www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Drak

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
tachyon Posted - 04/03/2007 : 05:01:22
Ktorá z mojich hláv mi odpovie na otázku :
"Ako je možné presvedčiť všetky moje hlavy o tom, že som rozprávková bytosť ?"

(Sme súčasťou jedinej univerzálnej bytosti a sme jej nástrojom pre uvedomovanie. Háčik je v tom, že túto jednotu nevidíme, alebo je zámerne zahalená .)
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
harleyka Posted - 30/05/2007 : 12:57:16
Už vím, co myslíš...
noemus Posted - 30/05/2007 : 12:50:27
quote:
Originally posted by harleyka
máš možná sice pravdu, ale k čemu je problém uvidět, když ho neumíš vyřešit? K čemu je problémy vymýšlet? Už tak jich máme dost :)

Když problém nevidíš, tak ho ani neřešíš. Ale k věci. Skutečnost není tak jednoduchá jak jsem to popsal. Matematik obcykle umí i problémy řešit. Jde, ale o to, že k vyřešení problémů už obvykle existují známé postupy a to zvládne i méně zkušený matematik. Jen vyjímečně se objeví problém, který nejde řešit tradičně. Ale sám fakt, že to tradičně nejde je takovým "pojmenováním" problému. A geniální matematik obvykle už otázkou naznačí směr odpovědi.
Vím, že to zjednodušuji.

Jistě víš jak mnoha lidem dělají v matematice problém slovní úlohy. To co je v nich těžké je právě schopnost pojmenovat problém. Tedy zformulovat rovnici kterou je třeba vyřešit.
Pokud už máš v zadání nějakou rovnici, tak už není tak těžké ji vyřešit.
Je to teď pochopitelnější?

harleyka Posted - 30/05/2007 : 12:13:23
Noeme,

máš možná sice pravdu, ale k čemu je problém uvidět, když ho neumíš vyřešit? K čemu je problémy vymýšlet? Už tak jich máme dost :)
noemus Posted - 03/05/2007 : 14:15:16
Mensisty jsem zrovna nemyslel, tam podle mne casto chybi ta fantasie.

Take je velky rozdil mezi "umenim" realizovat myslenku a schopnosti vylustit konkretni zadanou ulohu.

Na MFF nam jeden matematik rikal, ze velci matematikove problemy vymysleji a mensi matematikove je resi. Formulace nebyla presne tato, ale v zasade to vystihuje to oc tu jde. Genialita nespociva ve schopnosti vyresit konkretni problem. Ale ve schopnosti problem "uvidet".
Miloslav Bažant Posted - 03/05/2007 : 13:21:44
Richarde.

Ano, takoví lidé existují a často se sdružují do Mensy,kde potom luští hlavolamy a zabíjí tím svůj duševní potencionál, v touze ukázat svou genialitu druhým a povýšit tím své já. Tak nevím, zda i toto může být považováno za důsledek jejich geniality? Já bych tomu říkal promarnění daru od matky přírody. eee)

MB
noemus Posted - 03/05/2007 : 09:29:10
Existuji ovsem i lide kteri maji jak fantazii, tak schopnosti potrebne k jejich rozvinuti a overeni. Tem se pak rika geniove :o))
Miloslav Bažant Posted - 03/05/2007 : 07:11:22
Oldow.

Chceš li oddělit fantazii od vědy. Pak odděluješ obrazně řečeno karoserii od motoru. Fantazie je motorem vědy. Napřed je zde představa čili fantazie a potom óvěřování,čili věda. Napřed musí vzniknout myšlenka, že by Země mohla být i kulatá a poté přijdou na řadu ty výpočty. Jsou lidé, kteří jsou zdatní ve fantazii a ta schopnost výpočtů je u nich slabší. Jsou lidé kteří jsou naopak zdatní v těch výpočtech, ale fantazie je jejich slabou stránkou. Jedni bez druhých většinou k ničemu novému nedojdou. Dokáží li však spolu komunikovat, mohou se jejich schopnosti spojit v jeden celek a potom to může být prospěšné pro obě strany a o tom již může být ta filosofie, neboť otevírá cestu ke komunikaci mezi vědou a fantazií.

MB
Oldow Posted - 03/05/2007 : 00:46:41
Panove
Jsme moderni lide, meli bychom chapat, ze kazda vec ma sve misto a cas. Pro me je fantazie asi stejne duezita jako logika, ale spise dulezitejsi. Jenze filosofie je primarne o logice, potom az o fantazii. Kdyz prvniho cloveka napadlo, ze je zeme kulata, mel k tomu nejaky duvod (vypocty, pozorovani namorniku...) pokud duvod nemel a tvrdil to i ndale, byl s nejvetsi pravdepodobnosti blazen. Netvrdime veci, ktere nas napadly, jen proto ze nas apadly, nenazyvame je pradivymi. Ne tedy ve filosofii. Pokud si chcete hrat s fntazii a emocemi, doporucim vam kvanta knih, nebo muzeme zalozit tema, kde budeme beco tvorit. Ale sve k svemu prosim vas.

tachyon Posted - 26/04/2007 : 21:20:15
quote:
Originally posted by AngelOf

quote:

(Sme súčasťou jedinej univerzálnej bytosti a sme jej nástrojom pre uvedomovanie. Háčik je v tom, že túto jednotu nevidíme, alebo je zámerne zahalená .)

Ktery z mych neuronu mi odpovi na otazku :
Jak je mozne presvedcit vsechny moje neurony o tom ze jsem clovek?
(My neurony jsme soucasti univerzalni bytosti (cloveka) a tvorime jeho nastroj pro uvedomovani si. Problem je v tom ze my neurony tuto jednotu nevidime, anebo na to proste nemame.)

Ktery z mych lidi mi odpovi na otazku :
Jak je mozne presvedcit vsechny moje lidi o tom ze jsem lidstvo?
(My lide jsme soucasti univerzalni bytosti (lidstva) a tvorime jeho nastroj pro uvedomovani si. Problem je v tom ze my lide tuto jednotu nevidime, nebo na to proste nemame.)

Tak jako si neurony jen stezi uvedomi cloveka, tak by si clovek dost problematicky uvedomoval lidstvo (pokud by bylo lidstvo myslici bytost tak uroven tohoto vedomi by mnohonasobne prevysovala nase, podobne jako nase vedomi prevysuje mnohonasobne 'vedomi' - nebo rekneme uroven vedomi - neuronu)

Ak môžem (kto mi dal právo ? ) hodnotiť : Trefné.

Keď čítam vaše príspevky - obdivujem ten dôvtip a logiku s akou to tu píšete (Miloslav, AngelOf, Ace Rimmer aj Oldow) aj v ostatných témach. Nemám ten dar - vyjadrovať sa takto k veci. Často sa riadim intuíciou, ktorú neviem zrorumiteľne vysvetliť.

Na rozdiel od neurónov a od ľudstva má drak všetky hlavy na spoločnom tele. Stačí keď sa pozrie sám na seba. A takto je to aj s človekom. Ak začne hľadať sám v sebe - po čase pochopí, že je rozprávková bytosť.
AngelOf Posted - 21/04/2007 : 10:46:33
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

To je i můj názor,ale fantazie patří na začátek a potom by mělo následovat to chladné uvažování, které vyřadí to co reálné je a co není. Jenže to vyžaduje znalosti. Když chybí znalosti, je zde pouhá fantazie i s tím balastem a to není dobré. Stejně tak není to pravé pouze to chladné uvažování bez fantazie ... Právě u mne převažuje ta fantazie nad znalostmi a následkem toho mnohdy nedokáži odhalit ten balast. Jsem si toho však vědom.

Souhlasim Slavo. Fantazie a uvazovani patri k sobe.
Dulezite pro cloveka je aby se snazil fantazii a uvazovani skloubit a vyuzit co nejlip.

Pokud se to prezene s fantazii, pak muze clovek prozit trosku quijotovsky/chichotovsky zivot (no, to nezni zas tak spatne ...)
Na druhou stranu predstava cloveka ktery se snazi ze sebe 'vyrobit robota' a navic to (z povahy cloveka) nezvlada tak uplne a ovlivnuje sve zdanlive logicke chovani emocema ... brrr.
Miloslav Bažant Posted - 21/04/2007 : 07:37:06
AngelOf.
Máš moje sympatie. To je i můj názor,ale fantazie patří na začátek a potom by mělo následovat to chladné uvažování, které vyřadí to co reálné je a co není. Jenže to vyžaduje znalosti. Když chybí znalosti, je zde pouhá fantazie i s tím balastem a to není dobré. Stejně tak není to pravé pouze to chladné uvažování bez fantazie.
Nemáš dojdem, že jsem střelil do vlastního hnízda? Já ano. Právě u mne převažuje ta fantazie nad znalostmi a následkem toho mnohdy nedokáži odhalit ten balast. Jsem si toho však vědom.

MB
AngelOf Posted - 20/04/2007 : 12:06:07
quote:
Originally posted by Oldow

Angele
To nejak nechapu. Na svete neni zadna vnimajici entita slozena z samostane vnimajicich entit. Lidstvo nevnima a nema vuli, i kdyz clovek ktery ho tvori ma nekere reakce smerovane na chovani cele spolecnosti. Neuron taky nevnima, ani atomy nevnimaj. Mohli bychom konecne prestat s fantazii a venovat se uvazovani? Pokud si kdokoli chce zafantazirovat, doporucim mu knihu od lidi, kteri to dokazou mnohem lip nez my.

Heh ... myslim ze rozumim. Mas urcitou predstavu o svete a nedokazes se nad ni povznest.
Fantazie je motor. Urcite znas ulohy ktere zacinaji "Predpokladejme ze ....."
Moje prirovnani se vztahuje k danemu tematu.
Pripomina mi to trosku doby kdy lide fantazirovali o tom ze je zeme kulata .... zastupujes zde snad ulohu inkvizice?
Filozofie neni jen o chladnem uvazovani.
Miloslav Bažant Posted - 20/04/2007 : 11:24:32
Olodow.

Fatntazie je logika bez hranic a bez ní by mnohá logika nebyla poznána. Vždy je první fantazie a tato je poté upřesňována a regulována. Co na tom, že se tě líbí fantazie některých lidí více a druhých méně? Kdybych měl soudit, pak jen lidi bez fantazie, neboť ti k ničemu novému nikdy nedojdou.

MB
Oldow Posted - 20/04/2007 : 11:05:06
Angele
To nejak nechapu. Na svete neni zadna vnimajici entita slozena z samostane vnimajicich entit. Lidstvo nevnima a nema vuli, i kdyz clovek ktery ho tvori ma nekere reakce smerovane na chovani cele spolecnosti. Neuron taky nevnima, ani atomy nevnimaj. Mohli bychom konecne prestat s fantazii a venovat se uvazovani? Pokud si kdokoli chce zafantazirovat, doporucim mu knihu od lidi, kteri to dokazou mnohem lip nez my.

AngelOf Posted - 19/04/2007 : 22:10:46
quote:

Ktery z mych neuronu mi odpovi na otazku :
Jak je mozne presvedcit vsechny moje neurony o tom ze jsem clovek?
(My neurony jsme soucasti univerzalni bytosti (cloveka) a tvorime jeho nastroj pro uvedomovani si. Problem je v tom ze my neurony tuto jednotu nevidime, anebo na to proste nemame.)

Ktery z mych lidi mi odpovi na otazku :
Jak je mozne presvedcit vsechny moje lidi o tom ze jsem lidstvo?
(My lide jsme soucasti univerzalni bytosti (lidstva) a tvorime jeho nastroj pro uvedomovani si. Problem je v tom ze my lide tuto jednotu nevidime, nebo na to proste nemame.)

Tak jako si neurony jen stezi uvedomi cloveka, tak by si clovek dost problematicky uvedomoval lidstvo (pokud by bylo lidstvo myslici bytost tak uroven tohoto vedomi by mnohonasobne prevysovala nase, podobne jako nase vedomi prevysuje mnohonasobne 'vedomi' - nebo rekneme uroven vedomi - neuronu)

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000