www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Cim vice knih, tim lepe?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 28/08/2006 :  16:11:43  Show Profile  Reply with Quote
Takze jak je to vlastne?Jde se k moudrosti pres kvanta ruznych knih?Ten kdo vic precetl je moudrejsi?Nebo snad ten,kdo zna vice smeru a cituje hned s te,hned z one knizecky?Anebo jde o dukladne zaziti, straveni a pretvoreni myslenek na neco osobiteho,sveho?Cize jak to vlastne je?

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 05/09/2006 :  06:21:08  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Je jasne, ze kdyz nekdo vic cte, vic vi. Ale jde taky o to, jak cte. Nekteri lide si umi slova zapamatovat velmi rychle a pak jen obsahle cituji a cituji, a vlastni mozek jako by byl pro ne tabu. Jini lide zase nectou vubec nic a spolehaji se jen na vlastni mozek, ktery taky neni dokonaly.

Zlata stredni cesta. Cist - ano, a hodne! Ale vytahnout si z toho ty hlavni poznatky, promyslet si je v hlave, zamyslet se nad tim, co "tim chtel basnik rici", urovnat si to v souladu se svymi nazory a pak hura nastupuje pamet

Kazdy, kdo precetl vic knih urcite neni moudrejsi nez vsichni ostatni. Zalezi na libovolnem cloveku, jak umi knihy zpracovavat. Ale kazdopadne je dulezite cist a vedet, jak mysleli lidi driv, jak mysli lidi ted, poznavat nazory nove a jine, vstrebavat je... a kdovi, treba jednou taky napisu knihu
Go to Top of Page

Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 05/09/2006 :  14:12:16  Show Profile  Reply with Quote
To je hezke
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 05/09/2006 :  15:49:15  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Dekuji

Jeste bych teda rekla, ze je urcite lepsi precist toho vic z ruznych oboru, aby mel clovek rozhled. Protoze kdyz clovek vi vsechno o tom, jak se chova mandelinka bramborova, kdy se pari, kdy umira a nevi, jak uvarit bramboracku, je to chudak (nadnesene receno )

A pokud umime uvarit jenom bramboracku, ale neumime uvarit caj, je to taky prakticky k nicemu... Takze cteme cteme, at muzeme zit!
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 28/10/2006 :  15:43:33  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Četl jsem mnoho a četl jsem rád.Výsledek se dostavil.Skazil jsem si zrak.Od té doby čtu málo,,namáhavě a přece mé poznání roste.Někdo přečte celé knihovny a dokáže citovat to i ono,ale vy výsledku nedošel dál ani o krok.Jiný přečetl dvě řádky slov a tyto aktivizovaly v jeho myšlení proces kterým došel k poznáním novým pro něj cenným.(možná i pro ostatní)Proto říkám.Není předem dána cesta k poznání. Chceš li poznat ty dvě řádky které mne vyslaly na cestu poznání,pak nahlédni do Topic Strom poznání. Upozorňuji, že jsem tyto nenašel ve vědeckém spisu,ale v beletrii. V knize Alexeje Pludka "Hledání antipoda"

MB
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000