Author |
Topic  |
Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts |
Posted - 03/06/2008 : 08:16:17
|
Já myslím, že se shodneme na tom,že každá ideologie je snahou o zlepšení světa a každá ideologie ve prospěch toho zneužívá schopností a to je pramen toho nejhoršího zla jaké si lidstvo dokázalo vytvořit.
Slávo, ani na tom se neshodneme. Některé ideologie jsou doslova a do písmene smrtonosné. Prosím tě, nepoužívej výraz věřící v souvislosti s nějakými náboženskými fanatiky. Nemyslím si, že tito lidé jsou věřící. Muslimové jsou také věřící, proto ideologie, která hlásá jejich zabíjení je zkázonosná a zlá. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/06/2008 : 11:22:57
|
Gato.
Jak vidím, nenecháš mne odejít a víš, že když jsem tázán, tak odpovím. Slovo věřící mohu použít i pro komunisty.Prostě jsou to lidé, kteří uvěřili určité ideologii, nebo náboženství a snaží se tuto prosadit.Někdo z nich to dělá tak, že dává své schopnosti druhým, jako to dělala třeba matka Tereza a řada dalších a opět by se dalo říci, ze všech ideologií. Jiní to dělají zneužitím schopností a to je pramen zla a nemluvím jen o náboženských fanaticích. Chtěl jsem abys pochopil za pomoci podobnetsví o stromu znaků že každé povýšení nějaké uznané pravdy ideologie vede již z principu ke zlu. Tím však není vyloučeno dobro,které slouží k prosazování ideologie, či víry mnohem lépe, než to zneužití schopností.Chtěl jsem, aby ses to naučil vidět v souvislostech a abys pochopil zákonitosti které jsou v tomto platné a které toto řídí.Pokud bys to pochopil, přestal bys soudit jedny a povyšovat druhé a když bys byl hodně pozorný a moudrý, naučil by ses hledat ve všech pravdách to moudré. To by byla čistota, která vede k mnohým poznáním, které dnes díky povyšování jedné pravdy a nenávisti k druhé odmítáš.Odmítáš li moudro, pak moudrým prostě nemůžeš být. Je to zajímavé. Ty který ses se mnou hádal o malichernosti jsi jak se zdá pochopil nejvíc ze všech i když jsem to od tebe vůbec nečekal. Poznal jsem, že to co říkám chápeš, ale slovy se tomu bráníš. Jenže je to silnější než ty a ty stále víc o tom přemýšlíš a já ve tvých slovech poznávám, jak se měníš.Jako první jsi pochopil o čem vlastně mluvím, když popisuji funkci slova v procesu myšlení, jenže jsi pochopil,že přijmeš li to, pak ztratí základní opěrný sloup tvoje víra a tak ses začal bránit. Jenže milý zlatý, sám sobě se neubráníš,jedině by sis zakázal myslet. To co tvojí víru ohrožuje nejsem já, ale tvůj vlastní rozum, kterému jsem jen ukázal cestu. I když odejdu, stále to bude v tobě a bude se to vyvíjet. Když však odejdu,budeš v tom novém hledání sám a budeš pracne hledat odpovědi na otázky se kterými jsem tě mohl pomoci, kdyby ses tolik nebránil. Ony víra může být krásná a dávat člověku pocit naplnění a smyslu života, ale moudrost a poznávání zákonitostí které tento svět skutečně řídí je největší dobrodružství jaké jsem poznal. Jistotu v něm jako ve víře však nenajdeš, spíše naopak,ale ta stále vznikající nejistota je právě tím, co tě vede k dalším otázkám a dalšímu poznávání a nakonec pochopíš, že je právě to tím nejzajímavějším.
Já nejsem tím, kdo ohrožuje tvou víru. Tím skutečným ohrožením víry je tvoje vlastní schopnost myslet a tohoto ohrožení se zbavit nemůžeš ani kdybys stokrát chtěl. Sledoval jsem tvůj vnitřní boj a tvoje napadání mne bylo jen projevem tvého vlastního vnitřního boje.Proto jsem se ve skutečnosti na tebe nikdy nezlobil.
MB |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 29/08/2008 : 18:26:41
|
Znalost pravdy není nutná, žít se dá i s nedostatkem informací nebo informacemi špatnými a pohodlněji. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 29/08/2008 : 19:37:00
|
Neronisi.
Jak kdy. Máš li chybné informace a pravda je že je před tebou propast, pak do ní spadneš a život skončí dost bídně.Máš li strach ze smrti a víra tě toho strachu zbaví,pak je výhodnější věřit i když je pravda někde jinde a život máš skutečně lepší a snadnější.Když znáš pravdy matematiky či fyziky, mohou tě tyto znalosti pravdy hodně pomoci v životě.Neumíš li počítat,čili neznáš pravdy matematiky, pak tě každý ošidí a tvůj život bude zatraceně těžký.Neumíš li číst a psát, čili neznáš tyto pravdy,pak skončíš jako nádeník a tvůj život bude těžký,ale to neznamená, že nemůžeš prožít šťastný a spokojený život.Radost tě může udělat i posezení v hospůdce a dobré pití.On si každý ńějaké to štěstí najde a nenajde li, pak někde najde provaz a.....
MB |
 |
|
Topic  |
|
|
|