www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Intuícia...
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 07/01/2007 :  07:07:50  Show Profile  Reply with Quote
Aký máte vzťah k svojej intuícii?...

Charakteristika tohoto slova:

Z duchovného hľadiska intuíciu možno definovať ako stav a proces jedincovej mysle, ktorý rozlišuje,zisťuje, rozumie, chápe a vníma udalosti a javy, ku ktorým dochádza vo vnútornom a vonkajšom svete, bez potreby analyzovať, racionálne zvažovať, alebo hľadať dôkaz o tom, či to tak je,alebo nieje.Inými slovami, intuícia je stav vnútorného poznania, bez akýchkoľvek vonkajších dôkazov, že niečo je, alebo nieje správne, že niečo je,alebo nieje vhodné a že to niekto myslí úprimne, alebo nie.
Externejšie a vedeckejšie možno intuíciu definovať ako náhle, nečakané nazretie do toho, ako čo najúčinnejšie a najsprávnejšie vyriešiť nejaký problém, alebo nájsť riešenie naliehavého zámeru, ktorý je potrebné realizovať k vôli náležitému, učinnému a správnemu fungovaniu, alebo ako dostať správne odpovede na svoje otázky...

Edited by - navi on 07/01/2007 07:09:41

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 07/01/2007 :  14:29:17  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Co je to intuice? Dobrá. Máš nějaký problém, nějakou otázku, kterou se snažíš pochopit a najít řešení. A tak toto skoumáš a nabízí se nápady. Některé zamítneš, některé dál skoumáš, až se objeví ten, který je v dané chvíli nejvhodnější a otevírá jakousi cestu k řešení dané otázky. nemusí být správný a může být i skutečnou cestou. Právě to je intuice. je to tedy o přemýšlení o analyzování o užití vnějších důkazů o racionálním zvažování,ale také o fantazii a schopnosti vybavit si logiku všech možných variant. To o čem hovoříš je cesta k víře a uvěřit je možno všemu bez důkazů, bez logického uvažování, bez analýzy a je možno tomu zcela podlehnout.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 07/01/2007 :  14:32:30  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.

Co je to intuice? Dobrá. Máš nějaký problém, nějakou otázku, kterou se snažíš pochopit a najít řešení. A tak toto skoumáš a nabízí se nápady. Některé zamítneš, některé dál skoumáš, až se objeví ten, který je v dané chvíli nejvhodnější a otevírá jakousi cestu k řešení dané otázky. nemusí být správný a může být i skutečnou cestou. Právě to je intuice. je to tedy o přemýšlení o analyzování o užití vnějších důkazů o racionálním zvažování,ale také o fantazii a schopnosti vybavit si logiku všech možných variant. To o čem hovoříš je cesta k víře a uvěřit je možno všemu bez důkazů, bez logického uvažování, bez analýzy a je možno tomu zcela podlehnout.

MB

Pre teba znamená intuícia niečo iné...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 07/01/2007 :  15:03:07  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Počkáme na ostatní a potom to dáme na jednu hromadu a posoudíme,kdo je definici tohoto slova blíže.

Představ si příkladně že jsi detektiv a máš najít pachatele. Nyní skus užít intuice dle svého pohledu a potom s mého.Přemýšlet, nebo se spoléhat na to že mně bůh prozradí kdo je pachatel bez toho abych přemýšlel, analyzoval a podobně. Já mám dojem, že dle toho svého bys nejspíše zatknul toho, ke komu necítíš právě sympatie a pravý pachatel by byl na svobodě. Intuice začíná náhledem do problematiky a poté již je zde myšlení a skládání mozaiky faktů pro i proti.

MB
Go to Top of Page

ftarflon
Aktivní uživatel

Slovakia
192 Posts

Posted - 07/01/2007 :  15:59:28  Show Profile  Reply with Quote
Ahojte.

Pre mňa je intuícia niečo nejasné, hmlisté, niečo, čo sa nedá plne uchopiť logikou. Môže to byť uhádnutie riešenia zložitého problému, ktoré sa náhle vynorí z hlbín podvedomia. Na tom nič mystické nie je, lebo myseľ pracuje neustále. Mendelejev uvidel svoju tabuľku prvkov vo sne. Aj to môžeme zaradiť medzi prejavy intuície. Najčastejšie nám intuícia poskytuje iba nejasné tušenia, ktoré môžu alebo nemusia byť správne.

Každý profesionál má vypestovanú intuíciu vo svojom odbore. Napríklad užívateľ sa sťažuje, že mu počítač niečo robí alebo niečo nerobí. Počítačový "guru" ho vypočuje, potom si sadne za počítač, chvíľu ho skúma a zrazu dostane tušenie, v čom to môže byť. Nevie to ešte isto, ale na základe svojej skúsenosti odhadne, že napr. treba skontrolovať zapojenie káblov, alebo že operačná pamäť nie je v poriadku, ..atď. Aj toto je intuícia.

Tá "duchovná" intuícia je veľmi ošemetná vec, lebo tam chýba spätná väzba. Ten počítačový odborník si skontroluje, či jeho tušenie bolo správne alebo nie. Ale "duchovné poznanie", získané intuíciou, sa nedá priamo overiť. Je to tak ako vravi Miloslav. Môžeme mu len buď veriť alebo neveriť.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 07/01/2007 :  17:07:20  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.

MB

Miloslave ja nápady prijímam, ja ich neskúmam...Môj zdroj nápadov je iný,ako je tvoj...Už nemám potrebu skúmať zdroj týchto nápadov, pretože ma uspokojuje a dôverujem mu...Ešte ma nikdy nesklamal...
Ja myslím intuíciou, nie rozumom, pretože si myslím, že intuícia má viac rozumu, ako rozum sám...Nápady prichádzajúce z intuície nezamietam a neskúmam...Akonáhle by som to urobil, už by som nekonal intuitívne, pretože by som intuíciiu nepovažoval za prioritnú...
Miloslav napísal...
Právě to je intuice. je to tedy o přemýšlení o analyzování o užití vnějších důkazů o racionálním zvažování,ale také o fantazii a schopnosti vybavit si logiku všech možných variant.
Odpoveď...
Prvotný nápad je intuícia...ak o ňom začneš premýšľat a analizovať ho a všetko, čo si ešte napísal, tal po intuitívnom nápade neostane ani stopa...
Miloslav napísal...
To o čem hovoříš je cesta k víře a uvěřit je možno všemu bez důkazů, bez logického uvažování, bez analýzy a je možno tomu zcela podlehnout.
Odpoveď...
Nejadná sa o cestu k viere, ale jedná sa o dôveru v intuíciu...Náboženské viery nefungujú na princípe intuície, ale doktrín...
Pred tým, než som začal dôverovať intuícii, som preskúmal aj ten spôsob myslenia, ktorý praktizuješ ty...

Edited by - navi on 07/01/2007 17:14:43
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 07/01/2007 :  17:18:26  Show Profile  Reply with Quote
Podľa slovníku cudzích slov, je intuícia- tušení, vytušení, schopnost postihnout...Takže nič o analýze ani premýšľaní...
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 07/01/2007 :  17:19:03  Show Profile  Reply with Quote
,,Náboženské viery nefungujú na princípe intuície, ale doktrín..."

Ale třeba elementární formy náboženství (eskymáci, australské kmeny, kanibalové v Jižní A.)jsou dané biologicky, tak jaká doktrína?

Edited by - rajis on 07/01/2007 17:19:34
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 07/01/2007 :  17:31:37  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ftarflon

Ahojte.

Tá "duchovná" intuícia je veľmi ošemetná vec, lebo tam chýba spätná väzba.

Nechýba...Odkedy praktikujem intuitívne myslenie v zamestnaní, tak sú na mňa ľudia oveľa milší, ja som oveľa milší na nich a neustále mi dávajú tringelty a ja im ich pchám naspäť...Toto som pri klasickom myslení nezažil...Chodím rád do roboty a je mi tam fajn...Ani to som pred tým nezažil...Takže je tu spätná väzba, alebo nie...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 07/01/2007 :  17:36:02  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rajis

,,Náboženské viery nefungujú na princípe intuície, ale doktrín..."

Ale třeba elementární formy náboženství (eskymáci, australské kmeny, kanibalové v Jižní A.)jsou dané biologicky, tak jaká doktrína?

Aj viery týchto societ sa vytvárali a vyformovali do doktrín...Len niesú formulované písomne, ale prenášajú sa z generácie na generáciu ústnou formou...
Go to Top of Page

ftarflon
Aktivní uživatel

Slovakia
192 Posts

Posted - 07/01/2007 :  17:50:17  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by navi

quote:

Ahojte.

Nechýba...Odkedy praktikujem intuitívne myslenie v zamestnaní, tak sú na mňa ľudia oveľa milší, ja som oveľa milší na nich a neustále mi dávajú tringelty a ja im ich pchám naspäť...Toto som pri klasickom myslení nezažil...Chodím rád do roboty a je mi tam fajn...Ani to som pred tým nezažil...Takže je tu spätná väzba, alebo nie...

Ak si intuitívne prijal poznatok, že máš byť na zákazníkov milý, lebo potom budú aj oni na teba milí, tak to je spätná väzba.

Ale ak si na zákazníkov milý preto, lebo máš pocit, že s tebou komunikuje Boh, tak to spätná väzba nie je.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 07/01/2007 :  18:35:14  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ftarflone.

Naprosto souhlasím.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 07/01/2007 :  19:09:47  Show Profile  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by navi

quote:

Ahojte.

Ak si intuitívne prijal poznatok, že máš byť na zákazníkov milý, lebo potom budú aj oni na teba milí, tak to je spätná väzba.

Ale ak si na zákazníkov milý preto, lebo máš pocit, že s tebou komunikuje Boh, tak to spätná väzba nie je.

Vyriešme to...Intuitívne myslenie používam všade a vždy...To znamená aj pri Bohu...Čo mi povie intuitívne myslenie o Bohu, to príjmem...Čo mi povie intuitívne myslenie o závade na zariadení, to príjmem...Čo mi povie intuitívne myslenie o vzťahu k zákazníkom, to príjmem...Atď.,Atď....To znamená, že to platí všeobecne vo všetkom...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 07/01/2007 :  19:13:26  Show Profile  Reply with Quote
Cez intuíciu sa k nám prihovára Boh, so svojimi radami, k akejkoľvek činnosti...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 08/01/2007 :  07:13:51  Show Profile  Reply with Quote
Dôverovať intuícii znamená memať starosti...Cez intuíciu sa k nám prihovára Boh...
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 08/01/2007 :  09:25:17  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj
Také bych rád přisadil svůj názor na to co je intuice. Když jsem začínal studovat na univerzitě. řešili jsme na jednom semináři otázku jak myslíme. Byl to shodou okolností právě tento seminář, který odstartovou mojí dlouhou cestu za poznáním. Dlouho jsem tedy zkoušel ptát se sám sebe jak vlastně myslím já sám. Teď mám samozřejmě na mysli otázku, jak myslím ze svého vlastní pohledu, ne co se děje s mými neurony.

Zároveň se svým vlastním hledáním jsem se ptal téměř všech spolužáků a spolužaček jak myslí oni. Celkem překvapivě mi nikdo nedokázal odpovědět. To bylo zajímavé již samo o sobě. Ovšem ještě zajímavější byla má vlastní odpověď. Našel jsem celkem čtyři procesy, které bych mohl označit za součást myšlení:
1) rozpoznávání (to může být rozpoznání již známého problému, rozpoznání nějakého tvaru, tváře, melodie, struktury, logiky, atd.)
2) postup (díky rozpoznání již známého problému ke kterému si pamatuji řešení, mohu toto řešení, resp. postup k němu vedoucí, aplikovat)
3) čekám až mne něco napadne (neznám řešení a tak zkouším různé pohledy na problém tak dlouho dokud mne nějaké řešení nenapadne. Nemám žádný postup, pouze čekám, že mne nějaký postup, či jeho fragment napadne)

Nejdůležitější je samozřejmě ten třetí bod. a to je také moje odpověď na to co by mohla být intuice. Nebo alespoň jeden z jejích projevů. Je rovněž možné, že vy myslíte jinak. Já ale myslím zcela jistě takto a tak si myslím, že tento druh intuice je v mém myšlení celkem důležitý.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000