www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Svět jako simulace dle Bohma .
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Mathew
Nový uživatel

Czech Republic
44 Posts

Posted - 11/12/2007 :  14:26:11  Show Profile  Reply with Quote
Noemus:

Mohl bys mi doporučit nějaké knihy o matematice, které by se zabývaly matematikou skutečně od základu a při tom ne jen jako početním systémem? Prostě aby to nebylo jen pár příkladů a technická mluva, ale aby byla vysvětlena podstata samotných čísel, operací s nimi a proč jsou operace právě takové, jaké jsou? (a to důkladně) Koupil jsem si "Jazyk Matematiky" a "Euklidovo okno", ale nejsem si jistý, že je to to pravé ořechové.
Zdá se, že by ses mohl vyznat. Doufám, že rozumíš o co mi jde? Chci skutečně chápat proč je x-z/y= co já vím co, ne jen používat vzoreček.
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 11/12/2007 :  15:12:29  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mathew

Noemus:

Mohl bys mi doporučit nějaké knihy o matematice, které by se zabývaly matematikou skutečně od základu a při tom ne jen jako početním systémem? Prostě aby to nebylo jen pár příkladů a technická mluva, ale aby byla vysvětlena podstata samotných čísel, operací s nimi a proč jsou operace právě takové, jaké jsou? (a to důkladně) Koupil jsem si "Jazyk Matematiky" a "Euklidovo okno", ale nejsem si jistý, že je to to pravé ořechové.
Zdá se, že by ses mohl vyznat. Doufám, že rozumíš o co mi jde? Chci skutečně chápat proč je x-z/y= co já vím co, ne jen používat vzoreček.

To je velmi těžké. Už proto, že já sám jsem matematiku z žádné jednotlivé knihy nenaučil. Můžu ti jedině doporučit některé knihy, které mne velmi ovlivnili. Ale ve skutečnosti se dá začít mluvit o chápání matematiky až po několika letech studia a jedna kniha rozhodně stačit nebude.

Doporučuji ti přečíst si pro začátek něco o logice a o Eukleidovské geometrii a klidně i o historii matematiky. Taky ti vřele doporučuji knihu Alfréda Rényiho Dialogy o matematice. Dále jsem kdysi jsem četl knihu "Matematické důkazy", taková tenká knížečka psaná pro nematematiky, ta by mohla být pro začátek zajímavá, v knihovně je jistě najdeš
zde jsou odkazy:
http://www.ctenarsky-denik.ic.cz/thiele_r_matematicke_dukazy
http://www.ctenarsky-denik.ic.cz/renyi_alfred_dialogy_o_matematice
V odkazech pod informacemi je i odkaz na knihu Hra s nekonecnem, ta by take mohla byt zajimava, tu jsem ale necetl, takze ji nemohu doporucovat. Ale za pokus jiste stoji, sam si ji mozna take prectu.

Každý myslíme jinak a matematika má mnoho disciplín, já například jsem hodně zaměřen na logiku, teorii množin a taky mne velmi zajímá analýza a topologie. Někdo myslí více geometricky a někdo více symbolicky, musíš si sám uvědomit, jestli máš např. prostorovou představivost.

Teprve kdyz si ujasnis zaklady a prectes treba ty knizky co jsem ti doporucil, tak bych ses mohl pustit treba do nejakych ucebnic matematiky pro vysokoskolaky, Ale ty ti bez vykladu nekoho zasveceneho malokdy prinesou pochopeni, proto je take na VS tolik potrebny prednasejici, nestaci precist si jen knihy. Je nutne vse promyslet a pochopit.

Edited by - noemus on 11/12/2007 15:18:09
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000