www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Intuícia...

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
navi Posted - 07/01/2007 : 07:07:50
Aký máte vzťah k svojej intuícii?...

Charakteristika tohoto slova:

Z duchovného hľadiska intuíciu možno definovať ako stav a proces jedincovej mysle, ktorý rozlišuje,zisťuje, rozumie, chápe a vníma udalosti a javy, ku ktorým dochádza vo vnútornom a vonkajšom svete, bez potreby analyzovať, racionálne zvažovať, alebo hľadať dôkaz o tom, či to tak je,alebo nieje.Inými slovami, intuícia je stav vnútorného poznania, bez akýchkoľvek vonkajších dôkazov, že niečo je, alebo nieje správne, že niečo je,alebo nieje vhodné a že to niekto myslí úprimne, alebo nie.
Externejšie a vedeckejšie možno intuíciu definovať ako náhle, nečakané nazretie do toho, ako čo najúčinnejšie a najsprávnejšie vyriešiť nejaký problém, alebo nájsť riešenie naliehavého zámeru, ktorý je potrebné realizovať k vôli náležitému, učinnému a správnemu fungovaniu, alebo ako dostať správne odpovede na svoje otázky...
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
navi Posted - 10/01/2007 : 12:08:19
quote:
Originally posted by noemus
Ano tahle definice je přijatelná. Já bych ještě dodal, že dle mé zkušenosti jsou návrhy, které se v mé mysli objevují, značně ovlivněny tím co jsem se v minulosti naučil. Například v mém zaměstnání programátora (teď už dost zkušeného) se mi často stává, že hned vycítím, kde se skrývá potenciální problém, stačí mi jediný pohled. Pak se taková hypotéza musí ověřit, ale čím jsem zkušenější tím častěji můj první odhad situace vychází. totéž myslím platí i pro empatii. Obecně si myslím, že některé naučené činnosti se časem mohou přesouvat do podvědomí a lze to interpretovat tak, že se staly součástí mé intuice.

Intuícia vždy spolupracuje so skúsenosťami....Bez skúseností by namala na čo naväzovať...
navi Posted - 10/01/2007 : 11:56:47
quote:

[quote]Originally posted by ftarflon

Takže stručne: intuícia je, keď sa spontánne objaví v mysli "návrh na poznatok". Podľa toho, o aký druh poznatku sa jedná, hovoríme o intuícii takej alebo onakej. Dôležité je, že intuícia nám vždy dodá len návrh a nie zaručene overený poznatok. Overovanie, pokiaľ je vôbec možné, musí urobiť racionálna myseľ.

Zo všetkým súhlasím, len nepoužívam overovanie racionálnou mysľou... Chápanie hľadám v intuícii...V podstate by sa dalo povedať, že myslím intuitívne...
navi Posted - 10/01/2007 : 11:25:23
quote:

[quote]Originally posted by ftarflon
Takže poviem to tak, že to, čo u mňa považujem za prejav intuície, by som nepopísal slovami čakám, až ma niečo napadne. Lebo slovo čakanie sa u mňa spája s pasivitou. Veď aj ty píšeš, že skúšaš rôzne nápady, takže ani u teba to nie je len pasívne čakanie.

Souhlasím

Je rozdiel medzi koncentrovaným čakaním a medzi pasívnym čakaním...
navi Posted - 10/01/2007 : 11:21:52
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.

Mám přítele. Má už řadu patentů. Ten říká. Intuice je potvora. čekám na ni a ona nepřijde. Posadím se na záchodě, začnu tlačit a náhle je zde a já mám řešení. A tak tvrdí, že ta můza zvaná intuice sídlí na hajzlíku a chceš li ji poznat, musíš tlačit. To říká on, ale já jsem zjistil, že na mém hajzlíku nesídlí.Tlačil jsem až mně lezly oči s důlků a nic. Asi jí tam má jenom on.

MB

Väčšinou, keď tlačíš na hajzlíku, prestaneš rozmýšľať...V tom okamžiku nastupuje intuícia...Aspoň keď tlačíš, by si mal prestať rozmýšľať...
noemus Posted - 10/01/2007 : 10:04:50
quote:
Originally posted by ftarflon
Takže poviem to tak, že to, čo u mňa považujem za prejav intuície, by som nepopísal slovami čakám, až ma niečo napadne. Lebo slovo čakanie sa u mňa spája s pasivitou. Veď aj ty píšeš, že skúšaš rôzne nápady, takže ani u teba to nie je len pasívne čakanie.

Souhlasím

quote:

Podľa mňa je intuícií viacej druhov a ten druh, ktorý opisuješ ty, by som nazval "tvorivá intuícia". Keď skúšam rôzne pohľady na neznámy problém, tak musím byť tvorivý. Tvorivosť sa prejavuje tak, že ako keby odnikadiaľ sa objavia nové nápady na nové pohľady. Skúsiť toto, skúsiť tamto...Väčšina z týcho nápadov má krátky život, lebo neprežijú následnú kontrolu, vykonanú už podľa pravidiel logiky, matematiky, ..atď.. To je tá spätná väzba, o ktorej píšem vyššie vo svojom príspevku. Ale nakoniec jeden z nápadov "sadne ako uliaty" a riešenie je na svete. Ten zázrak tvorivej intuície je práve v tom, že nové nápady sú spontánne a "samé padajú z neba". Samozrejme, žiadny zázrak to nie je, tak pracuje naša myseľ. My si uvedomujeme len malú časť z toho, čo sa v našej mysli deje.

Přesně tak jsem to myslel, ale snažil jsem se být stručný. I já, jak sis jistě všiml, říkám, že to je jen jedn druh intuice o dalších však nemluvím. Nemám teď totiž tolik času a tak odpovědi píšu stručněji než dříve.

quote:

Potom tu máme iné druhy intuície. Povedzme keď odhadujeme duševný stav iného človeka, jeho náladu, jeho vzťah k nám. Pre rodičov je napríklad dôležité, aby vedeli vytušiť duševný stav svojich detí. Odhadovanie prežívania iného človeka sa nazýva empatia a tá je založená celá len na intuícii. Niečo v nás to "vie" vytušiť a my nie sme schopní racionálne vysvetliť, prečo by to malo byť práve takto a nie ináč.

Ano takhle nějak to vidím také.

quote:

Takže stručne: intuícia je, keď sa spontánne objaví v mysli "návrh na poznatok". Podľa toho, o aký druh poznatku sa jedná, hovoríme o intuícii takej alebo onakej. Dôležité je, že intuícia nám vždy dodá len návrh a nie zaručene overený poznatok. Overovanie, pokiaľ je vôbec možné, musí urobiť racionálna myseľ.

Ano tahle definice je přijatelná. Já bych ještě dodal, že dle mé zkušenosti jsou návrhy, které se v mé mysli objevují, značně ovlivněny tím co jsem se v minulosti naučil. Například v mém zaměstnání programátora (teď už dost zkušeného) se mi často stává, že hned vycítím, kde se skrývá potenciální problém, stačí mi jediný pohled. Pak se taková hypotéza musí ověřit, ale čím jsem zkušenější tím častěji můj první odhad situace vychází. totéž myslím platí i pro empatii. Obecně si myslím, že některé naučené činnosti se časem mohou přesouvat do podvědomí a lze to interpretovat tak, že se staly součástí mé intuice.
Miloslav Bažant Posted - 10/01/2007 : 09:55:28
Navi.

Mám přítele. Má už řadu patentů. Ten říká. Intuice je potvora. čekám na ni a ona nepřijde. Posadím se na záchodě, začnu tlačit a náhle je zde a já mám řešení. A tak tvrdí, že ta můza zvaná intuice sídlí na hajzlíku a chceš li ji poznat, musíš tlačit. To říká on, ale já jsem zjistil, že na mém hajzlíku nesídlí.Tlačil jsem až mně lezly oči s důlků a nic. Asi jí tam má jenom on.

MB
navi Posted - 10/01/2007 : 00:47:16
quote:
Originally posted by Oldow

Intuice neni proces pri kterem te napada, intuice je pocit ze jedno reseni je spravne ackoli nedokazeme presne rict proc. Na oboji mame v mysli programy, s tou intuici si nejsem jisty, jeste jsem ji nepotkal, ale je dost dobre mozne ze vnimavy clovek z opomenutych detailu vytvori odpoved a obejde pritom vedomi. Nic nadprirozeneho.
Navi
pokud myslis pouze pocity, mel bys vedet, ze jsi tu zbytecne, tyto pocity nejdou sdilet a tak tve posty nemaji zadnou hodnotu.

Takže odpoveď vznikne v bezvedomí, čiže spánku...To, o čom rozprávam nieje pre mňa nič nadprirodzeného, ale úplne prirodzené...Moje pocity nemusíš zdieľať, len som chcel povedať, že pocit je ten cenzor, či intuícia z ducha je dosť dobrá, alebo môže byť aj lepšia...Odkedy používam intuíciu namiesto rozmýšľania, som šťastnejší, spokojnejší a úspešnejší...Všetko sa mi darí a nemám žiadne problémy, či starosti...Máte podobný život?...
Oldow Posted - 09/01/2007 : 22:01:48
Intuice neni proces pri kterem te napada, intuice je pocit ze jedno reseni je spravne ackoli nedokazeme presne rict proc. Na oboji mame v mysli programy, s tou intuici si nejsem jisty, jeste jsem ji nepotkal, ale je dost dobre mozne ze vnimavy clovek z opomenutych detailu vytvori odpoved a obejde pritom vedomi. Nic nadprirozeneho.
Navi
pokud myslis pouze pocity, mel bys vedet, ze jsi tu zbytecne, tyto pocity nejdou sdilet a tak tve posty nemaji zadnou hodnotu.

navi Posted - 08/01/2007 : 21:17:26
Ftarflon napísal...
Odpoveď...
Moje overovanie robí pocit, takže to nemusí urobiť racionálna myseľ...
navi Posted - 08/01/2007 : 21:03:55
Ftarflon napísal...
Väčšina z týcho nápadov má krátky život, lebo neprežijú následnú kontrolu, vykonanú už podľa pravidiel logiky, matematiky...
Odpoveď...
A čo takto pocitová kontrola...
navi Posted - 08/01/2007 : 20:59:59
Ftarflon napísal...
Tvorivosť sa prejavuje tak, že ako keby odnikadiaľ sa objavia nové nápady na nové pohľady. Skúsiť toto, skúsiť tamto...
Odpoveď...
Odnikadiaľ sa môže objaviť nič...Odniekadiaľ sa môže objaviť niečo...
navi Posted - 08/01/2007 : 20:56:06
Ftarflon napísal...
Podľa mňa je intuícií viacej druhov a ten druh, ktorý opisuješ ty, by som nazval "tvorivá intuícia". Keď skúšam rôzne pohľady na neznámy problém, tak musím byť tvorivý.
Odpoveď...
Problém nikdy nieje neznámy...Neznáme je riešenie problému...
navi Posted - 08/01/2007 : 20:52:39
Ftarflon napísal...
Odpoveď...
Koncentrovane čakať na myšlienku nieje pasívne...
Miloslav Bažant Posted - 08/01/2007 : 16:37:56
Richarde a Ftarflone.

To bylo pěkně a výstižně řečeno a tak bych rád přidal svou trošku do mlejna. Když jsem se setkal s podobenstvím o stromu znaků a došel k řešení, objevily se náhle přede mnou otázky opakovánístejných algoritmů a já jsem se ptal sám sebe.Proč k tomu dochází a tak jsem hledal společného jmenovatele a poznal, že je jím proces myšlení a tehdy se to stalo.Náhle se to objevilo a bylo to zde. Jak jenom popsat stav. kdy jako by člověk věděl vše a zároveň vůbec nic. Sna jen slovem náhled. Je to jako když člověk vejde do místnosti kde je sto lidí, vidí je a přesto neví kdo všechno tam je. Výsledkem byla myšlenka. Zde to tajemství může být, ale potom už následovalo pouze a jen to reálné myšlení a ověřování si poznaného. Tehdy při tom náhledu se propojily nějaké ty mosty a pouze jsem poznal, že je v tomto nějaká logika a to je právě ta intuice. Kdybych tehdy toto přijal jako konečné řešení, pak bych mohl pouze tvrdit,že tajemství opakování stejného algoritmu je v procesu myšlení a šmitec. Teprve to co následuje dává intuici význam a cenu.

MB
ftarflon Posted - 08/01/2007 : 15:55:53
Ahoj Noemus!

Toto
quote:

Ahoj
Také bych rád přisadil svůj názor na to co je intuice. Když jsem začínal studovat na univerzitě. řešili jsme na jednom semináři otázku jak myslíme. Byl to shodou okolností právě tento seminář, který odstartovou mojí dlouhou cestu za poznáním. Dlouho jsem tedy zkoušel ptát se sám sebe jak vlastně myslím já sám. Teď mám samozřejmě na mysli otázku, jak myslím ze svého vlastní pohledu, ne co se děje s mými neurony.

Zároveň se svým vlastním hledáním jsem se ptal téměř všech spolužáků a spolužaček jak myslí oni. Celkem překvapivě mi nikdo nedokázal odpovědět. To bylo zajímavé již samo o sobě. Ovšem ještě zajímavější byla má vlastní odpověď. Našel jsem celkem čtyři procesy, které bych mohl označit za součást myšlení:
1) rozpoznávání (to může být rozpoznání již známého problému, rozpoznání nějakého tvaru, tváře, melodie, struktury, logiky, atd.)
2) postup (díky rozpoznání již známého problému ke kterému si pamatuji řešení, mohu toto řešení, resp. postup k němu vedoucí, aplikovat)
3) čekám až mne něco napadne (neznám řešení a tak zkouším různé pohledy na problém tak dlouho dokud mne nějaké řešení nenapadne. Nemám žádný postup, pouze čekám, že mne nějaký postup, či jeho fragment napadne)

Nejdůležitější je samozřejmě ten třetí bod. a to je také moje odpověď na to co by mohla být intuice. Nebo alespoň jeden z jejích projevů. Je rovněž možné, že vy myslíte jinak. Já ale myslím zcela jistě takto a tak si myslím, že tento druh intuice je v mém myšlení celkem důležitý.

sa ťažko komentuje, keď si to definoval ako spôsob tvojho myslenia (Já ale myslím zcela jistě takto). Týmto nám len hovoríš, čo si u seba identifikoval ako proces, ktorý si podľa teba zaslúži názov intuícia.

Podľa mňa je intuícií viacej druhov a ten druh, ktorý opisuješ ty, by som nazval "tvorivá intuícia". Keď skúšam rôzne pohľady na neznámy problém, tak musím byť tvorivý. Tvorivosť sa prejavuje tak, že ako keby odnikadiaľ sa objavia nové nápady na nové pohľady. Skúsiť toto, skúsiť tamto...Väčšina z týcho nápadov má krátky život, lebo neprežijú následnú kontrolu, vykonanú už podľa pravidiel logiky, matematiky, ..atď.. To je tá spätná väzba, o ktorej píšem vyššie vo svojom príspevku. Ale nakoniec jeden z nápadov "sadne ako uliaty" a riešenie je na svete. Ten zázrak tvorivej intuície je práve v tom, že nové nápady sú spontánne a "samé padajú z neba". Samozrejme, žiadny zázrak to nie je, tak pracuje naša myseľ. My si uvedomujeme len malú časť z toho, čo sa v našej mysli deje.

Potom tu máme iné druhy intuície. Povedzme keď odhadujeme duševný stav iného človeka, jeho náladu, jeho vzťah k nám. Pre rodičov je napríklad dôležité, aby vedeli vytušiť duševný stav svojich detí. Odhadovanie prežívania iného človeka sa nazýva empatia a tá je založená celá len na intuícii. Niečo v nás to "vie" vytušiť a my nie sme schopní racionálne vysvetliť, prečo by to malo byť práve takto a nie ináč.

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000