www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 proč

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
axel01 Posted - 03/03/2012 : 21:06:04
mám dojem, že pokud ve vzájemné interakci s více lidmi něco řeknu a je to odlišné od jejich názoru či přesvědčení, jsem okamžitě pokládána za nebezpečného člověka?

to už ani není strach z neznáma, co pociťují, to je snad jakýsi odpor...

(a ano, myslím si, že to JE filosofická otázka)
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
axel01 Posted - 29/05/2012 : 05:26:45
quote:
Originally posted by kirmakX6on

quote:
Originally posted by axel01
Zatím chápu to umění respektovat druhého jako takovou svou mantru, kterou si opakuju, než něco napíšu, resp. opravdu ho respektovat z hloubi duše, i když si "něco řeknu pod vousy".

:-) to je hezký

Kirmaku, že na tebe ještě trochu dýchá ta vůně května? (až moc?)

kirmakX6on Posted - 29/05/2012 : 01:56:10
quote:
Zatím chápu to umění respektovat druhého jako takovou svou mantru, kterou si opakuju, než něco napíšu, resp. opravdu ho respektovat z hloubi duše, i když si "něco řeknu pod vousy".

:-) to je hezký
kirmakX6on Posted - 29/05/2012 : 01:52:53
quote:

Mimochodem jak byste slušně řekli vegetariánovi, že si o něm myslíte že je padlej na hlavu a zároveň vyjádřit, že vy jíte maso?

tohle je podle mě přesně ta situace, kdy je vyjadřování názoru nevhodné

já osobně zastávám názor, že před jinými než důvěrně známými lidmi by se měly vyjadřovat názory zpravidla jen tehdy, pokud má názor znaky objektivity, tj. je např. dedukcí z nějakých faktů apod.

Názory subjektivní a navíc s negativním hodnocením opravdu nedoporučuju sdělovat, leda že by k tomu byl opravdu dobrý důvod (např. jsem přímo dotázán a je výslovně požadována upřímná odpověď).

Něco jiného by bylo, pokud by šlo o obranu. Pokud ale nejde o obranu a ty stejně vyjádříš neprovokujícímu vegetariánovi, že je padlej na hlavu a ty jíš maso, jde jednoznačně o útok z tvé strany.
axel01 Posted - 28/05/2012 : 21:30:22
Mimochodem jak byste slušně řekli vegetariánovi, že si o něm myslíte že je padlej na hlavu a zároveň vyjádřit, že vy jíte maso?
axel01 Posted - 28/05/2012 : 21:27:28
quote:
když tedy někdo se dobrovolně těchto úkolů zhostí, v duchu ho blahořečím. Když je to osoba, která mě zajímá, o to lépe, neboť z jejich názorů, ale nejen názorů, ale i způsobů, jakými řeční (např. neverbální projevy, konkrétní slova, kterými vyjadřuje myšlenku atd.) se toho o ní opravdu hodně dozvím...a to já samozřejmě rád :-)

To bylo opravdu myšleno spíš do kolektivu, třeba 3 lidí, kdy se oni spolu baví a já je poslouchám, protože jsem nucena stát u nich blízko. že poslouchám - ale nejen to - pak se navíc zapojím. Nevím, jestli to působí slušně nebo to ty lidi otravuje.... A jestli by spíš nebylo lépe neříkat nic, než se do diskuze zapojit, anebo jestli se zapojit pouze za předpokladu, že mám na to stejný názor (ovšem pak mi nepřipadá moc plodné se zapojovat).

quote:
u tohoto jsem ale trochu skeptik...
..všechny tyto rady jsou přece v dnešní době známé. Háček je v tom, jak to ale konkrétně dělat !

..tj. např. jakým způsobem (konkrétně v konkrétním typu situace, tj. jakými slovy) dát např. najevo, že chápeš a respektuješ názor druhého?

nicméně slušnost, respekt, to je lék na to, aby tě lidi neměli neradi

aby tě ale měli rádi, je (mám za to) potřeba navíc ještě ..nazval bych to "kladné přijetí" (protože respektovat můžeš i svého nepřítele...respektem jen říkáš, že ten druhý je "na úrovni". Pokud jde o slušnost, tak slušná můžeš být i slušným posláním druhého do prdele.... Lidi ale i chtěj, aby jim byl aktivně vyjadřován zájem, pochopení a kladné hodnocení ..a právě tyto tři věci sdružuju pod pojem "kladné přijetí". Pokud to nebudeš dělat, tak tě nebudou mít rádi. Pokud budeš jen slušná a budeš respektovat ostatní, vydobudeš si "jen" neutrální či lehce pozitivní postoj.

Tak s kladným přijetím nebo jak to nazvat problém asi nebude, nebo reps. to je taková elementární mezilidské seznámení se s člověkem a mám zato, že v základu je neutrální nebo lehce pozitivní. Nepotřebuju rozhodně, stát se nějakým králem davu :-D Ani o to nijak moc nestojím, jenom mi jde o to, vyjádřit svůj názor tak, aby ho druzí přijímali a nic si tam nedosazovali jiného.
Jinak k tomu pozitivnímu přijetí dost pomáhá být pozitivně nalazen pro všechny lidi jako pro skupinu, neustále nějak pomáhat kolektivu, teda být užitečný (ale nenechat se využívat) a ve většině případů vtipný (lidi mají tak nějak ráda vtipné lidi, protože se vždycky zasmějí, což vede k tomu, že vyhledávají jejich přítomnost), jsou na to určitě i další rady, ale jak říkám, s tímto problém nemám - neřeším ho.

Zatím chápu to umění respektovat druhého jako takovou svou mantru, kterou si opakuju, než něco napíšu, resp. opravdu ho respektovat z hloubi duše, i když si "něco řeknu pod vousy". Je to asi složitější, ale myslím, že když někomu nevnucuju svůj názor za každou cenu nebo se nesnažím mít vždy hlavní slovo, tak to dost napomáhá tomu, aby si lidé mysleli, že ten náozr respektuju - resp. někteří se bojí už když se ozvu, protože si myslí, že je nějak smetu nebo tak - takže buď k tomu nepíšu vůbec a když už mi to nedá, tak postupuju jen opatrně podle situace, jak to vyžaduje. Ale nějakou ověřenou radu nemám.

kirmakX6on Posted - 27/05/2012 : 19:06:01
quote:
Vtip je v tom, že když je to otázka do kolektivu, tak se jaksi nečeká, že odpovídá pořád jenom jeden a tak... Já někdy nevím, jestli se ti druzí bojí nebo tak.

tady k tomu ti mohu říct, že za sebe jsem extrémně vděčný za tyto lidi, kteří učitelovi odpovídají na otázky atd.
...nebo když je skupina, tak prostě jsou aktivní

jakožto (v reálu) asociální introvert totiž tyto činnosti (tj. odpovídat na dotazy, jakkoliv komunikovat ve skupině apod.) nesnáším, na druhé straně, pokud všichni mlčí, je
1. nuda (a já usínám)
2. bezradnej učitel (a mně je ho pak líto)
3. trapný ticho (ani to mi není příjemný)
4. riziko, že budu někým dotázán na vyjádření názoru, případně zodpovědní učitelovi otázky (oboje já velmi nerad)

když tedy někdo se dobrovolně těchto úkolů zhostí, v duchu ho blahořečím. Když je to osoba, která mě zajímá, o to lépe, neboť z jejich názorů, ale nejen názorů, ale i způsobů, jakými řeční (např. neverbální projevy, konkrétní slova, kterými vyjadřuje myšlenku atd.) se toho o ní opravdu hodně dozvím...a to já samozřejmě rád :-)

quote:
- nevměšovat se za každou cenu do cizích hovorů, neříkat za každých okolností svůj názor (dělám velmi často na internetu i v reálu, ale bohužel některých lidem to - na netu i v reálu - hodně vadí)

- udržovat asertivitu v jednání, nehádat se s ostatními jenom proto, že je to anonymní nebo, že se jedná o cizí lidi (z toho vyplývá i chovat se slušně k lidem)

- promyslet, jestli můj názor daného člověka zajímá (vysledovat z kontextu), jestli to k něčemu bude (v mnoha případech jde ušetřit čas i energii) -- na druhou stranu, někdy mě ani nezajímá, zda to toho druhého zajímá--ale možná zde je chyba

- dávat lidem najevo, že chápu jejich názor, i když ten můj je jiný - nicméně i zde platí pravidlo asertivity

u tohoto jsem ale trochu skeptik...
..všechny tyto rady jsou přece v dnešní době známé. Háček je v tom, jak to ale konkrétně dělat !

..tj. např. jakým způsobem (konkrétně v konkrétním typu situace, tj. jakými slovy) dát např. najevo, že chápeš a respektuješ názor druhého?

nicméně slušnost, respekt, to je lék na to, aby tě lidi neměli neradi

aby tě ale měli rádi, je (mám za to) potřeba navíc ještě ..nazval bych to "kladné přijetí" (protože respektovat můžeš i svého nepřítele...respektem jen říkáš, že ten druhý je "na úrovni". Pokud jde o slušnost, tak slušná můžeš být i slušným posláním druhého do prdele.... Lidi ale i chtěj, aby jim byl aktivně vyjadřován zájem, pochopení a kladné hodnocení ..a právě tyto tři věci sdružuju pod pojem "kladné přijetí". Pokud to nebudeš dělat, tak tě nebudou mít rádi. Pokud budeš jen slušná a budeš respektovat ostatní, vydobudeš si "jen" neutrální či lehce pozitivní postoj.
axel01 Posted - 27/05/2012 : 18:22:29
Vyřešila jsem tento problém... Nevím, jestli to tady někomu pomůže, ale mně k tomu tématu pomohly následující rady:

- nevměšovat se za každou cenu do cizích hovorů, neříkat za každých okolností svůj názor (dělám velmi často na internetu i v reálu, ale bohužel některých lidem to - na netu i v reálu - hodně vadí)

- udržovat asertivitu v jednání, nehádat se s ostatními jenom proto, že je to anonymní nebo, že se jedná o cizí lidi (z toho vyplývá i chovat se slušně k lidem)

- promyslet, jestli můj názor daného člověka zajímá (vysledovat z kontextu), jestli to k něčemu bude (v mnoha případech jde ušetřit čas i energii) -- na druhou stranu, někdy mě ani nezajímá, zda to toho druhého zajímá--ale možná zde je chyba

- dávat lidem najevo, že chápu jejich názor, i když ten můj je jiný - nicméně i zde platí pravidlo asertivity

Obecně k tomu potom platí, že čím méně člověk mluví, tím je oblíbenější. Jde o rady anonymů z internetu. Nicméně dá se na to namítnout, že kdo méně mluví, je víc - lidsky - oblíbenější, ale kdo se chce prosadit, nemůže být milý na všechny. Pak by se dala rozlišovat oblíbenost (též autorita) přirozená a oblíbenost nepřirozená, vydobytá více méně na úkor ostatních.

Prý to je o manipulaci s lidma. No nevím, jak to takhle vyzní, ale mě to pomohlo na cestě k lepší sebeprezentaci. Už se zasekávám v psaní svých projevů docela častěji (na některých stránkách) a v říkání názorů nahlas, takže pak neřeknu něco, co nechci, ale bohužel to platí jenom omezeně...
Mám prostě hrozné nutkání vyjadřovat svoje názory a pocity, jo a nemůžu odolat odpovědět na otázku, když se někdo na něco zeptá... Vtip je v tom, že když je to otázka do kolektivu, tak se jaksi nečeká, že odpovídá pořád jenom jeden a tak... Já někdy nevím, jestli se ti druzí bojí nebo tak.
Akorát když je to menší kolektiv (2-3 lidi), tak mám to nutkání taky celkem velký se zapojit... i když mi do toho nic není a ani vlastně nemám poslouchat... Já nevím...

Jaký na to máte názor

axel01 Posted - 05/04/2012 : 22:52:12
quote:
Originally posted by kirmakX6on

quote:
proč se lidi bojí toho, že jejich názor je špatný, když ho vlastně nevyjádřili? nabyla jsem spíše dojmu, že považují za špatný jakýkoliv názor,se kterým nesouhlasí.

nevadí, že ho nevyjádřili...stačí, že si jeho odlišnost uvědomují

tobě je copak příjemné, když z něčích úst zaznívají názory jiné než tobě vlastní?

v naprosté většině případů je mi to úplně jedno... naopak jsem ráda, když má někdo jiný názor a dá se s ním o tom diskutovat. což se ale s lidma, kteří se dotčeně stáhnout, moc nedá...
kirmakX6on Posted - 04/04/2012 : 00:44:55
quote:
proč se lidi bojí toho, že jejich názor je špatný, když ho vlastně nevyjádřili? nabyla jsem spíše dojmu, že považují za špatný jakýkoliv názor,se kterým nesouhlasí.

nevadí, že ho nevyjádřili...stačí, že si jeho odlišnost uvědomují

tobě je copak příjemné, když z něčích úst zaznívají názory jiné než tobě vlastní?
axel01 Posted - 03/04/2012 : 15:09:39
quote:
Axel, setkávám se také s podobnými reakcemi. Někteří lidé se skutečně bojí toho, že jejich názor by mohl být špatný, protože by to pak určitým způsobem vyvracelo konání v jejich životě.

Někteří lidé tak reagují, někteří se nad věcí v klidu objektivně zamyslí. Mě se to ne vždy daří, vím že taky někdy reaguji útočně, možná je to nějaká část mé přirozenosti, pradávných instinktů, co já vím ... jen vím, že to občas musím potlačovat ;)

proč se lidi bojí toho, že jejich názor je špatný, když ho vlastně nevyjádřili? nabyla jsem spíše dojmu, že považují za špatný jakýkoliv názor,se kterým nesouhlasí. též nevím jak to má vyvracovat konání v jejich životě nebo jak by je to mohlo ovlivnit.

jrf Posted - 03/04/2012 : 09:38:23
Axel, setkávám se také s podobnými reakcemi. Někteří lidé se skutečně bojí toho, že jejich názor by mohl být špatný, protože by to pak určitým způsobem vyvracelo konání v jejich životě.

Někteří lidé tak reagují, někteří se nad věcí v klidu objektivně zamyslí. Mě se to ne vždy daří, vím že taky někdy reaguji útočně, možná je to nějaká část mé přirozenosti, pradávných instinktů, co já vím ... jen vím, že to občas musím potlačovat ;)
neronis Posted - 07/03/2012 : 05:32:11
quote:
Originally posted by Absolut

Buďto Ti jde axel o vyšší, řekněme morální lidsky přirozené cíle...a nebo čistě jen o peníze...Vím, že já osobně bych při pohledu z dlouhodobého hlediska hledal svoji oázu klidu a důstojného využití k službě dobré věci...firmu, která rozumí lidskému rozměru v celé jeho jedinečnosti a dovede skloubyt peníze s morálkou...s vyššími ideály...

Absolut anebo jde zkrátka o to co v té firmě člověk dělá. Jestli se dloube prstem v nose a nemá co dělat, dojíždí daleko nebo se neděje nic zajímavého a tak dále. Nemyslím si, že normálního člověka zajímá to co říkáš... proč by taky mělo dokud ovšem šéfové nevyvolávají nějaký templářský dojem nebo jak to říct.
Absolut Posted - 07/03/2012 : 05:00:44
quote:

snad bych ještě dodala něco k původnímu příspěvku, kde jsem řešila nepřijetí něčí pravdy v odlišné komunitě. uvedu příklad.

mějme dvě společnosti - firmy. obě společnosti si konkurují. je jedno, co je předmětem jejich zájmu, ale stojí na trhu vedle sebe - nebo spíš proti sobě.

pokud jsem členem takovéto společnosti, tak zároveň platí, že nesmím mít nestranný pohled? pokud jsem nejprve dělala ve společnosti první a poté ve společnosti druhé, znamená to, že nesmím tyto společnosti hodnotit, jelikož jsem "obojživelník"?

prostě - pokud chce člověk říct svůj názor bez toho, aby si ho lidi dávali do škatulek, tak nesmí pracovat ani v jedné z těchto firem?
nebo proč je tak špatné říct svůj názor na firmu, ve které pracuji (za předpokladu, že mě pak nevyhodí) nebo názor na firmu, ve které jsem již pracovala?
a konečně - musím sdílet názory dané firmy, její vnitřní strukturu, můžu snad za to, co se děje v oddělení, ve kterém nepracuji? nebo jsem nějak zodpovědná za to, jak se firma prezentuje, pokud jsem pouhým zaměstnancem?

představte si že pracuju v Blesku nebo na TV NOVA, ale bohužel nemůžu psát zprávy pro NOVU jinak, jelikož máme určité vnitřní směrnice. vypovídá to snad něco o mě jako o člověku, nemůžu snad mít názor na TV NOVA odlišný, přestože v ní pracuji?

vážně nevím, ale podle mě když je člověk členem nějakého uskupení, společnosti, přejímá jen část z něho a své názory si nechává pro sebe, přestože mohou být v rozporu s daným celkem. nejde přeci potlačovat lidskou individualitu jenom proto, že člověk někde pracuje/studuje.

proč si lidi automaticky myslí, že když někdo dělá v Blesku, tak je to pokrytec?
(ne, nejsem v Blesku, ale jako ilustrační příklad to poslouží dokonale)

Takovéto otázky si klademe z důvodů etických...pakliže pracuješ v nějaké ,, bezbožné'' firmě, jejímž cílem jsou jen peníze- bez ohledu na to, jakým způsobem se vydělají...pak si budeš- pokud jsi docela obyčejně slušná...klást otázku, zda raději neodejít vždy...
Problém neni primárně v tobě, ale v dnes všeobecně chybně přijímaném předpokladu, že peníze řeší všechny lidské potřeby- včetně těch duchovních...(vláda peněz nad lidmi- vláda konzumu)
Mezi tvoji přirozeností se vztahem k právu a prolhaným konzumním systémem dochází naprosto logicky k napětí a názorovému nesouladu...
Pokud bych já byl na tvém místě, cítil bych to samozřejmě stejně a zvažoval bych pro své čisté svědomí odchod, nebo usiloval o změnu...
V žádném případě nemůžeme směrnice firmy používat jako své alibi, neboť i koncentrační tábory měly své směrnice...
Tvůj skutečný problém ovšem reálně spočívá ve všeobecně metastázovaném konzumu v podstatě většiny firem, i většinové společnosti...a tedy téměř naprostá nemožnost najít na trhu firmu, která by chtěla z vyššího uvědomění vydělávat peníze pouze poctivě (konkurenční nevýhoda), aby ses mohla v ní cítit dobře vnímat určitou sounáležitost i hrdost (podobně jak tomu bývalo v továrnách Tomáše Bati)...
Buďto Ti jde axel o vyšší, řekněme morální lidsky přirozené cíle...a nebo čistě jen o peníze...Vím, že já osobně bych při pohledu z dlouhodobého hlediska hledal svoji oázu klidu a důstojného využití k službě pravdě a dobré věci...firmu, která rozumí lidskému rozměru v celé jeho jedinečnosti a dovede skloubyt peníze s morálkou...s vyššími ideály...

Ohledně konzumu bych se mohl rozepsat podrobněji příště resp. o tom, jakou máme před sebou prolhanou nenasytnou, lidskou duši ničí bestii...závěr si ale budeš muset udělat jen sama...každému totiž nevyhovuje totéž, co vyhovuje mě....

Absolut
axel01 Posted - 07/03/2012 : 03:10:19
snad bych ještě dodala něco k původnímu příspěvku, kde jsem řešila nepřijetí něčí pravdy v odlišné komunitě. uvedu příklad.

mějme dvě společnosti - firmy. obě společnosti si konkurují. je jedno, co je předmětem jejich zájmu, ale stojí na trhu vedle sebe - nebo spíš proti sobě.

pokud jsem členem takovéto společnosti, tak zároveň platí, že nesmím mít nestranný pohled? pokud jsem nejprve dělala ve společnosti první a poté ve společnosti druhé, znamená to, že nesmím tyto společnosti hodnotit, jelikož jsem "obojživelník"?

prostě - pokud chce člověk říct svůj názor bez toho, aby si ho lidi dávali do škatulek, tak nesmí pracovat ani v jedné z těchto firem?
nebo proč je tak špatné říct svůj názor na firmu, ve které pracuji (za předpokladu, že mě pak nevyhodí) nebo názor na firmu, ve které jsem již pracovala?
a konečně - musím sdílet názory dané firmy, její vnitřní strukturu, můžu snad za to, co se děje v oddělení, ve kterém nepracuji? nebo jsem nějak zodpovědná za to, jak se firma prezentuje, pokud jsem pouhým zaměstnancem?

představte si že pracuju v Blesku nebo na TV NOVA, ale bohužel nemůžu psát zprávy pro NOVU jinak, jelikož máme určité vnitřní směrnice. vypovídá to snad něco o mě jako o člověku, nemůžu snad mít názor na TV NOVA odlišný, přestože v ní pracuji?

vážně nevím, ale podle mě když je člověk členem nějakého uskupení, společnosti, přejímá jen část z něho a své názory si nechává pro sebe, přestože mohou být v rozporu s daným celkem. nejde přeci potlačovat lidskou individualitu jenom proto, že člověk někde pracuje/studuje.

proč si lidi automaticky myslí, že když někdo dělá v Blesku, tak je to pokrytec?
(ne, nejsem v Blesku, ale jako ilustrační příklad to poslouží dokonale)
Milan.Miló Posted - 06/03/2012 : 18:39:51
Absolut

----------------------
Věř, že jsem v těchto nejdůležitějších otázkách týkajících se mého života nanejvýš opatrný- hlavně v tom abych nepodvedl sám sebe a nepřijal lež za pravdu...věř také, že se cítím po všech stránkách úplně zdráv...a nenacházím se někde na periferii kritické filosofie, ale především na jejím vrcholu!...
-----------------------

Absolut lidé si mnohdy myslí, že
jim jejich vlastní rozum říká, že
to co většinou říkají je pravda.

A však jsi-li dosti kritický tak
musíš přijmout fakt, že podstata pravdy
vychází tolikrát ze samotného omylu.

Neboť v omylu pravdy můžeš dojít, kdež to
v pravdě omylu nevidíš a žiješ tak jen v
přesvědčení iluzí.

S toho plyne, že omyl je mnohdy stavem
a stupněm k višímu pochopení sama sebe