www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Sila...

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
navi Posted - 29/11/2006 : 10:38:10
Mnohé učenia vychádzajú z princípu, že existujú dve základné protichodné sily...Podľa môjho názoru existuje len jedna sila, majúca rôzne obsahy a smerovania...
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Miloslav Bažant Posted - 12/12/2006 : 12:16:43
Richarde.

Vidíš a už jsme na jedné lodi,či břehu. Ty jsi vše bral s pohledu svého a já s pohledu tak nějak všeobecnějšího.Takových lidí jako ty není mnoho. Mnohem více je těch které jsem popisoval já. řeba já jsem se nikdy nepral, či spíše aktivně nepral. Dostal jsem kolikrát přes pusu už proto, že jsem byl nejmenší z třídy a neuměl jsem se prát. Jen jednou jsem podlehl vsteku a kluk o hlavu větší přišel naráz o čtyři zuby. On mne napadl a já jsem za to dostal dvojku z mravů. Potkal jsem jej po dvaceti letech když šel s bandou opilců a znovu mně napadl a přidali se i ostatní. Ten strach mně zmobilizoval a odešli s boulema všichni. To již jsem nebyl ten nejmenší,ale stejně velký jako oni. Od té doby jsem se nikdy nepral a potkal jsem také řadu takových kteří hledali záminku ke rvačce. Vždy jsem s toho nějak vybruslil.jednou se mně povedl husarský kousek. Ignoroval jsem, že se snaží začít rvačku a zeptal jsem se jednoho z nich na cestu k nádraží, jako by se nic nedělo. Oni s toho byli tak spitomělí, že mne tam odvedli a ještě se se mnou kamarádsky bavili a to bylo v Brně. Možná, kdybych se uměl prát jako ty nechal bych to dojít ke rvačce.

MB
noemus Posted - 12/12/2006 : 11:54:25
Banda skinheadů mne chtěla vyhodit z vlaku, když jsem se na ně nevhodně podíval. Nenávist jsem k nim necítil. Nevykládej mi tu o akčních hrách, to je zábava. Už jsem se i popral i když v současnosti už jsem moudřejší a boji se věnuji jen sportovně. ALe i v té největší rvačce jsem to já kdo hodnotil a kdo přemýšlel, i když možná ne ve slovech. Pokud se boj nezvrhne v nekontrolovanou adrenalinovou řež, je v něm vždy místo pro rozum a morálku.

Uvědom si prosím, že lidé nejsou stejní a právě proto je nutné být tolerantní. Pro mne je důležitá zejména snaha řídit svůj život. Jsem přesvědčen, že na bitevním poli hrají roli spíše vrušení (adrenalin) než nenávist. Nenávist je spíš něco co se projevuje mimo boj. Je to svého druhu útěk před svým strachem, je to útěk před svým svědomím. Tak to vidím já.
Miloslav Bažant Posted - 12/12/2006 : 11:22:15
Richarde.

Zřejmě jsi mne nepochopil. Já myslím, že v dané situaci ani ta nenávist není čímsi, na čem bys přemýšlel. O tom o čem mluvíš bys mohl přemýšlet jako člověk kdesi ve štábu, či zázemí. V boji ne. O rezignaci jsem vůbec nemluvil. Ve válce žene strach člověka k mnohem vyšší aktivitě, než v běžném životě i když jsou lidé kteří ze strachu rezignují.To nepopírám. Ve válce, v boji člověk přemýšlí zcela jinak a pochopil bys to, kdybys to prožil. Vím, že to může být pod tvou úrovní,ale skus si někdy zahrát nějakou akční hru z válečným tématem a skus to prožívat jako skutečný voják, kterého mohou zastřelit. V tu chvíli je nepřítel pouze figurkou, která tě může zničit a vůbec nepřemýšlíš o tom, že je to člověk. A to je jen hra.

MB
noemus Posted - 12/12/2006 : 11:09:20
Tos mne špatně pochopil, já mluvil o hypotetickém hněvu, když bych viděl nepřítele vraždit mé blízké. Uvědom si prosím, že seběvětší hněv v takové situaci, nemusí znamenat, že k nepříteli cítím nenávist.

Strach jsem už měl a vím jaké to je. Důležitý je však záměr. Mám-li strach udělat správnou věc, tak to neznamená že mým cílem je rezignace. Ano mohu selhat, mohu se strachy zhroutit. Je to omluvitelné a pochopitelné. Já tu ale mluvím o vědomých rozhodnutích a o jejich roli v tom co považuji za zlo. Nemohu přeci už předem rezignovat a tvrdit, že když budu mít strach, tak se prostě zhroutím a vše bude OK.
Miloslav Bažant Posted - 12/12/2006 : 10:58:42
Richarde. Já jsem na tyto lidi vůbec nepomyslel i když bych asi jednal jinak než oni.V žádném případě u mně nešlo o výbuch zlosti,či cosi takového. Já jen tvrdím,že v jiné situaci člověk myslí jinak. Ohrožuje li kdo tvůj život, vůbec nemyslíš na takové věci jako úcta k němu a podobně,ale na to jestli bude tvoje kulka rychlejší, než jeho, či tomu bude naopak.Do tohoto vzorce připočítej strach,špínu, krev přátel,hluk a podobně. Až toto uvážíš, pak mně řekni jestli bys myslel na úctu k nepříteli a takové věci. Nejspíš bys na to neměl čas ani myšlenky. Možná plné kalhoty (já také)

MB
noemus Posted - 12/12/2006 : 10:47:02
Náhlý výbuch emocí nepovažuji za měřítko svého vztahu k někomu jinému. Hněv není totéž co nenávist. Lítost není totéž co láska. Nepřítel není abstraktní, ale konkrétní člověk. A jako takového ho také musím brát.

Proč si myslíš, že někdo, kdo se nechá zabít pro své zásady je nemyslící hlupák? Já Sókrata, Giordana Bruna ani Jana Husa za hlupáky nepovažuji.
Miloslav Bažant Posted - 12/12/2006 : 09:57:06
Noeme.

Nevěřím vlastním očím. Dle vých slov bys byl ve válce prvním, kdo by byl za nesplnění rozkazu stojícícho proti tvým morálním zásadám popraven. Já myslím, že takový vůbec nejsi. že si tak trošku honíš tričko.První den války bys zcela zmněnil názor a vůbec bys to nepovažoval za vlastní selhání. Inteligentní člověk využívá své inteligence k tomu aby se přispůsobil danému prostředí. A inteligentním člověkem jsi. Jen nemyslící hlupák by se nechal zabít pro morální zásady. Ve válce zabíjením nechráníš je sám sebe,ale i svou rodinu, svůj národ a podobně. Pokud myslíš na toto a nejen na sebe,pak své názory rychle zmněníš. Vidíš li že nepřítel hubí tvoje blízké, nemůžeš jej milovat a vážit si jej. Našli se tací, to ano,ale ti byli často popravováni za zbabělost před nepřítelem. Ty takový nejsi. To jsem poznal ze stylu tvého myšlení. A tak bych tě rád řekl.Drž se své úrovně a budu tě věřit.

MB
noemus Posted - 12/12/2006 : 09:31:31
Jsem překvapen, čekal bych od tebe větší pochopení.

1) Šlo mi především o návrat k původnímu tématu diskuze jímž je dobro a zlo. Spíše bych řekl, že posledních pár příspěvků se odchýlilo a já se pokusil o návrat.

2) Proč bych měl nenávidět někoho, kdo mne chce zabít. Mě je ho líto. Nic na tom nemění ohrožení mého života. Takové ohrožení jsem již zažil, i když ne právě válku. A nenávist se v mém vědomí opravdu nevyskytovala, ptám se proč by měla? Pomohla by mi snad přežít? Já si to nemyslím

3) Já osobně mám svobodnou vůli i když plním rozkaz. Mohu ho nesplnit a mohu si vybrat různé cesty jeho splnění. Nemyslím si že je dobré omlouvat plnění špatných, či nemorálních rozkazů, tím že to byly rozkazy. Za své činy jsem zodpovědný já sám. Jsou to mé činy. Pokud splním rozkaz, který je proti mým morálním zásadám, pak to ovažuji za své selhání. Považuji to za ZLO.

4) Pokud je pro mne válka důvodem k pozastavení platnosti mých morálních zásad, pak je něco hodně špatně. Já se samozřejmě nebráním tomu své zásady čas od času poopravit a válka by určitě jistý vliv měla. Myslím si však, že skutečně dospělý člověk by nemě své morální zásady odhazovat v žádné situaci.
Miloslav Bažant Posted - 12/12/2006 : 09:02:58
Richarde zdravím tě.

Posunul jsi diskusi trošku jinam. Ve válce platí trochu jiná pravidla naž v míru. Budeš li hledět na nepřítele s úctou a láskou, je to nejkratší cesta k tomu, abys ho podcenil a byl zabit. Zde platí nezabiješ a budeš zabit. Navíc je zde tvé jednání podřízené rozkazu a trstu za nesplnění rozkazu. Tvoje vůle je tím omezena na minimum. Tím se stává přemýšlení o tom zda mám nepříele rád či nerad, zda si ho vážím, nebo ne na entém místě. Vždy nenávidíš toho, kdo tě může za okamžik zabít. Můžeš si vážit jeho schopnosti strategie. To ve výsldku vede k tomu, že jej nebudeš podceňovat a budeš hledat strategii lepší aby sis život zachoval. Skončí li však válka, může se stát dřívější nepřítel tvým přítelem. Venkoncem on jednal dle rozkazu a ty také. Nejednalo se o svobodnou vůli. A tak se dnes přátelíme z Němci a nevidíme v tom nic špatného ač by to mohlo vypadat jako by jsme se zproněvěřili vlastním zásadám.

MB
noemus Posted - 12/12/2006 : 00:09:02
Představte si tuto situaci. Vypukne válka a já jsem povolán do armády. Neodmítnu, protože to pociťuji jako svou povinnost vůči ostatním. Vážím si každého života lidského i zvířecího. Přesto ve válce budu zabíjet, ne proto že se mi to líbí, ne proto že nenávidím své protivníky. Budu to dělat proto, že v dané situaci to bude nevyhnutelné. Namítnete, že se mohu nechat zabít a tím z toho být venku. Raději zemřít sám než zabíjet ostatní. Co když ale, vidím jak voják z druhé strany chce zabít nevinné lidi, nebo mé spolubojovníky. Mám nečinně přihlížet protože zabíjet je špatné? Mám raději v takové situaci zemřít? Ne, nemyslím si to.

Myslím, že velice záleží na tom, jak se k celé věci stavím. Pokud dokážu pohlédnout i na svého "nepřítele" bez nenávisti, a snad i s láskou a soucitem, pak je vše v pořádku. V tomto smyslu musím souhlasit s Navi.

Když se teď zeptáte jestli je zabíjení zlo, pak z výše uvedeného vyplývá, že to není zdaleka tak jednoduché.

Já osobně velice nerad škatulkuji svět na dobro a zlo. Ale pokud existuje něco co bych označil za skutečné zlo, pak je to situace, kdy se já sám zpronevěřím svým morálním zásadám. To považuji za skutečný hřích, či, chcete-li, zlo.
navi Posted - 09/12/2006 : 00:27:03
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.
jaký význam má abych tě své myšlenky ukazoval???

MB

To musíš vědet ty sám...
navi Posted - 09/12/2006 : 00:22:58
Miloslave...Ty nepatríš k ľuďom ktorý nič nevedia, práve naopak...Ale všetko je to v hraniciach hmotného sveta, a to je pre mňa strašne málo...Pre mňa sú hranice hmotného sveta priúzke...S tým som sa proste narodil...
Ace Rimmer Posted - 08/12/2006 : 17:27:40
quote:
Originally posted by navi

Ace Rimmer, ale já nepřítele nemám...Když miluji lidi, nemůžu mít nepřítele...Bylo by to nelogické...

Logické to možná je , ale každopádně to není pravda . Když už nic jiného tak najdeš na světě lidi , kteří bojují proti všemu a všem . A pokud si necháš vše líbit tak nemá ani cenu rozepisovat kam to dospěje .
Miloslav Bažant Posted - 08/12/2006 : 13:09:19
Navi.
Opět totéž. Ani slovo o tom, co jsem řekl a napadáš mou osobu. Dobře, tak patřím k lidem, kteří nic neví. Nejsi li schopen pochopit to co říkám, jaký význam má abych tě své myšlenky ukazoval???

MB
navi Posted - 08/12/2006 : 12:41:20
Ace Rimmer, ale já nepřítele nemám...Když miluji lidi, nemůžu mít nepřítele...Bylo by to nelogické...

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000