www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Angelológia dejín

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
qedisk Posted - 09/01/2010 : 00:53:58
Zdravím všetkých prítomných. Po dlhšej odmlke sa vraciam s novou témou, a tou je Angelológia dejín, kniha napísaná bývalým slovenským kybernetikom RNDr. Emilom Pálešom, CSc.

Ústrednou myšlienkou angelológie, aspoň v rozmeroch, v ktorých som ju pochopil ja, je ukázať, že v dejinách existujú synchronicity a periodicity. Synchronicita je, že sa jeden jav v tom istom čase objavuje na viacerých miestach Zeme, ktoré nie sú v kontakte. Periodicita je, že určitý jav sa v dejinách opakuje v pravidelných časových intervaloch. Príkladom takýchto javov môže byť: rozvoj lekárstva, básnictva, filozofie, vznik vojen. Týmto však hlavná myšlienka angelológie nekončí. Pokračuje tým, že rytmus, v akom sa jednotlivé javy stiedajú, zodpovedá babylonskému kalendáru striedania bohov. Čiže babylóňania urobili úspešnú predikciu hlavných dejinných rysov. Tí samí babylóňania tvrdili, že bohovia sú skutoční, z čoho Páleš (a ak nie Páleš, tak určite ja) odvádzame, že bohovia existujú. Domnievam sa, že toto je podľa occamovej britvy prvé a najjednoduchšie vysvetlenie, ktoré by mohlo byť nahradené snáď len v prípade, že by sa našiel iný dostatočný faktor vysvetľujúci uvedené historické javy.

Kniha spôsobila kontroverziu aj v takých spolkoch, akým je SISYFOS. Dlhá argumentácia p. Páleša proti odporcom angelológie je v písomnej forme zaznamenaná na jeho stránkach. Jedná sa väčšinou o mailovú komunikáciu. Ak máte záujem, skúste si prečítať už existujúce polemiky dr. Páleša s odporcami jeho diela tu, sekcia Polemiky.

Ak by ste mali záujem, môžte si pozrieť aj jeho stránku http://sophia.sk/, na ktorej sa venuje aj iným témam z duchovného pohľadu.

Dôvodom napísania tohto príspevku je aj to, že si chcem sám vyhraniť názor na angelológiu a získať istotu v argumentácii, či už za alebo proti.
4   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
romik2 Posted - 15/01/2010 : 04:58:36
qedisk

si right tak ci tak :)
neviem ci je to new age, asi i jo. zda se mi ze by se ti to libilo, ze to je v niecom podobne o com pises, ale mozno nie.
paci sa mi ako pises a rad by som este s tebou o niecom podebatil, ale nejak mam malo casu a malo pristupu k netu, stahujem sa a tak. tak zatial :) pis dalej*
qedisk Posted - 11/01/2010 : 18:52:53
quote:
Originally posted by romik2
takze ty si s toho odvadzas, ze bohovia existuju?
Neodvadzam si to ja, to sa odvadza samo.

quote:
ako si ich predstavujes? aky su to bohovia? co su to zac?
Presnejsie predstavy mozes najist v Angelologii dejin. Nam neostava hodnotit ich inak nez podla vonkajsich vplyvov - v tomto pripade na dejiny, pripadne na inspirovane osobnosti, ktore o nich referovali (ze za im zjavili).

quote:
cital si nieco od stanislava grofa? ak ano, aky mas na to nazor. hm?
Necital. Vypada to na nejaku formu new age - som right?
romik2 Posted - 09/01/2010 : 22:01:38
cital si nieco od stanislava grofa? ak ano, aky mas na to nazor. hm?
romik2 Posted - 09/01/2010 : 21:31:55
zdravim qedisk,
takze ty si s toho odvadzas, ze bohovia existuju?aky su to bohovia? co su to zac? ako si ich predstavujes?

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000