| T O P I C R E V I E W |
| Miloslav Bažant |
Posted - 23/12/2006 : 12:56:24 Téma pro tento vánoční čas,kdy dáváte svým dětem pohádkové knížky pod vánoční stromeček a často nevíte jak drahoný dar jim dáváte. Většina těch dětí nikdy nepozná cenu toho dárku,ale ty pohádky rádi čtou, či jim naslouchají.Mnohdy si tyto pohádky pamatují celý život a může přijít chvíle, ve které náhle poznají skutečnou cenu vašeho dnešního dárku.
A tak,co je vlastně ta pohádka?
Pohádky.
Toto téma zdánlivě nepřináleží do filosofie. Opak je však pravdou. Útvar zvaný pohádka vznikl jako náhradní sdělení poznání, které v dané době nebylo možné sdělit proto že příliš předběhlo dobu, nebo stálo proti uznaným pravdám dané doby a proto nemohlo být sděleno v běžné formě bez nebezpečí ohrožení života. V pohádkách se nalézají poznání spadající do všech oborů včetně matematiky, fyziky, či chemie. Vysoká filosofie je zde však dominantní . A tak zde může matematik najít popis matematických funkcí z nichž některé jsou doposud neznámé, fyzik zde může nalézat cesty k poznání fyzikálních zákonů, které doposud nebyly poznány a podobně.
Jak vlastně ty skutečné pohádky vznikaly? Byl zde jakýsi hledač poznání,který cosi nového nalezl. Poznal, že toto sdělit normální cestou nemůže a nesdělí li to, pak toto často velmi cenné poznání skončí s jeho životem. Proto sestaví algoritmus, který vede k pochopení podstaty tohoto poznání a tento algoritmus přeskupí do příběhu pohádky. Tento příběh si lidé vypráví třeba i tisíce let,až se dostane k člověku, který dokáže tento algoritmus najít. Většinou se tak stane, když tento člověk hledá řešení otázek které si klade a najde zde cosi jako podobnost. Mnohdy právě toto jeho poznání nesmírně urychlí a směruje ke správnému výsledku.
A je zde velmi vážné dilema. Své tvrzení mohu dokázat,když zde otevřu algoritmus alespoň jedné pohádky. Učiním li tak, nikdo v té pohádce již nic jiného nenajde a může to být velká škoda. Otevřu li tajemství této jedné pohádky, ukáži tím jak se to dělá a mnoho lidí může začít v pohádkách hledat ukryté sdělení a to může být pro lidstvo velmi prospěšné. Otevřená pohádka je zničenou pohádkou, neboť je z ní vybrán obsah. Mám právo zničit práci jiného člověka abych jinému člověku ukázal cestu?
Mohu li vás o to žádat, pak mně můžete pomoci se rozhodnout. A tak čekám na vaše slova pro i proti.
Richarde. Tady tě matematika nepomůže i když se jedná o algoritmy . Tady se musíš rozhodovat jinak. Skutečná pohádky má cenu nevyjádřitelnou čísly. Tou skutečnou hodnotou je lidské poznání.
MB |
| 15 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
| navi |
Posted - 30/12/2006 : 19:52:13 Prvú knižku, ktorú mi Boh doporučil bolo Myslenie západnej civilizácie, stručný prehľad filozofického putovania ľudstva západnej civilizácie...To boli základy domu, ktorý Boh vo mne buduje...ja som mu na to dal plné právo...Ak Bohu nedáš právo vyvstavať v sebe dom, tak to neurobí, pre tvoju slobodnú vôľu... |
| navi |
Posted - 30/12/2006 : 19:43:50 Ak ti je blízky Karel Kryl, tak prežívaj texty jeho pesničiek...Smerujú k pavému duchu... |
| navi |
Posted - 30/12/2006 : 19:41:50 quote: Originally posted by Oldow
Navi Nasel jsem elektronickou podobu na: http://www.vesmirni-lide.cz/default_c.htm Ale nevim. Zacal jsem kousek z prvni kapitoly a je to snuska pitomosti, je mi lito. Nechapu, jak inteligentni clovek jako ty muze stravit neco takoveho. Jestli jsou tam nejake zajimave myslenky, nebudu je na tech 600 stranach hledat. Jeste se na to asi podivam, ale vim, jak se bude text ubirat dal a asi neni sance, ze autor zvola: To byl jen for, vy jste mysleli, ze mluvim vazne? Je to laciny apel na hloupe a nestastne lidi hledajici smer. Zdanliva vedeckost, terminy, lacine myslenky o dobru a zlu... Jsem docela zklamany. Cekal jsem od tebe vic.
Nemusí ti byť ľúto, že to tak chápeš...Ešte niesi pripravený na to, aby to na teba pôsobilo inak...Tvoj čas ale príde a budeš to chápať úplne inak...Takže zatiaľ to nechaj plávať a čítaj to, čo ti niečo hovorí...Tajomstvo v tom, že to pre mňa niesú nezmysli aj pri vysokej inteligencii, je v duchu...Z pohľadu hmoty by som povedal to isté, čo ty... |
| Oldow |
Posted - 30/12/2006 : 18:10:30 Navi Nasel jsem elektronickou podobu na: http://www.vesmirni-lide.cz/default_c.htm Ale nevim. Zacal jsem kousek z prvni kapitoly a je to snuska pitomosti, je mi lito. Nechapu, jak inteligentni clovek jako ty muze stravit neco takoveho. Jestli jsou tam nejake zajimave myslenky, nebudu je na tech 600 stranach hledat. Jeste se na to asi podivam, ale vim, jak se bude text ubirat dal a asi neni sance, ze autor zvola: To byl jen for, vy jste mysleli, ze mluvim vazne? Je to laciny apel na hloupe a nestastne lidi hledajici smer. Zdanliva vedeckost, terminy, lacine myslenky o dobru a zlu... Jsem docela zklamany. Cekal jsem od tebe vic.
|
| navi |
Posted - 30/12/2006 : 13:33:54 Ak chceš "proroctvo" priamo zo zdoja, prečítaj si ho v Novom Zjavení Pána Ježiša Krista, prijetého PhDr.Petrom Danielom Francuchom...Knihu si môžeš objednať na www.zjavenie.szm.sk Moje proroctvá sú len kusové... |
| Oldow |
Posted - 30/12/2006 : 10:29:33 Navi svet se meni. a meni se rychle. Za poslednich sto let se zmenil vic, nez predtim za tisic, nebo i vic. Nektera nabozenska pravidla jsou prilis zastarala, aby je dnes dokazal clovek prijmout. Tim prichazime o uzitecnou funkci cirkve pro dusevni hygienu a konzervaci nekterych hodnot. Kdyz se dnes divam na svet a pohlizim do budoucnosti, je mi jasne, ze nas cekaji zajimave casy. Jeste zajimavejsi nejspis budou prave kvuli liknavemu evropskemu pritupu k nabozenstvi( domyslite si, ze mluvim o vpadu islamu). krestanstvi potrebuje reformovat a to je prakticky nemozne. Jestli mluvis s bohem, tak jsi prorok a hotovo. A nebo blazen. Pokud jsi prorok, tak na tebe ceka dost prace. Ja chci proste proroctvi pro novy tiscileti a chci ho co nejdriv. Pred sto lety bylo pozde. V zadnem pripade si z tebe nedelam srandu, ja ti verim, protoze jinak se diskutovat toto neda, nez z tveho pohledu.
|
| navi |
Posted - 29/12/2006 : 18:43:19 quote: Originally posted by Oldow
Navi Ja si taky myslim, ze spravedlnost existuje, i kdyz to tak nevypada. Ale vazne nevim, jak bys me mohl presvedcit - no rekni, da se predpokladat, ze bych na zaklade toho cos rekl priznal, ze mas pravdu? Podle vseobecneho mineni buh promlouva jen k silencum nebo prorokum. Nezjevil ti treba nejakou teorii viry pro tohle podivne stoleti? Mluvim vazne, ackoli v boha neverim, nikdy jsem nesnizoval vyznam nabozenstvi pro cloveka. A pokud na chvili pripustim, ze bys mohl mit pravdu - a mozne to teoreticky je, i kdyz bych se divil - mel bys prinest uzasne poselstvi. Zvlaste pak pro tuto dobu. Co to ma sakra vsechno znamenat, kam to az povede? Ja pohlizim do budoucnosti s optimismem, ale prece jen...
Posolstvo už bolo prinesené, v písomnej podobe...Kto chce, ten sa k nemu dostane... |
| navi |
Posted - 29/12/2006 : 18:40:01 Oldowe a všetcia ostatní...Ja tu nie som preto, aby som niekoho presviedčal...Ja som tu len preto, aby som informoval...Iný význam ani zmysel to nemá... |
| Miloslav Bažant |
Posted - 29/12/2006 : 15:48:56 Oldow.
Myslel jsem, že ti je zcela jasné, jak tomu s Navi je. Ale což, tak si ho uvař a vychutnej, když tě to dělá radost. Mne to už nebaví.Nebo od něj skuteečně něco čekáš?
MB |
| Oldow |
Posted - 29/12/2006 : 15:03:25 Navi Ja si taky myslim, ze spravedlnost existuje, i kdyz to tak nevypada. Ale vazne nevim, jak bys me mohl presvedcit - no rekni, da se predpokladat, ze bych na zaklade toho cos rekl priznal, ze mas pravdu? Podle vseobecneho mineni buh promlouva jen k silencum nebo prorokum. Nezjevil ti treba nejakou teorii viry pro tohle podivne stoleti? Mluvim vazne, ackoli v boha neverim, nikdy jsem nesnizoval vyznam nabozenstvi pro cloveka. A pokud na chvili pripustim, ze bys mohl mit pravdu - a mozne to teoreticky je, i kdyz bych se divil - mel bys prinest uzasne poselstvi. Zvlaste pak pro tuto dobu. Co to ma sakra vsechno znamenat, kam to az povede? Ja pohlizim do budoucnosti s optimismem, ale prece jen...
|
| navi |
Posted - 29/12/2006 : 13:26:12 quote: Originally posted by Oldow
Navi Ale pokud citis potrebu boha, neni to jeho dukaz. To neni logika. Spousta lidi tvrdi, ze urcite existuje "neco vic", ale to je jen dusledek touhy, aby tomu tak bylo. Aby existovala spravedlnost pro vsechny.
Ja som mal vždy potrebu poznania, toho kto sme, ako sme sem prišli, čo tu robíme atď...Vyústilo to u Boha, pretože on mi dokázal na všetko logicky odpovedať...Spravodlivosť pre všetkých existuje, aj keď z lokálneho hmotného hľadiska to tak nevyzerá... |
| Oldow |
Posted - 29/12/2006 : 07:16:02 Navi Ale pokud citis potrebu boha, neni to jeho dukaz. To neni logika. Spousta lidi tvrdi, ze urcite existuje "neco vic", ale to je jen dusledek touhy, aby tomu tak bylo. Aby existovala spravedlnost pro vsechny.
|
| navi |
Posted - 29/12/2006 : 07:02:09 Duchovno popisuje svet oveľa bohatšie a komplexnejšie ako hmotné racionálno...Pri zachovaní rovnakej logiky... |
| navi |
Posted - 29/12/2006 : 06:58:49 quote: Originally posted by Oldow
Navi A tim chces rict co? Ja tvrdim, ze tvoje teorie neni snahou popsat svet, ale jejim skutecnym ucelem je touha po jednoduchem vysvetleni
_______________________ Rovnováha? Na co?
Znova zopakujem...Duchovno nemá teórie a duchovno nie je teóriou...Duchovno je skutočnosť, ktorú buď človek príjme alebo nepríjme...To nieje fantazmagória...To je realita, ktorú človek v sebe buď poprie, alebo príjme... |
| Oldow |
Posted - 29/12/2006 : 03:50:38 Navi A tim chces rict co? Ja tvrdim, ze tvoje teorie neni snahou popsat svet, ale jejim skutecnym ucelem je touha po jednoduchem vysvetleni
_______________________ Rovnováha? Na co?
|
|
|