| T O P I C R E V I E W |
| navi |
Posted - 02/12/2006 : 04:50:43 Ja si myslím, že pravda je niečo, čomu sa môžeme názorom priblížiť, ale je nekonečná... |
| 15 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
| navi |
Posted - 07/12/2006 : 00:19:08 Já s tebou souhlasím... |
| Miloslav Bažant |
Posted - 05/12/2006 : 14:14:02 Zdravím Navi.
Nejšťastnější lidi na světě jsou hlupáci. Já však nemám rád to slovo hlupák. Za hlupáka může být považován i člověk, který došel v poznání tak daleko, že ho přestali ostatní lidé chápat. Takový hlupák však šťastný není a navíc v něm roste ta nejistota.Ta tebou zmíněná řeka má dva břehy a nikde není psáno, který břeh je ten správný. Jsi li na svém břehu šťastný, budiš tě to přáno,ale nemůžeš od ostatních žádat, aby se vydali za tebou, neboť oni mohou za ten správný břeh považovat ten svůj.
MB |
| navi |
Posted - 05/12/2006 : 12:29:43 Miloslave...Ja som preplával celú rieku súdnosti a neistoty až na druhý breh, kde je súdnosť aj istota...Ty si zatiaľ na tej strane brehu, kde je nesúdnosť a istota, občas si ponamáčaš nohy, ale preplávať si sa ešte nerozhodol...Bojíš sa tej neistoty...Zodpovedne ti ale môžem prehlásiť, že na druhom brehu je súdnosť a istota... |
| navi |
Posted - 05/12/2006 : 12:23:57 Tak jsem hlupák, ale šťastnej... |
| Miloslav Bažant |
Posted - 05/12/2006 : 10:28:40 Navi zdravím tě.
Nic jsi nepochopil. Jen hlupák má jistotu. Soudnost je potvora.Když jí máš,pak máš i nejistotu.Nemáš li jí, pak jsi zcela jistý a jen okolí pozná jak jsi nesoudný. čím víc najdeš poznání, tím menší máš jistotu a jen poznáváš že víš, že nic nevíš. A o tom to je.
MB |
| navi |
Posted - 05/12/2006 : 07:58:35
(Co se mé jistoty o správnosti mého poznání týká, mohu říci jediné."čím víc nacházím důkazů platnosti, tím větší mám strach, že podléhám bludům.)Logické by bolo, že čím si ďalej, tým nachádzaš väčšiu istotu o správnosti svojej cesty... (Co když jsem někde udělal nějakou chybu?) Chyba sa dá vždy napraviť... (Co když je vše jinak a já to nedokáži poznat?)Čo hovorí tvoja intuícia bez ega, to je správne... (A tak stále hledám nové a nové důkazy a hlavně vyhledávám názory dalších a dalších lidí.)Ak hľadáš poznanie bez potreby svojho ega, a používaš k tomu bezegovú intuíciu, tak nebudeš potrebovať žiadne dôkazy...Sadne ti ako uliate... (Je možné, že se najde člověk, který nějakou skrytou chybu najde a já poznám, že jsem se zmýlil.)Svet sa kvôli tomu nezborí, a ty môžeš začať novú a správnu cestu poznania... (Lhal bych, kdybych tvrdil, že neznám význam svého poznání.)Otázka je, či podporuje lásku a múdrosť, dobro a pravdu, prijateľnú pre všetkých... (Jenže tím vzniká o to větší strach z možného omylu,který nejsem schopný rozpoznat.)Zbav sa svojho ega a možno ti to bude hneď jasné... (Je to otázka soudnosti. člověk nesoudný není schopen svou nesoudnost poznat.)Staň sa súdnym a svoju nesúdnosť poznáš... (Co když jsem to já?) Všetko bolo povedané...
|
| Kozoroh |
Posted - 04/12/2006 : 20:46:18 Podle mě je názor snaha dobrat se pravdy tzn. popisu skutečnosti. Pravda je jediná tzn. jak jsem uvedl v předchozí větě, je to popis skutečnosti. Názorů může být mnoho. Je to to samé jako víra a vědomost. Můžu věřit v mnoho různých věcí, ale pokud vím, že je to tak a tak, ztrácí víra smysl. |
| Miloslav Bažant |
Posted - 04/12/2006 : 14:17:12 Navi.
Já myslím, že to není špatná cesta. když se snažím najít cestu k tomu, aby lidé lépe pochopili sami sebe a dokázali spolu žít. Jen se bojím toho, že jsem někde udělal chybu, kterou neznám a výsledek tomu odpovídá. To mne vede k tomu, abych své poznání ověřoval a hledal další pohledy na totéž u jiných lidí. Možná je ta nejistota tím správným a ne chybou. Pokud mluvíš o cestě ze které je možný návrat,pak tě mohu říci jediné. Ta cesta nemá konec a stále se přede mnou ukazují nové otázky vedoucí k dalším poznáním. Kdybych se nedokázal zastavit,pak bych se na té cestě ztratil a ztratil bych zcela schopnost vrátit se k lidem. Lidé by mne přestali zcela chápat, neboť bych se dostal svým poznáním příliš daleko. Je mnoho toho, co jsem na té cestě našel a co již sdělit nemohu. Není ten správný čas. Mohu to však ukládat do sci fi a to také dělám.
MB |
| navi |
Posted - 04/12/2006 : 13:06:40 Vôbec by to nevadilo, keby si to bol ty...Aj vydať sa špatnou cestou má svoj zmysel...Ak by si sa ňou nevydal, nikdy by si nepochopil, že je špatná...Kľudne pokračuj po nej až do tej doby, kým si nebudeš úplne istý, či je dobrá, alebo špatná...V prípade, že by bola špatná, sa môžeš kedykoľvek vrátiť... |
| Miloslav Bažant |
Posted - 04/12/2006 : 11:26:32 Zdravím tě Navi.
Začnu od konce. Sdělovací schopnost je podmíněna znalostí odborné latiny oboru, do kterého svým poznáním směřuješ. Chybí li ato znalost,volíéš slova svá a to vede často k matení pojmů a napadání ze strany vědců tohoto oboru. V tomto smyslu je moje sdělovací schopnost velmi chabá a já si toho jsem vědom. Proto hledám toho, kdo by mně pomohl s překladem.
Co se mé jistoty o správnosti mého poznání týká, mohu říci jediné."čím víc nacházím důkazů platnosti, tím větší mám strach, že podléhám bludům. Co když jsem někde udělal nějakou chybu? Co když je vše jinak a já to nedokáži poznat? A tak stále hledám nové a nové důkazy a hlavně vyhledávám názory dalších a dalších lidí. Je možné, že se najde člověk, který nějakou skrytou chybu najde a já poznám, že jsem se zmýlil. Lhal bych, kdybych tvrdil, že neznám význam svého poznání. Jenže tím vzniká o to větší strach z možného omylu,který nejsem schopný rozpoznat. Je to otázka soudnosti. člověk nesoudný není schopen svou nesoudnost poznat. Co když jsem to já?
MB |
| navi |
Posted - 04/12/2006 : 00:26:23 Miloslave...myslím si, že si za tých 30 rokov naozaj podstivo venoval svoje úsilie na nadobudnutie svojho vedenia, a že si naozaj nebol ani v najmenšom lenivý, ale naozaj usilovný...Len si myslím, že si pri svojom úsilí smeroval od Boha a nie k Bohu...Aj keď budeš oponovať tým, čo si už napísal, že na svojej ceste za vedením si sa dostal aj po fázu, kde schádzalo málo, aby ťa aj podpriemerný farár získal za svoju ovečku, ale že si kresťanstvo nakoniec prekukol a vrátil si sa k racionalizmu...Pretože kresťanstvo a vlastne všetky skupinové náboženstvá sú iracionálne, a z hľadiska racionálnej empirickej logiky nemôžu obstáť...Takže v nich nieje žiadna istota, len slepá viera, alebo vratká neistota...Všetko toto je pochopiteľné...Ty si za tridsať rokov podstivého bádania nadobudol poznanie, alebo vedenie, ktoré je na úrovni názoru, vvplývajúceho z tejto poctivej dlhoročnej práce...Takže tvoj názor má inú konotáciu, ako názor človeka, ktorý sa o nič také nesnažil...Vždy je však dôležitý efekt...Dôležité je, aby si ty bol spokojný s tým, čo si dosiahol...Vyjadrovacie schopnosti máš veľmi dobré, pretože všetko čo píšeš je jasne zrozumiteľné a jednozmyselné... |
| navi |
Posted - 04/12/2006 : 00:02:00 Dá sa pochopiť aj to, čo napísal noemus... |
| navi |
Posted - 03/12/2006 : 23:59:16 Čo je to povrchné a čo je to hlbinné...Povrchné je všetko, čo skúma veci na povrchu...Hlbinné je všetko, čo skúma veci v hĺbke...Niektorí máme schopnosť veci pozorovať povrchne a niektorý hlbinne....A samozrejme všetko medzi tým...Aj preto sme tak odlišní, lebo pozorujeme veci z rôznych urovní...Ďaľšou vecou je energia, ktorú do tohoto pozorovania zapojíme... |
| navi |
Posted - 03/12/2006 : 23:50:19 Ako každý človek si z informácií vyberám podľa svojej slobodnej vôle...Čo mi je blízke príjmem, čo mi je vzdialené nie...Moje vedomie však ostáva stále otvorené informáciám...Pijímam však len tie, ktoré sú blízke môjmu naturelu...To, čo vlastne robí každý človek...Alebo aspoň by mal...Nikdy by som nechcel, aby si prijal niečo, čo nieje blízke tvojmu naturelu...Ak je blízke tvojmu naturelu, že človek si stvoril Boha, je to pre mňa oveľa prijateľnejšie, ak budeš tvrdiť toto, než keby si mal tvrdiť že Boh stvoril človeka a pritom si to naozaj nemyslel...takže ťa mám rád... |
| Miloslav Bažant |
Posted - 03/12/2006 : 16:48:24 Noeme zdravím tě.
Bude to znít možná podivně,ale zajímalo by mne, zda u mne poznáváš vědění, nebo názor. Mám totiž pochyby o tom, zda je moje sdělovací schopnost dostatečná, nebo nikoli. Na svém poznání jsem pracoval víc než třicet let, ověřoval jsem poznané a nebyl jsem límý, protože jsem hledal rád (bavilo mne),ale toho ověřování nikdy není dost a chybí li navíc schopnost toto sdělit, pak je vše k ničemu.Ztratíš li důvěru sám v sebe, ztrácí člověk tu sílu k hledání a říká si." Vše je marnost" a náhle je zde únava, za všechna ta léta.
MB |
|
|