T O P I C R E V I E W |
Alistor |
Posted - 29/03/2007 : 09:15:34 Já teda osobně používám win xp ale mám doma i fedoru.Nešlo mě tam ale třeba pouštět MP3 a to sem tam přitom instoloval jak přehrávač tak i ovladeče.Taky mě nešli přehrá DVD filmy.Používal se G-NOME jako grafický prostředí. |
15 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Miloslav Bažant |
Posted - 07/04/2007 : 08:56:52 Richarde. Opět jsi mne překvapil. Ten program jsem si stáhnul a nainstaloval. Ten Outlock expes mám. Nainstaloval se s Windowsem,ale já jsem ho nevyužíval.protože jsem nevěděl jaké by mohl mít výhody. E maily jsem psal i četl přímo ve schránce. Nyní se na to podívám a vyskouším oba programy.
MB |
noemus |
Posted - 06/04/2007 : 11:15:06 Emailový klient je program, který se připojuje např k seznamu a stahuje z něj emaily, ty si pak můžeš pohodlně prohlížet i když právě nejsi připojen, rovněž ti umožňuje třídění, filtrování a další možnosti
Doporučuji ti stáhnout si a nainstalovat Thunderbird, další možností je např Outlook, ale ten není zadarmo Thunderbird je ke stažení zde: http://download.mozilla.org/?product=thunderbird-1.5.0.10&os=win&lang=cs
Uvedený link je na českou verzi Thunderbirdu, já ho také používám, takže ti budu moci nejlépe poradit
Mimochodem, ten email si ze svého příspěvku smaž, jestli nechceš další spamy, tyhle příspěvky jsou veřejné a lze je číst i bez přihlášení |
Miloslav Bažant |
Posted - 06/04/2007 : 10:47:27 Smazáno. |
noemus |
Posted - 06/04/2007 : 10:35:17 Tak v tom případě bude pro tebe nejlepší zakládat si zvláštní složky a vytvářet k nim filtr, třeba podle adresy nebo části adresy a poštu do nich třídit
Jaký používáš emailový klient? |
Miloslav Bažant |
Posted - 06/04/2007 : 10:24:18 Richarde. Zdravím tě.
Ono je tak trošku složitější. Přijali mne mezi sebe místní celebrity muziky, hlavně rockové a já si toho nesmírně vážím a dá se říci, že jsem na to hrdý. Tohle oni mezi sebou provozují a snad je to cosi, čím si vyjadřují jakousi sounáležitost, že k sobě patří. Stejný účel má i odpověď, pokud možno vtipná, nebo nějak šokující. Kdybych to posílal do koše a neodpovídal, pak bych s té skupiny vypadl a nikdo by se již se mnou nebavil. To by mělo další důsledky, protože oni mne dalším lidem doporučují a to pro mne znamená vystoupení a co budu lhát i výdělek. A tak musím to břemeno přijmout,ale zajímalo by mne jak toto přesměrovat kamsi jinam, kde by to nezakrylo třeba objednávky na vystoupení a podobně. Ono je toho skutečně hodně a už se mně stalo, e jsem díky tomu přehlédl mail objednávky na vystoupení a to na den, kdy jsem měl okénko, čili volno a seděl jsem doma.
MB |
noemus |
Posted - 06/04/2007 : 09:50:21 Můžeš si svého emailového klienta zkonfigurovat, tak aby poštu těchto lidí házel do koše nebo do spamu, sice tím budeš riskovat, že něco důležitého přehlédneš, ale to už je na tvém uvážení
Taky můžeš vytvořit zvláštní složku kam se ti tyto emaily busou ukládat a jednou za čas to zběžně projít
Taky nemusíš odpovídat na každou blbost, když ti někdo každou chvíli pošle žertovný obrázek tak odpověď stejně nečeká. Já osobně takové emaily považuji za spam a "kamarád", který mi je posílá u mne velmi klesne ve vážnosti. |
Miloslav Bažant |
Posted - 04/04/2007 : 13:33:29 Richarde.
Nejsem také pro plýtvání a kdybych ta komponenty platil, asi bych jednal jinak,ale toho vyhozeného, co ještě fungovalo je hodně, včetně celého a funkčního notebooku. Jakmile je to příliž zastaralé, tak na tom nejde ten, či onen program a tak to putuje na půdu do bedny a je toho tam požehnaně. Kolikrát někdo s přátel přijde, že by potřeboval nějakou kartu do starého počítače a když mu ukáži bednu, aby si vybral, kroutí nad tím hlavou a nejraději by odnesl všecko. Největší legrace je, že já laik před mnohými z nich vypadám jako superodborník, který si poradí se vším. Jsou holt větší laici než já. Největším problémem je nyní spam. On to není skutečný psam, ale funguje stejně. Při šedesátinách jednoho muzikanta jsem se seznámil s několika dalšími a oni mne zařadili mezi přátele. To by nebylo nejhorší, ale oni si rozesílají různé prasečinky a vtipy. A tak mám v emailové schránce každý den několik mailů a musím na ně odpovídat abych někoho neurazil, eventuelně se té blbiny sám zůčastňovat, což mně zabírá dost času, který bych potřeboval jinde. Jak se stát nepřístupným,ale aby oni nevěděli, že se tím chráním před nimi. Myslíš, že je to možné?
MB |
noemus |
Posted - 04/04/2007 : 08:54:05 Firewall se stara o kontrolu "oken", ktera tvuj pocitac otevira do sveta, takovym oknem je napr. ftp, nebo brouzdani po webu. Jak jsem rekl ve WinXP je firewall integrovan, mit ho zapnuty a zkonfigurovany povazuji za velmi dulezite.
Programy o kterych jsem mluvil jsou samostatne, ale doplnuji instalaci samotnych windows, tak aby se pocitac dal k necemu uzitecnemu pouzit. Byla to ma reakce na tve prohlaseni, ze jsi nainstaloval windows a mel jsi hned vse potrebne.
Ad disky s linuxem: Za cely svuj zivot jsem nevyhodil jedinou komponentu pocitace, ktera jeste fungovala a neudelal to ani zadny muj pribuzny. Zkus pochopit, ze linuz vetsinou pouzivaji lide se specifikym pohledem na svet a neplytvani podle mne do tohoto pohledu bezvadne zapada. Pravdepodobnost, ze by linuxar vyhodil disk ktery jeste funguje se podle mne blizi nule. |
Miloslav Bažant |
Posted - 04/04/2007 : 08:25:41 Richarde.
Jediné co neznám je Firewal. Ten nevím k čemu je a slyším to slovo prvně. Jinak vše mám , včetně těch inovací.Jen jsem to považoval za samostatné programy a nikoliv doplnění Windows.Odtud pramení to nedorozumění s kompletností Windows.Mám navíc i hudební programy, které dokáží identifikovat šumy a nahrávku dokonela vyčistit, Spolupracují s Windows (Linux nebyl uveden jako spolupracující OS)a přesto se nedá říci, že by byly doplněním Windows. Je skutečností, že mnohokrát nevím, k čemu určité programy jsou. Instaloval jsem příkladně nějaký program a zeptalo se mne to, zda chci anistalovat adobe acrobat. Tak jsem blahosklonně odkliknul ano a podobně tomu bylo u řady programů. Včera jsem omylem kliknul na maličkou ikonku ve Skype a otevřela se mně stránka pro Update. Tak jsem to stáhnul a instaloval. Mám kameru Logitech, nic moc.Dostal jsem ji od O2 při zavedení internetu,ale od včerejška pracuje mnohem rychleji, dokáže sama zaostřit a podobně. A tak toho nelituji i když jsem nevěděl, zda to k něčemu bude a jestli to nebude horší, či pramenem komplikací. Jsem prostě laik a můj styl je pokus omyl. Postavit počítač však pro mne není problém, zvlášť od té doby, co jsem se dozvěděl o skládce v Německu, kam vyváží počítače. To co se tam najde, za to bych zde zaplatil tisíce.Kamarád to tam rozebírá na desky a vozí toho domů plný kufr auta. Jediné co musíme zaplatit je basa plzeňského pro místního barda, který nám zavolá, když přijde nová zásilka. Když to zmokne, není to k většinou k ničemu. Někdy se tam najdou hotové poklady a tak stavím počítače ačkoliv o nich teoreticky velmi málo vím. Zajímavý na tom je fakt,že když skouším pevné disky (většinou jsou vadné), najdu zde z devadesáti procent Windows a zbytek Macintosch.Linux jsem ještě nenašel.
MB |
noemus |
Posted - 03/04/2007 : 14:51:44 Plně s tebou souhlasím, Slávku. Vždyť já také windows používám i když především na zábavu. Linux mám jak jsem předeslal na programování a experimenty. Dnes už není instalace linuxu tak komplikovaná jako dříve, ale i tak bych ji asi každému nedoporučil. A právě pro tebe, pokud nahráváš audio, jsou Windows asi lepší.
Ale nemyslím si, že u windows platí, že je nainstaluješ a máš v nich vše potřebné, to je dost daleko od pravdy. Někomu to snad může stačit, ale minimálně bych si stáhnul nejnovější ovladače grafické a zvukové karty, případně ještě základní desky, někdy jsou nutné i další věci.
Určitě bych nezapomněl na antivirus a antispyware, eventuelně ještě firewall (pokud nestačí ten integrovaný ve WinXP) Dále Openoffice, pokud si nechceš připlatit a koupit MS Office, Adobe Acrobat, WinAmp, Total commander, a další spoustu programů, které např já považuji za základní a které v základní instalaci nejsou.
(Podotýkám, že když nainstaluji vhodnou distribuci linuxu, tak v ní už opravdu mám dost velký výběr programů se kterými mohu skutečně pracovat, i když i u linuxu mnoho věcí dostahuji po instalaci (např výše uvedená podpora mp3, ale to je nutné i ve windows)) |
Miloslav Bažant |
Posted - 03/04/2007 : 13:57:20 Rozumím Richarde.
Pochopil jsem, že má Linux mnoho výhod, ale tyto výhody mohou být pro mne, při mých znalostech nevýhodami. Počítač používám v první řadě jako digitální magnetofon ve studiu a psací stroj při spisování. Další využití je pro mne a rodinu zábava. Ten Bimbous mně naistaloval co potřebuji sám a nemusel jsem shánět ani vybírat doplňkové programy, vyjma speciálních na muziku,či Wordu na psaní. A tak mohu uznat, že má Linux výhody, ale u Bimbousu nejspíš zůstanu. Nerad si dělám starosti tam, kde nemusí být. Kdybych byl firmou,pak bych se nejspíš rozmýšlel jinak.
MB |
noemus |
Posted - 03/04/2007 : 11:40:35 quote: Originally posted by Alistor ... co je lepšího na Linuxu a naopak ,oprati windows systemu.
Předně bych rád podotkl, že linux je ve skutečnosti vlastně jen samotné jádro (kernel), tedy to co se spouští při bootování počítače. Dále bych do toho ještě zařadil ovladače, i když tady už ta dělící čára není tak jednoznačná.
Dále bych ještě k linuxu, jako takovému, zařadil základní knihovny nutné pro běh zkompilovaných programů.
Vše ostatní je vlastně už jen doinstalované softwarové vybavení, které se může lišit podle potřeb uživatele.
Z toho co jsem napsal by mělo být každému jasné, že ptát se například jak se mi líbí linux je dost zavádějící, protože bych na to mohl odpovědět jen programátorovi a myslel bych tím jak se mi líbí jádro linuxu (jak se mi líbí jeho architektura, zdrojáky, atd.)
Právě tohle je jedna z věcí, které se mi na MS nelíbí, často je totiž zdůrazňován vzhled, ale uživatel není upozorněn, že operační systém je pro něj vlastně neviditelný a jeho vlastnosti rozhodně nepatří mezi věci které mají "look and feel". Dokonce by se dalo říci, že čím lepší operační systém je, tím méně o něm uživatel ví a může se soustředit na to k čemu počítač má.
To co uživatel vidí ve windows není samotný operační systém, ten je ve windows stejně neviditelný jako v linuxu. To co vidí je jen desktop, je to jen grafické prostředí, které běží jako nadstavba nad operačním systémem. Samotný systém klidně může běžet bez oken, jen v textovém režimu, stejně jako DOS.
Toto je v linuxu více odděleno a tak je možné aby existovalo více alternativ grafického prostředí, které si navzájem konkurují a těží z toho samozřejmě uživatel. Vůbec konkurence je to co já považuji v problematice linuxu za nejdůležitější a za největší výhodu oproti windows.
Na rozdíl od Windows existuje totiž v současné době hned několik tzv. distribucí, které jsou vyvíjeny zcela profesionálně a také komerčně, a to různými firmami (Novell - SuSE, RedHaT - RedHaT a Fedora, Mandrake, ...), je tu tedy konkurence, která u windows značně chybí.
To co si uživatel kupuje jako operační systém windows je ve skutečnosti také "distribuce" a ne jen samotný OS, ale na rozdíl od linuxu existují jen distribuce od MS - XP home, XP Professional nebo Vista Home Basic, Vista Ultimate, atd..
Jako největší výhodu linuxu tedy kladu možnost výběru, to že mne linuxové distribuce tolik neomezují v tom co a jak si nainstaluji.
Ve windows je např. problém mít naistalováno více verzí internet exploreru zároveň, je to proto, že je svázán přímo s grafickým prostředím, je to evidentní nevýhoda. Protože mnoho webů je stále závislých na určité verzi IE a je tedy problém požívat tyto weby a zároveň chtít nejnovější verzi IE. To za předpokladu, že se chci striktně držet produktů MS. Nevýhoda je to i proto, že mnoho firem si potrpí na stabilitu a nechtějí si rozbít vyzkoušenou konfiguraci počítače instalací nové verze IE. Dost katastrofa například byly upgrady z IE 5.0 přímo na 6.0, musel se provést nejdříve upgrade na 5.5 a i tak bylo dost velké riziko, že se vám operační systém rozhaší tak, že bude nutná jeho reinstalace, věřte mi, že vím o čem mluvím. Tohle se vám v žádném linuxu prostě nestane, když něco nainstalujete, tak je to jen další program, který můžete zase normálně ostranit. Že by jste riskovali zničení operačního systému instalací uživatelského programu, je v linuxu, ale i v jiných OS (FreeBSD, Solaris, Unix) nemyslitelné, to je prostě rána pod pás. To se ve slušných systémech nedělá.
I v linuxu je samozřejmě možné si systém zničit, ale napřed musíte použít admninistrátorský účet, který vám (záměrně) dovolí dělat vše, tedy i vymazat systém. Tady, ale samozřejmě nejde o to zda je to možné. Ale o to zda je to obvyklé, zda je to nepsané pravidlo. Autoři linuxových programů dodržují určitá pravidla a uživatelé těmto autorům důvěřují, že je dodržují. Je to tedy založeno na důvěře. Zatím se pokud vím moc často nestane, že by někdo důvěru zklamal, to se totiž velice rychle v linuxové komunitě rozkřikne a takové programy se pak k ostatním uživatelům vůbec nedostanou - a nedostanou se především ani do běžných distribucí.
Z hlediska architektury bych dále vyzdvihl jako výhodu linuxu lepší multithreading - laicky: běh více věcí zároveň. Jistě znáte situaci, když ve windows něco kopírujete a nemůžete dělat nic jiného dokud kopírování nedoběhne. Nebo to strašné hrabání na CDROM když ho právě nepoužíváte. To se vám v linuxu nestane. V linuxu mám klidně puštěnou kompilaci velkého projektu, kopírování filmu, a ještě normálně dál pracuji a vliv to má na práci nepatrný.
Linux ovšem potřebuje (ne nutně, ale je to lepší) trochu více paměti než XP. U Vista je jasně vidět, že se situace srovnává a nároky na paměť jsou teď více méně vyrovnané. Totéž platí pro výkon stroje na kterém linux běží. Myslím, že teprve s příchodem Vista se stává linux zajímavou alternativou pro mnoho firem - normální uživatelé mají počítač často spíš na hry a zábavu a tam windows stále vede (když musíte občas reinstalovat a odvirovávat, tak to nevadí že, firmám to ale dost vadí, stojí je to peníze). |
rajis |
Posted - 31/03/2007 : 20:07:14 Ahoj Miloslave,
nabízené programy ke stažení u Windows je opravdu legální si stáhnout, je to logické, koupil sis jejich operační systém, tak ti nabízejí různé programy a vylepšení k tomu co sis koupil. Bohužel na internetu nabízejí však i zcela jiné programy, které se s tím co se stahuje k Windows nedají srovnávat. Na těch slovenských stánkách co jsi měl převzít, sis mohl stáhnout třeba Windows, které stojí tisíce korun. K tomu, aby je takto nabízeli museli překonat ochranu systému - cracknuli to a pak tuto upravenou verzi (její ochranné systémy proti kopírování byli buď vyřazeny nebo se určitým způsobem obešli) dají na nějaký server a zdarma to nabízejí. Není myslím klíčové jestli ty při stahování musíš překonat nějakou ochranu, spíš jde o to, že pokud nabízený program není freeware, shareware či demoverze, tak se s nějvětší pravděpodobností jedná o ilegálně upravený (cracknutý) komerční program. |
Miloslav Bažant |
Posted - 31/03/2007 : 11:15:52 Richarde zdravím.
Dlouho jsem přemýšlel mám li do vaší diskuse vstoupit. Víš jaký jsem laik přes počítače a hlavně přes názvosloví, či dokonce počítačovou hantýrku. Používám Windows 2000 profesional a jsem s ním velmi spokojený. No vždyť je pro blbce. Kdysi jsem koupil za tisícovku BMV 320, opravil a prodal za třicet tisíc. Bylo to nějaký rok po převratu a v Plzni vznikaly počítačové prodejny jako houby po dešti. A tak jsem vzal ty peníze a šel koupit počítač s nadějí, že to už musí být mašina. Domů jsem přinesl jeden barevný monitor 15 palců a počítač, 386 s jedním mega ram. Abych nezapomněl, před tím jsem měl ještě Snaidra, kde jsem musel opisovat program s knížky, opravit jej a když jsem to vypnul vše bylo pryč. Disketu jsem pro tento počítač nesehnal a jinou paměť to nemělo. S PC jsem začínal na dossu a psal jsem na T602. Potom jsem mněnil počítače a vystřídal všechny Windowsy až jsem skončil na té 2000. Dnes je pro mne jednoduché sehnat si součástky a postavit celý počítač od základní desky až po finále. Ta mašina na které nyní pracuji není špička,ale postavil jsem si ho sám. Jede na dvou a půl giga za vteřinu hard má 80 GB a celkem dobrou grafickou kartu. Hlavně již má napájení, které při výpadku proudu vypne a již nezapne. Jak vidíš vše popisuji místo abych řekl názvy.
Z toho co jsem napsal vyplývá, že jsem osoba neznalá. A nyní mně řekni, čím by byl pro mne výhodný Linux. Já ani nevím, co dokáže navíc, či jak se ovládá. Windows má zaregistrovaný,takže asi legální. Co se týká stahování programů, nemyslím že je to krádež. Vím že se na to jako autor programů díváš jinak, ale já si myslím, že krádeží by to bylo, kdyby bylo třeba překonávat nějaké ochrany. Na Internetu ty programy kolikrát sami vnucují, dokonce posílají nabídky formou E mailu. Nechal jsem updatovat software webkamery a v tu chvíli jsem dostal nabídky řady dalších programů. Co je nabízeno, není krádež. Může to být ukradeno tím, kdo to nabízí, ale to já poznat nedovedu. I na stránkách Windows nabízí programy ke stažení freeware.Je krádeží, když si je stáhnu a použiji? Vždyť je nabízí firma která je vyrábí.
MB |
Alistor |
Posted - 30/03/2007 : 17:30:45 Já vim co myslíš v podstatě když někdo má pirádskej softwer tak normálně krade a zamluvit se to prostě nená a já to beru.
Beru tě jako odborníka na slovo vzatýho tak bych rád abys mě napsal co je lepšího na Linuxu a naopak ,oprati windows systemu. |
|
|