T O P I C R E V I E W |
Miloslav Bažant |
Posted - 03/04/2007 : 09:00:45 Je pro mne zajímavé, že jakmile se začne hovořit o filosofii, každý začne být vážný.Já si myslím, že je hloupé brát život tak vážně, když stejně skončí smrtí. Co vy na to?
MB |
15 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Miloslav Bažant |
Posted - 19/04/2007 : 16:56:57 AngelOf.
Hahaha.Já také.
MB |
AngelOf |
Posted - 19/04/2007 : 14:04:43 quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Kdyby tak šlo nějak urychlit to globální oteplení abych nemusel topit vůbec. To by ze mne byl v tu chvíli ekolog, jako hrom.
Pracuji na tom.
Vase Lidstvo.
|
Miloslav Bažant |
Posted - 19/04/2007 : 13:48:08 Oldow.
A věříš tomu že s tebou plně souhlasím? Tak nějak je mně bližší stát se potravou pro živé červíky a různé ty bakterie, než se zmněnit na mrtvý sajrajt a smog. Ten obřad mne vůbec nezajímá.I kdyby kněz mluvil jako kniha, já ho stejně neuslyším a nebudu mu moci oponovat, či jej něčím dožrat abych s toho měl alespoň srandu. S tou ekologickou daní mne pořádně štvou. Já topím uhlím v kotli a mám kotel tak seřízený, že jde s komína ménmě dýmu, než od sousedů, kteří topí na plyn.Plyn je však pro mne příliž drahý a tak asi přejdu na dřevoplyn. Kdyby tak šlo nějak urychlit to globální oteplení abych nemusel topit vůbec. To by ze mne byl v tu chvíli ekolog, jako hrom.
MB |
Oldow |
Posted - 19/04/2007 : 11:38:53 Rajisi Tak to je o cem jsem mluvil v rvni casti. Kompletni prechod na obnovitelne zdroje neni v demokratickych podminkach diky sve neefektivnosti mozny. Jo, mit moc ovlivnovat sdelovaci prostredky a vladnout sam, dalo by se o tom premyslet, ale myslim, ze bych do toho stejne nesel, naklady obri a vysedek neni vubec jisty, jak jsme rekli, porad neni jasne, co vlastne globalni otepleni zpusobi. Miloslave Ekologove se snad nechaji zahrabat, ne? V krematoriu jsem byl jako pozustaly a muzu rict, ze tady klesla dusevni kultura az na dno. Pohrby na bezicim pasu, velmi dobre mluvici knez, ktery ale dotycneho moc neznal - proste profik, pohreb, pauza na cigo a kafe, pohreb, obed, dva pohrby od pondeli do patku. To at me radej pohodej toulavejm psum. Zahrabat, jedine. A jeste usetris prostredi.
|
rajis |
Posted - 19/04/2007 : 10:49:56 Oldow,
to není tak docela pravda co říkáš. Jde především o to, abychom přestali spalovat fosilní paliva a energii čerpali z obnovitelných zdrojů. Ke snížení jistě povede tzv. uhlíková daň. To je asi tak nejrozmnější a společensky nejpřijatelnější řešení.
Miloslave,
kdyby ekologovy ostatky nebyly v urně, tak by posloužil jako lahodný pokrm pro půdu. |
Miloslav Bažant |
Posted - 19/04/2007 : 07:18:35 Pánové
Dovolte trošku humoru i když černého. Co zbude s největšího ekologa na světě, když natáhne bačkory? Hnusný sajrajt, popel, prach a fůra smradu a smogu.
MB |
Oldow |
Posted - 18/04/2007 : 23:48:45 Hmm ony veci casto vypadaji jinak, kdyz se na ne podivame podrobneji. Uvedomujete si, ze jsme to my, kdo zpusobuje nejvetsi znecisteni, cpe se jidlem, zatimco jini lide hladovi, jezdi sam autem, cte noviny na nerecyklovanem papire? Ono je velmi tezke priznat, ze jsou to uplne obycejne vseni navyky, ktere tu planetu nici. Neverim, ze dlouhodobe udrzitelny rozvoj znamena tridit odpad. Trideni odpadu jiste pomuze a ma smysl, ale nic nezmeni. Problem totiz nejsou politici, problem nejsou ti druzi, co to nechapou, problem jsou uplne obycejne veci, ktere delame, o kterych nepremyslime a ktere se jen tak nezmeni. Ja to vidim tak, ze az bude situace neunosna, snizi se v dusledku dusledku (fuj) nasi cinnosti populace na prijatelnou uroven. Muze taky vyhynout cela, coz by bylo jiste mrzute, jenze dokud zije jeden clovek zbyva nadeje a jakmile umre, neni nic, takze nadeje je vzdy.
|
rajis |
Posted - 18/04/2007 : 20:13:21 Miloslave,
navzdory tomu, že by se v mém městě náležitě netřídil odpad, třídil bych ho i tak. Přitom by se vůbec nemuselo jednat o nějaké demonstrativní akce. Jednak samotný akt třídění mám natolik zautomazivoaný za ta léta, že mi to žádný problém nedělá a také jsem s tím začal hlavně proto, že jsem chtěl. Nebylo to z důvodů ,abych si potom mohl na každého ukazovat, že ničí Zemi a je mu to šumafuk. Tím co jsem zde napsal ani nikoho nenapadám, jenom jsem si hájil svůj názor. Třídit odpad a podobné věci je na každém z nás, naše rozhodnutí a každý ať se rozhodne jak chce. Já jen doufám, že těch co jsou ochotni třeba ten odpad třidit, bude přibývat.
|
Miloslav Bažant |
Posted - 18/04/2007 : 17:44:43 Rajisi.
Ano souhlasím.Kdybych byl někde na severu a věděl, že ten tříděný odpad neskončí na stejné skládce jako netříděný, pak bych nejspíše třídil, protože by mělo význam. Zde však jsem poznal opak a tak netřídím, ale v žádném případě netvrdím, že je to stejné všude.Třeba tam, kde bydlí Richard, nebo třeba ty.To si musí zjistit každý sám, aby nedělal cosi sice demonstrativního, ale zcela zbytečného. Stejně tak bych jezdil raději v tichém pohodlném elektromobilu,ale zatím to není reálné. A tak dělám pouze to, co reálné je a má nějaký význam.
MB |
rajis |
Posted - 18/04/2007 : 17:22:54 Miloslave,
přece po jedné špatné zkušenosti s jakýmsi ekologickým aktivistou, nemůžeš vyvozovat závěry, že většina se tak chová taky. Samozřejmě, že ekologové za posledních 10 let získali určitou moc a korupce tam existuje. Kde taky není?
Osobně si myslím, že třídění odpadů má smysl, ikdyž se třídí jenom jejich malá část. V mnoha zemích, třeba těch severských recyklace funguje celkem spolehlivě, tak proč by nemohla fungovat tady? Taky asi záleží v jaké lokalitě bydlíš a jak starosta nakládá s rozpočtem, který má, někdo ho víc ukrojí na odpadky, někdo na stavbu silnice.
|
Miloslav Bažant |
Posted - 18/04/2007 : 15:18:39 Richarde.
Protože vím kde tříděný odpad končí, netřídím jej,ale uklízení považuji za samozřejmé a myji se i když vím, že se znovu ušpiním. Je to pořádný rozdíl a není to možné směšovat. Kdybych věděl, že za pět minut mně kdosi před barák vyveze fůru smetí,či mně kdosi vysype na hlavu vědro sazí pak bych to uklízení a mytí nejspíše odložil a to je podobné jako s tím tříděním odpadu. Nejbližší kontejnery jsou zhruba kilometr od domu, takže bych abych svět trošku zmněnil klepšímu doma ukládal do pytlů plasty, papír a sklo, potom bych to nesl do těch kontejnerů a šel domů. Přitom bych věděl že to skončí na stejném místě, jako když to prostě hodím do popelnice. Takový ekologický šílenec zase nejsem a ani by to nemělo valný význam. I když kdo ví? Večer bych si třeba mohl říci se Švejkem." To jsem byl ale dneska zase dobrý."
MB |
noemus |
Posted - 18/04/2007 : 14:43:07 Myslím, že si nerozumíme, já mluvím o úctě k práci a o tom, že jí je podle mne schopen i popelář. Podle mne je to věc výchovy a trochu i sebevýchovy a ne schopností. Nikdo po tom popeláři nechce aby napravoval to v čem je malým pánem.
K té směšnosti: To by mu také mohlo připadat směšné, že uklízím v okolí svého domu odpadky, nebo vůbec uklízení. Vždyť za týden tam zase bude nepořádek. Je-li to pro něj směšné, tak si asi také doma neuklízí, vždyť je to zbytečné, zase bude nový svinčík. To je přeci absurdní. I popelář je podle mne schopen takovéto věci chápat. Já osobně dělníky (či řemeslníky), kteří mají nějakou čest a dokáží si práce vážit znám. Všichni takoví asi nejsou. Ale nároky bychom kvůli tomu asi snižovat neměli, to bychom asi žádné změny nedosáhli. |
Miloslav Bažant |
Posted - 18/04/2007 : 14:15:55 Richarde.
Ty stále nechápeš, že lidé mají různé priority. To co je pro tebe důležité, nemusí být až tak důeležité pro druhé. Já mohu ze své úrovně pochopit, že to tvé jednání je správné,ale třeba ten popelář má své priority zcela jiné a třeba ani na to nemyslí, že by to bylo nějak nesprávné. Prostě dostal příkaz a splní li jej dostane plat kterým živí rodinu, nebo třeba si může koupit panáka v hospodě. Ten panák pro něj může být důležitější, než ekologie pro tebe. To není škatulkování lidí, ale realistický pohled na skutečnost jaká je. Z pohledu toho popeláře může vypadat tvoje jednání směšné, protože zná konečný výsledek, zatím co ty ne. Můžeš se rozčilovat, když zjistíš, jak tomu je,protože b´tím byla znehodnocena tvoje snaha,ale pokud nemáš schopnost zmněnit systém, pak jsi v tom stejně bezmocný jako on.Pokud však bys dokázal vytvořit další firmy s dostatečnou kapacitou, pak by to ten popelář vozil tam a cítil by, že je to tak správné. Venkoncem on mně na to upozornil a to znamená, že to jemu samému nelíbí,jak tomu je třeba i to, že cosi tak chybného musí dělat.
MB |
noemus |
Posted - 18/04/2007 : 14:00:39 Netvrdím, že popelář je méněcenný. Ale taky se mi nelíbí škatulkování lidí. Kdy se o někom paušálně řekne, že je jen popelář a nemůžeme tedy po něm chtít aby byl zodpovědný, aby přemýšlel a aby měl nějakou profesní čest. Přesně tak mi zní to co říkáš. Ne já to ty ho považuješ za méněcenného - či méněschopného.
Myslím, že i on je schopen posoudit zda to co dělá je správné. Jsem přesvědčen, že v tebou uvedeném případě je více než zřejmé, že je něco v nepořádku. A nevěřím, že to ten popelář neví.
Já po tom popeláři nežádám nic co by pro něj nebylo uskutečnitelné. Žádám jen aby měl úctu k cizí práci. Toho by měl být schopen i popelář. Stačilo by mi, třeba kdyby si špatnost toho co dělá uvědomoval a dokázal alespoň sám sobě přiznat, že i on se na tom podílí. Pak už záleží jen na něm jestli s tím něco udělá, ale to po něm já rozhodně nemohu chtít, to mohu chtít jen po sobě.
|
Miloslav Bažant |
Posted - 18/04/2007 : 13:32:00 Richarde.
Říká se, že každý soudí dle sebe. Někdy je to chyba. Ty máš určitý rozhled, určitý intelekt a schopnost uvědomit si následky. Máš také své zásady, které z toho vyplývají a proto totéž předpokládáš i u ostatních. Jenže stejně tak bys mohl žádat o dětí v Jedličkárně aby zvládli jadernou fyziku. Ten popelář se jistě vzhledem k tobě čímsi podstatným liší,ale neznamená to, že je proto pitomec. Stará se o rodinu a dělá to co je pro něj nejvohnější v rámci jeho schopností. Tomu odpovídají i jeho zásady a normy. Pokud toto nechápeš a vše co je pod tvojí úrovní považuješ za méněcenné, pak nevím, komu to ošklivé slovo přináleží více. Oni lidé nejsou jen od tvojí úrovně výše,ale i níže a nejsou proto méněcenní.
MB |
|
|