Author |
Topic |
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 24/09/2007 : 00:57:02
|
Všetko zlé je na niečo dobré. A v konečnom dôsledku zlo slúži na zušľachtenie dobra. |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 24/09/2007 : 06:39:11
|
Navi.
To je ale ptákovina jako hrom.
MB |
|
|
Ondra
Aktivní uživatel
Czech Republic
278 Posts |
Posted - 24/09/2007 : 12:24:41
|
Ahoj navi,
s tím naprosto souhlasím. Ten citát je absolutně pravdivý, jak dokazuje zkušenost a pozorování.
Všechno negativní(zlé) vždy v konečném důsledku slouží našemu vývoji a to je jednoznačně pozitivní(dobré). Sám jsem si to potrvdil již mnohokrát. Bez určitých negativních období v mém životě a bez řady nespravedlností a dalších problémů, bych dneska nebyl tam, kde jsem.
Čím hůře mi v minulosti bylo, tím dál mě to posunulo. Kdybych byl od začátku jako sluníčko a neprošel si řadou krizí atd., tak by tím značně utrpěl můj vývoj. S odstupem času jsem tedy nakonec vděčný za všechno to negativní, co mě potkalo, a co jsem si koneckonců v drtivé většině způsobil sám.
Někdo moudrý řekl(E.A.Meier): ´Man muss die Hölle erleben, um den Himmel verstehen zu können.´ Tj. Člověk si musí projít peklem, aby mohl porozumět nebesům.´ Přičemž si za nebesa můžeme dosadit např. život, Tvoření ap.
To ale neznamená, že bychom měli být vděční vrahům svých blízkých apod. Tímto způsobem to nemůže být vykládáno a pokud se tak bude dít i přesto (aby zas jednou bylo, co kritizovat), pak to odpovídá nepochopení výše zmíněných myšlenek.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 24/09/2007 : 12:46:40
|
Ondro. V této podobě je možno souhlasit.Jenže je vedle toho i mnoho jiných variant.To zlé tě může přivést i ke konání zla.To dobré tě může přivést ke konání dobra. Prožiješ li cosi zlého, máš tedy před sebou více než jednu cestu a záleží na tom, jakou cestu si vybereš.Kdyby bylo skutečností, či zákonitostí to co tvdil Ivan (Navi) pak bychom byli díky zlu všichni vzorem dobroty.Toho zla je mnoho. Označovat jako všeobecně platné to, co platí jen pro určitého jedince a to ještě ne vždy, je dle mne ptákovina. Projdeš li skutečným peklem, pak poznáš co je láska a dobrota, protože tam je to téměř normou. Tam totiž nejsou rozdělení pravdami jako lidé na povrchu a tím dobrem se tam i ty stáváš lepším. Projdeš li utrpením na povrchu a tomu říkáš peklo,pak máš vždy před sebou více než jednu cestu.
MB |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 24/09/2007 : 13:03:55
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Navi.
To je ale ptákovina jako hrom.
MB
Čiste z materialno psychického hľadiska to je ptákovina, to uznávam, ale ak tomu pridáme aj éterický idealizmuz a jeho reakciu na súčasný stav, tak to je jediné možné vyústenie idealizmu globálneho dobra. |
|
|
Ondra
Aktivní uživatel
Czech Republic
278 Posts |
Posted - 24/09/2007 : 18:38:16
|
quote: Ondro. V této podobě je možno souhlasit.Jenže je vedle toho i mnoho jiných variant.To zlé tě může přivést i ke konání zla.To dobré tě může přivést ke konání dobra. Prožiješ li cosi zlého, máš tedy před sebou více než jednu cestu a záleží na tom, jakou cestu si vybereš.Kdyby bylo skutečností, či zákonitostí to co tvdil Ivan (Navi) pak bychom byli díky zlu všichni vzorem dobroty.Toho zla je mnoho. Označovat jako všeobecně platné to, co platí jen pro určitého jedince a to ještě ne vždy, je dle mne ptákovina. Projdeš li skutečným peklem, pak poznáš co je láska a dobrota, protože tam je to téměř normou. Tam totiž nejsou rozdělení pravdami jako lidé na povrchu a tím dobrem se tam i ty stáváš lepším. Projdeš li utrpením na povrchu a tomu říkáš peklo,pak máš vždy před sebou více než jednu cestu.
Čauky Slávo,
to je dobrá připomínka. Taky si myslím, že záleží na jedinci, jakým způsobem se k tomu postaví, jakým způsobem tu kterou událost zpracuje. Záleží na evolutivním stupni vědomí toho kterého člověka a na stupni harmonie a neutrality jeho myšlení a cítění. Podle toho pak člověk k věcem přistupuje... |
|
|
|
Topic |
|
|
|