T O P I C R E V I E W |
navi |
Posted - 21/12/2006 : 08:44:45 Presný a logický jednoznačný predpis na vykonie určitej sústavy operácií,pričom je určené aj poradie riešenia úloh daného typu, t.j. úloh, ktoré majú matematický model...Matematiká má svoje hranice a už vôbec sa nezlučuje so slovom sloboda... |
15 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
ftarflon |
Posted - 31/12/2006 : 12:36:49 Miloslav,
plne súhlasím
f. |
Miloslav Bažant |
Posted - 31/12/2006 : 11:41:33 Ftarflone.
V tomto fóru si všichni tykáme jako přátelé. Jsem zde nejspíše nejstarší a nikdy mně to nevadilo, spíš naopak. Trošku by mně vadilo,kdybych musel neustále přemýšlet, komu tykat a komu vykat.
MB |
Oldow |
Posted - 31/12/2006 : 11:29:44 Noeme Dobry prispevek. Nemohl bys hodit priklad? Ja si nejsem uplne jist, ze rozumim analogii na beznou realitu. Je zrejme, ze vedomi sporu je ruzne podle schopnosti mozku - v podstate jde o to kdy cloveku neco dojde, docvakne - tohle myslis? I kdyz mozna jsi chtel rict, ze rozhovor se vede pomoci vnejsich pomucek (kruhu tuhy) v mysli? Mas smulu, ted te budu otravovat tak dlouho, az to pochopim.
|
noemus |
Posted - 31/12/2006 : 11:12:41 quote: Originally posted by ftarflon
OK, tak tomu rozumiem. Viem presne, čo myslíš. Mimochodom, som starší, takže Ti navrhujem tykanie, dobre? f.
Přijímám a díky |
ftarflon |
Posted - 30/12/2006 : 21:50:34 OK, tak tomu rozumiem. Viem presne, čo myslíš.
Mimochodom, som starší, takže Ti navrhujem tykanie, dobre?
f. |
noemus |
Posted - 30/12/2006 : 21:22:38 Vybral jsem příklad se zedníkem, protože je to něco co je schopen pochopit téměř každý. Obecně lidé jen těžko mohou pochopit to co sami neprožili. Je nutné jim to nějak ukázat, obvykle jim cestu ukazuje někdo kdo jí již prošel, svými otázkami je neustéle schopen poznat zda se od té cesty kterou zná neodchylujete. Už jsem o něčem takovém v některé debatě tady mluvil a nazval jsem to procesem zasvěcení - termín jsem si nevymyslel, ale převzal jsem jej od prof. Vopěnky (to je jeden z těch třech co jsem uvedl)
Nemohu vám tedy hned na místě ukázat jak svět vidím já, když se dívám jako matematik. Mohu vás jen navést do situací, které jste schopni sami zažít. A ve kterých sami na vlastní kůži okusíte náznaky mého pohledu. Jako příklad vezmu geometrii, tam jsou totiž hlavní aspekty matematického pohledu vidět velmi dobře, základy geometrie navíc každý zná ze základní školy. Když nakreslíte na papír tužkou kružnici, tak to vlastně nikdy nebude kružnice, to jistě víte. Je možné použít kružítko a pak je to vidět lépe, nebo se vám třese ruka když kružnici kreslíte od ruky a pak to vypadá jako roztřesená brambora. Skutečná kružnice bude vždy jen ve vaší mysli. Nikdy nebude na papíře. Díváte-li se tedy na papír a vidíte tam kružnici, pak vidíte něco co tam není. Nakreslený obrazec je ve skutečnosti jen pomůcka, která vám pomáhá se soustředit na skutečnou kružnici, která je jen ve vaší představě. Když na papír nakreslíte ještě přímku a pokusíte se aby se dotýkala kružnice jen v jednom bodě, tak se vám to nikdy ve skutečnosti nemůže povést. Vždy to bude jen náznak kružnice a náznak přímky a fak, že se dotýkají jen v jednom bodě bude pouze ve vaší mysli. To podstatné tedy není na papíře, ale ve vašem pohledu na papír, vy to na papír přidáváte tím jak se díváte. Tím co chcete vidět. Tak jako v geometrii můžete vidět kružnici na papíře i když tam není. Tak je možné například během rozhovoru zcela jasně vidět, že v tom co bylo řečeno je spor. To co je akryté a běžný člověk to nevidí je logická struktura řečeného. Ne každý je schopen vidět co je logické a co ne. A někomu kdo to nevidí není možné to vysvětlit.
Nakonec malá oprava: Neřekl jsem že existují jen tři lidé (v česku), kteří mají podobný pohled na matematiku a chápání světa jako já. Řekl jsem, žá já osobně znám jen tři důležité lidi, kteří takoví jsou: Z mnoha profesorů a vědců co jsem potkal, jsem se setkal s pochopením jen u těchto a bylo to vzájemné. Mezi studenty se našli tak dva, kteří také byli schopní leccos vidět stejně, ale řekl bych, že tomu chyběl nadhled. Z mnoha tisíců vědců v čechách jsem se důkladněji seznámil jen s pár desítkami, takže Ti tři asi nebudou sami. Nerad bych aby mé tvrzení vyznělo pyšně. Jsem samozřejmě ješitný i přehnaně sebevědomý (snažím se krotit). Ale i tak jsem myslím schopen posoudit své schopnosti a když říkám, že jsem schopen něco vidět určitým způsobem, tak to není vytahování. |
ftarflon |
Posted - 30/12/2006 : 18:04:25 quote: Originally posted by noemus Pokusím se Ti vysvětlit jak to myslím: Stalo se ti někdy, že ses něco nového naučil a pak najednou jsi to co ses naučil viděl všude kolem sebe a sám ses divil jakto, že jsi to dříve neviděl? Mě ano. Např jsem se naučil zedničit když jsem koupil dům. A najednou jsem všude viděl zedníky, které jsem dříve neviděl, všímal jsem si toho co a jak dělají, porovnával jsem jejich práci se svou. Naučil jsem se totiž novou roli. A v té nové roli zedníka vypadal svět jinak, než předtím. Časem počáteční nadšení pominulo, ale role zedníka mi zůstala. Mohu do ní dle potřeby vstupovat. Mohu se na svět dívat jako zedník když je potřeba.
Takhle je to skoro s každou dovedností a schopností, a čím tato schopnost komplexnější (tak jako matematika, či výtvarné umění) tím je změna pohledu hlubší. Když říkám pohled, nemíním tím jen oči, míním tím i to jak chápeme to co vidíme a slyšíme. Míním tím, to jak si svět vykládáme, jak ho interpretujeme.
Každý vidíme svět trochu jinak. Když sleduje hádku dvou lidí jeden člověk, tak se třeba snaží pochytit o čem je řeč a přemýšlí kdo je v právu. Jiný člověk však může sledovat spíše výrazy tváří a tón hlasu, či postoj a gestikulaci. A z těchto svých dojmů vycítí na čí stranu by se postavil. Každý tedy vidí něco jiného. A nedá se říci co z toho je skutečnost, či který pohled je správný.
Když tedy říkám, že tím jak se dívám, měním to nač se dívám, myslím to takto: To co vidím a slyším jsou jen barevné skvrny a chvění vzduchu. Význam tomu dávám až svým postojem, svojí interpretací, tedy tím jak se dívám. Ve své mysli tedy měním to nač se dívám. Stává se to něčím jiným. Skutečnost vzniká až v mě mysli.
noemus,
napísal si to pekne, poeticky až mysticky, hlavne ten koniec. Aj navi má iste radosť... Ale rozumiem Ti, hoci ten posledný odstavec podľa mňa nie je úplne poriadku. Ale nie o tom som chcel.
To, čo píšeš, zažil asi každý. Ale nie každý to zažil v súvislosti s matematikou. A to ma zaujíma, tým skôr, že inde píšeš, že Tvojmu chápaniu matematiky rozumejú len traja ľudia v Čechách. Dosť silné tvrdenie.
Privítal by som konkrétne príklady Tvojho "matematického chápania" vecí a javov okolo seba. Niečo takéhoto: "kam sa pozriem, vidím zlatý rez". Alebo "na výlete v lese som na listoch stromov obdivoval ich fraktálovú štruktúru". Alebo "pavúk trpezlivo snoval svoju sieť, akoby sa snažil vyplniť priestor medzi konármi Peanovou krivkou".
Nerobím si srandu. Ja som zažil jedno krátke obdobie, keď mi každý kontajner na smeti pripomínal objemový integrál.
Takže je to niečo takéhoto, alebo niečo iné? Skús to s tými konkrétnymi príkladmi.
ďakujem f.
|
Miloslav Bažant |
Posted - 30/12/2006 : 12:41:20 Richarde. Zdravím tě.
Souhlas. Toto jsem již popisoval a prožil. Když jsem došel k určitému stupni poznání (neříkám vysokému, nebo správnému) začal jsem intenzivně vnímat zmínky o tomto nebo podobném tématu. Bylo to jako by se kdosi snažil dodávat mně informace.Teprve později jsem poznal, že ty informace kolem mne zněly i předtím, jen jsem je nevnímal a tak se mystičnost ztratila a dostal jsem se zpět k realitě a vlastně i k novému poznání. Ono asi jde vždy o to, jak člověk danou situaci vyhodnotí.
Richarde a ostatní.Nyní se nejspíše na nějaký čas odmlčím.Není to proto, že bych diskutovat nechtěl,ale skutečnou příčinou je moje únava. Absolvuji nyní jedno vystoupení za druhým a nemám čas si odpočinout. Silvestrem to skončí a vrátí se do normálu. Nyní mně to nemyslí. Cítím se jako okurka v láku a za tři hodiny mně začíná vystoupení další a nejspíš desetihodinovka. Tak si ode mne na chvíli odpočiňte.Když to přežiji,tak se vrátím.
MB |
Oldow |
Posted - 30/12/2006 : 03:21:40 Noeme Ja jsem snad musel reagovat na neco, co mi nekdo rikal ustne, nebo nevim. Tohle je poměrně jasné, jde proste o to, ze lidske smysly jsou schopny vnimat neuveritelne mnozstvi dat, ale v osobnosti mame nekde sito, kterym propadaji jen urcita - z naseho pohledu dulezita. Ale jeste bychom meli poznamenat, ze priorita dat je z velke casti spolecna pro vsechny.
|
noemus |
Posted - 29/12/2006 : 21:26:00 quote: Originally posted by Oldow
Miloslave Asi je dobre, ze se i po tech letech dokazu prekvapit, ne? Reknu ti, ze predmet reakce jsem hledal asi deset minut a pravdepodobne to bude ono. Pokusim se o citaci: quote: Když se na něco dívám, tak to svým způsobem měním (měním svůj pohled na to). Proto i když se mohu skrze matematiku podívat i na lidské city, na pohádky, na mýty, tím pohledem se pro mne stanou něčím jiným a tak trochu ztratí své kouzlo. Mohu se tak dívat, ale proto, že se umím dívat i jinak, volím vhodný pohled podle situace.
Jestli to je to, na co jsem reagoval minule neni jiste, ale odpovida to a priklad by se mi opravdu libil. ... Jeste ze nemam ridicsky prukaz, co?
Pokusím se Ti vysvětlit jak to myslím: Stalo se ti někdy, že ses něco nového naučil a pak najednou jsi to co ses naučil viděl všude kolem sebe a sám ses divil jakto, že jsi to dříve neviděl? Mě ano. Např jsem se naučil zedničit když jsem koupil dům. A najednou jsem všude viděl zedníky, které jsem dříve neviděl, všímal jsem si toho co a jak dělají, porovnával jsem jejich práci se svou. Naučil jsem se totiž novou roli. A v té nové roli zedníka vypadal svět jinak, než předtím. Časem počáteční nadšení pominulo, ale role zedníka mi zůstala. Mohu do ní dle potřeby vstupovat. Mohu se na svět dívat jako zedník když je potřeba.
Takhle je to skoro s každou dovedností a schopností, a čím tato schopnost komplexnější (tak jako matematika, či výtvarné umění) tím je změna pohledu hlubší. Když říkám pohled, nemíním tím jen oči, míním tím i to jak chápeme to co vidíme a slyšíme. Míním tím, to jak si svět vykládáme, jak ho interpretujeme.
Každý vidíme svět trochu jinak. Když sleduje hádku dvou lidí jeden člověk, tak se třeba snaží pochytit o čem je řeč a přemýšlí kdo je v právu. Jiný člověk však může sledovat spíše výrazy tváří a tón hlasu, či postoj a gestikulaci. A z těchto svých dojmů vycítí na čí stranu by se postavil. Každý tedy vidí něco jiného. A nedá se říci co z toho je skutečnost, či který pohled je správný.
Když tedy říkám, že tím jak se dívám, měním to nač se dívám, myslím to takto: To co vidím a slyším jsou jen barevné skvrny a chvění vzduchu. Význam tomu dávám až svým postojem, svojí interpretací, tedy tím jak se dívám. Ve své mysli tedy měním to nač se dívám. Stává se to něčím jiným. Skutečnost vzniká až v mě mysli. |
Miloslav Bažant |
Posted - 24/12/2006 : 14:22:23 Jasňačka Oldow.  
MB |
Oldow |
Posted - 24/12/2006 : 10:58:22 Miloslave Ehm... no, hlavne ze jsme to vyresili, ze. |
Miloslav Bažant |
Posted - 24/12/2006 : 10:50:12 Oldow.
Proč by bylo dobře že nemáš řidičský průkaz? Já myslím, že jediným problémem který by tím vznikl, by bylo to, že bys občas zaparkoval v jiné garáži, než je ta správná a to není až tak velký problém. Jen bys ostatní trochu překvapil.
MB |
Oldow |
Posted - 24/12/2006 : 10:18:22 Miloslave Asi je dobre, ze se i po tech letech dokazu prekvapit, ne? Reknu ti, ze predmet reakce jsem hledal asi deset minut a pravdepodobne to bude ono. Pokusim se o citaci: quote: Když se na něco dívám, tak to svým způsobem měním (měním svůj pohled na to). Proto i když se mohu skrze matematiku podívat i na lidské city, na pohádky, na mýty, tím pohledem se pro mne stanou něčím jiným a tak trochu ztratí své kouzlo. Mohu se tak dívat, ale proto, že se umím dívat i jinak, volím vhodný pohled podle situace.
Jestli to je to, na co jsem reagoval minule neni jiste, ale odpovida to a priklad by se mi opravdu libil. ... Jeste ze nemam ridicsky prukaz, co? |
Miloslav Bažant |
Posted - 24/12/2006 : 10:04:59 Oldow.
Sedím a čumím.  
Pokud se dobře dívám,pak se zde vyjádřil pouze Navi a ty. Tvoje otázka je směrována k Richardovi,který se zde vůbec nevyjádřil.Jak tomu mám rozumět? K jakému tvrzení byla otázka směrována? Nespletl sis jméno Navi se jménem Noemus?
MB |
|
|