| Author |
Topic  |
|
|
Junkyard
Uživatel

Czech Republic
58 Posts |
Posted - 02/04/2006 : 11:14:20
|
Ahoj, čau. Jsem tady novej, prošel jsem diskuze z toho pocitu, že bych tady mohl najít milovníky moudrosti a hledání všemožných cest. Zdravím a pokud mohu, tak se připojím a budu chtít hledat korelativní jevy. Zkoumal jsem fenomenální (možná je to, ale jen fenomenologická struktura)abstraktního jednání. Pod pojmem abstraktního jednání si představuju vyvracející skutečnost předchozího bytí ekstaticky mimo rovinu předchozích dějů a jednám aktuálně s podrobováním budoucího času do přítomného. Při tomto podrobování musí ale zákonitě docházet k ideím času minulého a při dělení abstraktního jednání (apriori) musí samotná mysl přecházet z jednoho času do druhého bez apercepcí. Zatím ještě nevím na, co se vlastně ptám :) Při tomto probíhajícím ději, který by měl být jako jsoucno abstraktnímu ději. Nemůže do subjektu vstoupit pojem nepravdy. Mám za to, že lež nemůže ovládat abstraktní jednání, které se řídí jen apriori bez žádných vjemů. Při lepšímu náhledu lži, můžeme lež uchopit jako příruční jsoucno, protože lež je prostředek. S tím, co jde uchopit jde pracovat ale jen správně. Tady se trochu odvolám na Heideggera a připomenu kladivo, které jakožto "příruční jsoucno" lze používat jen k jednomu účelu a to je účel pravdy. Proto i lež by měla být použitelná jen za účelem pravdy, ale jak její majitel (majitel jsoucna, který lež předává) nakládá pravdivě? Myslíte, že se odvolává bytí lži na příčinu a účinek? Nebo na pojem lživého dobra subjektu? Snad samotný pobyt charakterizuje pravda, ale jak je která duše pravdivá? Děkuji předem za Vaše odpovědi a snad spolu rozvedeme diskuzi. |
|
|
Falco
Nový uživatel
Czech Republic
32 Posts |
Posted - 04/04/2006 : 14:20:57
|
Dobrý den, Váš článek mne velmi zaujal, zvláště proto, že jsem vůbec nerozuměla o čem píšete. Avšak statečně jsem jej přečetla až dokonce a mohu konstatovat, že bytí člověka je rozhodně jednodušší (naštěstí), a že k tomu jak správně žít naštěstí není všech těchto slov a zvratů potřeba. Co se týká lži, tak na ni mohu říct pouze toto: lež je špatná a není ji nikdy potřeba, pokud chci dosáhnout něčeho dobrého a ušlechtilého. Účel totiž prostředky nesvětí.
Falco  |
 |
|
|
Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts |
Posted - 05/04/2006 : 17:13:40
|
Mily Junkyarde!
Falco mi mluvi z duse - nemam paru o cem to pises
Skoro jsem si myslela, ze mluvis uplne jinym jazykem a nebos priletel z vesmiru..(Ty a nestudujes treba filosofickou?)
Taky jsem si dala tu praci a precetla si Tvuj prispevek cely (dokonce trikrat, ale nepomohlo to.. ) O tom 'pobytu' jsi se zminoval, kdyz jsi vysvetloval Fysisovi cosi o Heideggerovi, ale stejne mi to trikrat jasne neni.
Bavi me premyslet, obzvlast o otazkach byti, ale nemam jeste nastudovany slovnik cizich slov (abych si koukam pospisila..)
Jo jednu radu - chcesli neco uchopit, sundej si palcaky a pujde to snaz.. OK, prestanu se snazit byt vtipna a pokusim se smysluplne zareagovat na neco z toho co pises..
Podle me LEZ je prostredek pro Ty, kteri jeste nemaji dost sil uzivat PRAVDY. Jde-li o LEZ a NEPRAVDU, pak musim konstatovat, ze jde (z meho pohledu) o jedno a totez. Muzeme samozrejme hovorit o tom, ze jsou ruzne kategorie (lez 'milosrdna' , lez 'mala' ...) at jde ale o jakykoli level, lez je porad lez (a nepravda taky).
Jo a jak jsi to vyresil se svym zacatkem a koncem? (Chi chi, nemyslim kde zacinas a koncis..) Mam na mysli, zacatek a konec toho 'pobytu' jak to nazyvas.
Pises: 'Myslím, že každá pricina ma svuj ucinek a proto ucel sveti prostredky.' - to mi nedava smysl. Je to jako rici: 'Redkvicky jsou vzdy cervene a proto si dam k veceri zemlbabu.'
Ze ucel sveti prostredky se 'doufa' uz dlouho. Myslim, ze se snazime nejakym zpusobem ospravedlnit sve jednani. Kazdy clovek se chova tak, aby jednal ku svemu prospechu. Ovsem co je jeho prospech se behem zivota jednak meni a druhak kazdy ma jinou predstavu o tom, co je mu ku prospechu. Tudiz muzeme rici, ze kazdy dela to nejlepsi, co ze sveho pohledu v danou chvili muze. Proto si myslime, ze ucel sveti prostredky, jelikoz sami zazivame, ze nekdy se nedokazeme zachovat jinak (i kdyz bychom za to druhe treba kritizovali).
Jde-li o Tvuj pripad nakopnuteho mice..Pricina, ucinek a ucel jsou tri ruzne veci (nevim proc, ale pripada mi, ze je mezi sebou nejak zahadne zamenujes) Jelikoz kopnuti do mice obsahuje Tve rozhodnuti to udelat, nasledne Tvou fyzickou aktivitu a pak samotny pohyb mice, tech useku (priciny a dusledku - bych to nazvala ja) je tam vice. (Pricina: chces dat gol - Dusledek: rozhodnes se kopnout do mice ; Pricina: vuli vysles signal do svalu nohy - Dusledek: noha vystreli a nakopne mic ; Pricina: mic byl nakopnut - Dusledek: mic se pohybuje urcitou rychlosti po urcitou dobu..) Muzes se taky rozhodnout, ze Tvym cilem je pohnout micem a pozadat nekoho, aby to udelal za Tebe, nebo se snazit ovlivnit balon silou vule (teleportace) ci cekat az zafouka silny vitr...
Kazdopadne se tesim na Tve dalsi prispevky Jirko!
Skunkless.. |
 |
|
|
Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts |
Posted - 08/04/2006 : 15:03:36
|
Drahy Junkyarde!
Cti pozorne - pises: 'Je i docela zajimavy tvůj postreh ze prostredky se v prubehu zivota meni.'
Ja ale psala toto: 'Kazdy clovek se chova tak, aby jednal ku svemu prospechu. Ovsem co je jeho prospech se behem zivota jednak meni a druhak kazdy ma jinou predstavu o tom, co je mu ku prospechu.'
Nemluvila jsem tedy o nicem takovem, jako ze PROSTREDKY se meni, ale ze se meni NASE PREDSTAVA O TOM, CO JE NAM KU PROSPECHU. A to je rozdil, nemyslis? :)
A Ty mi vazne chces namluvit, ze myslis-li na zenu v plavkach, je to kvuli plavkam??? To by mi davalo smysl, pokud jsi je videl v casopisu na nejake suprsexy modelce. ;)
Vazne se snazim pochopit Tvou teorii, ale musim rici, ze Tve piklady mi to teda moc neusnadnily..
Ale to mas fuk, ja tomu jednou vsemu porozumiiiiiiiim (Netvrdim, ale ze to bude v tomto zivote...)
Zkusme teda najit spolecnou rec na nejaka jina temata...navrhoval jsi svobodu, to je zajimave. Myslis, ze mame svobodnou vuli? A co nahody, existuji podle Tebe shody okolnosti? A myslis si, ze nas svet je v dobrem stavu? Pokud ne, mas nejaky navrh, jak ho zmenit?
Tak se tesim, zatim cao...
Skunkless.. |
Edited by - Skunkless on 08/04/2006 15:05:51 |
 |
|
|
Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts |
Posted - 14/04/2006 : 13:30:51
|
No jo,kdyz ja mnohem casteji prebiram cocku a jahly nez analyzy, tak v tom asi jeste nejsem moc dobra!
Asi mas pravdu, jelikoz myslim-li si, ze se meni nase predstava o tom, co je nam ku prospechu, spolu s ni se meni i prostredky, ktere si k jejimu dosazeni vybirame. Ale ne naopak.
Zenu v plavkach Ti necham napospas.
Tak a ted neco k Tebou navrhovamym tematum - rozkose a pravda se mi libi (oboji stejne hodne )
Svobodna vule - o tom se taky mohu bavit.
Cesko a jeho vztah k Izraeli - jelikoz o tom moc nevim, nema asi moc smysl to nejak zavratne rozebirat. (Vyhrals to kontumacne)
A zadna fakta a prukaznost! Jen mineni! - no ja fakt nenabizim nic jineho nez sve nazory - chces-li fakta, mrkni do nejake historicke knihy ci tak neco.
Skunkless.. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 28/10/2006 : 10:51:00
|
Co je lež? Co je pravda? Já myslím, že lež i pravda jsou celkem totéž.Pravda je stav poznnání se kterým se člověk spokojil a dál nehledá.Lež je snaha omyl jako pravdu prosadit. Ve výsledku je to totéž.Pravdou bylo, že je Země plochá a nesou ji na hřbetech čtyři bílí sloni.Skutečně to byla pravda uznávaná vzdělanci té doby a běda tomu, kdo by tvrdil něco jiného.Později se Země stala kulatou a byla středem všehomíra.Vzpomeň si na Galilea a další, jak dopadli, když tvrdili, že Země obíhá kolem slunce.Dnes tuto pravdu uznávám, ale co zítra? Třeba lidé pochopí, že je Země součástí gravitačního motoru a oběhy měsíce zesilují její gravitaci tak, že se udrží ve své dráze kolem slunce a tak dál. Pravda se potom změní,ale dnes lidé řeknou, že lžu. Zamysli se nad určujícími atributy významu slova pravda a poté učiň stejně u slova poznání.Zjistíš, že Pravda je stavem neměnným, bez vývoje a pohybu,zatím co poznání má atributy naprosto opačné.Protikladem pravdy není lež, ale poznání.Poznání má atributy společné s životem,pravda se smrtí.Poznání životu slouží,pravdy život ničí.Vše je jen poznání a pravda je pouze to poznání, se kterým se člověk spokojil a neměnnost tohoto stavu poznání zneužitím svých schopností brání.Představ si nekonečně velikou plochu a kdesi uprostřed maličkou kaňku.Ta maličká kaňka je lidské poznání a pravda je až na konci toho nekonečna. Najdeš li poznání nové, ta kaňka se o maličko zvětší ať se mýlíš, nebo ne.Uznáš li však toto za pravdu,začneš bránit ostatním v tom aby tu kaňku i oni o kousíček zvětšili.Pochopíš li toto,budeš svobodná(ný)A o tom to je.Potom se již nebudeš skrývat v anonymitě,protože budeš vědět, že jsi rovná,či rovný s ostatními byť by byli uznávaní za největší celebrity.
MB |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 31/10/2006 : 20:52:44
|
Ještě dodatek k přemýšlení.Nepovyšuji žádnou pravdu a proto nemám potřebu lži. Mám však právo se mýlit.Omyl není lež.
MB |
Edited by - Miloslav Bažant on 31/10/2006 20:55:00 |
 |
|
| |
Topic  |
|
|
|