| T O P I C R E V I E W |
| Erwin |
Posted - 13/11/2006 : 17:32:36 Téma jak dělané do tohoto kvasu. Přátelé, co myslíte, je pravda pružná, nebo je jen jedna jediná - konstantní ??? |
| 15 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
| navi |
Posted - 19/12/2006 : 07:43:51 Pravda je pravda... |
| rajis |
Posted - 16/12/2006 : 14:55:47 Tak tuhle teorii vůbec neznám, od Descartese jsem totiž ještě nic nečetl. Podle mě pravda bytí ční nad skutečností, skutečnost může být různá, ale pravda bytí je jen jedna.
a klidně mně tykej, nejsem totiž o moc starší než ty  |
| Dawy |
Posted - 16/12/2006 : 14:44:58 Narážíš na teorii démona, s tím rozdílem, že i když barvy a zvuky neexistují, tak že existuje zlý démon, který zbůsobuje naše vnímání, tak ty zvuky a barvy zbůsobuje právě on. Ale vrátím-li se zpět, tak když si řekneme, že ten stůl je červený, je to pouze náš obraz skutečnosti, pokud slyšíme výstřel, když zvuky neexistují, je to taktéž pouze náš obraz skutečnosti. Jaké skutečosti? právě té, ze které jsme si vytvořili ty obrazy-naše skutečnosti. Descartova Teorie démona má své příznivce i odpůrce, ale četl jsem, že už byla vyvrácena(bohužel nevím jak)
|
| rajis |
Posted - 16/12/2006 : 14:34:34 Postavím na ulici červený stůl a budu se ptát lidí jakou má barvu. Všichni odpoví, že červenou, přitom ve skutečnosti žádné barvy neexistují, respektive hmota v prostoru nemá schopnost vykazovat nějakou barvu, to jen naše perceptory (v tomto případě oči) si přetvářejí skutečnost do své vlastní podoby. To samé je to třeba se zvukem, vystřelím z pistole a ten kdo to bude slyšet, řekne, že slyšel výstřel z pistole, i přesto, že žádný zvuk neexistuje. To je naše perceptory si přeměňují vlnění vzduchu do podoby, kterou z nás jistě každý zná. Jediný nepopiratelný fakt je ten, že tu jsem, že existuji.
|
| Dawy |
Posted - 16/12/2006 : 14:26:48 máte pravdu, že skutečnost je velmi problematická. Nemám namysli obraz skutečnosti, který si každý člověk utváří, nýbrž myslím tím skutečnost, okolo nás, kterou však každý vnímá každý z nás jinak utvořením jejího obrazu ps:nemohli bychom si tykat, jsem docela nesvůj, kdyz nekomu vykám(student základní školy kámošům, když se baví o filosofii , je zvyklý tykat ) |
| rajis |
Posted - 16/12/2006 : 14:16:02 Slovo skutečnost se mi zda být trochu problematické. Co máte namysli pod tímto slůvkem? |
| Dawy |
Posted - 16/12/2006 : 13:59:59 Rajisi, jediná pravda- pravda bytí by mohla býti jedinou, jen jestli nezapomínáš na absolutní pravdu(nemyslim konstantní), kterou je skutečnost(pokud tedy nejste zastancem teorie demona) |
| rajis |
Posted - 16/12/2006 : 13:51:57 Ahoj,
abych přispěl svou troškou do mlýna - podle mě existuje jen jedna jediná pravda - pravda bytí |
| Dawy |
Posted - 16/12/2006 : 13:34:07 Me nejde o to presvedcovat nekoho o existenci boha, ale jen ukazat moji myslenku a zeptat se, jaky mate na ni nazor. Jinak co se tyce slovniho vyjadreni boha harleyky tak s souhlasim s Vami, je to uzasne vystizne (a taky k vasemu nazoru, ze neni mozne existenci boha dokazat, neni mozne zatim jeho existenic vyvratit (aspon, co ja vim), ale jak jsem rekl nechci nikoho premlouvat, kazdy ma svuj vlastni rozum)
|
| Miloslav Bažant |
Posted - 16/12/2006 : 12:30:28 Dawy.
1.) Nepopírám boží existenci,protože taková existence nejde popřít. 2.) Nevěřím v boží existeci a to ze dvou základních důvodů. A.) Není možné jeho existenci dokázat B.) Poznal jsem cestu k stvoření boha za pomoci funkce slova v procesu nyšlení a pro můj spůsob myšlení je toto logičtější a přijatelnější.
Nemám dojem,že by existovalo cosi, o by dávalo odpověď na všechny otázky. Když to vše shrnu,pam mně je vlastně úplně jedno,zda bůh je či není,ale zajímají mně myšlenky,které se kolem této problematiky točí.Ty jsou někdy zajímavé,ale jak možná sám poznáš, nškteré se neustále opakují a potom jsou nudné a o ničem.
MB |
| Dawy |
Posted - 16/12/2006 : 11:32:38 Jestli se můžu přidat do debaty, tak i když je tohle forum o pravde, ted prechazi v boha,tak podle me buh existuje a to nejsou pro me jen domenky, ale mam na to i fylosoficke vysvetleni: byť každá otázka proč? vyvolává další otazku proč?, mohla by následovat serie otázek až do nekonečna, ale musí přeci jen existovat základ otázky proč, tzv. neco, co by odpovídalo na všechny otázky proč?. a právě ona otázka by byla otázka boží existence, s touto otázou už nezůstává, troufnu si tvrdit žádná, otázka proč? bez odpovědi. Co si o tom myslíte Vy? |
| harleyka |
Posted - 10/12/2006 : 11:25:39 Ok a dekuju!! |
| Miloslav Bažant |
Posted - 10/12/2006 : 11:23:39 HJarlejko.
Martinko odpusť. Vždyť já jsem tě chápal už dávno a svým mlčením jsem tě připravoval o radost s toho, že tě někdo chápe. Budu se snažit a to nejen tobě svůj souhlas, či porozumění ukazovat. jestli na to někdy zapomenu, tak mně to prosím připomeň.
MB |
| harleyka |
Posted - 10/12/2006 : 11:13:26 Hura!! HURA!!  Ano, pochopil jsi, vyborne, jsem moc rada!! Presne tak, vyraz slova "buh" je uz velmi zneuzity, proto pouzivam vyraz "zizala"... No, co dodat, snad jen, ze je uzasne, ze me konecne nekdo chape!  |
| Miloslav Bažant |
Posted - 10/12/2006 : 10:58:22 Martinko Čau.
Takový holt jsem já. Přečtu si tvoje slova (třeba i kohosi jiného) a třeba s ním souhlasím. O tom s čím souhlasím mlčím a pokusím se jej upozornit ještě na cosi jiného, blízkého tématu a tak dojdeš ty, nebo jiný člověk k názoru, že jsem ho nepochopil. Měl bych asi hovořit i tom, s čím souhlasím ,či to dát více najevo.Snad se to naučím,když se to naučit chci.
Hovoříš o bohu, kterého musí člověk v sobě objevit, já doplním, že se s ním musí naučit i žít,či komunikovat. Vidíš, já s tím souhlasím, jen tomu neříkám bůh. Já to slovo bůh nemám příliš rád. Svádí k myšlenkám nedpřirozena a náboženství. Tento "bůh" je zcela přirozený a může mít mnoho názvů. Tvoje myšlení není nábožensky zaměřené,ale naopak myslíš v rámci reality a tak tvé označení slovem bůh svádí ke klamnému závěru. Já bych tomu bůh raději neříkal. To už je mně mohem bližší ten název žížala.Vím oč jde a nic mne nesvádí jinam. Ten názor na náboženství máme naprosto totožný což jsi mohla poznat z mých slov kdekoliv v tomto fóru. Proto jsem se o tom nezmiňoval,jen jsem tiše přikývnul. Asi je to chyba. Protože i ty potřebuješ vědět, zda s tebou souhlasím, či nikoliv. Jak vidíš, učím se a vůbec mně nevadí, že mne učí šestnáctiletá. Když na to má????[:)  ]
MB |
|
|