| Author |
Topic  |
|
|
Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts |
Posted - 28/08/2006 : 16:11:43
|
| Takze jak je to vlastne?Jde se k moudrosti pres kvanta ruznych knih?Ten kdo vic precetl je moudrejsi?Nebo snad ten,kdo zna vice smeru a cituje hned s te,hned z one knizecky?Anebo jde o dukladne zaziti, straveni a pretvoreni myslenek na neco osobiteho,sveho?Cize jak to vlastne je? |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts |
Posted - 05/09/2006 : 06:21:08
|
Je jasne, ze kdyz nekdo vic cte, vic vi. Ale jde taky o to, jak cte. Nekteri lide si umi slova zapamatovat velmi rychle a pak jen obsahle cituji a cituji, a vlastni mozek jako by byl pro ne tabu. Jini lide zase nectou vubec nic a spolehaji se jen na vlastni mozek, ktery taky neni dokonaly.
Zlata stredni cesta. Cist - ano, a hodne! Ale vytahnout si z toho ty hlavni poznatky, promyslet si je v hlave, zamyslet se nad tim, co "tim chtel basnik rici", urovnat si to v souladu se svymi nazory a pak hura nastupuje pamet
Kazdy, kdo precetl vic knih urcite neni moudrejsi nez vsichni ostatni. Zalezi na libovolnem cloveku, jak umi knihy zpracovavat. Ale kazdopadne je dulezite cist a vedet, jak mysleli lidi driv, jak mysli lidi ted, poznavat nazory nove a jine, vstrebavat je... a kdovi, treba jednou taky napisu knihu |
 |
|
|
Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts |
Posted - 05/09/2006 : 14:12:16
|
To je hezke |
 |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts |
Posted - 05/09/2006 : 15:49:15
|
Dekuji
Jeste bych teda rekla, ze je urcite lepsi precist toho vic z ruznych oboru, aby mel clovek rozhled. Protoze kdyz clovek vi vsechno o tom, jak se chova mandelinka bramborova, kdy se pari, kdy umira a nevi, jak uvarit bramboracku, je to chudak (nadnesene receno )
A pokud umime uvarit jenom bramboracku, ale neumime uvarit caj, je to taky prakticky k nicemu... Takze cteme cteme, at muzeme zit! |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 28/10/2006 : 15:43:33
|
Četl jsem mnoho a četl jsem rád.Výsledek se dostavil.Skazil jsem si zrak.Od té doby čtu málo,,namáhavě a přece mé poznání roste.Někdo přečte celé knihovny a dokáže citovat to i ono,ale vy výsledku nedošel dál ani o krok.Jiný přečetl dvě řádky slov a tyto aktivizovaly v jeho myšlení proces kterým došel k poznáním novým pro něj cenným.(možná i pro ostatní)Proto říkám.Není předem dána cesta k poznání. Chceš li poznat ty dvě řádky které mne vyslaly na cestu poznání,pak nahlédni do Topic Strom poznání. Upozorňuji, že jsem tyto nenašel ve vědeckém spisu,ale v beletrii. V knize Alexeje Pludka "Hledání antipoda"
MB |
 |
|
| |
Topic  |
|
|
|