www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 vlastni forum

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
Oldow Posted - 05/02/2010 : 02:53:13
Ahoj,
Zalozili jsem s kamaradem forum. Teprve se rozbiha a moc toho tam neni, ale je technicky na urcite urovni, je tam klid a uzavrena registrace po schvaleni adminem. Vzhledem k tomu, ze jakakoli frekventovanejsi debata na netu se propadne pod zaplavou balastu, proste jsem se rozhodli zalozit takove rodinne misto a vybirat si cleny rucne. Forum je v podstate vseobecne, ale chci to smerovat k filosofii se silnou sekci legracnich obrazku a pokud mozno s aktivnim duchem, coz jeste nevim, co bude presne znamenat.

Pokud by tady nekdo mel chut se do toho pustit, budu vdecny. Zatim to tam moc nezije, pac jsme tam dva, ale potencialne by to mohlo fungovat pekne. Musite ale mit pochopeni, vydrz a prokazat trochu snahy, abysme to dali do kupy. Moje technicke schopnosti stoji taky jeste za prd, takze nejaky cas se pravdepodobne bude narazet na drobne nedostatky.

Jak jsem rekl, clenove se vybiraji z uchazecu rucne. Vsem co neprojdou, je mi lito.

Na tomto foru jsem si uzil dost zabavy, svyho casu. Ale uprimne, ve chvili kdy phpbb forum s veskerou legraci a moznostma je otazka dvou veceru s nulovejma znalostma na zacatku (jakoze fakt!) a na verejnym foru se jenom plka...

www.mesmer.tode.cz

15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Miloslav Bažant Posted - 15/02/2010 : 07:51:24
Axel.
Mno, nevím.V mluveném projevu nejsem zrovna tako schopný, jak bych si přál,takže při osobním setkání by byla dohoda mnohem těžší. I když? Kdybych mohl při tom malovat třeba na tabuli mohlo by to vše dost zjednodušit. Největší problém je v tom,že pro mne je vše naprosto jednoduché a t vede k tomu,že některé informace považuji za tak jednoduché, že je přeskakuji a ukazuji spíše to složitější, co z nich vyplývá. Dělám řadu chyb ve výkladu a vím o tom. Jednou s chyb může být i fakt,že jsem dostatečně nevysvětlil význam těchto poznání. Myslel jsem, že to každý pochopí,když pochopí obsah toho poznání.(teorie se mně nezdá být správným výrazem). Když však nyní o tom přemýšlím, byla to nejspíše velká chyba, protože právě ten význam mohl ostatní přivésst k zájmu toto poznat a ten zájem by vedl k pochopení.Nevím. Pokud bych ukazoval ten význam a přínos, nejspíše by to vedlo k názoru, že přeháním. Nevznikne li zájem ,nevznikne snaha toto pochopit,protože s toho neplyne jakýkoliv zisk,ale spíše možnost,že se člověk dostane do opozice k mnoha uznávaným pravdám a to může vést ke sporům,čili není oč stát. Peo mne není důležité, zda se dostanu do sporu s uznanými pravdami, ale to nakolik se přiblížím k pochopení světa kolem.POkud někdo tento zájem nemá,pak o mé poznání nemůže mít zájem. Proto nezájem toleruji a spíše čekám na toho, kdo bude mít podobný zájem jako já, kdo chce poznat logiku světa kolem takovou jaká skutečně je. Chci li poznat svět,pak musím nejdříve poznat zákonitosti, které řídí mé vlastní myšlení,protože to je prostředníkem vnímání světa.Musím poznat jak a v šem jsem klamán smysly i vlastním myšlením.Potom jsem teprve schopen chyby eliminovat.

MB
axel01 Posted - 15/02/2010 : 01:56:55
quote:
Originally posted by Oldow

Filosofie je boj proti zakleti, v nemz nas drzi nas rozum prostrednictvim jazyka.

Wittgenstein

Výstižné.

Což mne přivádí k myšlence, že by filosofie měla probíhat hlavní v osobních kontaktu, aby se tak předešlo nedopatření, jak to kdo myslel (viz. přizpůsobení jazyka druhému podle jeho gusta).

Je tím vlastně řečeno že nás omezuje i jistá forma přísné logiky. Jazyk je právě o tom. Málokdo je natolik jazykově nadaný, aby se dokázal vyjádřit tak, že to všichni pochopí....Kdoví, třeba kdybychom se jednou sešli osobně se Slávou, hned bychom pochopili jeho teorie a přišlo by nám to triviální...

Jinak asi ne vždycky je úplně dobré dát na tu logiku, zvlášť když i ona se přece může zakládat na nelogických podnětech. Čímž nechci říct že bychom měli uvažovat nelogicky, ale zase není velký důvod k tomu uvažovat logicky.

Já už v tom mám zase bordel
Oldow Posted - 14/02/2010 : 18:16:38
Filosofie je boj proti zakleti, v nemz nas drzi nas rozum prostrednictvim jazyka.

Wittgenstein

Miloslav Bažant Posted - 14/02/2010 : 16:17:33
Axel.
Někdy takový dojem mám. Slovo líný je však trošku zavádějící a nevystihuje to správně. To přiznávám.Jde spíše o nezájem ,ale to také není přesné. Řekněme, že máš jiný zájem, než je nabídka. Proto tě nabídka nestojí za to aby ses jí zabývala a přemýšlela o tom. Kdyby ses nad tím zamyslela jako příkladně Sokrates,pak bys poznala skutečnou cenu nabídky a třeba bys o ni měla zájem,ale to ty nevíš,protože tě nabídka nestojí za tu námahu.Já to však tobě ani nikomu jinému nemám za zlé a chápu to. Máš prostě jiné zájmy a na tohle nejsi zvědavá,protože máš dojem, že tě to k ničemu nebude.
Mluvíš o lidech, kteří se tím chtěli zabývat a byyli schopní a ochotní myslet. Ano takoví jsou a Sokrates je příkladem. Jsou však i takoví, kteří třeba i pochopili význam a cenu nabídky,ale vadí jim, kdo jim to nabízí a tak místo aby přemýšleli o tom co nabízím a třeba oponovali a ukázali chyby, útočí na mne.Kdyby s tímtéž přišla nějaká uznávaná kapacita,pak by jednali zcela jinak.Zámečníkem se cítí být poníženi. To není lenost myslet,ale snaha se nenechat převýšit tím, koho vidí níže.To je horší než lenost, nebo neschopnost myslet.Proč přemýšlet nad tím s čím přišel obyčejný zámečník.Určitě to bude blbost, jen nevíme v čem jsou chyby.Sokrates si možná myslel totéž,ale nebyl líný a začal přemýšlet třeba jen proto aby poznal, jakou chybu, či chyby ten zámečník udělal. I kdyby chyby našel, budu si jej vážit o to víc. A o tom ta moje slova o lenosti jsou.

MB
axel01 Posted - 14/02/2010 : 12:52:32
Je li někdo líný myslet, nemohu se zlobit, že cosi nechápe.

To snad néé.

Nebo se opravdu domníváš, že nejsme schopni myslet?

Podle tebe jsem líná myslet?

A že tě tady nikdo nedokáže pochopit, jen proto, že každý má své uznané pravdy?

Bylo tu dost lidí, kteří se snažili chápat, a dost schopných lidí. A troufám si říct, že všichni dokázali myslet .
Miloslav Bažant Posted - 14/02/2010 : 10:33:33
Vis co, slavo? Sepis zakladni koncepci tve teorie, tak, aby byl text dlouhy do dvou stran. Nebo to nekde vezmi, ze starsich prispevku a tak. Kdyz bude mit ctenar pocit, ze se staci vyjadrit k takto omezenemu textu a nebude ho strasit vize stale se cyklici debaty, dostanes kvalitni rozbor.
Oldow.

Myslím, že se mýlíš. Jakou základní koncepci mojí teorie vlastně žádáš? Žádná moje teorie vlastně neexistuje. Vše jsou pouze moje poznání,ke kterým jsem došel a toto jsem popsal.Otázkou není forma,ale schopnost příjemce toto pochopit. Forma je jen průvodce, podstatný je obsah. Ten kdo na pochopení nemá, může soudit formu,jako špatného průvodce. Ten kdo na to má, ten průvodce nepotřebuje. Obsah byl popsán a mít schopnost toto pochopit nemohu nikomu dát.Sokrates pochopil hodně,ale řekl bych, že potřebuje čas.Já na tom pracoval víc než třicet let a tak je to pro mne prosté a jednoduché. Nemohu chtít na nikom aby ke stejnému stavu došel za pár dní. Za ta léta vnikl můj určitý názor,ale popisovat jej jako teorii a vyjadřovat nějakou základní koncepci??? POkud jsem kdy označil své poznání za teorii, pak jen proto, že jsem přijal váš slovník a nikoliv proto, že bych své poznání za jakousi teorii považoval.Ono by to ani nebylo možné.Otevření podobenství o stromu znaků není teorie,ale poznání.PAM by snad bylo možno za teorii uznat,ale teoprie by měla být kompletním obrazem a Pam má spíše podobu podobenství, ale takového, že je možno díky jemu ten proces myšlení pochopit v samé podstatě. Dvě věty ukazující logiku příčin a následků v druhém algoritmickém kroku nejsou teorií,ale pouze čímsi, co dělá viditelným to co většina lidí vidět nedokáže. Tím že je toto definováno, stává se toto viditelným. A tak je tomu u všeho. Kde mám nějakou teorii vzít a nekrást? Jak mám napsat koncepci teorie, která neexistuje? Mohu popisovat své poznání a mohu tím přivést člověka schopného toto přijmout k pochopení části světa kolem nás,ale musí k tomu dojít on. Nedokáže li to,či o to nemá zájem, je to jeho věc a já se na něj nemohu zlobit.Když někdo nemá nohy, nemohu se na něj zlobit, že neběhá stovku pod deset. Je li někdo líný myslet, nemohu se zlobit, že cosi nechápe. Nechápe li, nemůže získat o to zájem. Ten získá jen ten, kdo pochopí sám oč vlastně jde a jakou to má cenu a třeba pro něj samého.
Další otázkou je,zda toto moje poznání nestojí v přímé opozici k jeho uznaným pravdám, či víře. Popíši li podstatu lidské duše jako důsledek funkce procesu myšlení a někdo považuje duši za cosi jiného a stojí na tom jeho názor,pak toto může sice pochopit, ale nikoliv přijmout. Příklad: Gato. Pro něj jsem ničitelem základních sloupů na kterých stojí víra. Pochopil,ale přijmout nemůže.A podobně je tomu s mnohými dalšími. Jsem si vědom toho, že moje poznání stojí v opozici k mnoha uznaným pravdám a tak musí zákonitě vzniknout odpor. A tak čekám na člověka schopného a moudrého, který hledá souvislosti mezi příčinami a následky a v mém poznání může najít cestu k cíli. Jenže takového člověka mohu najít pouze na veřejném foru a nikoliv v uzavřeném. Jakou cenu má třeba ta nejlepší filosofická diskuse,když k ní dochází za zavřenými dveřmi???

MB
Miloslav Bažant Posted - 14/02/2010 : 09:50:54
Já Oldowovi rozumím i s tím elitářstvím.Tím neříkám, že je to špatné, nebo dobré. Se Sokratem souhlasím, prostě to sedí. Oldow se přiřadil k elitě a je tím Jágrem, který nechce být na hřišti s amatéry. Otázkou je zda je tím Jágrem skutečně, nebo se za něj pouze považuje a štve jej na veřejném hřišti,když je nějaký ten amatér na vyšší úrovni než on. A tak si vytvořil nové hřiště , kde se bude hrát dle jeho pravidel a hrát tam budou ti, kterým tato pravidla vyhovují a kteří se tam budou cítit jako elita. Přejme jim to." Nemohu li vítězit na veřejném hřišti, vytvořím si své za plotem a tam vítězit budu." Cena takového vítězství je však tak trošku problematická,ale cítit se Jágram je příjemné. Já mám raději to veřejné hřiště a vůbec by mně nevadilo,kdyby mne nějaký amatér porazil,protože se za elitu nepovažuji a ani mně takové postavení neláká. Mne baví hra a i ten slabší hráč mně může ukázat cosi cenného,když to dokáži vidět.

Oldow.
Nikdo tě nesoudí za to,že jsi vytvořil nové hřiště.Já tebe nesoudím,ale ukazuji, pouze proč o takové hřiště nestojím. Být chytrý a dokázat využít situace ve svůj prospěch je běžné u úspěšných lidí.Pokud mne něco vadí,pak je to dáno tím, že si dokáži představit co logicky vznikne při tom co je dáno. Náš zájem je obnovit život v tomto foru. Učiníme pro to cosi a přijdou noví lidé.Ty nemáš jinou cestu k naplnění svého fora, než čerpání s tohoto,protože jméno tvého fora nikomu neřekne oč jde a i kdyby někdo tvé forum navštívil náhodně ,pak se do něj bez reegistrace nedostane a nebude vědět o čem vlastně je, ani jaká je jeho úroveň. Takže tato cesta do tvého fora není průchodná. My tedy budeme pracovat na tomto foru a ty budeš odtud přetahovat lidi do svého fora. S tvého pohledu je to velmi chytré,ale bude to ničit naše snahy o znovuoživení tohoto fora.To je to co mně vadí,ale tím tebe nesoudím,ale spíše obdivuji. Já bych toho schopný asi nebyl.Prostě na to nemám žaludek.O tom to je.Právo na to máš a vlastně tě nikdo nemůže za to soudit.A tak tě přeji aby se tvému foru dařilo.

MB
Sokrates Posted - 14/02/2010 : 09:48:11
quote:
protoze nechtej nikoho vyhazovat

Ne že by nechtěli. Nejhorší je, že oni ani nemohou. A to bude nejspíš důvod, proč přešli na jiné hřiště, které si přivlastnili za účelem mít právo vyhodit z hřiště kohokoliv, kdo nebude bruslit podle jejich představ. Jiný důvod nevidím, protože na veřejném stadionu moc lidí nebruslí.
Oldow Posted - 14/02/2010 : 02:58:17
Mno, jako analogie to nefunguje. Vsichni maji moznost hrat, pochopitelne. Ale nekomu to jde proste lip a nekomu hur. Ti hraci, kterym to jde lip se dohodnou ze si zabrusli v patek vecer, protoze mezi sebou se vice bavi.
Tak postavi branky a klouzaj, ale za deset minut je okolo spousta lidi co chtej taky hrat a tak se pridaj a najednou nekteri z tech hracu citi, ze vlastne nehrajou naplno, nedavaj do toho vsechno a moc je to nebavi a protoze nechtej nikoho vyhazovat, jdou proste domu.

Pak jednou najdou rybnik, kde nikdo nehraje, protoze z vody trcej vetve a spousta svinstva, no tak se dohodnou a vycistej si to. Kdyz se pak ale tesej na poradnej zapas, ostatni se do nich najednou opiraj. A divne koukaj.

Sokrates Posted - 13/02/2010 : 23:02:45
Víte ... Ve skutečnosti není žádná sebelepší elita tou pravou elitou. Koukáme kupříkladu v televizi na naše hokejisty a celý tým automaticky považujeme za nejlepší výběr hokejistů z naší země. Ano, je to nejlepší výběr. Ale jen lidí, kteří dostali tu příležitost si zahrát hokej. A přitom existuje daleko více lidí, jenž hokej hrát nikdy nezkusili a dost možná by i byli jedni z nejlepších na světě. Jaká je ale pravda se už nikdo nedozví. Já věřím, že takových Jágrů či Hašků je mezi námi daleko víc. Potkáváme je na ulici, v metru, možná jsou i v našich rodinách. Jen prostě nedostali tu šanci se projevit. A tak to funguje všude. Nedostanete-li příležitost, můžete se jít klouzat. Tím víc ale potom trpí úroveň hokeje a dalších ... Chcete hrát hokej na úrovni? Tak dejte šanci všem potenciálním hráčům. Jedině tak budeme moci se přiblížit k elitě a vstřelit do branky pár slušných golů ...
Oldow Posted - 13/02/2010 : 21:42:57
No, vlastne ani ne Axel. Tezko ji vymezovat protoze to je elitarske a nemoralni, ale vazne chces tvrdit, ze schopnosti jedincu v urcitem konkretnim smeru se nelisi?
Tohle je voskliva strana postmoderny. Nerika se to naplno, ale je tu ten plovouci nazor, ze nazor kazdeho ma stejnou hodnotu a jakoby pravdivost.
Tedy krome skinheadu. Ty nikdo nema rad. Ale to odbocuju.

Nechci se hajit nebo tak a je fakt, ze se me dotyka co si o me lide mysli, ale vim, ze obcas je treba od toho odhlednout. Co chci je, abys mi rekla, s cim vlastne nesouhlasis.

axel01 Posted - 13/02/2010 : 18:37:27
quote:
Originally posted by Oldow

myslim si ze podcenujes moralni migrenu, kterou z toho mam, vazne. Jevi se to presne jak rikas. Ale ja to tak nechci. Otevrene forum ma sve misto, a nechci bejt zlej, ale s totalni uprimnosti na takovem foru nevitezi dobre myslenky, ale pocet pismenek.
Pokud je mozne delat na siti filosofii na urovni, tak jenom takto. Mysli si o me, ze jsem elitar, protoze svym zpusobem jsem. Ne, ze bych urcoval lidskou hodnotu podle kvality textu ktery prezentuje a pohrdal kazdym kdo se mnou nesouhlasi, to ne. Ale myslim ze schopnosti lidi se lisi a aby vzniklo neco dobreho, musi se schopni vymezit.
Nevim, jestli to dokazu realizovat, ale vim ze filosoficka debata potrebuje nakopnout a nejak se to udelat musi. Jsou s tim spojeny veci, ktery se mi nelibi, ale jak to vidim, mohlo by to stat za to.

Tak s tímto názorem bych si dovolila nesouhlasit. Těžko vymezovat nějakou elitu. Potom ani nechápu proč bys chtěl na takové místo zvát mě.
Oldow Posted - 13/02/2010 : 16:49:57
Ja jsem vubec nevedel, ze je tohle forum v krizi. Dlouho jsem tu proste nebyl, moje ip je 85.71.14.205, takze by se stacilo zeptat admina, s odkazem na tenhle topic, pokud si vubec vsimne, ze mu pises, melo by pro nej byt snadne ti presne rict. Tenhle prispevek muze byt povazovan za pravoplatne opravneni k poskytnuti tehle informace o me osobe.

Ne ze by to bylo podstatne, pokud opravdu oslabuji toto forum. Ale nemyslim si ze to bude v dlouhodobem vyhledu tak jednoznacna vazba. A internetove vyhledavace berou v potaz i jine veci, nez nazev fora.

Miloslave, ta kritiku tvych kritiku je trochu zjednodusena, to si priznejme. Byly tu snahy o debatu, ale proste nemuzes za nici povinnost povazovat, ze si udrzi zajem. Je na autorovi aby zaujal. Chapu ze jakakoli komplexni filosofie se neda vyjadrit na nekolika radcich, ale presto, konkretne ja jsem vazne nemel silu se tim brodit, s ohledem na to, ze jakesi zakladni principy jsem shledal jako zajimave, ale ne zasadni.

To neni o tom, ze by tam ted probihala kvalitni flosoficka debata, ale o tom, ze je to alternativa pro ty, kteri maji dojem, ze na otevrenem foru kvalitni filosoficka debata probihat nebude. Uz proto, ze kazde tema se omila znova a znova a znova, az z nej nic nezbyde.

Vis co, slavo? Sepis zakladni koncepci tve teorie, tak, aby byl text dlouhy do dvou stran. Nebo to nekde vezmi, ze starsich prispevku a tak. Kdyz bude mit ctenar pocit, ze se staci vyjadrit k takto omezenemu textu a nebude ho strasit vize stale se cyklici debaty, dostanes kvalitni rozbor.

Sokrates Posted - 13/02/2010 : 14:30:59
Slávo
Ne, jedná se o to, že v tomto foru někdo jen blbě plká a tím vše kazí. Koho tím ale Oldow konkrétně myslí je mi záhadou.
Miloslav Bažant Posted - 13/02/2010 : 13:30:27
Sokrate.
Myslíš že stejní diskutující budou jinde kvalitněji diskutovat?? Tu možnost mají i zde, jen s tím rozdílem,že tam bude nepohodlný diskutující nevpuštěn, nebo vyloučen.Zde je více svobody a proto zůstanu zde. Zavedem li zde nová zajímavé témata,diskuse se rozběhne a přijdou noví lidé.

MB

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000