www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Je ještě vůbec o čem se bavit?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 11/11/2007 :  09:35:04  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Kdy má význam starat se o věci pozemské a lidské?
Máme zde několik názorů, které není možno dokázat ani vyvrátit. Skutečností může být cokoliv, tedy i cosi zcela jiného, než je obsahem těchto názorů.
1.) Svět je hmota a energie. To co je nehmotné, nemůže mít na hmotu a energii reálný vliv.
2.)Svět je hmota a energie,ale nehmotné existence schopná ovlivňovat hmotu i energii existuje.
3.) Hmota neexistuje,protože vše je pouhá simulace nadsystému.
4.) Hmota i energie ,nehmotno nemůže ovlivnit hmotu,Je zde však propojení nekonečna v rozměrech makro a mikrokosmu.
Žádný tento názor není možné vyvrátit ani dokázat. Pokud názor není možno vyvrátit, neznamená to, že automaticky správný, protože potom by musely být správné všechny tyto názory přesto, že se navzájem popírají. Když se nad těmi variantami zamyslím, pak je zcela jasné, že pouze v některých z nich má význam poznávání světa kolem sebe a snaha tento svět zdokonalovat.
1.) Materialismus říká,že neexistuje jiný vliv a tedy jaký svět si člověk udělá v takovém žije. Diskuse a hledání cest k životu tedy zde mají hluboký a základní význam.
2.) Idealismus říká,totéž jen tím, že nad tím je bůh.Takže diskuse a hledání cest k životu mají i zde význam, dle hlesla pomož si a bůh tě pomůže.
3.) Svět je simulace nadystému a hmota ani energie neexistuje. Posystém není schopen ovliv%novat nadsystém. Ať uděláme co uděláme, vždy je to součástí programu, který ovlivnit nemůžeme a tak vlastně nemá význam o cokoliv se snažit, protože vše je dáno. Zde je i diskuse naprosto marná a zbytečná.
4.)Čtvrtý názor je vlastně jen umělou syntézou názoru jedna a dvě je s tím rozdílem,že "bůh" není nehmotný,ale je hmotnou bytostí našeho makrokosmu a my jsme jeho součástí. Myšlení této bytosti je stejně svobodné jako naše a přesto se mohou navzájem ovlivňovat. Je zde tedy i prvek názoru třetího,čili nadsystém. Ani tento názor není možné dokázat ani popřít a proto je rovnocenný s ostatními. Zde má diskuse význam stejně jako v názorech jedna a dvě.
Je li tedy svět pouze simulací,pak nemá význam dále se zdokonalovat,či diskutovat, protože vše je dané programem nadsystému.
Je mnoho takových nedokazatelných a nevyvratitelných pravd, sle důležité je,že jsou si navzájem rovny,čili žádný není možno povýšit nad ostatní, pokud není nalezena cesta k důkazu a toto není dokázáno.
MB

Edited by - Miloslav Bažant on 11/11/2007 15:13:31

DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts

Posted - 11/11/2007 :  13:50:21  Show Profile  Send DavidPraha an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Kdy má význam starat se o věci pozemské a lidské?
Máme zde několik názorů, které není možno dokázat ani vyvrátit. Skutečností může být cokoliv, tedy i cosi zcela jiného, než je obsahem těchto názorů.
1.) Svět je hmota a energie. To co je nehmotné, nemůže mít na hmotu a energii reálný vliv.
2.)Svět je hmota a energie,ale nehmotné existence schopná ovlivňovat hmotu i energii existuje.
3.) Hmota neexistuje,protože vše je pouhá simulace nadsystému.
4.) Hmota i energie ,nehmotno nemůže ovlivnit hmotu,Je zde však propojení nekonečna v rozměrech makro a mikrokosmu.
Žádný tento názor není možné vyvrátit ani dokázat. Pokud názor není možno vyvrátit, neznamená to, že automaticky správný, protože potom by musely být správné všechny tyto názory přesto, že se navzájem popírají. Když se nad těmi variantami zamyslím, pak je zcela jasné, že pouze v některých z nich má význam poznávání světa kolem sebe a snaha tento svět zdokonalovat.
1.) Materialismus říká,že neexistuje jiný vliv a tedy jaký svět si člověk udělá v takovém žije. Diskuse a hledání cest k životu tedy zde mají hluboký a základní význam.
2.) Idealismus říká,totéž jen tím, že nad tím je bůh.Takže diskuse a hledání cest k životu mají i zde význam, dle hlesla pomož si a bůh tě pomůže.
3.) Svět je simulace nadystému a hmota ani energie neexistuje. Posystém není schopen ovliv%novat nadsystém. Ať uděláme co uděláme, vždy je to součástí programu, který ovlivnit nemůžeme a tak vlastně nemá význam o cokoliv se snažit, protože vše je dáno. Zde je i diskuse naprosto marná a zbytečná.
4.)Čtvrtý názor je vlastně jen umělou syntézou názoru jedna a dvě je s tím rozdílem,že "bůh" není nehmotný,ale je hmotnou bytostí našeho makrokosmu a my jsme jeho součástí. Myšlení této bytosti je stejně svobodné jako naše a přesto se mohou navzájem ovlivňovat. Je zde tedy i prvek názoru třetího,čili nadsystém. Ani tento názor není možné dokázat ani popřít a proto je rovnocenný s ostatními. Zde má diskuse význam stejně jako v názorech jedna a dvě.
Je li tedy svět pouze simulací,pak nemá význam dále se zdokonalovat,či diskutovat, protože vše je dané programem nadsystému.

MB

To plati i v m odelu materialni, coz se da shernout jako tzv. kvantovy determinismus...
I tam je vse dano, vzajemnym pusobenim...

Pak mame kamranove systemy bez boha... tyam je vse dano pusobenim karmickych sil, mysleni, citeni a vnimani... Opet tady pan bazant na dalsi model zapomel...

Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 11/11/2007 :  17:22:58  Show Profile  Reply with Quote
Chlapci, nekomplikujte si život. Existuje hmota, a pre niekoho niečo, čo je aj mimo hmotu. A inak chlapci ako sa máte?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 11/11/2007 :  18:27:30  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Já si život nekomplikuji a jeho si vůbec nevšímám.Chtěl jsem jen říci, že to co není možné vyvrátit ani dokázat není možné povaýovat za jedině platnou skutečnost, ale pouze za názor a ty jsou si rovné.Teprve dokazatelné a dokázané je možno za skutečnost považovat. MNě je sice materialismus blíže, než ostatní názory,ale i tento můj názor je rovný s ostatními třeba s tím tvým idealistickým a kterýmkoliv jiným. Za to že kdosi za má slova připojí své neoprávněné tvrzení vůbec nemohu a nemohu to ani ovlivnit.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 12/11/2007 :  00:10:09  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi.

Já si život nekomplikuji a jeho si vůbec nevšímám.Chtěl jsem jen říci, že to co není možné vyvrátit ani dokázat není možné povaýovat za jedině platnou skutečnost, ale pouze za názor a ty jsou si rovné.Teprve dokazatelné a dokázané je možno za skutečnost považovat. MNě je sice materialismus blíže, než ostatní názory,ale i tento můj názor je rovný s ostatními třeba s tím tvým idealistickým a kterýmkoliv jiným. Za to že kdosi za má slova připojí své neoprávněné tvrzení vůbec nemohu a nemohu to ani ovlivnit.

MB

Máš pravdu.
Go to Top of Page

DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts

Posted - 12/11/2007 :  09:30:02  Show Profile  Send DavidPraha an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by navi

Chlapci, nekomplikujte si život. Existuje hmota, a pre niekoho niečo, čo je aj mimo hmotu. A inak chlapci ako sa máte?

Hmota je jen predstava vedomi...
A to je prave to, co zatemele bytosti nedokazi pochopit...
Takova je jejich temnota nepoznani...
Go to Top of Page

DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts

Posted - 12/11/2007 :  09:31:51  Show Profile  Send DavidPraha an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by navi

[quote]Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.

MB

Máš pravdu.

Praci na sobe, a rozsirwenim vn imani pak clovek zjisti, ze hmota je jen a jen subjektivni prelud...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 12/11/2007 :  12:10:13  Show Profile  Reply with Quote
Nojo, každý niečo zistíme.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/11/2007 :  13:31:04  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

To já znal jednoho.Toho dvacetkrát vyhodili dveřmi z hospody a od se tam oknem vrátil.On byl tak vytrvalý, že se stal poslancem,že o jeho názory už nikdo nestojí dodneška nepoznal.

MB
Go to Top of Page

DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts

Posted - 16/11/2007 :  12:11:55  Show Profile  Send DavidPraha an ICQ Message  Reply with Quote
quote:

Navi.

To já znal jednoho.Toho dvacetkrát vyhodili dveřmi z hospody a od se tam oknem vrátil.On byl tak vytrvalý, že se stal poslancem,že o jeho názory už nikdo nestojí dodneška nepoznal.

MB

To jsem nevedel, ze jste poslanec...
Go to Top of Page

Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 16/11/2007 :  13:10:29  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj přátelé,

tak jsem pročetl tento topic a hodlám taky přidat svojí trochou do mlýna, jak se říká. David a jeho teorie – jakýsi druh absolutní relativizace čehokoliv – je pro mě zcela neudržitelná a nesmyslná ve všech ohledech. Možná, že David skutečně vlastně neexistuje. Každý je holt jiný a někdo zachází v odlišnosti až tak daleko, že dokonce přestává existovat. Je jistě zajímavé psát si s někým, kdo neexistuje, to je pro mě nová zkušenost.

Řada filozofů se v naší historii dostala k podobnému závěru, jako David. Například jakýsi filosof jménem Zénon Elejský prý ke konci života rezignovaně prohlásil: ´´Není nic!´´ Bravo mistře, opona dolů, potlesk.

Souhlasím s myšlenkami, které v tomto topicu zmínil Slávek a rozumím jim.

Zatím se mějte.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000