláním.Dnes jsou to bezdomovci permanentně v opilém stavu. Dnes již tito lidé nedokáží mysle normálně a ty tvoje normy nejsou schopni dodržet. Nebo třeba narkomani ,či lidé mentálně zaostalí. Kdybys je poznala blíže,poznala bys, že je vše mnohem a mnohem složitější, že často žijí na hraně svých schopností a víc už nemohou. Že klidně zahodí ten nedopalek kdekoliv a kdykoliv a vůbec nepřemýšlí o tom, že by to bylo špatné. Je možné říci, že člověk na určité úrovni má tendenci soudit ty, kteří jsou na úrovni dle jeho norem nižší. Jenže ta úroveň není jen jeho vlastní zásluhou. Představ si, že by ses narodila třeba v romské rodině, kde by otec kradl a matka živila prostitucí. Ten svět by se tě zdál zcela normální a uznávala bys normy této úrovně. Vím, že je pro tebe nesmírně těžké si to představit a vidět sebe na takové úrovni, ale skus to. Třeba tě cosi podstatného dojde.
MB |
harleyka |
Posted - 12/06/2007 : 11:09:29 Slávku,
já vím, že to není tak jednoduché, a proto jsem taky říkala (teda doufám ), že jsem to myslela s nadhledem... Víš, pokud má člověk chuť pracovat, tak tu možnost vždycky má. To je jako u nás na škole. U nás ve třídě jsou lidi, kteří mají na to, aby tuto školu dostudovali, a někteří by klidně mohli mít i vyznamenání - chytří jsou na to dost. Ale většina lidí na to kašle, jde jim jenom o to, aby postoupili do dalšího ročníku a "nějakým způsobem" dali maturitu. A to se pak člověk nemůže divit, že jim to náhodou nevyjde a musí dělat reparát, protože na to celý rok kašlou...
A pokud člověk chce něco dělat a nemůže sehnat práci, myslím, že pro něj není těžké postarat se o pořádek v našem městě. Upřímně, kolikrát nevyhodíte žvýkačku do koše, nemluvě o vajglech (pokud tady někdo kouří), atd... A dělat pořádek kolem sebe by mělo být i naším zájmem, neměla by to být činnost, kterou odsuzujeme... Neříkám, určitě to není tak příjemné jako sedět si někde v kanceláři s výhledem do dáli, kde je klimatizace a čisté záchody, ale je třeba si uvědomit, že i tu budovu musel někdo postavit a ty záchody někdo čistí a nejsou to zrovna příjemné práce... |
Miloslav Bažant |
Posted - 06/06/2007 : 09:21:24 Ohledně nucených prací. Ty bych zavedla a to rozhodně, ale hlavně pro nezaměstnané, kteří žijí na podpoře
Martinko. Na toto jsem reagoval. Ono to vyznělo jako bys stavěla ty zločince nad ty nezaměstnané.Zločinci ať jsou v pohodlí a nezaměstnaní ať jsou potrestaní nusenou prací. Je mně jasné, že jsi to tak nemyslela,ale prostě to tak vyznělo. Já jsem přišel o práci, když mně bylo 55 let. V těchto letech už je hodně obtížné najít odpovídající práci. A tak jsem využil toho, že umím hrát a zpívat a živím se muzikou. Podporu jsem nikdy nepobíral a to ani tehdy když zrušili místo kde jsem dělal a ze dne na den jsem byl bez práce.Kdybych nastoupil na nějaké podřadné místo, kam by mne nejspíš vzali v mém věku,apk by netolerovali, že mám pátky a soboty obsazené něčím jiným a nemůžu dělat třeba odpolední, nebo noční. Kdybych skončil s muzikou, měl bych ve výsledku mnohem méně peněz, než mám takto. Proč to píši? Ono to Martinko někdy tak jednoduché, jak to vypadá a abys to mohla posoudit, musela bys vědět o tom mnohem víc. Jistě jsou lidé, ktrým život na podpoře vyhovuje,ale je řada těch, pro které je to jediná možnost jak přežít a nemusí být právě nemocní. Stačí když nepatří k mladým o které je zájem a v okolí není pro ně vhodné pracovní místo. Vždy jsem si říkal, že já se vždycky uživím, protože zvládám dost oborů, zkrátka toho dost umím. Dnes už vím, že je tomu jinak. Mohl bych třeba dělat autoklempířinu, dělal jsem ji za komunistů jako živnost a byl jsem velmi známý pečlovostí i nízkou cenou. Jenže jsem poznal, že na to již nemám tu potřebnou energii a navíc nemohu mít kvůli muzice rozřezané ruce od plechů. A tak bych mohl pokračovat od jednoho oboru k druhému a zjišťovat, že co se člověk v mládí naučil, to mu ve stáří nemusí k ničemu být. Ale naučil jsem tomu syna a ten je dnes stejně vyhlášený, jako jsem byl já, když jsem byl mladší. A tak jsem již dnes soudům nezaměstnaných dost vzdálen.Ono to není tak jednoduché, jak tě to může připadat.
MB |
|
|