T O P I C R E V I E W |
navi |
Posted - 25/11/2008 : 21:29:11 Čím sa ľudia majú vzájomne radšej, tým si menej ubližujú. |
15 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Miloslav Bažant |
Posted - 04/12/2008 : 09:23:43 Rzwalde.
Ale jo. Jsem v něčem natolik jiný,že jsem s tím sám.Je to styl myšlení v algoritmech.Kdyby se v jedné místnosti setkalo deset algoritmiků, neměli by si o čem povídat i když by byli schopní všem ostatním rozumět,protože má každý to své, čím je nabitý jako Laydenská flaška a chce to dostat k ostatním.Nabírat si ještě navíc cizí náklad se žádnému většinou nechce,protože má dost toho svého. Pivař má své přátele pivaře, fyzik a matematik má své přátele mezi fyziky a matematiky a tito si mezi sebou rozumí. Algoritmik má své přátele tak trošku z ruky,často jsou vzáleni celá tisíciletí,ale on jim rozumí a dokáže z nich čerpat.Nojo, ale ve výsledku je mu to houby platné,protože to většinou dokáže ostatním sdělit opět v algoritmech, čili podoběnství a pohádkách. Těm však rozumí většinou opět jen algoritmici. Toto myšlení spůsobuje, že člověk žije tak trochu souběžně s ostatními lidmi,ale v tomto je stále sám. Že by mne to deprimovalo? To snad ani ńe. Já jsem si zachoval schopnost myslet i stejně jako ostatní a tak jsem neskončil jako podivín, kterému nikdo nerozumí. Problém nastane,pokud se setkám s pravdami matematiky, či fyziky,protože k nim přistupuji jinak a bylo tomu tak vlastně již ve škole. Já si vše představuji a v duchu to vidím jako na monitoru a najednou mně zde i onde cosi nesedí.Dokud se nespojí logika, nejsem schopný to přijmout a to bez ohledu na to jaká kapacita to splodila. To není neúcta ke kapacitám,ale moje neschpnost to přijmout. Proto jsem od matematiky a fyziky trošku vzálen.
MB |
Rzwald |
Posted - 03/12/2008 : 16:22:34 quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Rzwalde.
Já bych řekl, že je moje myšlení stejné jako u ostatních. Možná mám něco navíc, ale také v něčem mnohem méně,ale tak je snad u všech, nebo se mýlím?Proč by mne to mělo deprimovat? Nepříjemné může být, když užiji toho navíc a nemám schopnost toto sdělit,protože ten druhý to navíc nemá. Stejné je to však třeba u Richarda, který má navíc cosi jiného a já nemám schopnost to přijmout, protože to jeho navíc nemám.Mělo by to Richarda snad deprimovat? Každý má něco navíc a něco postrádá. Pijan má třeba navíc schopnost rozlišit kvalitu piva. Pro mne jsou všechna piva stejná.Mělo by toho pivaře deprimovat, že já nejsem schopný jeho tvrzení ohledně piva přijmout? Každý jsme jedinečný tvor a právě to je na tom to krásné. Kdybychom byli všichni stejní, neměli bychom vůbec o čem mezi sebou mluvit.
MB
jenže u piva nejde o nic... ..a de facto, matika a fyzika jsou pro tebe taky na nic, proto noema nemusí deprimovat, že stále odmítáš relativitu, neboť ...nejde o nic...
krom toho pivař má svý pivaře a těch pivařů je hodně, takže si má s kým (tzv.) povídat |
Miloslav Bažant |
Posted - 03/12/2008 : 10:15:50 Rzwalde.
Já bych řekl, že je moje myšlení stejné jako u ostatních. Možná mám něco navíc, ale také v něčem mnohem méně,ale tak je snad u všech, nebo se mýlím?Proč by mne to mělo deprimovat? Nepříjemné může být, když užiji toho navíc a nemám schopnost toto sdělit,protože ten druhý to navíc nemá. Stejné je to však třeba u Richarda, který má navíc cosi jiného a já nemám schopnost to přijmout, protože to jeho navíc nemám.Mělo by to Richarda snad deprimovat? Každý má něco navíc a něco postrádá. Pijan má třeba navíc schopnost rozlišit kvalitu piva. Pro mne jsou všechna piva stejná.Mělo by toho pivaře deprimovat, že já nejsem schopný jeho tvrzení ohledně piva přijmout? Každý jsme jedinečný tvor a právě to je na tom to krásné. Kdybychom byli všichni stejní, neměli bychom vůbec o čem mezi sebou mluvit.
MB |
Rzwald |
Posted - 02/12/2008 : 10:22:41 quote: Originally posted by Miloslav Bažant I řekli si mravenci. Co já mohu, jen zanedbatelný zlomek a tak vyhynuli. Jiní si řekli,že je lepší ten zlomek než nic a společně postavili mraveniště jako hrad ve kterém potom spokojeně žili.
mno dobře...a když máš myšlení poměrně dost odlišný od kohokoliv jiného (nebo minimálně od velké většiny)....tak? :-) ..jsi v háji, MB...
tebe to fakt nedeprimuje? |
Miloslav Bažant |
Posted - 02/12/2008 : 08:29:23 Rzwalde.
I řekli si mravenci. Co já mohu, jen zanedbatelný zlomek a tak vyhynuli. Jiní si řekli,že je lepší ten zlomek než nic a společně postavili mraveniště jako hrad ve kterém potom spokojeně žili. Nikdo nemůže vše, ale jen zlomek ani kdyby to byl titán. Psychologie se zaměřují spíše na jedince, než společnost. Filosofie je zde proto,aby hledala co společnost rozděluje, co ji spojuje, co jí škodí a co prospívá.Dle mého názoru by měl filosof vycházet s poznání toho, z čeho všechno svou podstatou vychází a to procesem myšlení. Pochopení tohoto procesu umožňuje pochopení toho, co je tohoto procesu důsledkem a to je vlastně vše co se života týká.Je li pochopeno jak člověk myslí pak je možné poznat zákonitosti toho,jak se toto projevuje ve společnosti, je možné najít chyby a třeba i cesty k jejich nápravě. Tím neříkám, že bychom měli změnit svět,ale pouze udělat to své málo aby mohlo vzniknout to mraveniště.
MB |
Rzwald |
Posted - 01/12/2008 : 23:57:41 quote: Originally posted by Miloslav Bažant
...ale tady to téma se tu objevuje nějak často na můj vkus, už mnohem častěji než ti komóši nebo Bůh...všeho moc škodí.. Rzwalde. Tak tomu nerozumím. Komóši se zde objevují a dokonce často? Kdo je dle tebe ten komóš a čím se vyznačuje? Téma bůh se zde skutečně vyskytovalo často, ale nyní již tolik ne, když nepočítám M. S. kterého příspěvky stejně témeř nikdo nečte. Spíš mně zde cosi chybí, než by přebývalo. Téma mezilidských sztahů je sice někdy málo atraktivní, ale řekl bych že je tím nejdůležitějším, láska, odpor, to co lidi spojuje, co je rozděluje a tak podobně. To jsou témata,která by filosofie měla prozkoumat především, protože člověk je tvor společenský a na společnosti svým životem závislý. Navíc je to téma uchopitelné, při trošce dobré vůle.
MB
nj, jako jo....ale tak mezilidský vztahy jsou spíš doménou psychologie než filosofie, krom toho přemítání o těchto vyžaduje dost introspekce a tenhle zdroj poznání nemám moc rád
krom toho mě někdy dost deprimuje, že poznání věcí jak jsou mnohdy o řád přesahuje možnosti, jak ty věci změnit. Stále pozoruji nevyváženost: chápu nějaký nezanedbatelný množství věcí, ale jen zanedbatelný zlomek z nich mohu ovlivnit. Otázkou tedy je, na co mi je, že je chápu... ---a tohle už je filosofie :-) |
Miloslav Bažant |
Posted - 01/12/2008 : 10:21:47 ...ale tady to téma se tu objevuje nějak často na můj vkus, už mnohem častěji než ti komóši nebo Bůh...všeho moc škodí.. Rzwalde. Tak tomu nerozumím. Komóši se zde objevují a dokonce často? Kdo je dle tebe ten komóš a čím se vyznačuje? Téma bůh se zde skutečně vyskytovalo často, ale nyní již tolik ne, když nepočítám M. S. kterého příspěvky stejně témeř nikdo nečte. Spíš mně zde cosi chybí, než by přebývalo. Téma mezilidských sztahů je sice někdy málo atraktivní, ale řekl bych že je tím nejdůležitějším, láska, odpor, to co lidi spojuje, co je rozděluje a tak podobně. To jsou témata,která by filosofie měla prozkoumat především, protože člověk je tvor společenský a na společnosti svým životem závislý. Navíc je to téma uchopitelné, při trošce dobré vůle.
MB |
Rzwald |
Posted - 30/11/2008 : 22:45:50 quote: Originally posted by Miloslav Bažant Skus se však zamyslet nad tím, kolik příležitostí jsi promarnil.
buď nula nebo jednu :-) ...to je celkem dobrý ještě :-)
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Já jsem je přijímal jako dary i když rozum proti tomu protestoval.
njn, u mě má bohužel i bohudík (myslím, že převáží to bohudík) rozum nejen navrch, ale strááášně moc hafa navrch
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Psycholg by asi zabědoval,ale já mohu říci, že jsem se za celou dobu manžeelství nikdy s menželkou nehádal.
proč by měl bědovat? To je optimální stav...
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Jistotu v lásce jsem jí také nikdy nedal,takže o mne stále musí bojovat.
psycholog by však bědoval zde.....nechápu, jaktože ti to vychází -- je to v rozporu s teorií
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Vím, že to existuje,ale nemám s tím žádné skušenosti. Asi k tomu všemu přistupuji jinak, než je běžným zvykem,ale vyjímečný si nepřipadám.Spíše mne udivuje když má někdo v této oblasti problémy. Musel bych o něm vědět hodně, abych poznal, kde dělá chyby.
taky to nechápu --- naši se rozvedli příliš brzy na to, abych mohl cokoliv pozorovat (když mě byly 3 roky myslím) ....když jsem teda viděl mamku a taťku "v akci" (když jsme u něho byly na pár měsíců na návštěvě), tak prostě ti dva se naprosto k sobě nehodili, jejich uvažování bylo zcela jiný ....podobně ani babička s dědečkem se k sobě nehodí, nicméně jsou příliš staromódní na to, aby se rozváděli,...no a teď by to už bylo spíš kontraproduktivní ...nicméně i u nich je základní problém, že se vůbec k sobě nehodí. Dědeček je technicky orientovaný, hodně chytrý, pasivní (=lenošný), idealistický, autoritativní, tvrdohlavý, nekomunikativní, babička je orientovaná na lidi, není idealistická, ale pragmatická, stejně jako dědeček tvrdohlavá, mnohem více urážlivá, na rozdíl od něj aktivní, taky tvrdohlavá, na rozdíl od něj komunikativní, bohužel na rozdíl od něj není chytrá. Samozřejmě jsem vyjmenoval pouze vlastnosti, které jsou téměř ze 100% příčinou všech jejich problémů, třecí plochy způsobující hádky. Člověk by si říkal, proč jsou vlastně ti dva spolu a proč kdy vůbec byli. Jejich spojovacím článkem je nedůvěřivost vůči cizím, loajálnost vůči systému (jakémukoliv), přísné plánování dne, staromódnost (ve smyslu žena patří prvoplánovitě do domácnosti, chlap do práce, atd.) a převaha uvažování na základě zkušenosti. Obvykle působím jako katalyzátor (popravdě řečeno jsem jediný v naší rodině, který bez větších problémů dokáže nějak vyjít se všema členama), bohužel jejich talent neporozumět je mnohem větší než můj talent vysvětlovat. Dohromady se dali tak, že babička byla sexy a měla hezkej hlas (ostatně ho má hezkej pořád) a dědečkovi bylo příjemné babiččino plkání, které ho dneska vytáčí a které ignoruje, což vytáčí babičku, což je jasné, pokud se vezme v úvahu sexuální přitažlivost. Babička byla zase zprvu jednak příliš submisivní a jednak nechávala všechny povinnosti typu plánování společných akcí, hospodaření s penězi, atd. vše na dědečkovi, který se toho rád zhostil, což se zase změnilo (babička do toho záhy začala kecat) Proto nevynikly rozdíly plynoucí z babiččiny zcela jiné inteligence (rozdíl v IQ 30 bodů je strašně moc) a zcela jiného přemýšlení (dědeček je fušátor, babičku fušátorství zcela vytáčí, atd.), umocněno je to dědečkovou výbušností -- on něco vysvětlí poprvý, podruhý, ale potřetí už bouchne. Když se do toho zaplete babiččina tvrdohlavost, tak to je bomba.
...takže MB, s takovým "zázemím" ode mne nemůžeš očekávat nic jiného než velkou nedůvěru ke vztahům a neochotu se s kýmkoliv nějak zaplétat dřív, než ho poznám.
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Potom zjistí, že vlastně vůbec nic neprožil.
MB, ty jsi víc orientovaný na lidi -- a například (jak jsme o tom již jednou mluvili) tě neláká moc cestování a stačí tě ČR. Ale i to cestování je často zdrojem nezapomenutelných zážitků ...no a v životě nemůžeš stihnout vše. De facto zatím ani nemám na nikoho dalšího čas....teda--mohl bych vynechat fórum, ale jinak nevím, kde bych dál uspořil čas :-)
...ale tady to téma se tu objevuje nějak často na můj vkus, už mnohem častěji než ti komóši nebo Bůh...všeho moc škodí.. |
navi |
Posted - 30/11/2008 : 16:53:03 quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Navi Máš smůlu. Ta kniha nevyjde a víš proč? Protože ten život nepovažuji za bohatý. Jsou věci,které mohly udělat život bohatší a vůbec se nestaly,protože jsem byl příliš rozumný. Vše co se stalo a stálo za to se stalo díky mojí nerozumnosti.Vždy když jsem jednal nerozumě, stalo se cosi zajímavého a za vše tedy vděčím pouze a jen své nerozumnosti.No řekni? Koho rozumného by napadlo začít ve třiceti s muzikou? Rozum na to říká,že je v tomto věku pozdě a ostatní jsou v tomto věku mnohem dál. Já jsem rozum poslal do háje zeleného a prostě se do toho pustil naplno. Rozum říká,že ta či ona dívka je pro mne příliš vysoko a že tedy nemám šanci. Já však rozum pošlu do háje a ejhle ono to jde. Prostě a krátce. Chceš li prožít plný život, pošli občas rozum do háje a řiď se svým srdcem. Co na tom, že občas prohraješ a že se ti ostatní vysmějí.I ty prohry dělají život plnější a ty výhry potom lépe ocenníš. Zvláštní na tom je,že dnes mně zbývají vlastně jen ty vzpomínky.Proč? Protože jsem čím dál rozumnější a častěji si říkám, že na to či ono již nemám. Je možné,že je slovo rozumnost rovné slovu lenost,či strachu s prohry. Dokud jsem tyhle vlastnosti neměl, byl můž život plný a bohatší. Ty holky ne mne útočí stále a mnohdy velmi mladé,ale já jsem k jejich signálům hluchý a dělám jako bych je nevnímal. Uvnitř je stále stejný Sláva, který ty signály vnímá,ale na povrchu je rozumný Bažant,který tvrdí, že by to sice bylo krásné,ale také by to mohlo život příliš skomplikovat a tvrdí, že na to již nemám energii.A tak již by nebylo příliš toho, o čem by stálo za to psát. A tak proklínám svou rozumnost,ale boj o život s ní již nedokáži vyhrát. Království za trošku lehkomyslnosti, neboť právě ta je cestou k bohatému životu. Jenže jak být trošku lehkomyslný s odpovídat na signály, když by vše mohlo dostat rychlý spád a mé tělo již na to nemá dost energie. Toto neplatí jen pro lásky,ale pro vše. Signály zde stále jsou a dokázal bych na ně odpovídat,ale rozumnost mně velí, abych byl k nim hluchý. Minulý rok mně bylo nabídnuto roční angažmá v hotelu na jednom s Vietnamských ostrovů, který je v soukromém vlastnictví pána, který mně to nabízel a jezdí tam prý většinou Češi. Dříve bych to přijal a nyní jsem rozumně odmítl i když by za to byl pěkný balík a o tom, co bych tam mohl prožít ani nemluvím.Rozumnost však říká, že bych tam spíše skolaboval. Nenávidím rozumnost, protože krade život,ale jsem již v jejím područí, jsem její otrok.
MB
Spontánosti si ešte užiješ tam, kde nebudeš obmedzovaný neschopnosťou tela, až až. |
Miloslav Bažant |
Posted - 30/11/2008 : 11:47:37 Rzwalde.
Mám takový dojem,že tebou vyjmenované vlastnosti nemám. Svalnatý tedy skutečně nejsem, hezk7? jak pro koho a taky by se dalo ríci bejvávalo. Bohatý? To asi ne i když si to lidé o mně myslí,ale to je jen dojem. Prostě jsem nikdy nedokázal odpovědět na úsměv jinak, než úsměvem a to dělá hodně. Zajímavé je, že ženské vidí ve mně romantika. To je ale nejspíše tím,že dokáži písničky prožít a potom tě lidi věří že jsi právě takový.o je ale spíše znak profese a je to to stejné jako u herců,kteří jsou na jevišti svůdníky a v životě třeba babraly. Pokud dokáží žít v roli, pak jim lidi věří, že jsou právě takoví. A naopak si mohou myslet třeba o Přeučilovi, že je úlisný a všechno možné zlé a on je to velmi příjemný chlapík. Skus se však zamyslet nad tím, kolik příležitostí jsi promarnil. Já jsem je přijímal jako dary i když rozum proti tomu protestoval. Největší ztrátou je to co se vlastně vůbec nestalo. A tak jsem se chybami učil a když jsem potom začal skoumat proces myšlení a nacházel podstatu a zákonitosti lásky, měl jsem k dispozici hodně vzpomínek a skušeností,které mně toto poznání dokazovaly. Tím nejdůležitějším ze všeho, je dokázat zapomenout sám na sebe a to zvláště v lásce. Nic nedělat pro sebe a vše pro partnerku a v sexu zvláště. Myslíš li jen na sebe,pak je ten sex docela jiný, než když myslíš na to aby ze sexu měla partnerka co nejvíce. To je ale umění a musíš se naučit ovládat své tělo. Musíš se naučit ve správnou chvíli pohladit. Prostě ladit ženskou jako housle a i když jsi dosáhnul svého a vlastně již sex zájem nemáš, musíš na to znovu,protože je to pro ni. Když toto dokážeš,pak si to ty ženské mezi sebou řeknou a největším problémem se stane se jich zbavit. Nikdy se nehádat a neprosazovat se na úkor partnerky. Psycholg by asi zabědoval,ale já mohu říci, že jsem se za celou dobu manžeelství nikdy s menželkou nehádal. Jistotu v lásce jsem jí také nikdy nedal,takže o mne stále musí bojovat. To s těmi rozvody je zajímavé. U nás je považovaný rozvod za cosi nepatřičného,co slušný člověk nedělá a vyjma syna, který se rozvedl po několikaměsíčním manželství a to s naprosto pochopitelných důvodů, které nebudu jmenovat neznám v rodině nikoho, kdo by k takovému kroku sáhnul.Pokud říkám rodina, myslím tím všechny od prarodičů ,přes sorozence i jejich děti. Takže tvoje slova těžko chápu. Vím, že to existuje,ale nemám s tím žádné skušenosti. Asi k tomu všemu přistupuji jinak, než je běžným zvykem,ale vyjímečný si nepřipadám.Spíše mne udivuje když má někdo v této oblasti problémy. Musel bych o něm vědět hodně, abych poznal, kde dělá chyby. Jednu chybu však zde vidím dost často a tou je předčasný strach,či sebepodceňování. " Děvče je příliš hezké a rozchod by bolel a proto do vztahu nepůjdu" Na to mne napadá krásná věta." Ty jsi ale vůl." (v dobrém) Nikdy mne nenapadlo abych se předem vzdával. A to bude asi tím nehlavnějším. Vše je závod a závodí se pro závodění a nikoliv jen pro vítězství.Tak kdo se předem vzdává, dělá to po celý život a stále před nečím utíká.Potom zjistí, že vlastně vůbec nic neprožil.
MB |
Rzwald |
Posted - 30/11/2008 : 10:12:18 quote: Originally posted by neronis Pokud třeba tvrdíš, že ti na vzhledu nezáleží, může tě přivést do společnosti svých atraktivnějších kamarádek a sledovat zda jim nekoukáš do výstřihu a nejsi k nim přívětivější než jsi k ní v poslední době byl.
ježiš tak nejsem pako, ok? Teda možná jo, ale ne zas tak dokonalý...přece se nebudu koukat do výstřihu czím holkám, když jsem se svou 
quote: Originally posted by neronis
Jak to říct. Kdysi/nedávno se mi otevřelo několik starších žen a časem mi došlo jak se věci mají. Ty mladší k něčemu takovému směřují a mám v současné situací problém dokazovat že něco myslím vážně, pakliže ženě předtím vysvětlím, že jsem si toho všeho vědom. V této fázi je být upřímný spíš jako uplést si na sebe bič a být navždy sám, protože jim tím z rukou beru jediný nástroj, kterým si mohou ověřit jaký jsem. Jinak řečeno, nemůžeš jim říkat, že tohle znáš, protože by ti už nemohly věřit.
tohle příliš nechápu, co tím básník chtěl říct
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Ale pánové?
Já jsem vždy pěstoval nedůvěru. Důvěru by ve vás měl mít váš šéf v práci, ale ne ženská. Ta musí o vás bojovat a má li důvěru, nemá proč bojovat. Až se jednou oženíte, pak poznáte jak vypadá ženská, když má jistotu. Před ženskou musí být chlap king i kdyby se třásl strachem,že ji ztratí. Upřímnost? Vylíčit jí veškeré své nedostatky? Proč? Ona na ně stejně časem přijde a nemáte li nějaké, ona si je stejně najde aby vás mohla změnit k obrazu svému.Důelžité je dávat jí svoje schopnosti a nikoliv je od ní žádat. Budete li svých schopností využívat v její prospěch a třeba při milování, ona vám ty své bude dávat sama. Chlap který při milování myslí jen na sebe, ten pro ženu žádný význam nemá. Myslí li na ni,apk jej bude milovat i kdyby byl kriminálník či děvkař.Nepleťte do lásky logiku a filosofii,protože láska má jinou logiku a jinou filosofii.
MB
MB, kdyby to bylo tak strašně jednoduchý, jak říkáš, tak by se nerozváděli jak šáhlí všichni, který znám (jediná výjimka jsou babuš s děduš). Nejen mamka s taťkem, ale i prakticky všechny její kamarádky se svejma manželama... ...aneb nevěřím, že je to takové jednoduché, podobně jako dobré jídlo se nrovná seznamu ingrediencí, ale je potřeba i ve správném množství správné koření ....a podle mě nám nějaká zásadní tajmeství skrýváš, např. že jsi charizmatický, hezký, vysoký, svalnatý, dominantní, sympatický, inteligentní, se smyslem pro humor, spolehlivý, galantní, bohatý, zajímavý, vnímavý :-D ....no tak to potom bych to svedl taky, to co ty :-D |
Miloslav Bažant |
Posted - 30/11/2008 : 08:14:22 Navi Máš smůlu. Ta kniha nevyjde a víš proč? Protože ten život nepovažuji za bohatý. Jsou věci,které mohly udělat život bohatší a vůbec se nestaly,protože jsem byl příliš rozumný. Vše co se stalo a stálo za to se stalo díky mojí nerozumnosti.Vždy když jsem jednal nerozumě, stalo se cosi zajímavého a za vše tedy vděčím pouze a jen své nerozumnosti.No řekni? Koho rozumného by napadlo začít ve třiceti s muzikou? Rozum na to říká,že je v tomto věku pozdě a ostatní jsou v tomto věku mnohem dál. Já jsem rozum poslal do háje zeleného a prostě se do toho pustil naplno. Rozum říká,že ta či ona dívka je pro mne příliš vysoko a že tedy nemám šanci. Já však rozum pošlu do háje a ejhle ono to jde. Prostě a krátce. Chceš li prožít plný život, pošli občas rozum do háje a řiď se svým srdcem. Co na tom, že občas prohraješ a že se ti ostatní vysmějí.I ty prohry dělají život plnější a ty výhry potom lépe ocenníš. Zvláštní na tom je,že dnes mně zbývají vlastně jen ty vzpomínky.Proč? Protože jsem čím dál rozumnější a častěji si říkám, že na to či ono již nemám. Je možné,že je slovo rozumnost rovné slovu lenost,či strachu s prohry. Dokud jsem tyhle vlastnosti neměl, byl můž život plný a bohatší. Ty holky ne mne útočí stále a mnohdy velmi mladé,ale já jsem k jejich signálům hluchý a dělám jako bych je nevnímal. Uvnitř je stále stejný Sláva, který ty signály vnímá,ale na povrchu je rozumný Bažant,který tvrdí, že by to sice bylo krásné,ale také by to mohlo život příliš skomplikovat a tvrdí, že na to již nemám energii.A tak již by nebylo příliš toho, o čem by stálo za to psát. A tak proklínám svou rozumnost,ale boj o život s ní již nedokáži vyhrát. Království za trošku lehkomyslnosti, neboť právě ta je cestou k bohatému životu. Jenže jak být trošku lehkomyslný s odpovídat na signály, když by vše mohlo dostat rychlý spád a mé tělo již na to nemá dost energie. Toto neplatí jen pro lásky,ale pro vše. Signály zde stále jsou a dokázal bych na ně odpovídat,ale rozumnost mně velí, abych byl k nim hluchý. Minulý rok mně bylo nabídnuto roční angažmá v hotelu na jednom s Vietnamských ostrovů, který je v soukromém vlastnictví pána, který mně to nabízel a jezdí tam prý většinou Češi. Dříve bych to přijal a nyní jsem rozumně odmítl i když by za to byl pěkný balík a o tom, co bych tam mohl prožít ani nemluvím.Rozumnost však říká, že bych tam spíše skolaboval. Nenávidím rozumnost, protože krade život,ale jsem již v jejím područí, jsem její otrok.
MB |
neronis |
Posted - 29/11/2008 : 22:39:55 Kurva, co se to ze mě stalo. |
navi |
Posted - 29/11/2008 : 18:56:46 Miloslave, kedy vyjde kniha poviedok Bohatý život Bažanta? Ja by som si ju kúpil:-))) |
navi |
Posted - 29/11/2008 : 18:17:30 quote: Originally posted by neronis
Mít rád, protože je to příjemné? To je možná stejně "povrchní" jako mít rád někoho atraktivního.
Nejsem si jistý jak to říct, ale v momentě, kdy si konstruujeme sympatie jen proto aby existovaly, můžeme sami sobě lhát.
Nicméně je třeba dodat, že vzhled nemusí být pro muže tolik směrodatný a přitom si nemusí nic nalhávat. Stává se to v momentě, kdy je žena nečekaně kompatibilní v jiných sférách. Jednoduše řečeno - člověk je tvor inteligentní a život s hezkou, avšak hloupou pohovkou může být neúplný, nicméně je pravdou, že muži leckdy vyžadují ženu hloupější nebo takovou, která svět příliš nechápe. Mívají ji potom ve své moci, jako pohovku a dekoraci pro společenské akce.
Všechno to jsou na pohled kruté skutečnosti. Nicméně pokud si je člověk neuvědomuje, může se stát obětí vlastního sebeklamu. Například muž s atraktivní ženou, kterou bere spíš jako dekoraci si připadá do života vybavenější než jak tomu ve skuetčnosti je. A často narazí na realitu, která v něm vyvolá vztek a který může ventilovat právě na ni. Doteď byl pro někoho (vzhledem) vyjimečného přece téměř bohem. Muž, který cítí nespokojenost se vzhledem své ženy a tento pocit v sobě vyvolává při různých depresivních stavech mysli nebo je mu to jakýmkoli způsobem připomínáno společností a na tyto připomínky se soustředí, může začít přehlížet ony ostatní kladné stránky své ženy, což vyústí v úplně cokoliv (protože záleží na situaci a tom jaký je to člověk).
Nemyslím, že jsou tato pravidla univerzálně platná, ale na větší část populace aplikovatelná. Superego/duše/mysl/sebevědomí a rozhled (rozuměj zkušenosti) muže jsou alfou a omegou toho jak takový vztah potom vypadá. Myslím, že jsou ženy v nezáviděnihodné situaci a proto se leckdy až přehnaně brání a vyžadují upřímnost muže dokázovat až extrémními způsoby. Osobně si myslím, že je to velmi moudrý postoj.
Konštruovať sympatie a mať rád, je rozdiel. Aspoň ja ho tam vidím. Konštruovať sympatie môžem aj vtedy, keď nemám rád, tomu sa hovorí servilnosť, za nejakým osobným prospechárskym účelom. Ja som to myslel ináč. Sú situácie, pri ktorý sa môžete zachovať rôzne. Môžte sa snažiť byť príjemný a udržať atmosféru v nekonfliktnej podobe. Alebo môžete byť viac egocentrický a neudržať atmosféru v pohode. Každý z nás sa môže rozhodnúť, ako sa v takýchto situáciách zachová. Akú variantu volíte častejšie? Hádáte sa so svojimi manželkami, družkami, priateľkami, občanmi a občiankami? |
|
|