www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Všadeprítomnosť Pána Ježiša Krista

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
jkoo Posted - 27/12/2006 : 13:11:45
Vo zvytkoch, ktoré sa našli pri stredozemnom mori, a ktoré vedci označili ako možné evanjelium, ktoré napísal samotný Ježiš Kristus, no katolícka cirkev to popiera, je v úvode napísané:

"Kráľovstvo nebeské je v tebe a všade vôkol teba, a nie v budovách z dreva a kamenia. Rozštiepni kus dreva a nájdeš Ma, zodvihni kameň a budem tam."
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
navi Posted - 29/12/2006 : 12:40:45
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Jkoo.

Jsi velmi blízko a mohu to považovat za jedno z mnoha řešení.Porovnej je však s tímto. Ta hřivna (talent byla římská měna) Je v souhrnu Ježíšovo dílo,čili jeho poznání, které lidem předal.Ti sluhové jsou všichni lidé, kteří jeho dílo poznali. On ukazuje tímto podobenstvím různé přístupy lidí k témuž. Jeden člověk přijal jeho slova jako poznání, které se na rozdíl od pravdy vyvíjí a roste. A tak toto poznání rozmnožuje poznáním svým, které na toto jeho navazuje. Ve výsledku je tomu tak, jako by on sám v poznávání pokračoval, jako by jeho život v těchto lidech pokračoval. Jsou však i lidé, kteří přijmou povrch a uznají toto za pravdu. Pravda je neměná, bez pohybu a vývoje, jako to, co je do Země zakopáno. Ta neměnná pravda se díky své neměnnosti chráněné zneužitím schopností dostává do konfliktu se životem a to on věděl.Proto prvního sluhu pochválil a druhého od sebe vyhnal,čili označil cestu prvního sluhy za správnou a cestu druhého sluhy za špatnou.

Proč to neřekl prostým slovem, ale užil podobenství? Na toto je lehká i když překvapivá odpvěď. Kdyby to řekl prostým slovem, pak by i ten největší hlupák jeho hřivnu měnil a odvolával by se na to, že Ježíš to tak chtěl. A tak by se Ježíšovo poznání rozplynulo a ztratilo. On potřeboval toho druhého sluhu aby nesl jeho hřivnu nezmněněnou tisíciletími. A tak druhý sluha,čili věřící nese hřivnu až k nám a ukazuje tuto hřivnu prvním sluhům, třeba filosofům a oni v ní nachází moudro poznání, na které napojují poznání své.Kdyby nebylo druhého sluhy,pak by toto poznání nemohli poznat. Na konci podobenství je psáno.Amen pravím vám. Tím je řečeno."Konec zdělení. Kdybych řekl více ztratil bych toho druhého sluhu a perly mých poznání by měnil každý člověk nemoudrý, jako by je prasata do hlíny zašlapala.

Nyní se podívej kolem sebe. Jsou zde třeba ateisti,kteří přijímají jeho slova jako poznání a váží si jej i jeho práce a třeba v jeho práci a tím i jeho životě pokračují a nezáleží na tom, jak jsou úspěšní.Jsou zde věřící, kteří i dnes jeho hřivnu do země zakopávají.Kdo je prvním a druhým sluhou?
Bez těch které od sebe odehnal bychom dnes již jeho poznání neznali a proto je třeba si jich vážit. Dostali úkol a plní jej i když o tom sami neví.

Toto podobenství jsem nevybral náhodně. Bylo již tématem mého rozhovoru s Navim a bylo to smazáno.Kdybys byl skrytým Navi, pak bys odpověď znal. Byla to past a tys ukázal,že nejsi Navi a já to uznávám.

MB

Typická rozumová analýza podobenstva z pohľadu hmoty...Vedci by ťa najskôr pochválili...
Miloslav Bažant Posted - 29/12/2006 : 12:18:54
Jkoo.

Vždy jsem říkal, že má větší význam cesta, než cíl samotný a podobenství tě má na tu cestu vyslat.Jak vidět stalo se a ty nyní chápeš mnohem více, než dříve. Lidé však byli i tehdy od A až do Zet.Jsou takoví i dnes.On upozorňoval, že jeho poznání směřuje do jiného světa, čili do jiné doby a právě proto využil toho druhého sluhu aby nesl jeho poznání staletími,třeba až k nám, nebo třeba ještě dál do budoucnosti. Protože ti věřící pravdu přijímají jako cosi neměnného, ponesou to dál a třeba za tisíc let, kdosi s prvních sluhů najde v jeho podobenstvích cestu k životu pro všechny lidi. Možná je ta doba již zde, jen je těžké ji ukázat tak, aby ji lidé pochopili a mluvím nyní o těch druhých sloužících o lidech víry a pravdy. " devět panen vyčistilo lampy své, ale jen tři byly moudré a ty byly spaseny." " Já budu klepat u vašich dveří,ale vy mne nepoznáte."

MB
jkoo Posted - 29/12/2006 : 10:47:21
quote:

Jkoo.

Jsi velmi blízko a mohu to považovat za jedno z mnoha řešení.Porovnej je však s tímto. Ta hřivna (talent byla římská měna) Je v souhrnu Ježíšovo dílo,čili jeho poznání, které lidem předal.Ti sluhové jsou všichni lidé, kteří jeho dílo poznali. On ukazuje tímto podobenstvím různé přístupy lidí k témuž. Jeden člověk přijal jeho slova jako poznání, které se na rozdíl od pravdy vyvíjí a roste. A tak toto poznání rozmnožuje poznáním svým, které na toto jeho navazuje. Ve výsledku je tomu tak, jako by on sám v poznávání pokračoval, jako by jeho život v těchto lidech pokračoval. Jsou však i lidé, kteří přijmou povrch a uznají toto za pravdu. Pravda je neměná, bez pohybu a vývoje, jako to, co je do Země zakopáno. Ta neměnná pravda se díky své neměnnosti chráněné zneužitím schopností dostává do konfliktu se životem a to on věděl.Proto prvního sluhu pochválil a druhého od sebe vyhnal,čili označil cestu prvního sluhy za správnou a cestu druhého sluhy za špatnou.

Proč to neřekl prostým slovem, ale užil podobenství? Na toto je lehká i když překvapivá odpvěď. Kdyby to řekl prostým slovem, pak by i ten největší hlupák jeho hřivnu měnil a odvolával by se na to, že Ježíš to tak chtěl. A tak by se Ježíšovo poznání rozplynulo a ztratilo. On potřeboval toho druhého sluhu aby nesl jeho hřivnu nezmněněnou tisíciletími. A tak druhý sluha,čili věřící nese hřivnu až k nám a ukazuje tuto hřivnu prvním sluhům, třeba filosofům a oni v ní nachází moudro poznání, na které napojují poznání své.Kdyby nebylo druhého sluhy,pak by toto poznání nemohli poznat. Na konci podobenství je psáno.Amen pravím vám. Tím je řečeno."Konec zdělení. Kdybych řekl více ztratil bych toho druhého sluhu a perly mých poznání by měnil každý člověk nemoudrý, jako by je prasata do hlíny zašlapala.

Nyní se podívej kolem sebe. Jsou zde třeba ateisti,kteří přijímají jeho slova jako poznání a váží si jej i jeho práce a třeba v jeho práci a tím i jeho životě pokračují a nezáleží na tom, jak jsou úspěšní.Jsou zde věřící, kteří i dnes jeho hřivnu do země zakopávají.Kdo je prvním a druhým sluhou?
Bez těch které od sebe odehnal bychom dnes již jeho poznání neznali a proto je třeba si jich vážit. Dostali úkol a plní jej i když o tom sami neví.

Toto podobenství jsem nevybral náhodně. Bylo již tématem mého rozhovoru s Navim a bylo to smazáno.Kdybys byl skrytým Navi, pak bys odpověď znal. Byla to past a tys ukázal,že nejsi Navi a já to uznávám.

MB

Ponúkol si ďalší výklad tohto podobenstva a musím uznať, že sa mi celkom páči, aj keď toto podobenstvo má ešte mnoho iných významov. To, že Ježiš Kristus ukríval pravdy do podobenstiev, malo svoj dôvod. Vyspelosť ľudí na duchovnej a mentálnej úrovni v tej dobe, nebola až natoľko vysoká (ako napr. dnes), aby dokázali priamo prijať pravdy zjavované Pánom Ježišom Kristom. Preto ich zahalil do formy súvzťažností, podobenstiev a rôznych symbolov.

jkoo
Miloslav Bažant Posted - 29/12/2006 : 10:26:10
Jkoo.

MB
jkoo Posted - 29/12/2006 : 09:27:32
quote:

Jkoo-

Nebyl jsem to já, kdo sem zanesl náboženská témata. Mám takové tušení, že je toto tvůj topic a má určitý název. Překvapivě tvrdíš, že nepatříš k žádnému náboženství,ale dejme tomu. Když to tvrdíš?

To podobenství říká." Pán musel odejet a tak svěřil svýn dvěma sluhům po hřivně.První sluha investoval hřivnu do obchodu, zatím co druhý sluha ji ze strachu do země zakopal. Když se pán vrátil, pravil en první sluha.Investoval jsem tvou hřivnu a zde tě vracím hřivny dvě.Ten druhý sluha hřivnu vykopal a pánovi ji vrátil.Pán prvního sluhu pochváli a druhého od sebe vyhnal. Amen pravím vám" Ovšem nevím proč tě to vyprávím, když jsi ten ateista,jak říkáš. Čekám na tvé řešení tohoto podobenství a jsem zvědav, jak si s ním poradíš.

MB

Pri každom podobenstve je potrebné uvedomiť si, že jeho význam nemôžeme brať doslovne slovami, ktorými bolo napísané. Každé podobenstvo môže mať preto aj niekoľko významov či výkladov. Jedným z nich je aj tento: talent či hrivňa označujú to, že každý jedinec v sebe nosí aspekt, prvok či dar od Pána Ježiša Krista. Kvalita, obsah a kvantita toho aspektu, prvku či daru sa nekonečne líši od jedinca k jedincovi. Každý nositeľ takéhoto elementu je plne zodpovedný za jeho správne využitie, sprítomnenie, uskutočnenie a prejavenie. Pretože je tento aspekt vypožičaný, je to niečo, čo patrí niekomu inému a ten, komu bola poskytnutá táto "pôžička" či tento dar, plne ju musí vyúčtovať. Návrat pána či majiteľa peňažných darov znamená "posledný súd" (tento pojem nie veľmi vhodný, ale iný by sa asi nedal použiť), ktorý určí, ako tieto dary boli využité či užité, alebo zneužité či nevyužité, alebo úplné zanedbané a ponechané k nevyužitiu, ako to bolo v prípade lenivého sluhu, ktorý pánov talent zahrabal do zeme.

Ďalším významom tohto podobenstva je aj skutočnosť, že nech sú činy či skutky akékoľvek, musia sa vyúčtovať a niesť za ne zodpovednosť. Inak by takáto činnosť nemala žiadny zmysel a nehodila by sa ako niečo, z čoho sa dá poučiť. Spätná väzba je podstatnou časťou tohto procesu.

jkoo
navi Posted - 28/12/2006 : 13:00:21
quote:
Originally posted by navi

Bude to tak, ako keď sa istý človek chystal na cestu. Zavolal si sluhov a zveril im svoj majetok: jednému dal päť talentov, druhému dva a ďalšiemu jeden, každému podľa jeho schopností, a odcestoval.Ten, čo dostal päť talentov, hneď šiel, obchodoval s nimi a získal ďalších päť. Podobne aj ten, čo dostal dva, získal ďalšie dva. Ale ten, čo dostal jeden, šiel, vykopal jamu a peniaze svojho pána ukryl.Po dlhom čase sa pán tých sluhov vrátil a začal s nimi účtovať.Predstúpil ten, čo dostal päť talentov, priniesol ďalších päť talentov a vravel: "Pane, päť talentov si mi odovzdal a hľa, ďalších päť som získal." Jeho pán mu povedal: "Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána."
Predstúpil ten, čo dostal dva talenty, a vravel: "Pane, dva talenty si mi odovzdal a hľa, získal som ďalšie dva." Jeho pán mu povedal: "Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána." Predstúpil aj ten, čo dostal jeden talent, a hovoril: "Pane, viem, že si tvrdý človek: žneš, kde si nesial, a zbieraš, kde si nerozsýpal. Bál som sa, preto som išiel a ukryl tvoj talent v zemi. Hľa, tu máš, čo je tvoje."
Jeho pán mu povedal: "Zlý a lenivý sluha! Vedel si, že žnem, kde som nesial, a zbieram, kde som nerozsýpal? Mal si teda moje peniaze dať peňazomencom a ja by som si bol po návrate vybral, čo je moje, aj s úrokmi.Vezmite mu talent a dajte ho tomu, čo má desať talentov. Lebo každému, kto má, ešte sa pridá a bude mať hojne. Ale kto nemá, tomu sa vezme aj to, čo má. A neužitočného sluhu vyhoďte von do tmy; tam bude plač a škrípanie zubami."

Metafora je prevedaná do hmotnej perspektívy, do hmotných zvyklostí...Má však duchovnú súvsťažnosť, nie hmotnú...Človek čo sa chystal na cestu znázorňuje Boha...Sluhovia sú napríklad aj ľudia...To že odyšiel znamená, že hmota už bola natoľko vzdialená od Jeho Ducha, že ľudia začali intenzívnejšie vnímať hmotu,ako Božieho Ducha...Ľuďom ale ostala schopnosť ducha, u niekoho menšia u niekoho väčšia, to sú tie talenty, ktoré zanechal sluhom...Ten čo mal najživšieho ducha, ho svojim prejavom znásobil...Aj ten druhý...Ten tretí,ale nie...Aj toho ducha, ktorého dostal nepoužil a zabudol naňho...Prebudilo sa v ňom ego a povedal Bohu, že nemá zásluhu na tomto svete, pretože si neuvedomoval, že môže žiť len vďaka duchu, ktorého zavrel do nevedomia...Boh mu na to odpovedal...Nemal si zavrieť svojho ducha do nevedomia, ale mal si pomôcť tým, ktorí svojho ducha prejavovali...Keďže si tak neurobil, tvoj duch bude ešte viac v nevedomí, a tí, čo svojho ducha zveľadili, tým pribudne aj tvoj podiel...Ten kto bude mať ducha čo najviac zavretého, ten bude čím ďalej tým viac zavretý v negatívnom stave...
navi Posted - 28/12/2006 : 12:32:57
Odpoviem neskôr...
navi Posted - 28/12/2006 : 12:31:35
Bude to tak, ako keď sa istý človek chystal na cestu. Zavolal si sluhov a zveril im svoj majetok: jednému dal päť talentov, druhému dva a ďalšiemu jeden, každému podľa jeho schopností, a odcestoval.Ten, čo dostal päť talentov, hneď šiel, obchodoval s nimi a získal ďalších päť. Podobne aj ten, čo dostal dva, získal ďalšie dva. Ale ten, čo dostal jeden, šiel, vykopal jamu a peniaze svojho pána ukryl.Po dlhom čase sa pán tých sluhov vrátil a začal s nimi účtovať.Predstúpil ten, čo dostal päť talentov, priniesol ďalších päť talentov a vravel: "Pane, päť talentov si mi odovzdal a hľa, ďalších päť som získal." Jeho pán mu povedal: "Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána."
Predstúpil ten, čo dostal dva talenty, a vravel: "Pane, dva talenty si mi odovzdal a hľa, získal som ďalšie dva." Jeho pán mu povedal: "Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána." Predstúpil aj ten, čo dostal jeden talent, a hovoril: "Pane, viem, že si tvrdý človek: žneš, kde si nesial, a zbieraš, kde si nerozsýpal. Bál som sa, preto som išiel a ukryl tvoj talent v zemi. Hľa, tu máš, čo je tvoje."
Jeho pán mu povedal: "Zlý a lenivý sluha! Vedel si, že žnem, kde som nesial, a zbieram, kde som nerozsýpal? Mal si teda moje peniaze dať peňazomencom a ja by som si bol po návrate vybral, čo je moje, aj s úrokmi.Vezmite mu talent a dajte ho tomu, čo má desať talentov. Lebo každému, kto má, ešte sa pridá a bude mať hojne. Ale kto nemá, tomu sa vezme aj to, čo má. A neužitočného sluhu vyhoďte von do tmy; tam bude plač a škrípanie zubami."
jkoo Posted - 28/12/2006 : 12:31:34
quote:

Jkoo-

Nebyl jsem to já, kdo sem zanesl náboženská témata. Mám takové tušení, že je toto tvůj topic a má určitý název. Překvapivě tvrdíš, že nepatříš k žádnému náboženství,ale dejme tomu. Když to tvrdíš?

To podobenství říká." Pán musel odejet a tak svěřil svýn dvěma sluhům po hřivně.První sluha investoval hřivnu do obchodu, zatím co druhý sluha ji ze strachu do země zakopal. Když se pán vrátil, pravil en první sluha.Investoval jsem tvou hřivnu a zde tě vracím hřivny dvě.Ten druhý sluha hřivnu vykopal a pánovi ji vrátil.Pán prvního sluhu pochváli a druhého od sebe vyhnal. Amen pravím vám" Ovšem nevím proč tě to vyprávím, když jsi ten ateista,jak říkáš. Čekám na tvé řešení tohoto podobenství a jsem zvědav, jak si s ním poradíš.

MB

To, že neuznávam žiadne náboženstvo ešte zo mňa nerobí ateistu. Viera a náboženstvo sú dve odlišné veci. Môžeš veriť v Boha, ale nemusíš vyznávať náboženstvo. Každé náboženstvo funguje na určitých pravidlách či dogmách. Ja tieto neuznávam. Uznávam len osobný, súkromný a intímný vzťah s Bohom. U mňa je týmto Bohom Pán Ježiš Kristus. Ateista v Boha neverí.

Matne si už spomínam na to podobenstvo, ale mám pocit, že jeho znenie je trochu iné, že sa v ňom spomínajú traja sluhovia a že na konci Ježiš ešte dodáva, že tomu kto má sa pridá, a ten čo nemá tak sa vezme aj to málo čo má a pridá sa tomu prvému. Nie som si istý. Mrknem na to a odpíšem ti, aby som ťa zbytočne nezavádzal.

jkoo
Miloslav Bažant Posted - 28/12/2006 : 11:55:14
Jkoo-

MB
jkoo Posted - 28/12/2006 : 11:23:44
quote:

Jkoo.

Tak dobře. Budeme se bavit o Ježíší Kristovi. Kdysi jsme se bavili s Navim na téma podobenství o hřivnách. Jistě to podobenství znáš. Já jsem ateista a ty věřící. Skus mně toto podobenství otevřít. rostě mně řekni, co jím chtěl Ježíš říci.

MB

Miloslave.

Ak diskutovať o Pánovi Ježišovi Kristovi, môžeme, len ma prosím ťa potom neobviňuj z toho, že tu zaplavujem fórum náboženskými názormi, aj keď ja sám neuznávam žiadne náboženstvo, žiadne náboženské či cirkevné dogmi.
Podobenstvo o hrivňách - prepáč nie som taký znalec nového zákona, že by som ti tu a teraz vyhrkol toto podobenstvo a podal môj výklad, či osobný pohľad na toto podobenstvo. Priznám sa, nepamätám sa už čo sa v ňom presne hovorí. Ak ho poznáš, tak mi ho prosím ťa priblíž.

jkoo
Miloslav Bažant Posted - 28/12/2006 : 11:02:15
Jkoo.

Tak dobře. Budeme se bavit o Ježíší Kristovi. Kdysi jsme se bavili s Navim na téma podobenství o hřivnách. Jistě to podobenství znáš. Já jsem ateista a ty věřící. Skus mně toto podobenství otevřít. rostě mně řekni, co jím chtěl Ježíš říci.

MB
jkoo Posted - 28/12/2006 : 10:33:43
quote:

Jkoo.

Ta si skutečně myslíš, že je to možné? Ten svědek Jehovův neměl nic jiného, čím by sám sebe povýšil. Ta pravda kterou přijal byla tím jediným co měl. Bez ní nebyl nic. Ti chlapi v hospodě to skoušeli mnohokrát a zbytečně. Stále si mlel to své. On snad ani nechtěl ostatní přesvědčit o své pravdě,ale šlo mu o to aby ukázal, že je lepší než oni. Byl tobě a Navimu velmi podobný a dokud na jeho slova reagovali,pak se nedostali k jinému tématu diskuse. On však byl spokojený. Stejně tak i my se chceme dostat k jiným tématům,než k tomu vašemu,což stojí v opozici k vašim zájmům. Co máme dle tebe udělat,abychom mohli znovu diskutovat o filosofických tématech a nikoliv jen o tom vašem tématu?

MB

Myslím si, že ani ja ani navi nechceme nikoho presvedčiť o tom, že sme lepší ako ostatní. Bolo by to malomyselné a egoistické. Narozdiel od človeka z hospody dokážem tolerovať, či rešpektovať tvoj názor, pretože každé nové poznanie ma posúva dopredu. Možno sa budeš čudovať, ale aj tvoje prispevky (resp. niektoré ich časti, či myšlienky) mi ukázali, že na veci sa dá pozerať aj z iného uhlu pohľadu. A myslím si, že práve toto je cieľom tohto fóra, že aj napriek tomu, že sa tu stretnú rôzni ľudia s rozdielnymi pohľadmi na vec, úlohou je aby sa spoločným úsilim dospelo k vzájomnému obohateniu a nie k odcudzovaniu.

Co máme dle tebe udělat,abychom mohli znovu diskutovat o filosofických tématech a nikoliv jen o tom vašem tématu?

Nikto vás nenúti debatovať na "našu tému" (ako si to ty označil). Je tu mnoho iných tém, či príspevkov, ktorým sa môžeš venovať. Ale už to, že reaguješ na túto tému znamená, že ťa zaujala, inák by si nereagoval. Stále máš možnosť voľby.
Miloslav Bažant Posted - 28/12/2006 : 10:11:45
Jkoo.

Ta si skutečně myslíš, že je to možné? Ten svědek Jehovův neměl nic jiného, čím by sám sebe povýšil. Ta pravda kterou přijal byla tím jediným co měl. Bez ní nebyl nic. Ti chlapi v hospodě to skoušeli mnohokrát a zbytečně. Stále si mlel to své. On snad ani nechtěl ostatní přesvědčit o své pravdě,ale šlo mu o to aby ukázal, že je lepší než oni. Byl tobě a Navimu velmi podobný a dokud na jeho slova reagovali,pak se nedostali k jinému tématu diskuse. On však byl spokojený. Stejně tak i my se chceme dostat k jiným tématům,než k tomu vašemu,což stojí v opozici k vašim zájmům. Co máme dle tebe udělat,abychom mohli znovu diskutovat o filosofických tématech a nikoliv jen o tom vašem tématu?

MB
jkoo Posted - 28/12/2006 : 09:55:46
quote:

Již věřím že Ježíš Kristud je všudepřítomný, alespoň toto ˇfórum tomu nasvědčuje. Když jsem ještě chodil do hospůdky,chodil tam též jeden člověk, svědek Jehovův a ten se míchal do rozhovorů ostatních a tvrdil tam své pravdy boží. Chlapi jej mnohokrát vyhodili,mnohdy mu naložili pár ran na záda, ale on se stále vracel a kecal a kecal. POtom se všichni domluvili a přestali reagovat na jeho slova, jako by nebyl. Od té doby tam nechodí a neotravuje. A tak mohou mluvit o podstatnějších věcech,jako třeba o fotbalu a nikdo se jim do rozhovorů nemíchá svými náboženskými bludy.

MB

Chápem, čo tým chceš povedať. No, ja a myslím si, že ani nikto iný svoj názor a pohľad na svet a na život vo všeobecnosti nikomu nevnucujeme ani nikoho nepresvedčujeme, ako to robil chlapík v hospode. Aj ty máš svoju pravdu, či názor ktorý obhajuješ, či za ktorým si stojíš, aj keď to nie je náboženského charakteru. Inak by si nereagoval na moje či iných príspevky. Niekto vidí svet očami ateistu, niekto očami veriaceho iný ho nevidí nijako a beré ho taký aký je so všetkým čo prináša.

Chlapi v hospode si vybrali jednu z mnohých alternatív riešenia. Mohli toho človeka kľudne zobrať do partie a ukázať mu iný pohľad na svet ako ho on videl, očami svedka Jehovovu.

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000