T O P I C R E V I E W |
Dalibor Grůza |
Posted - 19/04/2009 : 13:01:20 Zajímala by mě víra ohledně Boha jednotlivých dalších čtenářů tohoto fóra, jestli mi můžete odpovědět?
Co se mě týká, já si myslím, že Boha lze ztotožnit s přírodou nebo by příroda mohla být Božím nástrojem, mohu se však mýlit.
(viz. též: www.filosofierovnovahy.sweb.cz ) |
2 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Miloslav Bažant |
Posted - 20/04/2009 : 08:04:01 Evžene. Tvoje a moje víra se shodují i když mně nesedí výraz víra v něco. Spíše bych řekl hledání něčeho. Buddha tento stav označil v podobenství o stromu desetitisíc znaků jedním slovem a to čistota.Čistota je to o čem jsi zde napsal a dalo by dle podobenství říci,že jsi urovvnal listy stromu znaků do jedné výše tak aby vznikl smysluplný text. Ten kdo jednu pravdu povyšuje zbavuje se cest k moudrosti uložené v ostatních pravdách.Kdo se cest k moudrosti díky jedné pravdě zbavuje, nemůže moudrým být.
MB |
Evžen |
Posted - 19/04/2009 : 20:05:26 Dalibore,
já osobně věřím v nadpřirozenou entitu ať se nazývajíce Bohem, Bahá'í, Cao-Dai či Alláhem v panteistickém pojetí identifikace boha a vesmíru. Takže více méně vaše víra je aproximací mé víry. Mou teorii podporují také myšlenky Tomáše Akvinského a celý soubor učenců scholastické filosofie. Náboženský nadhled takto získává jen málo intelektuálně založených lidí a je to dle mého soudu výslednice sil zvané "víra v něco". Cílem mravně vyspělého člověka je dosáhnout nulové výslednice, která však neznamená ateismus, ale probádání veškerých druhů náboženských hnutí a zachováním si neutrality a kýženého nadhledu. Toť můj přístup k víře.
Zdraví Evžen |
|
|