www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Odpověď M. Bažantovi, Noemovi a spol.
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 18/06/2008 :  10:11:18  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
Pro M. Bažanta a spol.,

podle mne není možné do nekonečna mluvit o ničem, přičemž Speciální teorie relativity A.Einsteina, která předpokládá současnou existenci všech časových okamžiků dějin Vemíru, je výjmečným tématem k filosofování.

Dalibor

(viz. též www.cbox.cz/ak-gruza , www.sweb.cz/filosofierovnovahy , www.filosofie.cz )

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 19/06/2008 :  08:32:09  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Dalibore.

Zajisté. Toto téma může být zajímavé, ale ne pro každého. To je stále o tom co neustále opakuji. Člověk ani zdaleka nepochopil sama sebe a již chce chápat celý vesmír. Snad je to proto, že se mu zdá pochopení celého vesmíru snazší, či vznešenější,než chápání sama sebe.
Můžeš namítat,že tvoje teorie pohybu mikročástic a jejich vzájemné srážky jsou cestou k pochopení sebe a lidské společnosti.Jenže ono to bohužel vůbec nic nevysvětluje a ty vlastně ani nevysvětluješ jakou cestou ovlivňují ty pohyby mikročástc lidské jednání. Tvoje teiorie má mnoho neznámých a tím se nesmírně vzdaluje schopnostem lidského myšlení.Ty můžeš mít jakousi představu,či spíše jen náhled,který zde presentuješ a nejspíše očekáváš,že se tohoto chopí někdo schopnější, než ty ,dopracuje to a ty budeš na počátku velkého objevu. Jenže takový člověk, který by toho byl schopný se může objevit za tisíce let a ještě to bude podmíněno ředou dalších poznání,které lidstvo zatím nemá. Navíc se může tvoje teorie ukázat naprosto chybnou.
Nediv se,že o tvou teorii nikdo nejeví zájem. Je zde řada těch,kteří mají určité znalosti (Noemus a pod.) a ukazovali tě chyby ve tvojí teorii,ale ty jsi na jejich námitky reagoval pouze opakováním toho, co jsi přetím tvrdil,nebo vůbec nereagoval. Taková diskuse potom zákonitě vede k nezájmu odpovídat.

MB
Go to Top of Page

Kubaz
Nový uživatel

Czech Republic
10 Posts

Posted - 28/06/2008 :  02:00:40  Show Profile  Visit Kubaz's Homepage  Send Kubaz an ICQ Message  Reply with Quote
Nechodím sem moc často a nesledoval jsem předchozí vlákna. Podíval jsem se však na stránky www.cbox.cz/ak-gruza. A myslím, že jakožto člověk relativně zběhlý v matematice, fyzice a částečně i filosofii mohu s naprosto klidným svědomím prohlásit, že je to dost možná největší snůška bezduchých žvástů, které jsem kdy viděl... Nechci tím nikoho urážet, je to jen pouhé konstatování reality. Je vidět, že autor má poměrně výrazné problémy s aplikací "selské" logiky. Závěry, které nějakým způsobem souvisejí s fyzikou, jsou povětšinou jen nesmyslnou syntézou špatně pochopených myšlenek prezentovaných pravděpodobně v nějaké populárně-vědecké publikaci. Řekl bych, že autor má problémy již s elementární newtonovskou fyzikou, jeho fyzikální úvahy doporučuji raději ani nečíst.
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 28/06/2008 :  16:55:50  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kubaz

Nechodím sem moc často a nesledoval jsem předchozí vlákna. Podíval jsem se však na stránky www.cbox.cz/ak-gruza. A myslím, že jakožto člověk relativně zběhlý v matematice, fyzice a částečně i filosofii mohu s naprosto klidným svědomím prohlásit, že je to dost možná největší snůška bezduchých žvástů, které jsem kdy viděl... Nechci tím nikoho urážet, je to jen pouhé konstatování reality. Je vidět, že autor má poměrně výrazné problémy s aplikací "selské" logiky. Závěry, které nějakým způsobem souvisejí s fyzikou, jsou povětšinou jen nesmyslnou syntézou špatně pochopených myšlenek prezentovaných pravděpodobně v nějaké populárně-vědecké publikaci. Řekl bych, že autor má problémy již s elementární newtonovskou fyzikou, jeho fyzikální úvahy doporučuji raději ani nečíst.

My to víme (snad většina), ale to jak všechno co se s tím dá dělat
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 29/06/2008 :  09:36:53  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Richarde a Kubaz.

To co zde píše Dalibor mne zneklidňuje. To nejcennější co člověk má je zdravý rozum.Bez něj všechno cenu ztrácí. Dalibor je právník, studovaný člověk a nejspíše úspěšný právník (filiálky v Praze a v Brně) Toto povolání není lehké a je velkou zátěží pro myšlení,zvláště když je člověk bere skutečně vážně a věnuje se mu naplno. A tak se někdy stane,že překročí určitou hranici,při které dojde k procesům,které spůsobují jev, který bych nazval překotné myšlení. V takovém člověku vzniká dojem, že se v něm probudila genialita,protože mozek začne produkovat na maximum. Mohl bych zde popisovat k čemu dochází a popisovat i vplavování hormonů,které umožňují rozšíření operační paměti, ale také spůsobují, že člověk přestane kontrolovat výsledky svého myšlení. Nemyslím, že by to však bylo nutné. Tím důležitým je ,že se toto u Dalibora ukazuje naprosto zřetelně. Mohl bych zde popisovat další jevy ,jako třeba to, že má sníženou potřebu spánku, že u něj dochází k myšlenkovému přežvykování,které mu nedovolí usnout a řadu dalších potíží, které jistě má a které by před námi zapíral.Velmi pravděpodobné jsou stavy těžké deprese.
Otázkou tedy není úroveň toho co zde píše, ale jak mu pomoci aby sám sebe nezničil. Nevím v jakém se nalézá stádiu nemoci,zda již není nutná léčba farmatiky,ale téměř jistě vím, že by měl právě nyní změnit svůj život aby se zachránil. Byl zde mladík s podobným problémem a nebudu jej jmenovat.Poradil jsem mu roční "dovolenou" od všeho co zatěžuje jeho myšlení nejvíce a všech jeho teorií, které plodí. Na místo toho aby si nalezl cosi jiného, hudbu, malování, či cosi od čeho může kdykoliv odejít a jakmile pocítí třeba jen slabou únavu, vyspat se. On mne poslechl a již mně napsal několik E mailů o tom, jak se jeho život změnil, že si našel dokonce děvče a že prý vůbec nechápe, jak mohl tak podivně myslet. Jak se zdá, došlo u něj ke stabilizaci a začal si uvědomovat nelogičnosti v tom co dříve plodil a zdálo se mu být dokonalé. Kritizovat to co dnes Dalibor plodí, myslím nemá význam, ale existuje li zde jakási forma přátelství, bylo by třeba mu pomoci.

MB
Go to Top of Page

Kubaz
Nový uživatel

Czech Republic
10 Posts

Posted - 29/06/2008 :  14:12:45  Show Profile  Visit Kubaz's Homepage  Send Kubaz an ICQ Message  Reply with Quote
Inu, nezbývá než doufat, že si toto Tvé doporučení přečte a vezme si ho k srdci...
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 30/06/2008 :  07:44:40  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by noemus

[quote]Originally posted by Kubaz

noeme,
Speciální teorie relativity A.Einsteina, která předpokládá současnou existenci všech časových okamžiků dějin Vesmíru, je výjmečným tématem k filosofování.

Tato myšlenka je přece dobrá! Otázka je, zdali tato myšlenka je součástí TR, protože je součástí východních filosofií.
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 30/06/2008 :  12:35:41  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gato

quote:

noeme,
Speciální teorie relativity A.Einsteina, která předpokládá současnou existenci všech časových okamžiků dějin Vesmíru, je výjmečným tématem k filosofování.

Tato myšlenka je přece dobrá! Otázka je, zdali tato myšlenka je součástí TR, protože je součástí východních filosofií.

no když to bereš tak, že si teorii relativity bereš jen k inspiraci...tak budiž...avšak uvědom si, že výsledek tvého myšlení nemá s fyzikou už nic společného.
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 06/07/2008 :  16:36:25  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
Milí přátelé filosofové,

dalo by se říci, že se pokládám především za filosofa, k čemuž mne předuručuje mé vysokoškolské společenskovědní vzdělání. Co se týká fyziky tak se snažím pouze z pozice především duchovědně vzdělaného člověka překlenout propastnou a pro mne osobně zcela nepřijatelnou nespojitost mezi duchovními a exaktními vědami, přičemž k tomu využívám své exaktní znalosti získané studiem matematického gymnázia v Brně. Zároveň, co se týká biologie, chemie, fyziky a matematiky, tak si uvědomuji, že nejsem vysokoškolsky vzdělaný odborník, z čehož plynou má zjednodušení a omyly v této oblasti, jichž zcela jistě nejsem prost. Zároveň si však myslím, že mám solidní všeobecný základ, co se týká exaktních věd, který se snažím spojit s mou vysokoškolskou společenskovědní odborností z výše uvedených důvodů.

Proto prosím berte mé fyzikální úvahy spíše za filosofování než za pregnantní exaktní teorie, které řeší základní problémy filosofie jako jsou protiklady něčeho (hmoty) a ničeho (absolutního vakua), živého (organismů) a mrtvého (anorganické přírody), nedokonalého (jedince či jednotlivosti) a dokonalého (Vesmíru) apod. Přesto se myslím, že má-li v budoucnu dojít ke spojení exaktních a společenských věd bude k tomu potřeba právě takového všeobecného vzdělání, kterého se dostalo mně, kdy filosofie jako královna věd spojí všechny vědy exaktní i duchovní v jednu a právě filosofie bude představovat přemostění mezi jednotlivými speciálními vědními obory jako jsou např. teologie na jedné straně a kosmologie na druhé straně, právo, sociologie, psychologie, ekonomie apod. na jedné straně a bilogie, chemie a fyzika na druhé straně a matematikou na obou stranách.

(viz. též: www.cbox.cz/ak-gruza , www.sweb.cz/filosofierovnovahy )

Edited by - Dalibor Grůza on 06/07/2008 16:42:38
Go to Top of Page

Kubaz
Nový uživatel

Czech Republic
10 Posts

Posted - 06/07/2008 :  22:08:33  Show Profile  Visit Kubaz's Homepage  Send Kubaz an ICQ Message  Reply with Quote
Milý Dalibore,

ve chvíli, kdy se filosofování odkloní od empirických poznatků, přestává být filosofováním a stává se vědeckou fikcí a čirou fantasií. Závěry získané takovýmto filosofováním by mohly tvořit poměrně dobrý námět nějaké knihy beletristického zaměření; z filosofického hlediska jsou však bezcenné. Pokud se chce někdo fundovaně (v tom smyslu, že jeho názory mají nějakou váhu) vyjadřovat, musí rozumět příslušným fyzikálním teoriím.

Věda popisuje pouze objektivní složku reality. Pokud existuje také nějaká subjektivní složka reality, věda ji v principu nemůže podchytit. Existuje-li něco jako duchovno, evidentně se, alespoň v moderní době, neprojevuje objektivně měřitelným způsobem. Proto disciplína, která duchovní složku reality zahrne, musí být obecnější než věda - a já si myslím, že takovoutu disciplínou je již z definice filosofie.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 07/07/2008 :  08:35:56  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Dalibore.

A proč vlastně chceš spojovat exaktní vědy s duchovními? Mně to připadá jako o snaha vytvořit kočkopsa. Nebylo by lépe udělat s duchovních věd exaktní a prgagmatické vědy,třeba poznáním jejich podstaty, čili procesu myšlení? Avšak i kdyby i k tomu došlo, vznikl by dozajista obor nový, nesvázaný pragmatičnem a volný, neboť lidé chtějí takto myslet.Kdyby byla filosofie ryze pragmatickým vědním oborem, nemohly by zde vznikat myšlenky ,které mohou(nemusí) v důsledku popotlačit poznání o něco dál.
Když vedle sebe postavím tvé vzdělání a to co plodíš, jsem na rozpacích a nejde mně to dohromady.
Spoj se prosím se mnou E mailem. myslím, že by to pro tebe bylo dobré.Stačí, když klikneš na mé jméno a získáš spojení.Zde se mně nechce mluvit.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 07/07/2008 :  09:43:19  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rzwald

quote:
Originally posted by Gato

quote:

noeme,

no když to bereš tak, že si teorii relativity bereš jen k inspiraci...tak budiž...avšak uvědom si, že výsledek tvého myšlení nemá s fyzikou už nic společného.

Proč nemá?
Ty moderní fyzikální teorie by mohly velmi změnit filosofické myšlení mnoha lidí. Tj. ty fyzikální teorie jsou z části i filosofické.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 26/07/2008 :  09:51:30  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.

Tak trochu nechápu, o čem se zde hovoří.Všechny vědní obory dávno navzájem propojené jsou a nejen ty nové, jak říkáš moderní.Žádný vědní obor není od ostatních oddělený a jeden ovlivňuje druhý.Fyzika je z velké části matematika a bez matematiky by byla fyzika vývojově kdesi jinde.Fyzika pozná podstatu čehosi a toto poznání ovlivňuje třeba filosofii.Řekneš li věda, je to množina všech vědních oborů a každý vědní obor je vlastně jen určitá specializace a ta je nutná. Kdyby došlo ke sloučení všech vědních oborů do jednoho,vznikl by chaos tam kde nyní jistý řád. Výsledky jednoho vědního oboru odjakřiva ovlivňují rozvoj poznání ostatních vědních oborů. Pozná li fyzika zatím neznámé gravitační zákonitosti atomů a bude li objeven vzorec, bude možno vypočítat co s čím a jek bude ragovat a co ve výsledku vznikne a to již využije chemie. Proč spojovat to, co již dávno spojené je? Skus si opředstavit třeba výrobní linku.Každý v té lince dělá svou operaci a jedno navazuje na druhé (jako ty vědní obory) Potom přijde kdosi a řekne, že by bylo lepší aby všichni dělali všechno aby se všechny operace spojily do jedné. Zřejmý nesmysl, že? A totéž je to u těch vědních oborů.

MB
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000