www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 ,,Udělal to Pepa, no tak to udělám taky."

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
axel01 Posted - 15/07/2010 : 10:45:00
Vnímám tento přístup jako klíčový problém ve fungování nejenom naší české společnosti.

Návrhy na zlepšení...?
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
okref Posted - 29/07/2010 : 09:12:52
quote:
Originally posted by neronis

Okrefe, individualismus je velmi užitečný nástroj, když je člověk "silný". Společnost nebo "většina" má vytvořených spoustu defektních pravidel a člověka skutečně nenaučí přemýšlet natož aby generovala nějaké zajímavé jedince. Nicméně otázka zní co konkrétně pro tebe ona "síla" je. Pokud jde o odhodlání, oni "slabí" lidé takto mnohdy nefungují z toho důvodu, že vyžaduje koncentraci a hlavně motivaci k tomu být k něčemu odhodlaný. Přičemž jsou stanovené cíle různých lidí různé a je zapotřebí aby zde byli i lidé, kteří mají cíle minimální.

Chci ti hlavně říct, že pokud budeš onu "sílu" porovnávat s kýmkoliv, mohl by si zanedlouho dospět k názoru, že jsou lidi úplné hovna a ty nejlepší na světě. Přičemž by se to dalo vykládat způsobem, že bys mohl být pouze přemotivovaný a oni stabilizovaní do nějaké minimální role. Důležité je to proto, aby člověk nezačal přehlížet a opovrhovat událostmi, které mohou být nějakým způsobem užitečné nebo důležité.

Mě do toho vůbec netahej. Jenom vymezuji pojmy a je mi jedno, kdo je silný a kdo slabý, a jestli je to dobrá strategie nebo špatná. Jenom říkám, opičení je to a to a podmiňuje ho to a to. Nemám na společnost ani ani nějaké jedince zvlášť vůbec žádné požadavky. Vůbec nikoho nehodnotím.
axel01 Posted - 28/07/2010 : 22:30:11
Vážení. Uvažovat většinově ještě neznamená být odpad. Když mluvím o opičení, uznávám sice, že jde o hloupost. Ale i ti hlupáci jsou dobří lidé.
Vymezovat možnost "přemýšlení" tedy filosofii pro někoho ,,privilegovaného" mi přijde nanejvýš hloupé. Naopak vezměte si k příkladu Sokrata. Lidé jsou výborný cíl pro zkoušení, testování a zkoumání (berte to jak chcete..).
neronis Posted - 28/07/2010 : 18:23:52
Okrefe, individualismus je velmi užitečný nástroj, když je člověk "silný". Společnost nebo "většina" má vytvořených spoustu defektních pravidel a člověka skutečně nenaučí přemýšlet natož aby generovala nějaké zajímavé jedince. Nicméně otázka zní co konkrétně pro tebe ona "síla" je. Pokud jde o odhodlání, oni "slabí" lidé takto mnohdy nefungují z toho důvodu, že vyžaduje koncentraci a hlavně motivaci k tomu být k něčemu odhodlaný. Přičemž jsou stanovené cíle různých lidí různé a je zapotřebí aby zde byli i lidé, kteří mají cíle minimální.

Chci ti hlavně říct, že pokud budeš onu "sílu" porovnávat s kýmkoliv, mohl by si zanedlouho dospět k názoru, že jsou lidi úplné hovna a ty nejlepší na světě. Přičemž by se to dalo vykládat způsobem, že bys mohl být pouze přemotivovaný a oni stabilizovaní do nějaké minimální role. Důležité je to proto, aby člověk nezačal přehlížet a opovrhovat událostmi, které mohou být nějakým způsobem užitečné nebo důležité.
okref Posted - 28/07/2010 : 10:21:26
Samozřejmě, že to platí pro vymezené jednání - pro opičení. Opičení je nápodoba bez užití vlastního rozumu k rozlišení toho, co je dobré nebo špatné. Z toho vyplývá, že ne každá nápodoba je opičení. Zbytek si každý může sám domyslet.
Miloslav Bažant Posted - 28/07/2010 : 10:05:59
Okrefe.
To co jsi napsal platí pouze pro určitou část lidského jednání,ale pokud bereme lisdké jednání jako celek,pak ve větší části tohoto celku to neplatí.Lidé myslí slovně,čili mají nejen schopnost přemýšlet , vzpomínat a třeba dělat prognozy budoucnosti,ale mají i schopnost si skušenosti a znalosti navzájem předávat. Pokud tedy chceš tvrdit to co jsi napsal,je třeba to vymezit na určitou podmnožinu vzhledem k níž to přináleží.Naučím li se mluvit česky, není to moje slabost, či neschopnost vytvořit nový jazyk.Budu li se učit jako příslušník jiného národa jen proto,že se učení češtiny považuje za in,pak to o čemsi vypovídá, zvláště když tu češtinu nikde nepoužiji.Pokud tedy ten svůj výrok vyjádříš bez přesného určení,pro určité konkrétná lidské jednání,pak je toto tvrzení nepravdivé a nesmyslné. Takže u některých typů lidksého jednání s tvými slovy souhlasím.U většiny nikoliv.
Tančící dům je někým prohlášen za krásný. á chci být in a tak si postavím dům s křivými stěnami.V takovém případě máš pravdu.

MB
okref Posted - 28/07/2010 : 08:36:05
Každý nedostatek pro mě jistě není slabost. Každá slabost však je pro mě nedostatek síly - ale to jen čistě logicky. Podle mě opičení vyplývá ze slabosti a životní strategie podílení se na tupé oddanosti většině. Přičemž většina je pro opičáka relativní pojem a vyjadřuje zdání větší síly.
neronis Posted - 27/07/2010 : 17:41:46
quote:
Originally posted by okref

Opičení není nikdy dobré. Opičení je nutnost slabosti.

Pro tebe je slabost každý nedostatek?
okref Posted - 27/07/2010 : 12:02:40
Opičení není nikdy dobré. Opičení je nutnost slabosti.
Miloslav Bažant Posted - 25/07/2010 : 09:17:47
Axel.
Představ si lidské jednání a myšlení jako stavbu domu.Nemůže každý začít od samých základů a tak navazuje jedno na druhé.Ten se naučil pokládat cihlu do vazby zdi a já už to vymýšlet nemusím, mohu se opičit a pokládat cihly dle jeho příkladu.Vlastní invecí mohu vymyslet maltu a pak se bude kdosi opičit po mně. Jenže ono to jinak nejde,protože bez opičení by každý musel vše vymýšlet znovu. A tak by sis vymyslela třeba vlastní jazyk a protože ostatní by udělali totéž, nyvzájem by jste si nerozuměli. Takže o negativní, či pozitivní úloze opičení je možno mluvit pouze v konkrétních případe, posuzovat je jako příčiny, které mají udčité důsledky,ale nikdy ve všeobecné rovině.

No podle mě to opičení se není vhodné v žádném případě. Dokonce ani inspirace. Tak snad mám dost invence si vymyslet něco vlastního než se opičit.

Toto je příklad zevšeobecnění.Čili chyba.

MB
neronis Posted - 24/07/2010 : 10:00:04
http://www.youtube.com/watch?v=xryoaoQJBP4&feature=related
axel01 Posted - 23/07/2010 : 17:58:30
No podle mě to opičení se není vhodné v žádném případě. Dokonce ani inspirace. Tak snad mám dost invence si vymyslet něco vlastního než se opičit.
Naneštěstí se tak vždy jednat nedá..
Miloslav Bažant Posted - 21/07/2010 : 14:21:13
Axel.
To je právě to o čem jsem psal.V některých případech je to opičení vhodné, v jiných nevhodné a v dalších doslova škodlivé a je nutno vždy mluvit konkrétně. Opraví li si v uliči všichni Pepíci své domky a zahrady, je vhodné se opičit a udělat totéž,protože mezi těmi opravenými a zářícími čistotou by ten můj vypadal jako strašák,na mne by bylo pohlíženo negativně a ten můj oprýskaný barák by rušil celkový dojem.Jsou li všechny domky v ulici upravené,pěkné a čisté, dojde k rovnováze a nikdo se ned nikoho nepovyšuje. Ovšem jsou zde další okolostojičnosti, třeba ta,že se díky opravě baráku mohu dostat do dluhů a třeba o něj i přijít.Čili opičení by mělo být doplněno vlastní úvahou,ale vždy se musí jednat o konkrétní věc a nikoliv o zevšeobecnění.Pokud nemyslím konkrétně a prostě se opičím,protože ti Pepíci kolem jsou úspěšní, výsledek pro mne může být negativní,čili se na rozdíl od nich zadlužím a při neschopnosti splácet o ten barák přijdu.(sežere ho banka)

PROTO nic všeobecně,ale vše konkrétně a pokud možno ze všech možných pohledů.

MB
axel01 Posted - 20/07/2010 : 21:23:42
Více méně nezbytná může být. Neronisi. Trvám ale na tom, jak jsem to napsala. Jistě, že když se rozhodneš poté za sebe, už na té inspiraci není nic špatného.
Podle mě příkladem budiž okref. Je výborné se opičit, zvlášť když si člověk nemůže utvořit vlastní názor. Nicméně přesto věřím, že je v našich silách rozhodnout se za sebe alespoň na základě dostupných informací, a ne jen slepě věřit druhým. Navíc komu. I kdybych věřila zde někomu na foru, a inspirovala se jeho volbou, budiž mi ostuda. Protože i ten nejinteligentnější člověk na planetě se může mýlit.
A tak se každý bude rozhodovat na základě rozhodnutí toho druhého, kteréhož rozhodnutí zase pramení z toho, co někde slyšel či že to někdo ,,chytrý" řekl. Rozum nebudeme zapojovat vůbec.
Pak ovšem nechtějte pozvednout úroveń společnosti kolem sebe. Co by bylo špatného na tom, když si zloděj řekne, že bude krást, protože Pepa to udělal taky. A Pepa dostal třeba kvůli nějaké prkotině jen pár měsíců v podmínce. A pak šel ven. A ta ,věc' mu dá hodně peněz. Takže risk je zisk. No tak proč to nezkusit. Pepa z toho vyšel.
A proč kupříkladu nejít studovat do politiky. Bude ze mě politik. Sice tomu rozumím jako koza petrželi, ale je mně to jedno. A i kdybych tomu náhodou rozuměl, tak stejně je mně to jedno. Protože mně nejde o změnu systému v našem státu, mi jde o moc a peníze. Budu si válet půlky na pláži třeba 2x ročně a může mně být celá politika u zadnice. Vždyť Pepa to dělá taky. A ....taky. A vůbec celá ta ,,klučičí" parta.
No jo, ČR, ty zákony jsou nuda, pojďte raději na pivo. Pepa chodí taky.
Miloslav Bažant Posted - 20/07/2010 : 18:16:03
Já bych řekl, že máme pravdu všichni, jen každý mluvíme o něčem jiném o jiné oblasti opičení.Proč bych se neopičil po Pythágorovi a měřil pracně každou stranu pravoůhlého trojůhelníku,když se mohu opočit a vypočítat to jeho vzorcem. Postaví li si soused kurník a já ho proto postavím také, abych nevypadal jako ten kdo má méně a když ho navíc ani nepotřebuji je také opočení,ale trošku jiné. A tak jeden z nás bude říkat,že je výhodné a třeba i správné se opičit,ale bude při tom myslet na cosi jiného než já.

MB
okref Posted - 20/07/2010 : 17:38:48
Já na tom nevidím nic špatného. Když chce někdo dělat, co dělá někdo jiný, nebo dokonce cítí silnou potřebu dělat to právě pro to, že to dělá někdo jiný, tak ať si to dělá. Je to věc každého zvlášť. Necítím se natolik spřízněný s nějakou společností, ať už by to měla být vlastenecká, rodinná, zájmová, profesní nebo nějaká jiná, abych měl potřebu usměrňovat chování jejích členů.
Jediné, co mě dokáže popudit je nerozum v tomto opičáckém počínání. Mám tím na mysli samotnou nevědomost opičáctví. Dokonalým příkladem je má pramatka. Součástí jejího neúnavného výchovného ponoukáním bylo a je heslo: "Nekoukej, co dělají ostatní, řiď se vlastním rozumem." Bohužel sama se podle něho nedokázala vůbec řídit a hleděla na druhé a dávala je za příklad pro vlastní život.
Tento nevědomý rozpor je jediné, co mi na opičáctví vadí.
Já se také opičím a rád. Například v případě voleb. Nevyznám se v politickém prostředí, které panuje v české zemi a nedokáži sám ze svého rozhodnutí udělat takovou snadnou věc, jakou je volba nějaké strany. Řeším to tedy tak, že se opičím. Dám jednoduše na doporučení nějaké osobnosti, kterou považuji za důvěryhodnou, nebo s jejímiž názory se často ztotožňuji.
Často se také opičím, protože je to prostě snazží než zdlouhavě přemýšlet nad tím, co dělat nebo nedělat. Častokrát se to vyplatí.(Možná, že i pokaždé.) Stala se z toho taková moje finta, nepromýšlet něco, s čím už si někdo lámal hlavu předemnou, a jednoduše to napodobit.

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000