Author |
Topic  |
|
m.s.
Aktivní uživatel

236 Posts |
Posted - 29/06/2008 : 17:59:00
|
Keď sa pozriem do vlastnej minulosti, dnes som úplne iný, než akým som býval pred takými 10 – 15 – 20 rokmi. Samozrejme, ani zďaleka nie dokonalý, ale podarilo sa mi zmeniť mnohé nesprávne názory a náhľady na život a zároveň odstrániť veľa chýb, s ktorými som vtedy neúspešne zápasil.
Lebo hoci som sa dosť intenzívne snažil svoje nedostatky nejakým spôsobom odstraňovať, neustále opäť vyvstávali a ja som bol z toho už zúfalý.
Avšak až do chvíle, kým sa mi nepodarilo objaviť jedinečný a výnimočný spôsob, akým možno na sebe úspešne pracovať a posúvať sa neustále nahor. Ten „zázračný“ spôsob spočíva v bdelosti nad čistotou vlastného cítenia a myslenia. Doslova objavom bola pre mňa nesmierna múdrosť, skrytá v dvoch krátkych vetách: „Udržujte krb svojich myšlienok čistý! Tým založíte mier a budete šťastní.“
V tomto, úplne jednoduchom princípe, je skrytý vzostup každého jednotlivca a jedine prostredníctvom neho sa je možné postupne zbaviť všetkých svojich chýb. Je to naozaj prostá a jednoduchá cesta k Svetlu. Vrelo ju všetkým odporúčam.
Len si napríklad predstavme, že by nad čistotou svojho cítenia a myslenia, nech už je to v práci, spoločnosti, alebo v súkromí, začali dôsledne bdieť všetci ľudia bez rozdielu. Či už politici, podnikatelia, bankári, lekári, právnici, policajti, atď. Možno za rok by sme tu mali raj na zemi. Vari to nestojí to za úvahu?
Avšak v dnešnej dobe zložitých riešení, keď sa zdajú byť najmenej pochopiteľnými tie najprostejšie veci, si iste mnohí položia otázku, akým spôsobom vlastne dodržiavať spomínanú čistou vlastného vnútra. Jednoducho povedané: Ako na to?
Keď sa teda človek začne vážne snažiť o dodržiavanie čistoty svojho myslenia a cítenia, robí spravidla jednu veľkú chybu, ktorú som robil aj ja sám. Snaží sa to totiž doslova vynútiť kŕčovitým rozumovým úsilím, pretože práve rozum tvorí u všetkých ľudí dneška dominantnú zložkou ich osobnosti. Podobné, kŕčovité rozumové sebapozorovanie nie je však tou správnou cestou, pretože nie je prirodzené a chýba mu potrebná spontánnosť a bezprostrednosť.
Správny spôsob je úplne iný. Spočíva v úprimnom, vážnom a hlbokom príklone k dobru. K dobru, ktorému sa od tohto momentu budeme snažiť slúžiť v celom svojom nasledujúcom bytí.
A ak bude toto rozhodnutie naozaj pevné a trvalé, vychádzajúce až z najhlbšieho vnútra, práve ono, jedno z našich najzásadnejších životných rozhodnutí, bude mať schopnosť prežiariť celú našu osobnosť až do takej miery, že všetko, čo od tejto chvíle vytvoríme, to znamená, každý cit a každá myšlienka, bude iba dobré, krásne a ušľachtilé.
Takýto je teda správny a prirodzený spôsob dodržiavania čistoty myslenia a cítenia, ktorú si nemožno vynútiť kŕčovitou rozumovou snahou.
Zmienený spôsob nám dokonca umožní vycítiť, spoznať a potrieť všetko zlé a nesprávne ešte skôr, ako sa to bude schopné sformovať do konkrétneho citu, alebo myšlienky.
Ak teda v tejto snahe človek vydrží, môže bezpečne kráčať k Svetlu a to bez ohľadu na mieru svojich intelektuálnych schopností, bez ohľadu na súčasné vierovyznanie, bez ohľadu na rasu, alebo národnosť.
Lebo zo Svetla nie je kladený dôraz na naše intelektuálne schopnosti, ani na príslušnosť k jednotlivým náboženským systémom a už vôbec nie na našu rasu, alebo národnosť. Zo Svetla je kladený dôraz iba na mieru čistoty vnútorného života ľudského jedinca, z ktorej sa potom celkom logicky, odvíja všetko ostatné.
M.Š. Spolupracovník časopisu „Prebúdzajúce sa Slovensko“ http://www.pre-slovensko.sk
|
|
Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts |
Posted - 29/06/2008 : 19:04:31
|
Tento příspěvek je velmi dobrý! Je to přesně tak, jak říkáš. Veškeré naše činy a problémy a v podstatě všechny lidské fenomény bez výjimky (kultura, společnost atd. atd.) vycházejí z našeho myšlení, resp. z moci našich myšlenek (viz kniha 'Macht der Gedanken' od Eduarda Alberta Meiera). Původ všeho lidského spočívá ve vědomí člověka, v jeho myšlení a cítění. Z toho vyplývá nejvyšší moudrost, kterou je třeba si vštípit hluboko do svého nitra: kdo ovládne své vědomí, ten ovládne celý svůj život, celý svůj osud, celé své štěstí i neštěstí, všechny své činy, vztahy, přátele, nepřátele, situace, fenomény. Vlastní vědomí a podvědomí jsou pramenem utváření života. Podvědomí je však formováno vědomím a naopak, takže i na podvědomí má člověk zásadní vliv atd. Vědomí je ohromná síla, ohromný motor, ohromná moc. Je dokonce možné jej vyškolit i v telepatii a telekinezi nebo v používání čistě duchovní síly. A tak je možné komunikovat bez úst, hýbat předměty bez rukou, vidět pravdu bez očí, cítit lásku bez těla... Vlastní vědomí je klíčem ke všemu, klíčem k životu a všem hodnotám, klíčem k tajemstvím života i smrti. A za vlastní vědomí je vždy zodpovědný pouze člověk samotný, a sice absolutně. Žádná další moc nefušuje do formování vědomí člověka, krom síly jeho vlastního svobodného myšlení. Žádný imaginární bůh, žádný anděl ani guru. Jen, pouze a vždy člověk samotný má v rukou svůj život, svoje činy, svoji společnost a její rozkvět, nebo úpadek.
A čistota vědomí je skutečně správnou cestou. Čistota ale pramení z kontroly a pozornosti. Jak může na zahradě vyrůst plod, pokud zahradu nekontroluji a nevěnuji jí pozornost formou zasévání, zalévání, hnojení, zbavování plevele? Nezachovám-li kontrolu a obezřetnost, pak bude všude jen plevel a mezi ním možná sem tam vyroste zakrslý divoký plod. Čistota je pozornost, péče, studium. Také matka musí neustále zachovávat kontrolu a pozornost u svých dětí – z čisté lásky (zajisté kontrolu vedoucí k jejich samostatnosti, nikoli závislosti). Neustálá kontrola vědomí, a tedy myšlenek, je cestou k úspěchu, jako je kontrola řidítek cestou k cíli. Každá moc musí podléhat kontrole jinak se vymkne z rukou a zvrhne, ať už politická, nebo moc lidského vědomí. Pustí-li se řidítka, nastane pád, pustí-li se myšlenky, nastane pád, chyba, problém, nelogičnost, vlastní škoda.
A máš pravdu m.s., že kdyby se lidé obrátili k efektivnímu studiu vědomí, tak by se situace celosvětově okamžitě začala zlepšovat. To nyní ztěžují náboženství, sekty, mnohé filozofie, ezoterika, politika, mnohá věda a všechna bludná učení dohromady - opium lidstva, jho stagnace, poroby a nevědomosti. Mnoho lidí se však již k efektivnímu studiu vědomí svobodně obrátilo. Oni nyní nejsou slyšet (vše velké se nejdříve vyvíjí v ústraní a tichosti), avšak časem budou nepřeslechnutelní. Nastane bouře a nyní je jen ticho před ní. Probíhá tichá revoluce pravdy, nepozorovaně, ale přesto. A jeden jediný člověk, který v pravdě zná zákonitosti, síly a energie svého vědomí je mocnější a vlivnější než všichni politici i finančníci dohromady. Jeho slova jsou tvrdá, přesná a vystihující podstatu věci, jeho činy jsou vhodné, místné a efektivní, jeho život je symfonií pozitivního vlivu, šířením hodnot, radostí ve smutku, pramenem na vyprahlé poušti, hřejivým dotykem na kůži mrtvoly, ale i úderem vůči zvrhlosti a zločinu, nepřekonatelnou silou moudrosti. Skutečné vědění je skutečná moc, moc ohromná, zásadní, v pravdě sahající do vesmíru, přesahující tělesnou smrt, tíhnoucí k jednotě a věčnosti. Je to tak a bez nadsázky. Když bude takových lidí sto, tisíc, deset tisíc a milión, tak nastane zásadní obrat chodu společnosti, obrat zpět k podstatě a přirozenosti přírodního pořádku, se kterým je třeba být v souladu, jako musí být v souladu rodič se svým dítětem.
Je také pravdou to, že kontrola a očista vědomí neprobíhá nátlakem. Cit pro dobro a naslouchání vlastnímu nitru ducha a podvědomí jsou také potřebné principy. Život je fascinující, realita je fantastická a všechny brány do reálného života a živé reality jsou nyní otevřeny!
Žij blaze, šťastně a v čistotě m.s. |
Edited by - Ondra on 29/06/2008 19:20:05 |
 |
|
|
Topic  |
|
|
|